Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Što je to RSS pretplata

Što je to RSS ?

RSS je akronim za “Real Simple Syndication”. Sistem pretplate RSS vam omogućuje da u realnom vremenu pratite što se događa na vašim omiljenim web destinacijama bez obilaska samih blogova ili web stranica. Umjesto da posjećujete razne web stranice kako biste vidjeli da li se na njima pojavila nova vijest ili tekst, jednostavno i s jednog mjesta koristite RSS čitaće za tu funkciju.

Trenutno RSS kanale ne podržavaju sve web stranice nego samo one koje ispunjavaju nove standarde.
Kako se naš Blog redovito dopunjuje novim tekstovima, pretplatom na naš RSS možete pratiti nove teme, cijele blog postove kao i slike ili eventualne audio/video zapise kroz vaš RSS čitač. Uz naravno link prema samom Blogu.

Kako da se pretplatim na RSS ?

Da bi ste se pretplatili na RSS potreban vam je samo RSS čitač. Postoje razne vrste RSS čitača i nove verzije se svakodnevno pojavljuju. Različiti čitači rade na različitim operativnim sistemima, tako da je najbolje da sami odaberete onaj koji će se najbolje uklopiti sa vašim sistemom i najbolje odgovarati vašim navikama. Moja preporuka za Windows korisnike je FeedReader, SharpReader ili Awasu, a za Mac korisnike Reeder.

Na netu postoje i web servisi koji vam omogućavaju da bez ikakve instalacije čitate RSS zapise. Jedni od najpoznatijih su Netvibes, Google reader, Bloglines i My Yahoo.

Ako koristite jedan od novijih web pretraživača, kao što su Mozila Firefox, Opera ili Safari, ne morate imati poseban RSS čitač jer ga ovi web pretraživači već imaju integriranog u sebi. Dovoljno je odabrati RSS kanal i kliknuti na njega, pretraživač će vam sam ponuditi mjesto gdje da ga snimite i to je sve :).

Pretplata na E-mail

Pored RSS pretplate imate mogućnost i pretplate putem e-maila. Svako jutro u 9 sati na Vaš e-mail stiže tekst koji je prethodnog dana objavljen. Uslugu slanja koristimo sa web servisa Feedburner. U svakom trenutku imate mogućnost da se na totalno jednostavan način odjavite sa mailing liste. Vaša e-mail adresa neće biti korištena za nikakve druge namjene.

3 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar