Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Testiranje i optimizacija promotivnih materijala za povećanje broja noćenja

/
/

Svaki oglas i promocija, bio on plaćeni ili ne, online ili offline, košta. Neki koštaju vaše utrošeno vrijeme, dok drugi koštaju i novaca (zapravo vam to dođe na isto).

Osim zbog racionalizacije troškova i utrošenog vremena, aktivno praćenje uspješnosti svih oglasa direktno utječe na kvalitetu vaše promocije, a kroz nju na povećanje broja upita i veći  broj ostvarenih noćenja.

Upravo broja upita, a nakon njega i postotak tih upita koji se je pretvorio u rezervacije bi vam trebali biti glavna (ako ne i jedina) bitna statistika po kojoj ćete planirati sve naknadne promotivne radnje.

Ali da bi došli do tih statistika, i da bi prikazane brojke imale neku značajniju vrijednost za iznajmljivača moramo krenuti od samih osnova testiranja i optimizacije svih promotivnih aktivnosti smještaja.

Sljedećih 6 članaka omogućava vam MegaBooker.hr – Magnet za rezervacije
Što radi MegaBooker? Puni smještaj. Zarađuje novac. Štedi vrijeme.
MegaBooker.hr omogućuju iznajmljivačima oglašavanje na 30+ najpoznatijih portala i agencija te omogućuje vođenje kalendara i rezervacija iz 1 mjesta.
Više o magnetu za rezervacije na: http://probaj.megabooker.hr/iznajmljivaci20/

Koje promotivne kanale pratiti?

Kratki odgovor na to pitanje je – apsolutno sve! Pokušajte za svaki oglas bio on u novinama, na radiju, preko prospekta ili neke od online stranica i agencija napraviti poseban način prepoznavanja kako bi uvijek znali od kud vam upiti dolaze. To možete s posebnim brojevima za kontakt za svaki određeni oglas (fiksni, mobilni, mužev, ženin), putem posebno dizajniranih landing stranica ili čak kroz promotivne kodove.

Ako iz nekog razloga za određeni način oglašavanja ne možete implementirati praćenje porijekla upita uvijek pokušajte direktno pitati gosta kako je saznao za vas i gdje je vidio vaše kontakt podatke. Ako imate veliki broj upita putem telefona to je ujedno i jedini način da saznate koji oglasnik ili web stranica vam šalje tog gosta.

Nemojte zanemariti bitnost te informacije jer možete odustati od nekog oglasnog prostora zbog ne vođenja statistike upita preko njega, dok vam isti može biti glavni izvor rezervacija ove sezone.

Što je sve potrebno pratiti?

Koje sve podatke ćete pratiti ovisi isključivo o vama i onom što želite postići tim praćenjem.

Ako želite provjeriti koje stranice vam donose najviše upita brojat ćete upravo njih te upite klasificirati po mjestu kreiranja. Isto vrijedi i za potvrđene rezervacije.

Za tu analizu bitno je i to da li su gosti nakon poslanog upita poslali barem jedan odgovor na vašu ponudu. Nažalost ima sve više lažnih upita svake godine, a oni se upravo po tom sistemu mogu najbolje prepoznati. A na kraju sezone onda lako možete vidjeti koja je stranica i u kojem postotku slala ‘prazne’ upite, te koja je uopće kvaliteta tih upita.

Uz to vidjet ćete gdje vam se isplati oglašavati vaš tip smještaja te da li ima stvarno smisla nuditi sobe na stranici gdje gosti uglavnom traže apartmane ili obrnuto?

Također, ako vas zanima što gosti traže od vaše ponude i zbog čega od nje odustaju možete i te informacija pratiti za svaki upit te ih na kraju sezone analizirati.

Kako pratiti gosta kroz proces prodaje?

Postoji veliki broj aplikacija koje nude mogućnost praćenja prodajnog procesa kroz svaki korak i odgovor gosta/kupca pa ih ovim putem ne mislim posebno izdvajati. Svatko bi trebao odabrati ono rješenje koje mu/joj najbolje odgovara i integrira se u dnevne poslovne radnje.

Ako vam se ne plaćaju posebne aplikacije ovog tipa uvijek možete sami i besplatno kroz excel tablice pratiti proces prodaje smještaja gostu.

Bez obzira pratite li prodajni proces ručno ili (polu)automatizirano kroz neku aplikaciju morat ćete na tu radnju potrošiti određeno vrijeme svaki dan. Mnogi iznajmljivači upravo zbog toga nakon par dana entuzijastičnog praćenja svega i svačega naglo odustanu od te prakse jer ne vide odmah njezine koristi.

Ali kako će vam to uloženo vrijeme u pravilu s vremenom smanjiti troškove i povećati broj upita pokušajte si napraviti od tog procesa rutinu. Rezultati će biti vidljivi prije ili kasnije, a vaše poslovne odluke će ostvarivati bolje rezultate.

A/B testiranje oglasa

Osim praćenja upita važno je prilagođavati i oglase s kojima se upiti generiraju.

Nikada nemojte jednu promotivnu poruku, kampanju ili čak fotografiju koristiti na svim mjestima gdje se oglašavate.

Pokušajte pristupiti svakom oglasnom prostoru na novi i drugačiji način, zatim pratiti kako oglas reagira na postavljenu kampanju i na kraju usporediti podatke s drugim kampanjama.

Možda određena stranica koja vam donosi puno upita to radi zbog njezine kvalitetnije pozicije, a ne kvalitete vašeg oglasa. Ili je za bolji odaziv zaslužna vaša kvalitetna glavna fotografija oglasa.

Tu je potrebno pratiti sve od teksta, fotografije, naslova, veličine oglasa, dana postavljanja, dana te čak i vremena primanja upita, itd.

Kvalitetnije oglase zatim pokušajte objaviti na onim mjestima koja do sada nisu ponudila dobre rezultate oglašavanja, a s njih oglase prebaciti na ona mjesta gdje je za sada sve bilo dobro. Da li se je promijenio odnos upita i potvrđenih rezervacija? Da li je dobar oglas sada postao još bolji, a loš gori, ili obrnuto? Što ste promijenili i kako je to utjecalo na učinkovitost oglasa?

Nakon što odgovorite na sva ta pitanja kroz nekoliko etapa A/B testiranja vidjet ćete koji oglasni prostori su kvalitetniji od drugih, te koja kombinacija oglasa, teksta i fotografija bolje privlače goste te kada. Na kraju iskombinirajte najbolje od najboljih u jedan oglas i taj “savršeni” oglas onda objavite na što više mogućih lokacija.

A kako je trenutno vrijeme najveće potražnje za smještajnim kapacitetima, upravo sada ćete najlakše napraviti takvo testiranje vlastitih oglasa, u špici sezoni.

A nakon što ona završi iskoristite njezine rezultate za kvalitetnije promotivne materijala van sezone i u pripremi za sljedeću sezonu kada takvo testiranje oglasa ne bi bilo moguće zbog manjeg broja pregleda.

Kako znati kad je došlo vrijeme za prekid oglašavanja ili suradnje?

Na ovo pitanje teško je ponuditi univerzalni odgovor.

Osobno iskustvo i naša preporuka je da za svaki oglas koji ima barem jednu potvrđenu rezervaciju s kojom se pokrije financijski ili vremenski trošak oglašavanja razmotrite nastavak suradnje. A kada je ulaganje u oglas veće nego dobit koju on generira odustanite od njega bez ustručavanja.

Naravno ne možete nakon mjesec dana znati koliko se negdje isplati oglašavati (pogotovo van sezone). Nažalost, u nekim slučajevima nije niti godina dana dovoljno dug period za potvrdu isplativosti oglašavanja. Na svakom od nas je da odlučimo koliko želimo i možemo dugo davati šansu određenim oglasima i kada smatramo da je toj šansi došao kraj.

Primjer oglasa koji nam je tek nakon 2 godine donio prve pozitivne rezultate je oglas na Njuškalu. Oglas je bio plaćen, i kroz prvu sezonu nije donio značajan broj upita zbog čega smo skoro prekinuli oglašavanje kod njih. Ali drugu godinu je broj upita značajno porastao, a s njim i broj potvrđenih rezervacija tako da sada u narednih nekoliko godina za naše potrebe nećemo dvojiti o suradnji s njima jer su tu suradnju osigurali u jednoj sezoni. Iako ne prvoj, već drugoj.

S druge strane jedna agencija s kojom smo surađivali pozitivno, i za koju ne sumnjamo da drugima dovodi značajan broj gostiju, nama u godinu i pol nije dostavila niti jedan jedini upit o raspoloživosti smještaja nakon promjene web stranice. Iako suradnja s njima ne košta niti lipe, ono što ta agencija zahtjeva je ažurno vođenje slobodnih termina. Kako te termine vodimo kod njih ručno odlučili smo da nam se ne isplati redovno brinuti i trošiti vrijeme na stranicu gdje moramo ukucavati slobodne termine, a da od toga nemamo koristi već 18 mjesec za redom.

Koliki ćete period nekome dati da se dokaže je odluka koju morate isključivo sami donijeti.


Ovo je bio brzi i osnovni pregled nekoliko načina kako pratiti efikasnost oglašavanja te ovisno o rezultatima praćenja kako reagirati na određeni oglas da bi mu se povećala efikasnost. Na ovu temu postoje brojne i opširne knjige, ali najbolje je da ipak što prije i samostalno krenete u analizu već postavljenih oglasa jer svaki podatak ili dan manje koji u nju ulazi je samo dodatni faktor koji utječe na (ne)točnost zaključka kojeg će takva analiza pružiti iznajmljivaču.

Na koje sve načine pratite uspješnost vaših oglasa, te koji su vam sve podaci prilikom takvog praćenja bitni?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

1 Comments

  1. Učinite pravu odluku danas!

    Proširite ili pokrenuti vaše poslovanje danas, hipoteka, obrazovanje i druga pitanja, dajemo kredite na najnižoj kamatnoj stopi, uzeti jedan korak naprijed i biti danas. Kontaktirajte nas na (hillsfinancialservice15@gmail.com) za više informacija i da ćete biti drago što ste učinili!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar