Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Porast otkazivanja rezervacija u špici sezone

Manji broj iznajmljivača koji surađuju s agencijom Adrialin u zadnjih nekoliko dana nakon primitka njihovog emaila ostao je bez određenog broja rezervacija koje su do tada preko njih bile potvrđene

Po vašim javljanjima Adrialin je nekim iznajmljivači odjednom stornirao i do 8 rezervacija koje su zauzeli nekoliko mjeseci ranije, te za čije su termine u međuvremenu iznajmljivači redovno odbijali druge upite i goste.

Zauzimanje slobodnih kapaciteta u špici sezone bez potvrđenih gostiju

Iz priča iznajmljivača na našoj Facebook stranici lako se da zaključiti kako se ovdje radi o namjernom štopanju najboljih termina u sezoni.

Većini iznajmljivača su ovim putem stornirane rezervacije koje su se “potvrdile” još u 3 ili 4 mjesecu. A samo kod rijetkih se radi o novijim rezervacijama.

Kako se apartmani u blokiranim termini nisu iznajmili nekoliko dana prije nego na snagu stupa pravo iznajmljivača na regres po ugovoru s agencijama rezervacije bi bile stornirane

Da je zbog nastale situacije otkazana jedna rezervacija to bi se još nekako toleriralo, ali iznajmljivači sa 7 ili 8 otkazanih rezervacija teško da će uspjeti pokriti sve iznenadne slobodne termine bez drastičnih smanjenja zarade ili čak odlaskom u minus. Problem takvih otkazivanja je još više očit za smještajne kapacitete u manje popularnim turističkim mjestima gdje Last Minute ponude teže nalaze kupce.

Naravno, da li su čekali s otkazivanjima u zadnji čas sami gosti, preprodavači ili netko treči ne možemo znati. Znamo samo ono što nam je Adrialin u dopisu naveo, a to je da je problem nastao zbog preprodavača s kojima su pokušali surađivati u najboljoj namjeri, a po uvjetima koji su očito neki veći igrači nametnuli kao standard poslovanja na tržištu i zbog kojih je nastao trenutni problem s rezervacijama.

Tko je stvarni krivac za nastalu situaciju?

Većina iznajmljivača će u ljutnji okriviti Adrialin kao glavnog i jedinog krivca za nastalu situaciju. Ali postoji li možda mogućnost da je i sam Adrialin ovdje žrtva loših ugovora i poslovanja nekih drugih posrednika s kojima surađuju?

Naime, kako neslužbeno doznajemo od drugih agencija problem otkazivanja rezervacija je generalni problem na tržištu, i nije specifičan problem kojeg ima samo Adrialin.

Rastuće tržište i borba za svakog gosta već godinama lagano ali sigurno dovodi iznajmljivača u sve nepogodniji položaj u suradnji s određenim agencijama koje nude sve fleksibilnije uvijete otkazivanja rezervacija ne bi li tako privukle više gostiju. A kako se tu radi o velikim igračima na tržištu koji mogu dalje uvjetovati nepovoljnije uvjete suradnje drugim posrednicima, te omogućavaju ovakve situacije na štetu iznajmljivača bilo je samo pitanje vremena kada će se ovakva situacija prelomiti preko leđa svih nas.

Svi koji se sjećaju starijih ugovora s Adrialinom znaju da je pravo na regres od prije koju godinu smanjen s 61 na 30 dana prije početka rezervacije. Te da je prije postojala obveza naplate potraživanja za ostvarenu rezervaciju unutar 7 dana od strane agencije, koja ako se nije dogodila bi automatski značila storniranje rezervacije.

Postoji li mogućnost da su možda gosti u tako velikom broju počeli iskorištavati fleksibilne uvijete otkazivanja online agencija i uspjeli dobru namjeru i trganje agencija prvo nametnuti kao tržišni standard iznajmljivanja kojem su se svi naglo počeli prilagođavati, a zatim iskoristili takav način suradnje na štetu iznajmljivača i agencija? Jer broj otkazivanja raste iz sezone u sezonu što svi dobro znamo.

Ili je to najobičnija “igra i kalkulacija” najvećih igrača na tržištu gdje preko tuđih leđa i skrivajući se iza ugovora blokiraju najbolje termine, a tek naknadno razmišljaju o tome kako će ih iznajmiti s nadom da će im to i uspjeti? Ako u tom procesu propadne koja agencija zbog nastalog pritiska njima će zapravo biti još bolje.

Na kraju moram napomenuti da smo kao iznajmljivači i sami krivi što smo se našli u ovoj situaciji. Nažalost svima je jasno da zadnjih nekoliko godina sami sebi spuštamo kriterije u poslovanju pristajanjem na sve i svašta ne bi li napunili smještaj i poslovali bolje od susjeda. To najbolje ilustrira primjer Booking.com na kojem svi bez pitanja i razmišljanja žele biti. I tek kad nastanu prvi problemi im je jasno kako to nije portal za baš svakog iznajmljivača.

Da li se zbog toga sada uopće imamo pravo zažiliti na nastalu situaciju? Jer nitko nas nije silio potpisivati sve te ugovore.

Što dalje napraviti?

Na svakom iznajmljivaču je da sam odredi hoće li nastaviti suradnju s Adrialinom, a i drugim agencijama, i dati im drugu šansu i priliku da nauče nešto na svojim pogreškama. Činjenica je da su ova otkazivanja odrađena sukladno ugovorima koji je svaki iznajmljivač osobno morao pročitati, prihvatiti i potpisom potvrditi da se s njima slaže.

Da se je tu radilo o jednoj ili dvije otkazane rezervacije najvjerojatnije niti ne bi vidjeli širu sliku, niti veći problem na tržištu koji se prelama preko leđa malih iznajmljivača i za koji smo možda i sami odgovorni. S druge strane teško je povjerovati da bi agencija koja živi od iznajmljivača “pucala si u nogu” ovakvim potezom i namjerno osakatila jedini izvor prihoda u poslovanju izazivajući njihovu ljutnju. A i javili su iznajmljivačima na barem neki način da rade na uklanjanju ovog problema.

Jedno je sigurno, a to je da će broj Last Minute ponuda sada porasti, a cijene za iznajmljivanje oslobođenih termina u špici sezone padati. U toj situaciji će jedino profitirati gosti.

Hoće li gosti profitirati na naš račun ponovno preko posrednika (i kojih?) ili ne ovisi isključivo o nama. A i na svakom iznajmljivaču je da vidi odgovaraju li mu stvarno ovakvi uvjeti suradnje ili je možda vrijeme da upravo mi kao najvažnija karika u cijelom sustavu počnemo definirati agencijama naše uvjete suradnje i uzmemo stvari u vlastite ruke umjesto slijepog prihvaćanja svega što nam oni ponude.

Jer postoje agencije i portali koji imaju strože uvijete otkazivanja, i koji odmah po potvrdi rezervacije naplaćuju tražene iznose od gosta kako bi zaštili sebe, iznajmljivače ali i gosta u konačnici.


Ako postoje agencije koje bi o ovom problemu podijelile svoje mišljenje i svoju stranu priče, potpisane ili anonimno, neka nam se slobodno jave i rado ćemo i njihovu priču podijeliti putem bloga.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

6 Comments

 1. Mislim da su iznajmljivači takoder dosta krivi za nastalu situaciju. U eri sveopćeg spuštanja kriterija, cijena, polica otkazivanja itd, a sve kako bi sa sto većom popunjenošću “više zaradili”, na kraju stradaju uoravo najmanji a to su privatni iznajmljivači. Prvo, smatram da je broj tzv na brzinu sklepanih apartmana, neopremljenih i blagorećeno netržišnih, jos uvijek minoran u odnosu na apartmane u koje je ulozen trud i novac. Stoga, trebalo je zadržati cijene i inzistirati na njima. Na taj način, ovi sklepani apartmani ne bi mogli držati visoku cijenu za to ništa što nude, dok bi uređeni apartmani cijenu zadržali. Stvorila bi se uočljiva razlika koju bi gost prepoznao. Isto tako, da su svi inzistirali na barem 30 dnevnom roku ispod kojeg nije moguć otkaz, agencije bi se prilagodile zahtjevima izdavaća.
  Što se tiče konkretno booking.com-a na kojem je najveći moguć broj otkazivanja, svaki iznajmljivač ima mogućnost zatražiti od bookinga da mu ukljuci institut akontacije i sukladno tomu, period minimalnog otkazivanja.
  Točno je da oni tada “kazne” iznajmljivača položajem na stranicama, ali kad bi svaki iznajmljivač odmah zvao u Amsterdam centralu umjesto u Zagreb, sve bi to bilo otklonjeno. Jer, evidentno je da osoblje u Zagrebu ima sasvim drugi pristup iznajmljivačima nego centrala u Amsterdamu.
  Stoga se čovjek s pravom treba zapitati, da li smo mi zapravo svojom nezajažljivošću i spuštanjem kriterija, zapravo od sebe stvorili banana tržište?

 2. Slazem se s komentarima iznad u potpunosti. Bitno je naglasiti i da je booking.com postao sam sebi konkurencija tako da nakon sto gost rezervira, pa tamo negdje 7 dana prije pocetka rezervacije, salje tim gostima mail kako imaju pravo na besplatno otkazivanje rezervacije pa da bookiraju povoljnije last minute ponude ponovo kod njih. Time pokazuju svom gostu “brigu o njemu” a oni su opet zaradili jer je ponovo rezervirao preko njih. Ukratko, dumping cijena… meni je ovo prljava igra!

 3. Poštovani gosp.Teo, zahvaljujemo na ovakvom članku i potpuno se slažemo sa svim navedenim, iz razloga što smo i mi s njima imali identično iskustvo o kojem ste pisali.
  Dobro ste i slikovito napisali da su sami sebi pucali u noge i pitanje je samo što će oni prodavati u budućnosti, jer svaki pametan iznajmljivač će s njima raskinuti bilo kakvu suradnju, kao što smo i mi.
  Evo jedan od naših mailova upućenih njima, nakon što smo tražili nakon storniranih rezervacija plaćanje akontacija za preostale. Odgovorili su da to nije predviđeno Ugovorom, te smo protekom roka koji smo im dali, rezervacije otkazali mi njima i istovremeno raskinuli Ugovor.

  Poštovani,
  činjenica je da isplata akontacija nije predviđena Ugovorom, međutim sukladno odredbama Zakona o obveznim odnosima, svaka strana ugovora može tražiti dodatno jamstvo ispunjenja ugovornih obveza, ukoliko postoji vjerojatnost da druga strana neće ispuniti svoje obveze. A to se upravo događa s vašim rezervacijama koje su poslane i pred nekoliko mjeseci za naše kapacitete koji na taj način više nisu mogli biti prodani unatoč upitima, a koje sada iz nama nepoznatih razloga i Vaše subjektivne procjene otkazujete.
  Činjenica je i to da Vi za svaku rezervaciju naplaćujete akontaciju koju zadržavate za sebe u slučaju storna, a kao pokriće Vaših troškova, od kojih iznajmljivač kao vlasnik kapaciteta ne dobija nikakvu naknadu za storniranu rezervaciju.
  Obzirom na činjenicu da Vi prilikom nama poslane rezervacije ne navodite ime gosta, postoji opravdana sumnja da rezervacije šaljete bez pokrića, odnosno fiktivno, a sve u cilju da u najtraženijim terminima zadržite određene kapacitete koje imate namjeru prodati, te u slučaju neuspjele prodaje rezervacije otkazujete, bez obzira što time iznajmljivaču radite štetu.
  Osim toga, razumijemo da postoji mogućnost otkaza rezervacije iz opravdanih razloga, međutim sukladno općim uzancama u turizmu svakom gostu je jasno da otkaz rezervacije košta, i gost je na njega spreman. Iz tih razloga postoji i osiguranje za slučaj otkaza kada gost osobno ne gubi ništa, osim plaćene police osiguranja, međutim to zadržavate vi, bez ikakve naknade iznajmljivaču.
  Razumijemo da se otkaz može dogoditi, ali ne razumijemo da ste od do sada pristiglih 11, uz samo jednu realiziranu otkazali 3, uz opravdanu bojazan ovakvim poslovanjem i odnosom da budu stornirane i preostalih 7, ili neke od njih.
  Iz naprijed navedenih razloga tražimo kao dodatno jamstvo za ispunjenje ugovornih obveza plaćanje akontacije po svakoj od preostalih rezervacija, za koje ne vidimo problem ukoliko su rezervacije stvarne, a koje će biti uračunate kod kasnijeg obračuna.
  Protekom roka za koji držimo da je primjeren, otkazat ćemo postojeći ugovor i pristigle rezervacije, jer ih u tom slučaju ne smatramo vjerodostojnim, i osloboditi sada zauzete kapacitete, a sve iz bojazni da ne pretrpimo i veću štetu.
  S poštovanjem,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar