Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Obveza obračuna i plaćanja PDVa na posredničke provizije. Za koje agencije i stranice je morate plaćati?

Ovo je pitanje koje muči iz dana u dan sve veći broj iznajmljivača koji po prvi puta počinju surađivati s online agencijama i posrednicima u iznajmljivanju smještaja a da nemaju sjedište u Hrvatskoj.

Trebate li plaćati PDV na proviziju Booking.com, Airbnb-a ili HouseTripa? Više o svemu u nastavku.

[box type=”info” style=”rounded” border=”full”]Sljedećih 6 članaka omogućava vam MegaBooker.hr – Magnet za rezervacije
Što radi MegaBooker? Puni smještaj. Zarađuje novac. Štedi vrijeme.
MegaBooker.hr omogućuju iznajmljivačima oglašavanje na 30+ najpoznatijih portala i agencija te omogućuje vođenje kalendara i rezervacija iz 1 mjesta.
Više o magnetu za rezervacije na: http://probaj.megabooker.hr/iznajmljivaci20/[/box]

Početak – Booking.com i plaćanje PDVa na posredničku proviziju

Primjenom europskog zakona o plaćanju stope PDVa kojim je propisano da se PDV plaća po stopi mjesta/zemlje izvršenja usluge, te prošlogodišnjeg poteza Booking.com gdje je tu obvezu bez najave svalio na iznajmljivače nastali su veliki nesporazumi ali i neslaganja čak i unutar nadležnih institucija o tome da li su iznajmljivači dužni plaćati PDV na posredničku proviziju te za koje sve agencije i stranice bi se on trebao plaćati.

Zaključak je donesen, a pravilo o plaćanju PDVa na posredničku proviziju za vas je objasnio gospodin Nedo Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog turizma HGK i autor tekstova za iznajmljivače na stranici www.otok-krk.org.

Evo što kaže gospodin Pinezić:

Obaveza obračuna i plaćanja PDVa na ulazne fakture stranih posrednika koje dolaze iz inozemstva, odnosi se samo na FAKTURE ZA POSREDNIČKE PROVIZIJE. To je model po kojemu posrednik radi u ime i za račun pružatelja usluge, dakle gosti plaćaju istu objavljenu cijenu i to neposredno pružatelju usluge a posrednik obračunava proviziju na tu jedinstvenu cijenu i šalje račun pružatelju usluge na kojemu naznačuje da je obaveza plaćanja PDVa (WAT) prebačena na pružatelja usluge. Prije sklapanja ugovora i stupanja u poslovni odnos, takvom posredniku treba dostaviti PDV identifikacijski broj na kojega se veže ispostavitelj fakture kada prebacuje poreznu obvezu.

Da li je potrebno plaćati PDV na posredničku proviziju Airbnb, HouseTrip i sl. stranica?

Ukratko odgovor je Ne!

Razlog tome je što za razliku od Booking.com koji šalje račun iznajmljivaču po kojem mu tada iznajmljivač plaća dogovorenu i zarađenu proviziju stranice poput Airbnb to ne rade.

One kompletni iznos svoje provizije naplate gostu, zadrže ju za sebe, a na kraju iznajmljivaču samo isplate njegov dio zarade.

Osim gledanja po fakturama za posredničke provizije, kome se plaća PDV može se vidjeti i praćenjem tijeka novca. Ako agencija/portal/stranica vama isplati direktno ili putem gosta puni iznos rezervacije za koji vi dio morate isplatiti posredniku onda PDV na posredničku proviziju iznajmljivač mora prikazati i platiti.

Ako iznajmljivaču agencija isplati njegov dio, a proviziju si u startu zadrži onda on ne mora plaćati PDV na njegovu posredničku proviziju pošto ta provizija nije niti evidentirana preko računa iznajmljivača.

Ispunjavanje PDV obrasca

Gospodin Pinezić kaže:

Što se tiče PDV i PDV s obrazaca oni se popunjavaju u elektroničkom obliku i šalju se elektroničkim putem u Poreznu upravu. To se može činiti kupovinom elektronskog PDV certifikata u jednoj od poslovnica FINE ili se može ovlastiti FINU da to radi u vaše ime.

Ako želite vrlo jednostavno možete sami voditi ispunjavanje i slanje PDV obrazaca za posredničke provizije, ali za njih je FINA ponudila jedinstvenu i povoljnu opciju gdje cijelu tu brigu oni vode za vas. Na iznajmljivačima je samo da im na vrijeme dostave račune od stranice za koje se PDV na posredničku proviziju mora platiti i dalje o tome više ne mora brinuti.

Više o usluzi Fine za „Male porezne obveznike“ iznajmljivače paušaliste možete pročitati ovdje: http://fina.hr/Default.aspx?sec=1769

Moram napomenuti da mi je iznimno drago vidjeti da kada postoji volja kako se brzo i lako može u suradnji s privatnim iznajmljivačima ponuditi kvalitetno i bezbrižno rješenje za olakšavanje naših poslovanja. Nadam se da će se ovakva praksa nastaviti i u budućnosti i to na puno više područja.


Kroz komentare slobodno napomenite s kojim još agencijama poslujete (osim Booking.com) a da se za njihovu uslugu i proviziju mora obračunavati PDV. Pa da zajedno kao korisnici njihovih usluga napravimo na jednom mjestu popis svih takvih agencija i tako olakšamo nove buduće suradnje između njih i iznajmljivača.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

54 Comments

 1. Upravo sam dobila obračun od AIRBNB-a i oni su odbili proviziju sa PDV 25% od našeg iznosa. Još jednom obustavili su si iznos provizije uvećan za 25% PDV-a i po meni ja ne moram još jednom plačati PDV na proviziju.

 2. Airbnb mora obračunati porez na vlastitu proviziju. Ona se ovisno o zemlji iz koje iznajmljivač dolazi dodatno nadograđuje na iznos koji se zadržava od strane Aribnb-a.

  Hr kao dio EU dio je zemalja gdje se porez mora obračunat pa zbog toga zapravo Airbnb ne uzima 3% od dogovorene cijene već 3,75% (3%+PDV).

  Više o tome su i sami naveli u FAQu:

  If your country of residence is part of the European Union, you may need to assess Value Added Tax (VAT) on the services you provide. We encourage you to consult a tax advisor in your area for more insight on this and assistance assessing VAT on the services you provide if necessary.

  Additionally, Airbnb is required to collect VAT on its service fees in countries that tax Electronically Supplied Services. Currently, that includes all countries in the EU, Switzerland, Norway, Iceland, and South Africa.

  I da, i moje je mišljenje da bi u tom slučaju plaćanje PDVa na tu proviziju od strane iznajmljivača bilo duplo plaćanje jednog poreza.

 3. Novi smo u iznajmljivanju i po prvu sezonu stavljamo smještaj na airbnb. Zanima me dali racun na koji airbnb uplacuje novac iznajmljivacima mora biti u eurima ili moze i u kunama (trenutno imam tekuci racun paypal u kunama) ? Hvala unaprijed na odgovoru

 4. Ako radi za online plaćanja raditi bi trebao i s Airbnbom. Tako da možete i taj račun korsititi. Ako ga iz nekog razloga ne prihvati tek onda otvorite drugi račun.

 5. Postovani,
  Oglasila sam se putem Holiday lettings (trip advisor) i koliko sam shvatila oni kao i airbnb naplacuju gostu sve a meni bi trebali isplatiti moje. Znaci ni kod njih u slucaju da mi posalju gosta nemam obvezu po PDV?
  Imam oglas preko Fewo direkt koji sam platila godisnje. Da li sam po tom oglasu trebala platiti PDV?

 6. Nela, Ako Holiday Lettings radi popust Airbnb onda ne treba. Znači kao što je navedeno u tekstu iznad gledajte od koga primate novce i na koji način. Tako ćete najbolje znati vašu obvezu.

  S Fewo direkt također ne radimo osobno tako da ne znam kako rade, ali ako ne morate plaćati nazad račun za proviziju (ponovno, naveden primjer u tekstu iznad) niste obveznik PDVa na nju.

 7. Danilo, kako ne surađujemo s njima ne mogu iz iskustva reći, ali usporedite vašu suradnju s njima s gore navedenim primjerima pa ćete tako vidjeti i vaše obveze prema njima ako postoje.

 8. Pozdrav, može samo info vezano za ovaj PDV ID. Velika većina na forumu to plaća. Na što se mogu pozvati u slučaju dolaska inspekcije. Unaprijed hvala!

 9. Dobila sam rezervaciju prvi put ove godine preko airbnb i stižu 13.7. ali još nisam išla po porezni broj. Da li mogu naknadno upisat porezni broj kod airbnb-a? Ili ću morat sama platit pdv?

 10. NASTAVNO NA TEREZIN UPIT:

  Airbnb je promjenio uvjete poslovanja i naveo da mu iznajmljivač treba dostaviti svoj PDV ID u kojem će slučaju biti u obvezi sam uplaćivati PDV (iako su u startu PDV odbili kod isplate naknade za iznajmljivanje) ili, ako to iznajmljivač ne učini, da će se obračunati PDV na proviziju uplatiti na IME I ADRESU IZNAJMLJIVAČA. Zanima me kamo će Airbnb zapravo uplatiti taj obračunati PDV, odnoosno da li će to biti u redu (obzirom na obvezu elektroničke obrade podataka)? Ako im dostavimo PDV ID onda bi to značilo da smo ipak kao iznajmljivači obveznici plaćanja PDV-a, što ne bi bilo u skladu sa svim dosadašnjim tumačenjima. Molim za pojašnjenje i uputu.

  Prema brošuri za iznajmljivače koju je izdalo Ministarstvo financija proizlazi da nema obveze plaćannja PDV-a za usluge agencija koje nemaju sjedište u EU; a to bi se onda trebalo odnositi i na Airbnb, međutim oni obračunavaju PDV pa mi to nije jasno.

  Citirano iz brošure:

  “1. Gra|ani rezidenti RH kojima usluge obavljaju porezni obveznici (putni~ke agencije,
  Internetski operateri koji ogla{avaju njihove nekretnine, i drugi posrednici) sa
  sjedi{tem u dr`avama ~lanicama EU, ili ako oni tim poreznim obveznicima obavljaju
  usluge, du`ni su takav zahtjev podnijeti nadle`noj ispostavi Porezne uprave najkasnije
  15 dana prije po~etka obavljanja takvih transakcija.
  Gra|ani privatni iznajmljiva~i soba, postelja, apartmana i ku}a za odmor, bez obzira
  na to jesu li upisani u registar obveznika PDV-a, koji primaju usluge od poreznih
  obveznika (turisti~kih agencija i drugih posrednika) iz drugih dr`ava ~lanica EU, ili
  tre}ih zemalja, obvezni su na primljene usluge obra~unati i platiti hrvatski PDV. Oni
  su tako|er du`ni od nadle`ne ispostave Porezne uprave prema svom prebivali{tu ili
  uobi~ajenom boravi{tu zatra`iti izdavanje PDV identifikacijskog broja 15 dana prije
  primanja usluga od poreznih obveznika (turisti~kih agencija i drugih posrednika)
  iz drugih dr`ava ~lanica EU, ili prije obavljanja usluga poreznim obveznicima iz
  drugih dr`ava ~lanica EU.
  i PDV identifikacijski broj nisu obvezni zatra`iti gra|ani koji posluju isklju~ivo s poreznim
  obveznicima (turisti~kim agencijama i drugim posrednicima) iz dr`ava koje nisu ~lanice EU.
  i Porezni obveznici koji primjenjuju pau{alno oporezivanje dohotka (obveznici godi{njeg
  pau{alnog poreza na dohodak od iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima
  i od organiziranja kampova) mogu primjenjivati pau{alno oporezivanje dohotka i
  nakon dodjele PDV identifikacijskog broja.
  34 Najam stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranje kampova
  i Svi gra|ani iznajmljiva~i soba, postelja, apartmana i ku}a za odmor i organizatori kampova
  koji primaju usluge od inozemnih poreznih obveznika (turisti~kih agencija i drugih posrednika)
  obvezni su na primljenu uslugu obra~unati i platiti hrvatski PDV po stopi od 25%.

  Na koji način radi Holidaylettings?

 11. Mirjana, nemam vremena nazalost za duze odgovore jer smo jos u poslu i obvezama prema gostima.

  Smatram da je odgovor na pitanje naveden u tekstu iznad.

  A svi ostali da se bune s tim sto je Airbnb i kako posluje te takve izjave daju napamet. Kako ne mzoete u hr ne mozete niti vani placati porez za racune i transakcije kojih niste dio. Kao da ja vama placam PDV na racun izmedu vas i pekare samo zato jer sam pojeo koru kruha.

  Dok netko konkretno ne opise zasto i postupak zasto i kako bi mi trebali placati PDV na racune i za sredstva koja se ne krecu preko nasih racuna ne mislim se niti obazirati na ovakve dopise koji samo zbunjuju vise iznajmljivace nego nam pomognu i objasne stvari. 🙂

  Ako i netko kaze da se mora drugacije neka slobodno i napise sto i kako pa cemo dalje lako pratiti taj primjer.

 12. Meni su na poreznoj rekli, tko god šalje račun za proviziju treba mu dati PDV broj da taj račun obračuna bez PDVa i da ga mi obračunamo. Tako da definitivno treba i za airbnb.
  Mene muči nešto drugo, što sa storniranom rezervacijom, rezervacija iz 4.mjeseca za 9.mjesec je otkazana u 8.mjesecu, u 5.mjesecu sam uplatio PDV za proviziju te rezervacije, a kako je otkazana ne znam kako to prikazati, nema nigdje u obrascu predviđeno mjesto za takve slučajeve.
  Od te otkazane dobit ću 30% i na tih 30 % sam dobio novi račun sa novom manjom provizijom i naravno bez obračunatog PDVa kojeg sam moram obračunati. Međutim, PDV je već uplaćen i to na veći iznos jer je usluga rezervacije bila u 4.mj. Sad bih trebao obračunati novi račun na onih 30% koji je na kraju i realiziran, jer je račun izdan, ali bih trebao nekako prebiti sa već uplaćenim, odnosno, u pretplati sam. Nemam pojma kako to prikazati i izvesti da ne bude poslije problema.

 13. Poštovani Darko, ne znam vise po cijim naputcima, ali kao privatni iznajmljivac koja sam namjeravala poslovati sa stranim agencijama izvadila sam svoj PDV ID broj. Medutim, odlucila sam se samo za air bnb, a kako sam broj dobila tek par tjedana nakon dolaska prvih gostiju, dakle, zakasnila, nisam ga airbnb vise ni slala. E, pa, sad sam u dilemi, jesam li u kakvom prekrsaju time sto ga imam, a nisam ga predala, ili ga imam pravo imati, bez da ga podnosim? Da li da ga vise uopce saljem airbnb, ili barem pred sljedecu sezonu? Kakve obveze imam prema poreznoj upravi? .. Hvala na odgovoru.

 14. Odgovor za DANILA:
  ATRAVEO mi je odgovorio da obračunava 25 % PDV-a na svoju proviziju od 15 % i da taj PDV prosljeđuje u Hrvatsku. Sad ti budi pametan, jer se takva procedura ne opisuje ni u jednom naputku porezne uprave!

  Pitanje: Zna li netko da li TRIPADVISOR /FLIPKEY, HOLIDAYLETTINGS/ šalje račun za svoju proviziju od 3 % ili je samo odbije od uplate gosta pa proslijedi iznajmljivaču njegov iznos? Ako ne šalje rn za proviziju, ne bi iznajmljivač trebao platiti PDV. Tako sam razumio upute na stranicama Porezne uprave.

 15. Sve stranice bez iznimke (TripAdvisor, Airbnb, HolidayLettings, Atraveo, Booking.com, HouseTrip,…) sustavno izdaje račune. Razlika je samo o tome da vama npr. Booking.com taj račun šalje na e-mail, a kod ostalih račune nađete u administraciji vašog profila na ođredeni web stranici. Morate ga sami ispisati, i uzeti u obzir u vašem računovodstvu, kao i iz Booking.com-a…

  Tako, da je definitivno u pravu g. Mirzit što piše:

  MIRZIT kaže:
  16/09/2015 u 12:01
  Meni su na poreznoj rekli, tko god šalje račun za proviziju treba mu dati PDV broj da taj račun obračuna bez PDVa i da ga mi obračunamo. Tako da definitivno treba i za airbnb.

 16. Poštovani,
  nakon bezbroj informacija koje sam dobila više ne znam jesam li ispravno izdala račun za Airbnb prikazujući i stavku provizije na računu (prilazem dio računa). Možete li mi odgovoriti jesam li ga ispravno ispostavila?

  naziv usluge JM količina jedinična cijena iznos
  service UM quantity unit price amount
  smještaj/accomodation apart. A (23.07.-30.07.2015) noć/night 7 990 6.930,00
  smještaj/accomodation apart. B (23.07.-30.07.2015) noć/night 7 685 4.795,00

  Iznos/amount 11.725,00
  Popust/discount 665,00
  UKUPNO/TOTAL KN : 11.060,00
  UKUPNO/TOTAL € : 1.456,00
  PROVIZIJA/FEE KN: 410,00
  PROVIZIJA/FEE €: 54,00
  SVEUKUPNO/SUBTOTAL KN : 10.650,00
  SVEUKUPNO/SUBTOTAL € : 1.402,00
  Hvala

 17. Poštovanje Sandra,

  Mi radimo drugačije. Za vaš slučaj:

  1. Izdamo račun kupcu za 1456 €
  2. U računovodstvo šaljemo račun od Airbnb od 54 € za proviziju

  (Jer Airbnb ne izdaje raačun kupcu)

  I na isti način za Tripadvisor, Holideylettings, …

  Lijepi pozdrav

 18. Poštovani,

  Molit cu vas pomoć. Dobili smo dva racuna od Booking com-a za 07. I o8. Mjesec 2015. Za iznajmljivanje apartmana. Na računima PDV nije izražen tako da jos uvijek nismo platili porez. Na koji nacin uplatim porez i na koji račun.

  Hvala unaprijed,

  Marina Paro

 19. Postovani!!
  S Booking.com-om suradujem od 2014.g. Na konzultacijama u nasoj Tz-ci je receno da za 2014.g.nije bilo potrebno placati pdv dok je od 2015. obavezno.Molim potvrdu vezano oko 2014.
  hvala

 20. ” I da, i moje je mišljenje da bi u tom slučaju plaćanje PDVa na tu proviziju od strane iznajmljivača bilo duplo plaćanje jednog poreza. ”

  Ovo stoji , ali kad predate PDV ID broj ,onda necete placati ‘dupli PDV ‘ zar ne , ?

  I odgovor za Anu ; dobio sam od porezne uprave pismo , da se oćitujem o ukidanju PDV ID broja ,
  pošto u razdoblju od više od godinu dana nisam imao transakcije unutar EU

 21. Koliko vidim Airbnb ne šalje račun za proviziju , ali može se isprintati faktura od provizije i PDV-a , a u slucaju da predate PDV ID broj ,nece Vam odbiti još i PDV ( 3,75 % ) nego sam 3 % provizije

  Što mislite , bili trebalo onda predati taj PDV ID broj ili ostaviti ovako da oni odbijaju taj PDV na njihovu proviziju ???

 22. Poštovani, oglasila sam prvi put svoji stan za Airbnb za period od 3 mjeseca (6,7 i 8 ) kad nisam u njemu. I vec imam jednu rezervaciju. Mene zanima, buduci da se nikako ne mogu snaci sa ovim zakonima, sto ja konkretno trebam napraviti da bi sve bilo po zakonu. Budući da nisam registrirani iznamljivač već bih na ovaj način malo popunila kućni budžet. Dakle, moram prijaviti goste radi boravišne takse i što još? Trebam li plaćati porez, kome i koliko?

 23. Ne možete prijavljivati goste bez kategorizacije smještaja. Sve ostalo se smatra rad na crno, tako da ne možete samo prijavom gosta početi se baviti turističim iznajmljivanjem.

 24. Molim malo svježiju informaciju oko izdavanja računa AIRBNB-u? Naime, danas su mi u Poreznoj upravi rekli da mi je najbolje voditi dva paragon bloka – jedan za neposredne uplate, a drugi za AIRBNB. Što se tiče AIRBNB-a rekli su da moram navesti cijenu bez odbijanja provizije jer kao paušalac nemam pravo na odbitke. Također mi je rečeno da mogu u tom bloku pisati račune u eurima te da formalno pravno zapravo uopće ne bi trebala ispisivati račune prema njima, ali da mi je to bolje da se ne pogubim u uplatama. Nemam ništa napismeno pa me zanima ima li još netko takvu informaciju?

 25. Iskreno Adrijana ne znam što bi uopće rekao na takvu informaciju iz porezne. Ovisno koga nazovete još uvijek ćete dobiti različite informacije po tom pitanju. Ali prijedlog da uopće ne izdajete račun za Airbnb uplate, ili da to radite samo kao evidenciju uplata mi se čini kao potpuno nepravilan i čak ilegalan način rada. Svaka primljena uplata mora biti potkrepljena računom. Ali kako nismo porezni savjetnici, niti imamo neku nadležnost tu, predlažem traženje drugog mišljenja 🙂

 26. Poštovani!
  Možete li samo pojasniti kome Airbnb plaća PDV na proviziju iskazan na njihovom računu (ako je iskazan)?
  Ako plaćaju u proračun Irske gdje je sjedište tvrtke, onda zbog EU pravila ne smije se još jednom isto oporezovati u RH. Naravno, Hrvatska je tada zakinuta pa hrvatski zakonodavac i porezna uprava će donijeti zakon da to spriječi.
  Ako plaćaju u Hrvatski proračun onda je RH dobila sve što je trebala i ne vidim svrhu pravila da mali iznajmljivač mora poslati PDV ID broj stranoj agenciji kako bi to ova navela na svojem računu i tada ne fakturirala PDV nego se ta obaveza onda prebacuje na malog iznajmljivača koji onda to treba obračunati, predavati PDV obrasce itd. Nepotrebna komplikacija, a država od toga nema dodatne koristi.
  Prema http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Lists/mislenje33/Display.aspx?id=19301 moramo svejedno zatražiti PDV ID i poslati ga stranoj agenciji, pa imamo obavezu obračuna PDV i predavati obrasce. Prema istom članku samo nije vidljivo ima li sankcija ako iznajmljivač nastavi raditi preko sina kao u primjeru. Kakva su iskustva u tom slučaju?
  Hvala!

 27. Dakle, moj je zaključak da iznajmljivač treba plaćati PDV na onih 3% koje AIRBNB obračunava kao svoju uslugu. To je mišljenje i Porezne i prema tome, PDV definitvno treba obračunati i platiti. Ono što ne razumijem je kako se gleda ugovorni odnos između AIRBNB-a i iznajmljivača – po meni AIRBNB posluje u SVOJE IME I ZA SVOJ RAČUN jer izdaje gostu račun veći nego što je naša cijena i taj isti račun ne dostavlja iznajmljivaču (kad bi dostavljali onda bi poslavali U IME I ZA RAČUN IZNJAMLJIVAČA). Iznajmljivač je dužan izdati račun prema AIRBNB-u i to na način kako je RADKA napisala (puni iznos, bez odbijanja 3%), a na njihov račun (3% od iznosa, koji se može isprintati s account-a) obračunati i platiti PDV. Jesam li u pravu?

 28. Pozdrav,
  imam pitanje u vezi naplate noćenja u apartmanu.
  Trenutno imamo goste koji ostaju 8 dana (rezervirali su preko Apartmanije), i kada sam ih nakon 3 dana korištenja apartmana nazvala da bi došla po novce i dati im račun, oni su se iznenadili, navodeći kako im do sada nitko nije tražio novce unaprijed, već po odlasku.
  Što učiniti, zadovoljni su apartmanom, i ne vidim zašto im je problem platiti prije? Kako ja mogu biti sigurna da u noći neće otići i ne platiti ništa?
  Koja su Vaša iskustva?
  Hvala Vam najljepša
  Sanja

 29. Sanja, nema pravila kada gost mora platiti smještaj.

  Većina agencija, online booking stranica ali i iznajmljivača naplati smještaj odmah po dolaska gosta i kada on preuzme dogovoreni apartman.

  Vi naravno to možete napraviti i zadnji dan ako tako želite.

  U buduće predlažem da nevedete kroz ponude i email komunikaciju ili kroz razgovor s gostom pravila oko plaćanja smještaja kako vam se ovakve situacije ne bi desile. A bez akontacije, ili naplate trenutnih potraživanja ne možete nikako biti sigurni da li će gosti biti pošteni ili ne. Iako nisam čuo već dugo da je bilo takvih slučajeva da gost ne plati.

  Ali kako su ionako legalno prijavljeni sumnjam da će otići bez plaćanja jer ih po takvom odlasku možete prijaviti policiji.

 30. Da li netko id iznajmljivaca koristi opciju da booking com naplati rezervaciju i novac umanjen za proviziju salje na racun iznajmljivaca pocetkom mjeseca. Iskustva i da li se na taj nacin rada izbjegava obaveza placanja pdv-a na proviziju.

 31. I mene zanima pitanje koje je Tihomir postavio, pošto sam aktivirao opciju na booking.com da gost nima plati cijeli iznos, te si oni sami uzimaju proviziju a meni šalju na račun samo zaradu te im ja više nemoram ništa uplačivati, zanima me dali i u tom slučaju moram vaditi pdv id, Hvala

 32. Ja sam isto odabrala opciju da gost plati booking.comu. Također me zanima odgovor na Tihomirovo i Simunovo pitanje.

 33. Tihomir, Simun i Rajmonda osobno ne surađujemo s Booking.comom tako da ne znam detalje tog novog tipa suradnje. A kako je to sve s PDV IDom i plaćanjem pdva na provizije s njima i krenulo predlažem da je najbolje od njih osobno zatražiti očitovanje o tome jer bi oni trebali znati kako se sada takva suradnja odnosi i na vaš dio i obveze plaćanja PDVa. Tako da vam nažalost osobno ne mogu više informacija o tome dati, a vidim da niti drugi nisu sigurni što raditi jer bi vam sigurno već netko odgovorio da ima točne provjerene informacije.

 34. Pozdrav,
  zanima me prijava Pdv-a na proviziju. Da li obveza nastaje u trenutku kad je gost rezervirao (npr. rezervacija u 7 mjesecu, a noćenje će biti u 8 mjesecu) ili se prijavljuje kada novci sjednu na račun i kad gost ostvai noćenja?
  Hvala

 35. Poštovani,

  pročitao sam sve ovo gore, ali mi nije još uvijek sve jasno.

  Ja imam slučaj da sam se registrirao na Airbnb-u, ali ne iznajmljujem svoj stan, nego od šogora. To znači da je on dobio rješenje za iznamljivanje apartmana u domaćinstu. Kako sam ja domaćin, ja sam se kao takav registrirao i obavljam za njega sve poslove, jer on ne živi u ZG, gdje je apartman.
  On je po drugim osnovama već dobio PDV ID i ja ga nisam poslao Airbnb-u, jer sam ja registriran i šalju račune na moje ime.
  Da li je moguće njima poslati njegov PVD ID i da šalju račune na njega, iako sam ja domaćin i da li on mora plaćati tad PDV na proviziju i slati mjesečno PDV i PDV-S obrasce u Poreznu upravu.

  Hvala unaprijed na pojašnjenju.

 36. Vlasnik kategorizacije je dužan dati svoj PDV ID te je zbog toga i obavezan plaćati i dostavljati sve potrebno u poreznu.

  Na Airbnbu bi bilo potrebno onda promijeniti podatke da glasne na njega, a vi ako ćete imati i dalje pristup tom računu ćete moći i dalje voditi i vidjeti sve rezervacije.

 37. što je sa onim iznajmljivačima koji posluju a nisu otvorili porezni broj.jer kako mi se čini neko plaća a neko i ne plaća pdv na proviziju

 38. Dali je netko u međuvremenu saznao što je PDV-om na proviziju za one koji su aktivirali opciju da gost sve plaća Booking.com-u? Ja sam pitao direktno njih a oni mi odgovorili da pitam u poreznoj, pitao i njih, oni rekli nešto nesuvislo ne znam ni sam što su odgovorili. Čini mi se da nisu znali pa su bezveze baljezgali.

 39. I ja sam u dilemi oko Booking coma. Da li netko zna da li treba plaćati PDV, ako imam opciju gdje Booking com naplaćuje od gosta , a meni jednom mjesečno uplati iznos umanjen za njihovu proviziju?

 40. Pozdrav,

  Imam li obvezu unosenja VAT broja (nisam ga izvadila) na tripadvisor?

  LP,
  Ivana

 41. Nije mi jasno dali treba platiti pdv na airbnb proviziju?Nalazimsvakave odgovore i da i ne tako da nisam uopče sigurna?
  Lp

 42. Pozdrav

  1. Zanima me da li u slučaja rezervacije preko Airbnb, obveza plaćanja PDV-a na proviziju nastaje kada gost plati rezervaciju Airbnb-u (na primjer u 2. mjesecu) ili nastaje u trenutku kada dođe u apartman (npr. 7. mjesec) odnosno kada novac sjedne na račun iznajmljivaču?
  2. Kada izdajemo račun za gosta koji je došao putem Airbnb-a, da li račun moramo slati Airbnb-u ili samo formalno ispisujemo račun na njihovo ime i čuvamo ga u evidenciji?
  Hvala unaprijed

 43. Pozdrav svima!

  Imam samo jedno pitanje….

  Na racunu za Pdv od airbnb (kojeg saljem Fini) nema prikazanog mojeg PDV identifikacijskog broja, Fina to zahtjeva, ja im odgovaram da mi nije prikazan makar sam verificirao broj na airbnb-u i sad se prepirem za Finom oko te pizd…
  Ne mogu nigdje na internetu naci primjerak tog racuna pa da vidim… jel ima tko iskustva?

 44. Dobar dan,
  od ove godine prijavila sam se na portal e-domizil, sjedište im je u Švicarskoj. Šta je s PDV-om u tom slučaju, da li ga isto plaćamo?

 45. dobar dan,
  molim vas da mi odgovorte da li je inajmljivac obavezan placati PDV na proviziju agenciji /booking.com/ ako nema niti jednu transakciju van drzave /u eu/
  transakcije se vrse sve u nasoj zemlji i nasoj valutu ..kako BOOKING.COM ima svoj racun uPBZ banci ,tako i uplatim proviziju u kunama .da li se u tom slucaju moram PLATIT PDV ..
  srdacan pozdrav

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar