Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Instagram galerije fotografija i kako ih iskoristiti za promociju panorama

/
/

Virtualne (interaktivne) panorame koje smo predlagali još davne 2009 godine zadnjih godina postaju sve popularniji način promocije raznih brendova, a time i ponude smještaja domaćina.

Uz virtualne šetnje tu su i interaktivni videi koji pokrivaju 360 stupnjeva kao jedan od trendova koji smo spomenuli u tekstu “8 koraka za uspješan online booking 2017“.

Trenutno Facebook i Youtube prednjače u implementaciji ovakvog sadržaja i zbog toga su najpopularnije platforme za promoviranje raznih virtualnih i interaktivnih sadržaja ovog tipa.

Tu bi posebno naglasili Facebook kao idealnu platformu pomoću koje možete jednostavno plasirati postojeće ili novo kreirane panorame i s njima aktivnije angažirati publiku kroz promociju vlastite i lokalne ponude.

Instagram kao vizualna platforma kasni za ovim trendom

Iako je Instagram poznat kao društvena mreža koja se bazira na vizualnom sadržaju i putem njega omogućava korisnicima angažiranje vlastite publike, trenutno kasni za Facebookom kada je u pitanju implementacija virtualnih šetnji, panorama i 360 videa.

Ako ste se i odlučili podijeliti neku panoramu putem svojeg Instagram računa vjerojatno ste i sami osjetili frustraciju zbog fiksnih dimenzija i strogo definiranih omjera fotografija zbog kojih niste mogli podijeliti cijelu panoramsku fotografiju koju ste napravili. Ili ako ste pomoću neke aplikacije uspjeli ubaciti cijelu fotografiju u zadane dimenzije brzo ste shvatili da je nemoguće putem nje vidjeti bitne detalje na fotografiji bez zoomiranja (koje također dugo nije bilo moguće).

Ali s predstavljanjem nove funkcionalnosti Instagram galerija svim korisnicima sada je omogućen jedan novi trik pomoću kojeg se mogu objaviti panoramske fotografije (barem na neki način).

lego photo

Instagram galerije i kako ih iskoristiti za objavljivanje cijelih panoramskih fotografija

Instagram galerija se jednostavno kreira jednim dodirom prsta kod kreiranje nove objave. Zatim se odaberu fotografije i/ili video koji u nju želite uvrstiti i to bi bilo to. U jednu objavu možete staviti do 10 fotografija i videa.

Osim što ovu novu funkcionalnost možete koristiti za promoviranje više različitih fotografija i prednosti vaše ponude, možete je iskoristiti i za objavu panoramske fotografije.

Ova opcija nije nažalost dostupna kroz samu Instagram aplikaciju već da bi je iskoristili potrebno je panoramsku fotografiju podijeliti/izrezati na određeni broj kockastih fotografija i zatim jednu za drugom prebaciti na mobilni uređaj. Na kraju od njih složite Instagram galeriju koja će kada je korisnici pregledavaju prikazati cijelu panoramsku fotografiju.

Panoramske fotografije najlakše je podijeliti na jednake dijelove u aplikacijama poput Photoshopa, ali za tu svrhu možete iskoristiti i bilo koju drugu aplikaciju koja vam omogućava rezanje fotografija i uspoređivanje gdje vam se taj rez nalazi kako bi prijelaz između njih bio neprimjetan.

Kako Instagram fotografije u galerije ne odvaja pomoću okvira ili razmaka prilikom listanja, ako napravite kvalitetan rez fotografija dobiti ćete efekt pomicanja jedne panoramske fotografije umjesto više izrezanih fotografija.

Instagram galerije se već koriste kod nas za promociju panoramskih fotografija i ljepota Hrvatske

Prvi primjer ovakve implementacije panoramskih fotografija kod nas u svrhu promoviranja vlastitog rada, ali i promoviranja ljepota Hrvatske iskoristio je fotograf Ivan Šuvak Martinović.

Kako panoramska fotografija u savršenoj implementaciji izgleda možete pogledati na njegovom Instagram feedu ovdje i ovdje (preporuka je da ih pogledate putem mobitela).

Ono što se je nama osobno svidjelo je kako fluidno izgleda pregledavanje panoramskih fotografija koje se na ovaj način objave, uz naravno puno više detalja koje se sada putem njih mogu vidjeti jer nema potrebe za smanjivanjem cijele fotografije.

Zbog toga nam je i zanimljivo da se i sam Instagram nije još sjetio predložiti da se njihove galerije iskorištavaju na ovaj način ili omogućio korisnicima nešto lakši način objave panoramskih fotografija.


Mi već imamo u planu na ovaj način dodatno angažirati publiku objavom panoramskih fotografija kraja kao i samog okoliša smještaja i unutrašnjosti apartmana.

I u nadi ćemo čekati da nam se ubrzo omogući objava i interaktivnih panorama kao i interaktivnih 360 videa.

Hoćete li i vi Instagram galerije iskoristiti za objavu postojećih panoramskih fotografija ili vam trenutno ovaj trik još nije dovoljno zanimljiv za njihovu promociju putem ove društvene mreže?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar