Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kako izgleda traženje smještaja kroz oči gosta – intervju s putoholičarkom Ivom Mihalic

Cijeli proces iznajmljivanja ovisi o tome kako je iznajmljivač postavio ponudu i na koji način kroz nju pristupa gostu.

Kako smo svakodnevno okruženi upitima, te i sami nekada znamo biti gosti drugim iznajmljivačima, lako se dovedemo u zamku gdje smatramo da znamo bolje od gosta što on želi i očekuje od naše ponude te mu zbog toga na određeni način pristupamo i naglašavamo onaj dio ponude za koji smatramo da mu je važan.

Da li su neke stavke stvarno bitne, a koje možda zanemarujemo a gosti se za njih zanimaju? Na ta i sva druga pitanja odgovorit će nam sigurno najpopularniji hrvatski putnik kroz ovaj zanimljivi intervju.

Svoj pogled na svijet iznajmljivanja i turizam općenito s nama će danas podijeliti Iva Mihalic, osnivačica popularnog portala Putoholičari. Osoba s velikim iskustvom u traženju smještaja i još većim brojem zemalja koje je posjetila s dečkom Brankom. Više o njima i njihovoj misiji da proputuju svijet možete pročitati ovdje: http://www.putoholicari.com/o-nama/tko-smo-mi/

U nastavku provjerite što Iva smatra bitnim kod traženja smještaja te koje savjete ima za hrvatske iznajmljivače.

Sljedećih 6 članaka omogućava vam MegaBooker.hr – Magnet za rezervacije
Što radi MegaBooker? Puni smještaj. Zarađuje novac. Štedi vrijeme.
MegaBooker.hr omogućuju iznajmljivačima oglašavanje na 30+ najpoznatijih portala i agencija te omogućuje vođenje kalendara i rezervacija iz 1 mjesta.
Više o magnetu za rezervacije na: http://probaj.megabooker.hr/iznajmljivaci20/

Intervju s Ivom Mihalic (Putoholičari.com)

putoholicari iva mihalic

 

Prvo da krenemo s pitanjem kako se je i kada rodila tvoja ljubav prema putovanjima, te što te je na kraju potaknulo da pokreneš portal Putoholičari?

Ljubav prema putovanjima je postojala ajmo reći oduvijek samo je bio potreban onaj trenutak da se pokrenem.

Sve je počelo sada već davne 2006. godine kada sam s dečkom, Brankom, otišla u Tunis, preko turističke agencije i tako još nekoliko putovanja kroz godinu dvije. Nakon toga smo počeli proučavati avionske karte, smještaj i zaključili da možemo sami sebi organizirati putovanje puno jeftinije i posjetiti ono što nas zanima, a ne što diktira agencija.

I onda su krenula putovanja, jedno za drugim, i zapravo sam samo štedila za putovanja. Tada su prijatelji počeli ispitivati pa kako? Odakle novac? Kako pronađeš tako jeftine letove, smještaj? Kako to da nisi potrošila više novaca? Kako je bilo na putovanju?

I tad je web stranica bila logičan izbor za mene kao informatičarku. Pravo mjesto da sve stavim na jedno mjesto – putopise, fotke, savjete… I tako su Putoholičari ugledali svjetlo interneta krajem 2011. godine.

S obzirom na to da si proputovala već zavidan broj destinacija koji si željela, da li je ostalo još neko mjesto ili država koju bi htjela proživjeti kroz putovanje a da do je sada nisi stigla posjetiti, te kamo planiraš putovati u skorijoj budućnosti?

Do sada iza sebe imam preko 40 zemalja, a svijet je veliki i ima hrpa destinacija koja su mi na must see listi, npr: Indija, Novi Zeland, Kuba, divlja Afrika, voljela bi vidjeti Auroru Borealis itd.

Sljedeće putovanje koje je u planu bit će najveće do sada, krećemo sredinom lipnja, mali put oko svijeta kroz tri kontinenta: SAD – New York, Chicago, autom po Route 66 do Los Angeles, Hawaii, Australija – Sydney, Cairns i Veliki koraljni greben, Japan i preko Abu Dhabi doma.

A sada da krenemo s konkretnim pitanjima vezano za biranje destinacije i smještaja. Koliko ti dostupan smještaj utječe na planove putovanja ili je smještaj zadnja karika u procesu odluke kada odlučiš kamo ćeš putovati? Jesi li ikada promijenila grad ili ostala duže na nekom mjestu zbog kvalitetnijeg smještaja u odnosu na ostalu vanpansionsku ponudu koju si planirala razgledati?

Pa moram priznati da sam se u početku mučila sa smještajem i puno vremena trošila na traženje “savršenog”. Zatim sam kroz putovanje naučila da se zapravo cijele dane nalazim negdje, lutajući gradom i da smještaj koristim samo za tuširanje i spavanje.

Tako da mi smještaj nije bitna stavka prilikom planiranja, nego baš nasuprot, prvo isplaniram sve ostalo, a onda se smještaj prilagođava mojim željama što želim vidjeti, kamo ići itd.

Kod odabira smještaja što ti je sve bitno da s njim budeš zadovoljna osim povoljne cijene?

Osim cijene, hmmm, inače uvijek smještaj prvo filtriram po cijeni ☺ Al bitna mi je jako lokacija, pogotovo u nekim većim gradovima. Sve je zapravo jedna velika računica. Puno kalkuliram.

Npr: ako uzmem jeftiniji smještaj izvan grada plus javni prijevoz do centra, da li mi se to isplati ili je bolje uzeti nešto skuplji ali bliže centru, odnosno onim mjestima koje želim posjetiti.

Druga stvar koju gledam je da barem donekle bude čisto i da ima svoju kupaonicu. Iako dogode se situacije gdje nekad kompenziram, pa uzmem smještaj na plaži s katastrofalnom kupaonicom (Šri Lanka) ili pak uzmem lud smještaj na brdu bogu iza nogu s pogledom na planine bez kupaonice (Azerbajdžan), ili pak smještaj u “štali” ali kod fenomenalne obitelji…

Sve zapravo ovisi o mjestu gdje idem i što očekujem od tog mjesta i putovanja.

putoholicari iva mihalic interviju

Smatraš li bitnu ponudu mjesta za opći dojam smještaja gdje prenoćiš ili na to gledaš odvojeno?

Potpuno odvojeno. Evo primjer najsvježiji. Havaji – većina ponude nalazi se na otoku Oahu i to na južnoj strani otoka, a mi se eto odlučili za smještaj na sjeveru otoka jer nam je ljepši, zanimljiviji, opušteniji. I recimo Havaji su dobar primjer gdje smo si dali više truda za naći bolji smještaj, jer ćemo se zadržati dulje na jednom mjestu nego obično i bit će opuštenije, nećemo tako puno lutati pa smo željeli smještaj gdje ćemo se osjećati kao doma, gdje će nam biti ugodno, s pogledom na more, s terasom…

Dok recimo u nekim većim gradovima ne pridajemo toliku pažnju smještaju jer, kao što sam već rekla, koristimo ga samo za tuširanje i spavanje. Bitnija nam je ponuda mjesta i uopće je ne povezujem sa smještajem.

Koliko je po tebi bitna gastro ponuda lokacije, te koliko je često upoznaješ kroz van pansionsku ponudu u odnosu na ponudu prehrane koju možda nudi iznajmljivač u svom objektu?

Jakooo mi bitna gastro ponuda ☺ Smatram da je hrana jedan od važnijih segmenata kulture zemlje koju posjećujem, a i volim isprobavati svašta novo. I što se toga tiče uglavnom nije povezana sa iznajmljivačem. Uglavnom jedemo na ulici, na tržnici, nekim mini obiteljskim restorančićima… Al volim kad smo kod nekih privatnih iznajmljivača probati neku lokalnu hranu, jer to je onda ono najautentičnije.

Što smatraš glavnim razlikama u načinu kako hrvatski iznajmljivači pristupaju svom poslu u odnosu na razne iznajmljivače s kojima si se susrela po svijetu?

Iskreno, susrela sam se s malo hrvatskih iznajmljivača. Al ono što uvijek nailazim kao razliku je ljubaznost koje kod nas Hrvata često fali. I ne iskorištavamo maksimalno ono što Hrvatska nudi, da ne govorim o sezoni od 6 mjeseci.

Evo npr. Azija, u koju se u zadnje vrijeme volim vraćati najviše zbog ljubaznosti i otvorenosti ljudi koji su spremni za gosta napraviti baš sve i primaju ga kao prijatelja, a ne kao još jednog turista. Druga stvar je sljedeća, tamo putujem izvan njihove sezone, cijene su tada jeftinije ali radi se i zarađuje, za razliku od nas gdje se većina hotela i privatnih smještaja kroz zimu zatvara.

Smatraš li da smo dovoljno konkurentni i da imamo dovoljno iskorištenih sadržaja te kvalitetu smještaja koji možemo ponuditi u odnosu na ostale turističke zemlje?

Kao što sam spomenula u prethodnom pitanju. Imamo zapravo puno više od nekih zemalja, a nudimo puno manje. Imamo sve što bi jedna turistička zemlja mogla poželjeti, krajolik, od Jadrana preko planina do nizina u unutrašnjosti zemlje, pa gastro ponuda koja nam je raznolika, ali fina u svim dijelovima Hrvatske, kultura koja se razlikuje o sjevera do juga…

Zatim legende i priče, to mi je najbolje. Evo primjer Turska, koja od turizma zgrče lovu kroz čitavu godinu, a u tome joj pomaže i država jer se koristi hrana iz vrtova susjeda, nema uvoza, charter letovi koji za jeftine novce dovoze turiste i legend i priče – dal su stvarne ili izmišljene, ne znam, al prodaju se – neko obično mjesto, brdo, nizina, svejedno, smisle priču i to prodaju, sa suvenirima, hrana, svašta… a mi niti Game of Thrones ne znamo iskoristiti kako treba.

I ono što me još ljuti je to što se kod nas pod turizmom smatra samo izležavanje na plažama, more. I što je žalosno da mnogi hrvati, recimo kad dođu u Međimurje se iznenade što se sve tu ima ponuditi, a takvih je mjesta u unutrašnjosti naše zemlje mnogo i trebalo bi se ih više iskoristiti.

putoholicari iva mihalic online booking

Koje online stranice, pošto si moderan putnik i gost, koristiš prilikom traženja smještaja? Pratiš li komentare drugih gostiju za njih ili bez obzira njih (dobre i loše) sama želiš doživjeti nečiju ponudu?

Svašta koristim, i skoro svaki put preko neke druge stranice rezerviram, tako da nemam omiljene stranice, već sve ovisi o smještaju i cijeni.

Znači sve: Airbnb, Booking, RatesToGo, Expedia, Venere, Agoda, HouseTrip… a često tražim i smještaj na licu mjesta, znači kada dođem tamo, pokucam na vrata pa što bude ☺

I da bitni su mi komentari, zapravo bitniji od onog što je vlasnik napisao. Volim kad se raspišu onako u detalje, bilo loše ili dobro, onda znam da nije komentar napisan tek toliko da se nešto napiše. Al opet upoznala sam svakakve putnike i uzimam u obzir da smo svi drugačiji i ako se nešto nekome nije svidjelo ne mora značiti da se meni neće. I neću zbog jednog, dva, tri negativna komentara odmah odbaciti taj smještaj.

I za kraj što bi savjetovala hrvatskim iznajmljivačima da privuku veći broj gostiju i što bi mogli dodatno učiniti da cijeli doživljaj boravka gosta bude pamtljivo pozitivno iskustvo?

Osmislite sami neke programe za svoje turiste, neke izlete, neka budu originalniji, neobičniji i po mogućnosti jeftiniji od onih koje nude razne agencije.

Budite uvijek nasmijani, veseli, otvoreni prema gostu, držite ga kao kap vode na dlanu ☺ Družite se s njima, al ocijenite kada žele privatnost.

Ostaviti im prilikom dolaska u sobi besplatnu vodu, komad voća.., a prilikom odlaska neku sitnicu koja je značajna za našu zemlju (bio to neki suvenir, komad sira ili pak dva deci rakije).

Javite im se kasnije, pošaljite neku fotku gdje ste ih uslikali, dajte im do znanja da nisu bili samo još jedni u nizu.

Evo još jednog primjera, hotel u Turskoj (da, opet Turska ☺), kad smo se vratili doma dočekao nas je mail s pitanjem da li smo sigurno stigli doma i s par riječi ali onako osobno, ne službeno. Sitnica, zbog koje smo se za godinu dana vratili u isti hotel, iako se držimo politike da uvijek idemo na drugo mjesto.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

2 Comments

  1. Slobodna Dalmacija je 2008. godine objavila članak, da kaštelanski ugostitelji – nakon vršenja velike nužde – ne peru ruke. I da su – prema nalazu Sanitarne inspekcije iz Splita – u hrani za goste nađeni tragovi fekalija. I ja pitam jednu gospođu iz Jelse (inače je vlasnica apartmana) kako bi ona to komentirala? A ona kaže: Ajme meni, ovi naši novinari nisu normalni!
    Imao bih još na stotine raznih primjera koji svjedoče da nekim iznajmljivačima samokritika nije jača strana…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar