Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

8 koraka za uspješan online booking (svake sezone)

/
/

Po onome što nam javljate, ali i našem iskustvu, booking za sezonu 2017 je u punom zamahu još od kraja prošle godine.

Ako se ovaj trend nastavi nadolazeći mjeseci će zabilježiti još veći broj upita i rezervacija nego što je to bio slučaj za isto razdoblje prošle godine.

Kako biste spremno dočekali svaki upit i brže i povoljnije ga pretvorili u rezervaciju gosta donosimo vam kratku, ali bitnu listu naših 8 savjeta.

Što je potrebno poduzeti kako bi vam booking i u 2017 godini prošao bez većih problema, i s maksimalnom isplativošću za vas i vaše poslovanje pročitajte u nastavku.

Napravite plan proširenja ponude, te obnove i adaptacije smještaja

Iako se ovdje radi o nećemu što nije bitno za novog gosta u trenutku prezentiranja ponude smještaja, dobro je što ranije napraviti plan koji će sadržavati informacije o tome koliko ćete ove godine uložiti u obnovu, adaptaciju i proširenje ponude vašeg smještaja.

Tu se vodite vlastitim iskustvom i onim što smatrate da je potrebno promjeniti, ali i nezaobilazan bi vam trebao biti dosadašnji feedback gostiju (čak i onih koji nisu došli dalje od slanja upita i nikada nisu bili vaši gosti). Pročitajte više o Važnosti povratne informacije gostiju.

Ako adaptacije ostavite za kasniji datum, samo izvođenje radova će također biti odgođeno. A kako je teško računati na poštivanje rokova od strane izvođača radova ranijim planiranjem svih radova riješavate se potencionalnog stresa u budućnosti, i mogućeg završavanja poslava u zadnji tren ili čak s zakašnjenjem.

Također, što ranije imate takav plan u rukama možete te informacije i ranije iskoristiti u promotivne svrhe kao pomoć kod privlačenja novih ali i starih gostiju koji će sigurno biti presretni što ste uzeli njihove prijedloge u obzir i implementirali ih. Kao nagradu za vaše slušanje njihovih potreba sigurno će vas dodatno promovirati svojim prijateljima što je za domaćina najbolja moguća reklama.

Ažurirajte cijene smještaja

Svake godine potrebno je provjeriti jesu li cijene smještaja i dalje konkurentne u odnosu na smještaj u neposrednoj blizini, kao i u odnosu na smještaj tog tipa i kvalitete u regiji.

Ako ste puno uložili u proširenje ponude ove godine to ne znaći da netko drugi nije uložio u vlastiti smještaj i više. Bitno je uvijek biti upoznati s ponudom i cijenama kolega iznajmljivača kako biste im lakše mogli konkurirati vlatitom ponudom. Jer ako vi na to nećete paziti, budite sigurni da će gosti sigurno primjetiti i nagraditi isplativiju ponudu.

Ali posebno naglašavamo jednu bitnu činjenicu.

Najisplativija ponuda nije isto što i Najjeftinija ponuda!

Povećajte vrijednost tj. isplativost smještaja u očima gostiju kroz proširenje vlastite ponude umjesto da to radite spuštanjem cijena.

Uskladite cijene smještaja na svim mjestima gdje su one navedene

Ne želite na 10 različitih online mjesta gdje se oglašavate imati 10, 5 ili čak niti 2 različite cijene smještaja. Bez obzira da li se radi o posredničkog agenciji ili web stranici, i bez obzira na proviziju koju ta stranica ili agencija uzimaju, cijene noćenja bi trebala svugdje biti jednake prema gostu.

Zašto je to bitno pročitati možete u ovom tekstu: Bitnost ujednačenih cijena smještaja

Iskoristite najbolje fotografije za promociju

Koje su vam fotografije prošle godine donijele najviše upita? Da li se neke od njih bile popularne na društvenim mrežama i dijeljene puno između gostiju? Ili ste možda napravili nove fotografije smještaja?

Bez obzira koji je vaš odgovor bitno je da znate koje su vam fotografije bile ili će tek biti najisplativije za promoviranje smještaja. Obnovite web galerija na vlastitoj web stranici i društvenim mrežama. Uvrstite i fotografije koje su gosti sami napravili. Pošaljite popularne ili nove fotografije agencijama da ih uvrste u njihovu bazu, te sami to učinite s web stranicama na kojima samostalno oglašavate smještaj.

Danas kada svaki iznajmljivač shvaća vrijednost kvalitetne fotografije ovo je postao jedan korak kojeg ne smijete preskočiti jer je konkurencija u tom pogledu nemilosrdna i brzo vas može ukloniti s vrha. Više o važnosti dobre fotografije i na što pripaziti kod njezine izrade pričitajte ovdje: Važnost dobre fotografije smještaja

važnost kvalitetne fotografije apartmana i soba

Napravite reviziju agencija, portala i dr. mjesta gdje se oglašavate

Nažalost nisu sva mjesta gdje se oglašavate, niti posrednici s kojima surađujete isti. Čak i oni kvalitetni ne mogu garantirati da ako uspiju napuniti jednog iznajmljivača, da će to isto uspijeti napraviti i vama. Kliknite ovdje za podsjetnik o Svemu što trebate znati o suradnji s turističkim agencijama.

Zašto i najbolje stranice za vas ne moraju biti najbolje objasnili smo u tekstu “Kako odabrati kvalitetnu stranicu za oglašavanje apartmana“, a kako pronaći kvalitetna mjesta za oglašavanja vaše ponude od kojih ćete upravo vi maksimalno profitirati možete pročitati tekstu “Kako odabrati mjesto na internetu za oglašavanje smještaja”.

Neke stranice vam čak šalju i laže upite i stvaraju lažnu sliku o njihovoj popularnosti. Kako prepoznati takve stranice opisali smo u tekstu “Trik za prepoznavanje lažnih stranica za oglašavanje smještaja“.

Zato je početak nove godine idealno vrijeme da vidite koje besplatne, ali i plaćene stranice su vam bile isplative, koje nisu, koje su vas pokušale prevariti i koje jedino što vam donesu je veliku količinu potrošenog vremena.

Povećajte ulog vremena i novca na ona mjesta koja su vam bila isplativa prošle ili zadnjih godina, a smanjite ili ukinite suradnju s onim posrednicima koji se za vaš smještaj nisu pokazali isplativim. I ne zaboravite provjeriti i dati šansu i nekom novom na tržištu.

Vodite ažurno sve kalendare rezervacija

Većina stranica i agencija nudi, ili čak zahtjeva vođenje kalendara rezervacija za svaku smještajnu jedinicu.

Bez obzira na broj kalendara koje morate samostalno voditi oni svi moraju biti ažurni i to uvijek u realnom vremenom. Ako vam neka stranica nije godinama dovela gosta, ali i dalje tamo vodite kalendar rezervacija i on mora biti ažuran. Nema iznimaka. Ako nije ažuran, ili ako ga ne mislite redovno ažurirati najbolje je da uklonite ponudu s te stranice ili prekinete suradnju s njima.

Jer nikada ne možete znati kada će neki gost i preko koje stranice iznajmiti smještaj. I ako svi kanali kroz koje iznajmljujete smještaj nisu ažurno vođeni velika je šansa da ćete ostvariti dupli booking smještaja (Što napraviti kada se desi dupli booking i kako ga spriječiti).  S obzirom na penale koje mnoge takve stranice i agencije imaju, neredovito ažuiranje kalendara rezervacija vas može skupo koštati.

Ako ne stignete voditi sve kalendare rezervacija sami, a ne želite prekinuti suradnji s tim stranicama razmislite o angažiranju dodatne pomoći ili razmotrite neki od online sustava koji će to raditi za vas. Primjer jednog takvog sustava za upravljanje rezervacijama je Rentlio, hrvatski proizvod čiju recenziju možete ovdje uskoro očekivati.

Budite spremni za brzo odgovaranje na upite gostiju

Kada ste sve prethodne korake kvalitetno odradili napokon možete spremno dočekati upite gostiju.

Kako je to prvi kontakt gosta s vama bitno je ponuditi kvalitetan, prilagođen i brz odgovor za najbolje rezultate i veću konverziju upita u potvređene rezervacije.

Da biste to postigli ne zaboravite na naše savjete “Kako efikasno odgovarati na upite gostiju“, “Kako poslati ponudu u 5 minuta“, “Kako poslati veće datoteke bez povećanja email privitka” i na kraju kako te iste odgovore brzo prevesti uz pomoć Google prevoditelja.

Pratite novosti i trendove na tržištu

Sveobuhvatna informatizacija turizma uz veliki broj prednosti koje donosi sa sobom, donosi i jednu veliku manu. A to je da se tržište, alati, a s njima i navike gostiju mogu promjeniti u svega par mjeseci ili tjedana (sjetite se samo naglog rasta popularnosti Airbnba ili nestanka Gowalle preko noći).

Sve je teže prognozirati koju novu tehnologiju ili trend u turizmu sutra donosi. A tko za trend sazna kada je već implementiran kod konkurencije budite sigurni da je zakasnio i da će teško imati neku veću korist od toga. Korist će imati samo oni koji su je implementirali među prvima i pobrali ‘vrhnje s vrha’.

Prošlo je vrijeme kada je posao iznajmljivača bio sezonski posao (ako je pravim iznajmljivačima to ikada i bio sezonski posao). On danas uključuje cijelogodišnji angažman i rad, te svakodnevnu edukaciju i usavršavanje kako bi se ostalo u samom vrhu.

Neki od trendova koje očekujemo u 2017 godini su jačanje i aktivnija implementacija virtualnih šetnji kao i 360 videa u promotivne svrhe (o kojima smo pisali u nešto drugačijem obliku još davne 2009. godine). Zatim personaliziraniji pristup gostu i prilagođavanje ponude smještaja njegovim potrebama. Veći naglasak na lokaciju, a manji na sami smještaj zbog čega je bitno što ranije povezati se s lokalnim ponuđačima vanpansionskog sadržaja. Te na kraju možda i najbitnije, osobnija i instant komunikacija s gostima koja više nije vezana samo za email i telefon, već će se od iznajmljivača očekivati da je dostupan svugdje, prvenstveno na društvenim mrežama.

Kako će se stvari razvijati, i koji će nas novi trendovi zahvatiti u ovoj godini, i dalje ćete moći saznati upravo ovdje, pa se obavezno prijavite na naš newsletter ili redovno pratite nove tekstove na blogu :).


Koji koraci su vama najbitniji kod pripremanja za novu sezonu i goste? Koje ne smatrate toliko bitnima, a koje bi možda dodali na listu ako nisu već navedeni? Vaše savjete slobodno ostavite ispod u komentarima.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar