Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Prvi dojam gosta kao presudan faktor iznajmljivanja smještaja

/
/

Puno smo članka zadnjih nekoliko godina posvetili promociji privatnog smještaja, privlačenju novih gostiju i pokazivanju na primjerima kako nam moderne tehnologije mogu na dnevnoj bazi olakšati turističko poslovanje.

Kroz svaki od tih tekstova konstantno napominjemo jednu bitnu stvar, a ona je: “Jednostavnije je, i znatno povoljnije, vratiti postojećeg gosta na mjesto gdje je već ljetovao nego što je doći do potpuno novog gosta koji još nije boravio u određenom smještaju“.

Da bi se gost vratio iznajmljivač to mora imati u planu već od prvog kontakta s gostom, pa sve do i nakon njegova odlaska s odmora. Više o tom procesu možete pročitati u tekstu “Kako jednokratnog gosta pretvoriti u stalnog gosta“.

Danas ćemo se zato detaljnije posvetiti onome što nam je trenutno aktualno, a to je prijem gostiju i njihov prvi dojam s iznajmljivačem i iznajmljenim smještajem.

Sljedeći članak omogućava vam MegaBooker.hr – Magnet za rezervacije

Što radi MegaBooker? Puni smještaj. Zarađuje novac. Štedi vrijeme.

MegaBooker.hr omogućuju iznajmljivačima oglašavanje na 30+ najpoznatijih portala i agencija te omogućuje vođenje kalendara i rezervacija iz 1 mjesta.
Više o magnetu za rezervacije na: http://probaj.megabooker.hr/iznajmljivaci20/

Zanemarena važnost prvog dojma gostiju

Iznajmljivanje smještaja ima najmanje veze sa samim smještajem, a najviše s upravljanjem i ispunjavanjem očekivanja gostiju koji u njega dolaze.

Ako su ta očekivanja ispunjena ili nadmašena gost će biti sretan, pozitivno će reagirati na vašu ponudu i to će se pozitivno odraziti i na iznajmljivača kroz komentare i ocjene smještaja, daljnje preporuke smještaja prijateljima i na kraju povećanju šanse da se gost ponovno vrati na isto mjesto.

S druge strane ako su očekivanja u startu bila nerealno visoko postavljena, ili nisu iz nekog drugog razloga ispunjena gostu će prvi dojam s iznajmljivačem i smještajem biti razočaravajuć, a uključivat će i niz drugih negativnih emocija.

Zato je neopisivo važno da se svi uključeni u proces iznajmljivanja i prijema gostiju u odabran smještaj pobrinu da njihov prvi dojam bude pozitivan. A za postići tako nešto potrebno je misliti i na najmanje detalje.

Pobrinite se o prvom dojmu gosta prije njegovog dolaska

Prije nego gost uopće odluči doći do vas i stekne prvi dojam o smještaju i iznajmljivaču kod kojeg je odlučio boraviti pobrinite se da mu nerealnim opisima i obećanjima nepotrebno ne podigne nivo očekivanja koja kasnije po njegovu dolasku nećete moći ispuniti.

Uvijek budite sigurni da su sve oglašene informacije, i svi navodi koje ste kroz komunikaciju s gostom rekli točni i da prezentiraju uslugu i smještaj upravo onakvima kako će dočekati gosta. Nikako ne dozvolite da gost očekuje više nego što mu možete ponuditi.

Dolazak gosta uključuje i putovanje do smještaja, kao i sve dobro i loše što se na tom putu desi.

Sve su to stvari na koje nitko ne može direktno utjecati, ali može na vrijeme o njima biti informiran i tako izbjegnut dodatnu nervozu gosta u onom ključnom trenutku.

Na stranicama HAKa imate dnevna izvješća o stanju na cestama, gužvama i boljim alternativnim pravcima određenih ruta. Uvijek pratite promjene i aktivnost na rutama do vašeg smještaja, i o tome pravovremeno obavijestite gosta. Nekada je dovoljan samo jedan email ili poruka dan prije puta da se zaobiđu gužve na cestama od nekoliko sati i tako dodatno obraduje gosta susretljivošću iznajmljivača.

Uvijek gostu predložite najbržu, ali i najjeftiniju rutu do vas pa neka sam odabere koju će koristiti. Tako će vidjeti da vrednujete njihovo vrijeme ali i novac, nešto što danas nedostaje svima.

Ako se nalazite na otoku javite im red plovidbe trajekata i cijene karata kako bi znali i na njih računati.

Gostima koji prvi puta dolaze na vaše područje ili im je iz nekog drugog razloga otežano naći smještaj ponudite dolazak pred njih i osobno navigiranje do apartmana.

GPS koordinate, video ili slikovni putokazi koje možete prije puta podijeliti s gostima također su odlična ideja i biti će i od velike pomoći.

informacije za turiste

Priprema apartmana za pozitivan prvi dojam

Iako ovo ne bi trebalo posebno naglašavati, reda radi ćemo ipak napomenuti  – apartman ili soba moraju biti besprijekorno čisti!

Čistoća nema veze sa starošću namještaja niti vrstom smještaja koji se iznajmljuje. Čistoća smještaja je jedini faktora koji bez iznimke očekuju svi gosti svakog tipa smještaja i bez obzira koliko su ga platili.

Ako znate okvirno vrijeme dolaska gostiju upalite im klimu, ili grijanje ako se bavite zimskim turizmom, kako bi gosti ulaskom u apartman ili sobu odmah osjetili određeno fizičko olakšanje.

Boca vode, soka ili čak i neka lagana zakuska će ih također obradovati ako ih dočeka na stolu ili bude spremno poslužena u hladnjaku. Također ako imate bilo kakav drugi poklon za dobrodošlicu neka bude vidno istaknut ili ukažite na njega gostu kako ga ne bi predvidjeli.

Ponudite im pomoć oko prtljage pa makar samo jednu torbu odnijeli u apartman. To će biti jedna torba i put manje što će gost morati napraviti i biti će vam sigurno zahvalan na tome.

Sve potrebne informacije o smještaju, šifre za pristup internetu, mjesta gdje mogu dobro pojesti i zabaviti se, …, učinite dostupnima na vidljivom mjestu u apartmanu ili se osobno ponuditi za pružanje tih informacija kada će ih trebati.

Bez obzira na dostupnost svih informacija koje ste pripremili za goste u apartmanima budite prvi dan ili barem prvih nekoliko sati negdje blizu i dostupni gostu za sva pitanja. To je period kada će gosti imati najviše pitanja koja će radije uputiti pravoj osobi nego da ih traže i na najbolje osmišljenim pisanim informacijama o smještaju i okolici. Time također dobivate bonus pozitivne bodova na prvi dojam.

Ako imate dogovorene posebne popuste za vaše goste u restoranima, za brodske ekskurzije ili domaće proizvode obavezno i njih navedite i istaknite gostu pa ako ih iskoriste već prvi dan da i taj popust bude razlog više zbog kojeg će biti sretni što su odabrali upravo vaš smještaj.

I na kraju ne zaboravite – iskreni osmjeh i kultura domaćina stvarno jesu bitne i u lošoj situaciji vam mogu biti od velike pomoći. Iznajmljivanje i rad s ljudima je zahtjevan posao, i to svi koji rade u turizmu dobro znaju, ali bez obzira na to budite zahvalni na svakom gostu kojeg primite, i ljudski mu pokušajte uvijek pomoći.

Ta vaša iskrena želja i uslužnost će se odmah prepoznati na vama i garantirano će činiti barem 50% pozitivnog prvog dojma gostiju.

Isto zahtijevajte i napomenite svim osoba koje kod vas rade i s kojima bi gosti mogli doći u kontakt. Jer dovoljan je jedan neljubazan radnik da uništi sve pozitivno što su ostali u kontaktu s gostom postigli.


Na koje sve načine brinete za prvi dojam gosta, i da li postoje još neki koraci koje poduzimate kako bi on bio pozitivan?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

1 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar