Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Rentlio – švicarski nož za upravljanje smještajem

Još se od prvih tekstova na blogu žalimo kako nedostaje kvalitetnih digitalnih alata i sustava za upravljanje rezervacijama i smještajem za privatne iznajmljivače.

Dostupni sustavi ovog tipa su za naše hrvatske pojmove previše skupi! Uz to su puni funkcionalnosti koje ne koristimo u svojem poslovanju, a one koje koristimo i trebamo nažalost nemaju jer nisu posebno prilagođeni za hrvatsko tržište koje ima svoje specifičnosti.

Nažalost ni 9 godina kasnije stanje na tržištu nije ništa bolje, iako je potreba za takvim sustavima i aplikacijama veća nego ikad. Na sreću uvijek postoje iznimke i pozitivni primjeri, a nema ništa ljepše nego kada jedan takav primjer dolazi iz Hrvatske, točnije iz Zadra.

Danas pričamo o Rentlio aplikaciji za upravljanje smještajem i rezervacijama. Radi se o hrvatskom proizvodu prilagođenom hrvatskim iznajmljivačima i malim hotelijerima koji može bez problema parirati funkcionalnošću i izgledom svjetskoj konkurenciji.

Umjesto suhoparnog nabrajanja funkcionalnosti ova recenzija će biti drugačija i posebnija jer će sadržavati konkretne primjere i načine korištenja aplikacije koje možete odmah isprobati i pomoću njih poboljšati vlastito poslovanje, uz istovremeno uštedu vremena i novac.

Edukativno informativna recenzija 🙂

Aktivno smo koristili Rentlio aplikaciju zadnjh nekoliko mjeseci i to paralelno s našom standardnom poslovnom rutinom. Sve s ciljem da vidimo koliko stvarno Rentlio olakšava posao iznajmljivačima i poslovanjima koja već imaju kvalitetno postavljenje poslovne prakse. I da li im može pomoći da povećaju prodaju i prihode.

Što smo sve isprobali i kakav utjecaj isprobane funkcionalnosti mogu imati na vaše poslovanje možete pročitati u nastavku. Ali prvo …

rentlio channel manager sustav za upravljanje apartmanima

Što je Rentlio

Rentlio je aplikacija za upravljanje rezervacijama, ali i aplikacija za upravljanje gostima. Također je i alat koji će za vas automatski ažurirati termine na booking platformama poput Booking.com, Airbnb i drugih.

Rentlio je aplikacija za kreiranje ponuda, izdavanje i fiskaliziranje računa. A za vas može čak i prijavljivati goste i to pomoću opcije ‘slikaj i prijavi‘ na vašem mobilnom uređaju..

Ukratko, Rentlio je pravi mali “švicarski nož” za vođenje i upravljanje smještajem domaćina.

Ovo je samo dio funkcionalnosti koje Rentlio nudi. Ali popis funkcionalnosti je ionako nebitan. Ono što je bitno su konkretni primjeri iz prakse kroz koje možemo vidjeti isplativost ulaganja u Rentlio i koliko stvarno može pomoći u svakodnevnom poslovanju.

rentlio upravljanje rezervacijama

Upravljanje rezervacijama i ažuriranje popunjenosti smještaja s Airbnb, Booking.com i drugima

Domaćini koji svoju ponudu oglašavaju na svjetski popularnim booking stranicama poput Airbnb-a i Booking.com-a znaju koliko je vremenski zahtjevan posao održavanja termina zauzetosti smještaja ažurnim.

Ako vodite ažurno vaše kalendare na booking stranicama one će vas nagraditi i omogućiti neke dodatne mogućnosti poput ‘instant bookinga’  ili nagraditi kroz davanja prednosti nad konkurencijom u vidu boljeg i višeg pozicioniranja na njihovim tražilicama što će rezultirati s više pregleda, upita i rezervacija.

A da biste povećali broj pregleda vaše ponude na webu i ostvarili veći broj rezervacija potrebno je oglasiti se na što više takvih booking stranica, i što ažurnije voditi sve kalendare popunjenosti smještaja.

Kvantitativni pristup online oglašavanju i održavanje svih kalendara ažurnim nažalost oduzima ogromnu količinu vremena

Ako ste oglašeni na desetak mjesta koja zahtijevaju ažurno vođenje kalendara rezervacija, primanjem samo jednog upita vi morate doći na svih deset web lokacija, ulogirati se, navigirati kroz izbornike i ručno ažurirati popunjenost. Neka se dnevno desi samo pet takvih upita ili promjena trenutnih rezervacija izgubit ćete minimalno 30 minuta vlastitog vremena da sve ažurirate i to ako ste brzi!

ažuriranje termina na booking.com i airbnbu

Sve do sada navedeno će postati stvar prošlosti kroz Channel Manager funkcionalnost koja je glavna funkcionalnost Rentlio aplikacije.

Najpopularniji svjetski portali koji koriste instant rezervacije Rentlio povezuje dvosmjerno putem standardiziranih protokola komunikacije.

To znači da se iz Rentlija upravlja cijenama, rezervacijama i restrikcijama. Svaka promjena u Rentliju reflektira se na spojene online rezervacijske sustave, a svaka rezervacija koju primite preko takvih portala, automatski stiže u Rentlio i ažurira raspoloživost na ostalim spojenim kanalima prodaje.

Isto je, naravno, i s modifikacijama i otkazima rezervacija.

Iz Rentlija nam kažu kako se njihovi korisnici najčešće povezuju na 3 najpopularnija portalaBooking.com, AirBnB i Expediju. Pored njih među hostelima su popularni HostelWorld i HostelsClub, a HRS i HotelBeds među hotelima. Rentlio može dvosmjerno spojiti preko 50 kanala prodaje u svoj channel manager.

Oni portali koji funkcioniraju na principu upita Rentlio povezuje putem jednosmjerne iCal konekcije.

Nama je zbog ove funkcionalnosti i ukupno 13 smještajnih jedinica koje vodimo na “samo” 5 online lokacija koje zahtijevaju ažuriranje termina dnevna ušteda vremena od skoro 60 minuta! A da ne kažem da je briga oko duplih rezervacija i bookinga uklonjena u potpunosti jer se eliminirao faktor ljudske greške potenciran većim brojem lokacije gdje se ta greška i krivi unos mogao desiti.

Email automatizacija komunikacije s gostima

Ključ kvalitetne i brze online komunikacije su (email) predlošci prethodno pripremljenih odgovara na najčešće postavljena pitanja gostiju.

Bez obzira na različitosti gostiju i njihovih želja, online komunikacija se brzo svede na desetak istih pitanja čije odgovore nema potrebe svaki put ispočetka pisati.

Praksa korištenja pripremljenih odgovora sa spremnim ponudama vam može vrijeme odgovora gostu smanjiti s desetak minuta po upitu i ponudi na svega jednu minutu (što je ušteda vremena od 90%).

Uz brzinu i kvalitetu odgovoru tu je bitna i pravovremenost pružanja određenih informacija gostu.

Javiti gostu sve potrebne informacije o dolasku i preuzimanju smještaja nekoliko dana prije dolaska. Ponuditi mu određene aktivnost za vrijeme boravka kod vas. I obavezno mu se zahvaliti nakon što ode, te daljnjim kontaktom podsjećati ga na domaćinstvo domaćina su samo neki od načina kako ponovno vratiti gosta. A gost koji se vraća je najpovoljniji način punjenja smještaja za novu sezonu.

Obje opisane prakse su temelj našeg online marketinga i iznajmljivanja smještaja iz sezone u sezonu, a od nedavno cijeli taj proces moguće je dodatno ubrzati i automatizirati kroz novu funkcionalnost Rentlio Email Predložaka.

email automatizacija u turizmu

Putem Rentlio Email Predložaka možete kreirati pravila kada i koji email predložak poslati gostu.

Email o dolasku, email dobrodošlice, posebne ponudama za vrijeme boravka, kao i zahvala nakon što je gost napustio vaš smještaj biti će poslani potpuno automatski i od vas neće zahtijevati niti jedne dodatne uložene sekunde vremena jednom kad se postave.

A ako već koristite pripremljene email predloške za online komunikaciju postavljanje ove funkcionalnosti možete obaviti u nekoliko minuta. Ako ne koristite email predloške budite sigurni da trošite previše dragocjenog vremena na ručno tipkanje svakog odgovora, i uz to još gubite rezervacije i dragocjene goste.

Najbrža prijava gostiju u sustav eVisitor

Prošle sezone smo prvi predstavili aplikaciju InCheckin koja putem kamere na mobilnom uređaju za vas ispunjava sve podatke za prijavu gostiju, te ih šalje u eVisitor.

Istu tu tehnologiju i funkcionalnost svojim korisnicima pruža Rentlio.

Više ne morate uzimati dokumente gostima, odlaziti za računalo i spajati se u eVisitor pomoću TAN tablica, upisivati ručno sve podatke s osobnih dokumenata i onda ponovno te dokumente vračati gostu.

Zahvaljujući funkcionalnosti ‘slikaj i prijavi‘ prijavu gostiju možete napraviti odmah u apartmanu kada gost dođe, i to u samo nekoliko sekundi. Nema više uzimanja dokumenata gostu, niti trošenja vremena za mukotrpno ispisivanje svih njegovih podataka.

Ovu funkcionalnost redovno koristimo i testiramo na oduševljenje svih naših gostiju. I za sada nam je bilo potrebno samo pola minuta za prijaviti najveću grupu ljudi od 9 osoba, što mislim da dovoljno govori o kakvoj se vremenskoj uštedi ovdje radi.

Virtualna organizacija dolazaka i odlazaka gostiju

Kokpit je dio Rentlija gdje na jednom mjestu možete vidjeti sve informacije o dolascima i odlascima gostiju za određeni period (za današnji dan, za sutra, za naredni tjedan ili na određeni datum).

Ova funkcionalnost je korisna za organiziranje naplate, čišćenja i dočekivanja gostiju, i to bez obzira da li taj dio poslovanja vodite sami ili s još nekoliko ljudi.

Osim za planiranje tjednih obaveza oko apartmana nama je Kokpit posebno koristan zbog jedne druge stvari. A to je za vođenje Last Minute prodaje kada se dese promjene rezervacija na booking stranicama.

Ako se dogodi neka promjena vezana za trenutnu rezervaciju preko booking stranice, ili gost koji još nije došao u smještaj odlučio promijeniti ili otkazati rezervaciju, Rentlio će zabilježiti tu promjenu u sustav u posebnom tabu Modificirane rezervacije.

U konkretnom primjeru to znači da zadužena osoba može vidjeti sve te promijenjene rezervacije koje su se na određeni dan desile i pomoću tih informacija brzo reagirati i ponuditi raniji dolazak i duži boravak gostu koji se nadovezuje na skraćenu rezervaciju, ili ponuditi sada slobodan termin gostu kojem se par dana prije u tom terminu nije mogao ponuditi slobodan smještaj.

Ako radite u dinamičnom dijelu sezone, i na lokaciji gdje su otkazivanja i potvrđivanja novih rezervacija česti dio svakodnevnog posla ova funkcionalnost će vas posebno obradovati jer će vam sve booking stranice i promjene koje se na njima dešavaju prikazati na jednom mjestu.

Tako s malo promišljanja Kokpit u Rentliju postaje i odličan alat pomoću kojeg se ubrzavaju prodajni procesi u Last Minute situacijama u suradnji s drugim booking platformama.

fiskaliziranje računa u turizmu rentlio

Automatsko kreiranje i fiskalizacija računa

Brza email komunikacija s gostima je usko vezana i za ovu funkcionalnost Rentlija.

Naime, Rentlio omogućuje brzo kreiranje ponuda za goste koje možete ispisati ili preuzeti u PDF formatu, a zatim poslati direktno gostu. O važnosti predložaka za slanje ponuda i kako ih koristiti već smo pisali, pa je lijepo vidjeti da je ova dnevna rutina mnogih iznajmljivača sastavni dio Rentlia kroz ovu funkcionalnost.

Uz ponude, Rentlio može na temelju upisanih rezervacija i informacija o gostima putem jednog klika kreirati gotov račun za svaku rezervaciju u sustavu. A kada ste provjerili ili prilagodili račun uz dodatni klik taj isti račun možete fiskalizirati. Sve direktno iz Rentlija i bez dodatnih vanjskih aplikacija, plaćenih usluga ili drugih troškova.

Povezivanje web stranice smještaja i aktivacija online bookinga kroz Rentlio

Jedan od razloga zašto većina iznajmljivača i dan danas nema omogućen online booking putem vlastitih web stranica smještaja leži u tome što je implementacija takvog sustava skup i vremenski zahtjevan proces.

Na kraju taj dio online bookinga prepuste posrednicima, za (visoku) proviziju, a web stranica postane i ostane samo virtualna brošura smještaja.

Iako nema smisla zaobilaziti suradnje s drugim agencijama i booking portalima, jedan veliki dio gostiju ipak dođe u kontakt s vama putem vaše web stranice. I upravo zbog toga omogućavanje gostima da s ili bez javljanja vama mogu putem web stranice provjeriti dostupnost željenog apartmana, ali odmah i rezervirati smještaj, platiti akontaciju i za to dobiti potvrdu na email je od velike važnosti.

Jer u suprotnom se radi o velikoj poslovnoj prilici koju propuštate.

Rentlio i za ovaj problem nudi odlično rješenje koje se lako i brzo može implementirati na bilo koju web stranicu i to bez dodatnog troška za iznajmljivača.

Dodatno na sve to Rentlio će za vas od ove jeseni riješiti i onaj najzahtjevniji dio s online plaćanjem putem kreditnih kartica.

A jednom kada gost potvrdi i plati rezervaciju preko vaše web stranice obavijest o tome će dobiti preko Rentlio automatiziranih email predložaka, a sama aplikacija će za vas ažurirati sve ostale kalendare rezervacija na povezanim booking platformama.

Doslovno možete iznajmiti smještaj i komunicirati s gostom do njegova dolaska bez da taknete tastaturu i miš, ili da uopće znate što se dešava :).

Moćna statistika za kvalitetno planiranje budućih trendova

Ovaj dio Rentlija nećete koristiti na dnevnoj bazi, ali ga hoćete koristiti periodično i od velike je važnost za kvalitetno planiranje smjera i budućih marketinških i prodajnih aktivnosti poslovanja.

Statistika dolazaka, noćenja, zasebne statistike samih gostiju i sl. su izuzetno važan segment poslovanja domaćina, i ako ih ne vodite i na kraju sezone kvalitetno analizirate propuštate ogroman potencijal za unaprjeđivanjem vlastitog poslovanja kroz povećanje broja noćenja i prihoda.

Većina iznajmljivača da bi došla do ovakvih informacijama je ručno vodila i zapisivala sve informacije o gostima, dolascima i cijenama, ili je za tu svrhu koristila zasebne specijalizirane aplikacije.

Rentlio nudi moćnu statistiku vašeg poslovanja koja se automatski kreira iz svih podataka i informacija koje su unesene u aplikaciju. Vama samo preostaje da u trenutku kada vam te informacije trebaju odete u dio Rentlija pod nazivom Statistika i pročitate onu informaciju koja vam je potrebna, i na temelju nje donesete kvalitetniju poslovnu odluku o budućim planovima za vaš smještaj.

mobilna aplikacija za iznajmljivanje smještaja

Zaključak i isplativost Rentlio aplikacije

O Rentliju bi još mogli napisati pet ovakvih tekstova, a čak ni tada ne bi pokrili sve funkcionalnosti i prednosti koje ova web aplikacija nudi svojim korisnicima.

Nažalost u ovom osvrtu nije bilo mjesta za detaljan opis korisničkog sučelja web i mobilne aplikacije Rentlija koje su definitivno u samom vrhu kada je u pitanju funkcionalnost, ali i ljepota sučelja.

Mobilna aplikacija i koliki ju je gušt koristiti, te koliko vremena može uštedjeti u dnevnom poslovanju je također priča za sebe.

Tu ne smijemo zaboraviti napomenuti brzu i uvijek dostupnu korisnička podršku kojoj možete pristupiti iz same aplikacije. Osim što pružaju pomoć oko postavljanja Rentlio računa kome je ta pomoć potrebna, mogu pomoći i savjetima kako dodatno unaprijediti poslovanje korištenjem njihovih rješenja koji su dio Rentlija.

Kada se na kraju dana podvuče crta i objektivno promisli o svemu što Rentlio nudi, bez ikakve sumnje se može zaključiti da Rentlio može kvalitetnim korištenjem i implementacijom u dnevnu rutinu uštedjeti i nekoliko radnih sati koje bi inače potrošili bez korištenja poslovnih rješenja ovog tipa.

Ako uzmete u obzir cijene svih aplikacija ili usluga koje redovno koristimo za vođenje smještaja, a Rentlio nam iste te funkcionalnosti nudi besplatno unutar njihove aplikacije (fiskalizacija, izdavanje računa i ponuda, channel manager, online booking i kartično naplata rezervacija, eVisitor prijava, …) lako je izračunati da je ulog u njega isplativ, i koliko brzo bi se trošak poslovanja drugih digitalnih alata mogao pokriti i u cijelosti ukloniti s prelaskom na Rentlio.

Nama se osobno Rentlio pokazao kao odličan, i za sada nezamjenjiv alat (švicarski nož) u svakodnevnom poslovanju. I lagali bi kad bi rekli da nismo čak postali i obožavatelji cijele priče i razmišljanja koje stoji iza Rentlija.

Hoće li se i vama svidjeti na isti način najbolje je da provjerite sami na način da besplatno testirate Rentlio 30 dana. Mjesec dana besplatnog korištenja Rentlija možete zatražiti ovdje: https://rentl.io/#besplatna-proba

Napomena: Za potrebe ove recenzije ekipa iza Rentlija nam je ustupila nekoliko mjeseci besplatnog korištenja aplikacije na čemu im se ovim putem zahvaljujemo. Ta činjenica nije niti na jedan način utjecala na pozitivan ton ove recenzije. Za to je zaslužna Rentlio web aplikacija 🙂


Zanima nas koje ste sustave za upravljanje rezervacijama, gostima i smještajem do sada koristili ili još uvijek koristite? Kako ste zadovoljni s njima i koje su vam ključne funkcionalnosti tih sustava bez kojih ne bi mogli zamisliti svakodnevno poslovanje?

Ako ste postojeći korisnici Rentlija koji dio Rentlija vam je nezamjenjiv? A koji bi da možete promijenili ili poboljšali?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar