Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Prijetnje i ucjene gostiju radi postizanja povoljnije cijene smještaja

Da je kategorizacija smještaja i zvjezdice koje su s njom dodijeljene stvar prošlosti naglašavamo već godinama.

Gosta za njih nije briga. Zanima ih kako smještaj izgleda, da li nudi sve ono što im treba za kvalitetan odmor i naravno da li si ga mogu priuštiti.

Pojavom društvenih mreža gosti su počeli manje vjerovati direktnim reklamama, a više su se usmjerili na preporuke drugih gostiju koji su već bili ili vidjeli ponudu smještaja koja ih zanima.

Zbog toga su recenzije smještaja danas postale jedan od najvažnijih, ako ne i najvažniji pojedinačni faktor koji može utjecati na odluku gosta gdje će ljetovati.

Najpopularnije stranice danas poput Airbnba, Booking.com, TripAdvisora i dr. temelje svoje poslovanje upravo na recenzijama gostiju. Jer ako gost dobro ocijeni smještaj, stranica na kojoj je iznajmljivač oglašen će pozicionirati taj oglas bliže vrhu rezultata pretraga. Tim će potezom web stranica povećati broj zadovoljnih korisnika jer im plasira kvalitetnije oglase, dobit će nove korisnike jer će oni biti preporučeni od starih, a za uzvrat će iznajmljivač biti bliže vrhu rezultata pretraga gdje će njegov oglas moći vidjeti više što postojećih, a što novih korisnika te web stranice.

Naravno tu su u pitanju i neki drugi faktori na koje sve tri uključene strane trebaju obratiti pozornost, ali ovaj površan opis je dovoljan da se shvati bitnost recenzija korisnika i kako on mogu direktno utjecati kratkoročno, ali i dugoročno, na popunjenost sezone svakog iznajmljivača.

Kako ocjenjivanje i recenzije trenutno rade

U velikoj većini slučajeva gost će svoje mišljenje o smještaju iskazati kroz ocjenu i recenziju smještaja prilikom odlaska ili nakon što već napusti smještaj (što napraviti kad gost napiše negativnu recenziju smještaja?). Rjeđe će vam prigovarati za vrijeme boravka, osim ako se ne radi o većim propustima u prezentiranju ponudu od strane iznajmljivača.

Jedan od ciljeva takvog odnosa je da se recenzije konstruktivno iskoriste za unaprjeđenje smještaja i ponude, te kako bi isti ili novi gosti u budućnosti proveli bolji odmor na istom mjestu ili taj smješta izbjegli jer nema kvalitetnu ponudu.

Ono što sigurno nije trebala biti svrha takvog odnosa su ucjene. A to je nešto što nam nažalost polako dolazi, i s vremenom će postati sve učestalija pojava i na našoj obali.

kategorizacija smještaja

Kako gost može ucijeniti iznajmljivača

Traženje dodatnog popusta za dobru recenziju ili maksimalnu ocjenu smještaja, možda uključivanje nekih dodatnih usluga u standardnu cijenu, nerazumna očekivanja prema iznajmljivaču i smještaju ne bi li degradirali njihovu ponudu, te čak i traženje potpuno besplatnog smještaja kao naknadu za pisanje (pozitivne) recenzije samo su neki od primjera kako gost može dovesti iznajmljivača u neugodnu poziciju.

Gost sve to može postići ne skrivajući svoj identitet i pokretan čistom nekulturom i usudio bih se reći čak i zlobom prema iznajmljivaču. Sve s ciljem da ostvari željeni popust. Ali moguća su i lažna predstavljanja kako bi gost lakše uvjerio iznajmljivača u realnost i težinu njegove prijetnje. Ovaj zadnji primjer je ujedno i jedan od oblika prevare iznajmljivača.

U takvim situacijama, i ako se radi o medijski izloženim ljudima (ili barem ljudima koji se tako predstavljaju) čak više nije ni upitna recenzija smještaja na određenoj booking stranici, već se tada zna nuditi (ili prijetiti s) puno većom medijskom pratnjom smještaja. Što neki iznajmljivači mogu vidjeti kao dodatni ulog prihvaćanjem takve ponude, ili dodatni rizik ako se radi o negativnoj ponudi tog tipa.

Bez obzira radi li se o prevari i igranju na taštinu ili strah iznajmljivača, ili o pravom gostu koja jednostavno zna da će iznajmljivač napraviti sve da mu se ne spusti ocjena i rang na webu, ovakve prijetnje i ucjene ako se ostvare mogu imati stvarne negativne posljedice za iznajmljivača zbog kojih ih svi žele izbjeći.

društvene mreže u turizmu

Kako se obraniti od ucjenjivanja

Najbolje je svu komunikaciju što ranije prebaciti u pisani oblika kako bi se ona lakše dokumentirala te iskoristila kao dokaz u slučaju plasiranja netočnih informacija o iznajmljivaču i pokušaju uništavanja njegova ugleda.

Jedno od pravila koje imamo prilikom iznajmljivanja smještaja kada nas gost telefonski kontaktira je da ga usmjerimo na email pod izlikom da ćemo mu tamo poslati točne podatke, fotografije, linkove i sl. na traženi smještaj. To su ujedno i stvarni koje nitko ne bi preko telefona htio zapisivati pa onda ponovno upisivati u računalo.

Uz to za sve potvrđene rezervacije šalju se potvrdni emailovi za njih, i traži se provjera navedenih podataka i potvrda primitka tih mailova od strane gosta. I tada imamo sve ‘crno na bijelo’ i možemo iskoristiti kao dokaz ako će biti potrebno.

Ako se radi o lažnom predstavljanju to možete u većini slučajeva odmah provjeriti putem Googlea. Jer sve osobe koje se bave novinarstvom, reportažama i sl., te su povezane s određenom publikacijom ili medijskom kućom biti će navedeni na njihovim web stranicama te će biti ponuđeni načini da ih se kontaktira.

Ne želite da vam se neki dvadeset i pet godišnjak predstavi kao Zoran Šprajc i dobije besplatno ljetovanje za 3 javne pohvale na njegovom Facebook profilu, profilu na kojem se odmah mogli provjeriti izgled ali i godine te osobe.

Na kraju kada imate dokaze i potvrde svojih tvrdnji trebali bi stati u vlastitu obranu (ili krenuti u ofenzivu). Ostali promatrači će tako brzo vidjeti pravu istinu i da je iznajmljivač ovdje žrtva, a ne krivac. Nikako nemojte zanemariti i pustiti da se ‘prašina’ sama s vremenom slegne.

Dosadašnja iskustva

Na sreću još uvijek nema veliki broj ovakvih primjera kod nas. Unazad deset godina imali smo ih svega nekoliko. U par slučajeva radilo se o prijetnjama radi postizanje bolje cijene. Jednom smo imali ponudu, na sreću ne i prijetnju, za davanje besplatnog smještaja. Za uzvrat nam je bila ponuđena besplatna preporuka i promocija te ‘poznate’ ličnosti.

Bez obzira što još uvijek imamo sreću da nam se javljaju pošteni gosti, i da na našem tržištu ovakve ucjene i prevare nisu toliko učestale kao u zapadnijim zemljama, dobro je biti oprezan, i pokušati se zaštiti u svakoj situaciji i od budućih problema.

Jeste li imali do sada sličnih negativnih iskustva s gostima? Da li se je najviše radilo o ucjenama za bolju ocjenu smještaja, ili ponudama i prijetnjama o medijskoj izloženosti? Kako ste reagirali i na kraju riješili situaciju?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

2 Comments

 1. Poštovanje Darko,

  recite mi molim vas kako postaviti različit cjenovnik za različite termine na airbnb, kad oni imaju mogućnost da postavim samo jednu fiksnu cijenu.
  Jedna je cijena u maju, a od 1.juna se ons povećava na svakih 10 dana do 1. avgusta ( špic sezone) i isto tako spušta. Ukoliko apartmanu stavim cijenu iz maja mjeseca i time naravno privučem turiste povoljnom cijenom, kako da naplatim veću cijenu ukoliko turista traži termin u sezoni? A ukoliko stavim cenu iz špica sezone niko neće želeti da rezerviše u predsezoni. Da li postoji mogućnost pregovora sa turistima i korigovana cene ili sajt sam automatski formira cenu? Registrovao sam se ali još uvek nisam objavio smeštaj. E sad razumem da svaki apartman mogu zasebno da dodam ali imaću isto problem oko regulisanja cene?
  Unapred zahvaljujem na savetu.
  S poštovanjem,
  Predrag

 2. Predrag, možete za svaki pojedini dan definirati cijenu koju želite. Klikom na taj dan, ili raspon termina na kalendaru će vam se otvoriti i opcija za definiranje novih cijena. Ako to ne napravite ostaju one koje ste postavili.

  Možete aktivirati i automatsko prilagođavanje cijene. Uglavnom sve te opcije postoje u postavkama i kalendaru pa si ih postavite kako vam najbolje odgovara.

  S gostima možete po njihovom upitu raditi posebne ponude. Ali tek kada vam se jave se ta opcija kroz poruke javlja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar