Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Što kada kvalitetan smještaj i oglas više nisu dovoljni za iznajmljivanje apartmana novim gostima

Lijepo uređeni, cjenovno prihvatljiv smještaj kojega prati kvalitetna usluga iznajmljivača uvijek je imao prednost pred konkurencijom kod odabira gosta gdje će provesti svoj odmor. Ako ste uz takav smještaj imali i kvalitetno sastavljen oglas koji tu ponudu gostu jasno i efikasno prezentira unazad nekoliko godina sigurno niste brinuli o tome hoćete li biti puni u sezoni ali i van nje.

Ali vremena se mijenjaju. Konkurencija je kvalitetnija i brojnija nego je ikada bila zbog čega je sve teže održati bolju i višu poziciju na raznim booking stranicama i pretraživačima smještaja.

Sjetite se samo početka Airbnba u Hrvatskoj kada ste bez problema za određenu regiju mogli biti u top 5 rezultata na tražilici i većinu korisnika tog servisa dobiti u vaš inbox. Dok je danas takvu poziciju teško postići i za kvart mjesta u kojem se nalaze vaše apartmani ili sobe.

Problem lošije pozicije oglasa na tražilicama treba pogledati iz nove perspektive

Do sada smo uvijek savjetovali kako da unaprijeđenjem usluge i kvalitete smještaja te kvalitetnijim i preciznijim oglašavanjem ostanete u samom vrhu ponude, te kako da gosti koji potražuju uslugu smještaja od vas smatraju vašu ponudu prihvatljivijom i povoljnijom od konkurencija čak i kada su vaše cijene noćenja više.

Ali kako se broj iznajmljivača koji se prebacio u online prodaju stalno povećava svi, pa čak i oni s najkvalitetnijom ponudom, polako ali sigurno nestaju u šumu svih tih novih ponuda. Svaka čast iznimkama koje se uspješno i dalje nalaze u samom vrhu popularnih booking pretraživača, ali kako u top 3 ili 10 (pozicije koje su vam jedino bitne za jak booking) može biti samo njih nekoliko svi ostali moraju tražiti druge načine kako održati razinu novih upita i redovan priljev rezervacija.

Tom problemu se može pristupiti na nekoliko kvalitativnih načina o kojima danas nećemo pričati, već ćemo predložiti jedno kvantitativno rješenje koje će vam dati dobar i toliko željeni vjetar u leđa.

Sljedeći članak omogućava vam MegaBooker.hr – Magnet za rezervacije

Što radi MegaBooker? Puni smještaj. Zarađuje novac. Štedi vrijeme.

MegaBooker.hr omogućuju iznajmljivačima oglašavanje na 30+ najpoznatijih portala i agencija te omogućuje vođenje kalendara i rezervacija iz 1 mjesta.
Više o magnetu za rezervacije na: http://probaj.megabooker.hr/iznajmljivaci20/

Kada kvaliteta postane manje bitna iskoristite kvantitetu

Kada ulaganjem u kvalitetu smještaja i usluge, te oglašavanje i pozicioniranje na određenim stranicama više ne donosi željene rezultate razmislite o povećanju broja prodajnih kanala koje trenutno vodite.

Ukratko, ako vam 10 prodajnih kanala donese 5 upita mjesečno po svakom pojedinom prodajnom kanalu, i od toga imate 1 potvrđenu rezervaciju zašto ne povećati broj prodajnih kanala na 2, 3 ili 5 puta veći broj?

Ako vam se na kraju sezone samo 1% svih pregleda vašeg oglasa konvertira u upite i potvrđene rezervacije što ne bi bilo bolje da se taj jedan postotni poen računa od  100 000 pregleda umjesto od njih 1000?

U prodajne i promidžbene kanala se ubraja sve od stranica za oglašavanje smještaja, web kataloga turističkih smještaja, booking portala, turističkih agencija i ostalih posrednika kod iznajmljivanja.

S ovim pristup nije toliko niti bitna kvaliteta oglasa, smještaja i usluge (iako ćemo uvijek naglašavati da vam one trebaju biti glavni prioritet u poslovanju) koliko je bitan broj prikaza vašeg oglasa. Jer ćete tako kroz veći broj (kvantiteta) pregleda vaše ponude doći do većeg broja potencijalnih gostiju nego da se ograničavate na par potvrđeno dobrih prodajnih kanala ali s neredovnim potvrđenim rezervacija preko njih.

iznajmljivaci 20 ideje iznajmljivanje

Organiziranim sustavom podataka i pripremom ubrzajte masovno postavljanje oglasa

Kako bi iskoristili prednost velikog broja gostiju koji putem interneta pretražuju razne kataloge smještaja potrebno je biti na što većem broju takvih stranica.

Ali da bi se oglasili putem bilo koje od tih stranica potrebno je ručno odraditi registraciju, unos podataka, fotografija i dr. informacija koje svaka od tih stranica zahtjeva od vas.

Da si ubrzate taj proces najbolje je unaprijed pripremiti tekstove, prijevode, fotografije, kontakt informacije i čak login podatke tj. šifre koje ćete koristiti na svim tim stranicama. Sve informacije razvrstajte po folderima i smještajnim jedinicama s jasnim opisima datoteka kako bi bile lako dostupne i razumljive čak i onima koji prvi puta vide taj folder.

Njega zatim možete prebaciti na Dropbox ili Google Drive te ga kroz link dijeliti s agencijama koje ga zatim same mogu iskoristiti za uvršavanje vašeg smještaja u njihovu bazu.

A kada taj posao morate napraviti sami svi će vam podaci o smještaju za sve stranice biti nadohvat miša, te kroz jednu brzu copy i paste akciju ubačeni u njihove sustave.

Postoje i automatizirana rješanja za ovaj problem, ali o tome ćemo u jednom budućem tekstu više pisati.

Zaključak

Na kraju svake sezone važna stavka svakog poslovanja je ostvarena zarada. I tada nikoga ne zanima da li je ona postignuta kroz samostalno privlačenje gostiju, kroz suradnju s jednom ili nekoliko agencija, ili kroz puno malih nepovezanih rezervacija ostvarenih preko desetak ili stotinu posredničkih stranica i portala.

Bitno je da gost čuje za vaš smještaj, da vam se odluči javit i da potvrdi rezervaciju.

Na hrvatskom tržištu još uvijek se može kvalitetom odmaknuti od konkurencije te je bitno da se o njoj i dalje vodi računa i posvećuje puno vremena. Ali ako uz nju želite isprobati neki novi način privlačenja gostiju, i ujedno povećati ili proširiti aktivnu i radnu sezonu razmotrite mogučnost kvantitativnog pristupa problemu privlačenja gostiju.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar