Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kako postupiti u slučaju hakiranja Airbnb računa

Svake godine iznova upozoravamo iznajmljivače da budu oprezni zbog raznih online prevara i neugodnosti koje mogu zbog njih imati.

Na primjeru smo vidjeli kako se zaštiti od lažnih email upita i lažnih uplata akontacija kreditnim karticama i čekovima, te povrata te akontacije u gotovini ili na račun prevaranta.

Vidjeli smo i kako se može ilegalno iznajmljivati tuđi smještaj i napraviti dupla rezervacija iznajmljivaču bez da on sazna za to!

A upoznali smo vas i s pojmom Phishinga i kako se zaštiti od njega na primjeru Airbnba.

Upravo je phishing i kako vratiti kontrolu nad vlastitim hakiranim Airbnb računom tema ovog teksta.

Darije Šare je osobno prošla ovo neugodno iskustvo te je nesebično odlučila s nama podijeliti informaciju kako riješiti problem hakiranog Airbnb računa u manje od jednog dana.

Što učiniti kada vam hakiraju Airbnb račun

Izgubiti kontrolu i pristup nad vlastitim Airbnb računom možete na nekoliko načina. A phishing prevare su najčešći i najlakši način kako prevaranti mogu doći do vaših podataka. Ova vrsta hakiranja se popularno zove i ‘social engineering’ pošto se radi o manipuliranju osoba za dolaženje do osjetljivih podataka o njihovim računima.

Na ovaj način prevaranti/hakeri mogu doći do bilo kojeg korisničkog podatka za bilo koju stranicu koja je njima od interesa. To mogu biti bankovne stranice, PayPal račun, ali i računi e-pošte na popularnim email platformama poput Gmaila, Yahooa, i dr.

Najpopularnije je ciljanje financijskih stranica poput PayPala i hakiranje email računa. Email računi su posebno zanimljivi jer jednom kada haker dobije pristup emailu lako može u par koraka zatražiti resetiranje šifre na bilo kojoj web stranici koja je s tim emailom povezana, uključujući PayPal, Airbnb i dr.

Jednom kada dobije šifru za određenu web stranicu haker ima apsolutnu kontrolu nad vašim računom na toj stranici. Sljedeći korak je onemogućavanje vlasnika računa da brzo vrati kontrolu nad vlastitim hakiranim računom.

U slučaju Airbnb to znači da će haker promijeniti email povezan s tim računom. Tako onemogućava vlasnika računa da putem vlastitog emaila resetira šifru i dobije nazad pristup računu na isti način kako ga je i haker preuzeo.

A nakon toga će promijeniti i sve podatke vezane za plaćanje kako bi novac odlazio njemu, a ne vlasniku hakiranog Airbnb računa.

airbnb sigurnost i zaštita od hakiranja

Onemogućavanje pristupa vlastitom Airbnb računu i nemogućnost resetiranja Airbnb šifre se je dogodilo Dariji (jedino nismo provjerili da li je saznala naknadno kako je haker došao do tih korisničkih podataka) koja kaže:

Primijetila sam da se ne mogu ulogirati u korisnički Airbnb account jer se korisničko ime (email) i šifra ne podudaraju.

Zatražila sam reset lozinke na email koji je povezan s računom i dobila odgovor da je link za reset lozinke poslan na email. Link nije stigao! Na emailu također nije bio ni upit od gosta koji je taj dan zatražio rezervaciju.

Resetiranjem lozinke dakle nije bilo moguće pristupiti računu, a help centar nije bilo moguće kontaktirati pismenim putem, jer za pisanje njima treba se ulogirati što naravno nisam mogla jer šifra ne radi i ne mogu dobiti novu.

Iako se ovdje radi o ozbiljnom problemu koji može ozbiljno naštetiti poslovanju i utjecati direktno na (ne)zadovoljstvo gostiju, ne očajavajte.

Ovaj problem je rješiv u manje od jednog dana!

A kako riješiti ovaj problem i dobiti nazad kontrola nad vlastitim hakiranim Airbnb računom zna Darija:

Korisnička podrška koju trebate nazvati smještena je po broju telefona u SAD, a brojevi su +14158005959 i +18554247262.

Minuta poziva, konkretno iz VIP mreže je 11 kn, stoga se kupi kredit na Skype u iznosu od 5 eura (najmanji iznos) obzirom da je preko Skypa zvanje fiksnog telefona u SAD 2 centa po minuta što je izuzetno malo, s obzirom na to da ćete prvo čekati 10 minuta da dobijete agenta, a potom rješavati problem, a razgovor može potrajati preko pola sata zbog provjere informacija iz korisničkog računa.

Treba pripremiti podatke koje agenta interesiraju, nakon što mu objasnite da niste u mogućnosti pristupiti računu i da ne možete resetirati lozinku. Podaci koje vas traži je email račun povezan s Airbnb accountom, adresa na kojoj se objekt nalazi, ime hosta, godina rođenja hosta koji je dao podatke pri otvaranju accounta, način plaćanja koji ste postavili za prebačaj novca (bank transfer ili paypal), te zadnje četiri znamenke vašeg žiro računa na koji vam se šalju uplate.

Nakon te provjere on vas identificira, te na email (dok još s njim razgovarate) šalje privremenu novu lozinku s kojom ulazite u svoj Airbnb account, te ponovo unutar accounta postavljate novu lozinku.

Provjerite još jednom podatke o plaćanju za slučaj da su izmijenjeni kao i email adresu, te s novom lozinkom ponovo imate svoj Airbnb račun.

Par savjeta za kraj

Hvala Dariji Šare još jednom što je s nama podijelila ove korisne savjete. Ali nadamo se da oni neće trebati niti jednom našem čitatelju.

Ali ako vam se slična situacija ipak desi pobrinite se da vratite kontrolu nad vlastitim Airbnb računom što je brže moguće kako bi šteta uzrokovana hakiranjem bila minimalna.

Kada vam se vrati kontrola vlastitog Airbnb računa obavezno promijenite šifru. Provjerite da nisu izmijenjeni podaci za plaćanje, a dobro je provjeriti i sve cijene za slobodne termine, kao stare i nove rezervacije.

Brzom promjenom i spuštanjem cijena haker može pokušati ostvariti na vaš račun brzu dnevnu zaradu pa je važno provjeriti i taj dio Airbnba.

Ako postoje ostvarene rezervacije obavezno se treba javite gostima i objasnite im što se je desilo, te po potrebi otkazati ili prilagoditi te rezervacije.

A da ubuduće smanjite ili čak uklonite šansu da se hakiranje ponovi aktivirajte dvostruku autentifikaciju gdje god je to moguće. Kada je ona aktivna i ako netko sazna vaše korisničke podatke ne može izvršiti prijavu u sustav sve dok ne upiše i sigurnosni kod koji vam se šalje putem SMS poruke.

Većina email klijenata nudi tu opciju, pa možete za njih barem uvijek biti sigurni da nisu hakirani, i da email neće biti polazišna točka za neovlašteni pristup svi drugim stranicama.

SaveSave

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar