Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Turistička sezona 2017 u brojkama

/
/

Jeste li se ikad zaputili na put, misleći kako baš tada gotovo nitko ne putuje? Prisjetite se vaše reakcije po dolasku do polazišne točke autobusa, trajekta ili na aerodromu.

Vjerojatno vas je zateklo mnoštvo užurbanih putnika i gužva na sve strane. Upravo se sličan scenarij upravo u ovom trenutku odvija i u internetskom okruženju na tržištu najma privatnog smještaja u Hrvatskoj.

Iako vam se može činiti kako je sezona 2017 završila i da se rezultati tek zbrajaju, trendovi na stranim tržištima već godinama ukazuju na rast bookinga u zimskim mjesecima.

Razlozi su brojni. Prije svega, pokušajte se staviti u ulogu vašeg gosta. Zimski mjeseci vrijeme su kada poduzeća organiziraju godišnje odmore za iduću godinu. Nakon što se termini potvrde, gosti počinju razmišljati o organizaciji svojeg putovanja te počinju prikupljati informacije koje će im pomoći u donošenju odluke.

To svakako uključuje i traženje te uspoređivanje ponude smještaja. Koristeći pritom first minute popuste, ili jednostavno birajući iz veće ponude u najatraktivnijim terminima, rani booking postaje sve bitniji za naše tržište. S druge strane, osim što izbjegavate stres last minute bookinga, s popunjenim kalendarima već do kraja proljeća efikasnije možete organizirati svoje vrijeme, kvalitetnije se posvetiti vođenju smještajnih jedinica ili pak lakše planirati kućni budžet za iduće razdoblje. Proaktivnost se isplati!

Nije rano za otvoriti vaše kalendare.

U 2017. godini Adriatic.hr je još jednom postigao rekordni rezultat, s više od 670 000 ostvarenih noćenja diljem Jadrana.

Kako biste dobili bolji uvid u kretanja na tržištu, zavirili smo u prikupljene podatke u našem sustavu i na bazi od gotovo 100 000 gostiju smo proanalizirali potražnju i booking trendove tijekom zimskih mjeseci.

Uspoređujući prva četiri mjeseca 2017. godine s prijašnjim godinama, uočavamo kontinuirani rast ukupnog broja rezervacija. Preciznije, rast broja rezervacija u spomenutom periodu za goste koji svoj smještaj rezerviraju putem Adriatic.hr portala iznosi više od 20%.

Ovaj značajan rast ponajviše možemo zahvaliti savjesnim iznajmljivačima koji svoje kalendare otvaraju ranije nego prijašnjih godina, što u kombinaciji s pravovremenim ažuriranjem cijena dovodi do spomenutog rezultata. U suradnji s našim agentima, redovito brinite o sadržaju koji prezentirate na više od 500 portala.

Dakle, prije nego što zatvorite apartmane, dopunite ili osvježite galeriju vaših fotografija te ažurirajte podatke o dodatnim sadržajima koje nudite vašim gostima. Izuzetno je bitno da imate kompletnu ponudu za iduću sezonu, spremnu već u zimskim mjesecima, kako bi gosti mogli vidjeti vašu cjelovitu ponudu i u tom periodu, dok planiraju svoj ljetni odmor.

Rast od 20% svakako nije zanemariv, no promjene na razini država, odnosno različitih tržišta, omogućuju nam bolje razumijevanje ponašanja gostiju te prilagodbu marketinških aktivnosti s ciljem maksimalizacije tržišnih potencijala.

Među najbrže rastućim tržištima našli su se gosti iz Poljske s 30% više bookinga, zatim s 20% rasta gosti iz Republike Češke, Slovačke te Njemačke, koja već tradicionalno godinama predvodi rane bookinge. Iako u apsolutnim brojkama zauzimaju manji udio, gosti iz Hrvatske su dosegli čak 37% više bookinga u prva 4 mjeseca 2017. u odnosu na 2016. godinu.

Osim ranije spomenutih razloga, vjerujemo kako su naši gosti prepoznali pogodnosti koje dobivaju ako ponovno rezerviraju svoj smještaj putem Adriatic.hr portala. Naime, gosti koji rezerviraju svoj smještaj do 31.12. tekuće godine, ostvaruju pravo na 100% refundacije troškova goriva i cestarine unutar Hrvatske. Također, kao članovi Adriatic.hr kluba ostvaruju mogućnost do čak 10% popusta prilikom novog bukiranja.

turistička sezona 2017 adriatic.hr


Destinacije prema državama gostiju

Struktura gostiju koji posjećuju Hrvatsku obalu tijekom ljeta može varirati ovisno o državi iz koje dolaze. I zaista, trendovi s različitim pokazateljima upućuju na to. Svi smo svjesni da razvoj ponude u destinacijama, uvelike utječe i na vrstu gostiju koju privlačimo. U tu svrhu usporedili smo neke od tradicionalnih tržišta sa zemljama u kojima je Hrvatska trend destinacija u posljednjih nekoliko godina.

Najomiljenije destinacije u 2017. godini su gostima iz Velike Britanije bile Pag, Murter i Hvar. Bogata ponuda festivala elektronske glazbe, te brojne plaže u blizini, svakako su glavni aduti spomenutih destinacija. Uz Veliku Britaniju, gosti iz Italije i Slovenije su također u 2017. najviše birali otok Pag. S druge strane, nešto tradicionalniji gosti, oni iz Poljske, Republike Češke te Slovačke, najradije biraju Makarsku Raznolika ponuda smještaja po pristupačnim cijenama te širok izbor plaža za djecu, vjerojatno su glavni aduti Makarske rivijere.

Također, blizina okolnih mjesta te tradicionalna ponuda kulturno-zabavnog sadržaja u večernjim satima, značajni su aduti koji privlače goste zaljubljene u hrvatsku kulturu i običaje. Osim Makarske, gosti iz spomenutih zemalja su rado bukirali svoj smještaj na području Omiša. S druge strane, zanimljivo je što gosti iz Poljske i Češke Republike rado biraju Pelješac, dok su slovački gosti u većem su broju birali Zadar.

Savjet za kraj

Uspješni iznajmljivači ne prekidaju svoje aktivnosti tijekom perioda u kojima nemaju gostiju. Iskoristite to vrijeme za osvježavanje vaših apartmana, jer mogućnosti su brojne.

Promjene ne moraju biti velike, poput svježe obojanih zidova ili novog komada namještaja, već i male, koje čine razliku.

Osigurajte vašim gostima novi kućanski aparat, besplatni Wi-Fi, klima uređaj. Poigrajte se novim dekorativnim detaljima poput posteljine, novih jastuka ili uređenjem terase.

Ne zaboravite sve na vrijeme fotografirati i dostaviti ih agenciji s kojom surađujete.

Također, razmislite i o mogućnostima dodatnih usluga koje možete ponuditi svojim gostima. Sve veći broj gostiju traži aktivni odmor, bez obzira odakle dolaze.

Potrudite se osigurati im barem informacije gdje mogu iznajmiti biciklu, kajak ili gdje otići na jednodnevni izlet.

Naravno, najvažnije – otvorite svoje kalendare i ažurirajte cijene za novu godinu, već krajem tekuće godine.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

2 Comments

  1. Odličan tekst! Zanima me konkretno za unutrašnjost Istre, ima li kakvih novijih podataka? Isto pitanje recimo, koliko je bitno gostima ako recimo susjedne kuće pored vile nisu u najbolje stanju (bez obzira što je sve ograđeno itd.)

  2. @Keti hvala na komentaru! U središnjoj smo Istri u protekloj sezoni ostvarili primjetniji rast u odnosu na sezonu 2016. Do sada ova sezona ponavlja prošlosezonske rezultate. Zanimljivo je primjetiti da smo čak imali rezervacije tijekom siječnja i veljače na ovom području.

    Što se tiče mikrolokacije i okoliša, naš je savjet da na slikama realno prikažete stanje kako gost ne bi stvorio krivu percepciju mjesta u koje ide. Ukoliko gostima i bude smetalo nešto iz okoline, bolje je da su upoznati prije bukiranja. Na taj način smanjit ćete rizik od ostavljanja loše recenzije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar