Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Bitnost ujednačenih cijena smještaja kroz sve prodajne kanale

Kako je danas svakom iznajmljivaču lakše nego ikada oglasiti vlastiti smještaj na mnogim web katalozima, specijaliziranim tražilicama smještaja i putem agencija postoji velika šansa da s vremenom cijene oglašenih smještaja neće biti usklađene.

Ima li takva praksa prednosti ili iznajmljivači s njom nesvjesno potiču negodovanje njihovih gostiju?

Kako uopće dolazi do neusklađenih cijena kod različitih oglašivača?

Svaka agencija, portal ali i iznajmljivač osobno ima vlastite uvijete suradnje te u dogovaranu poslovanja zbog tih uvjeta suradnje cijene jednog smještaja mogu više ili manje varirati od stranice do stranice, ili agencije do agencije.

Tako agencije u pravilu imaju istu ili višu cijenu smještaja od one koja je oglašena kod iznajmljivača, dok neke druge agencije i stranice mogu imati i drastično nižu cijenu od standardne u dogovoru s iznajmljivačem.

Tu je naravno neizostavno napomenuti i razne Last Minute ponude iznajmljivača koji se mogu promovirati kroz skoro svaki online i offline oglašivački medij.

Sljedećih 6 članaka omogućava vam MegaBooker.hr – Magnet za rezervacije
Što radi MegaBooker? Puni smještaj. Zarađuje novac. Štedi vrijeme.
MegaBooker.hr omogućuju iznajmljivačima oglašavanje na 30+ najpoznatijih portala i agencija te omogućuje vođenje kalendara i rezervacija iz 1 mjesta.
Više o magnetu za rezervacije na: http://probaj.megabooker.hr/iznajmljivaci20/

Čak kada iznajmljivač ažurno prati i mijenja cijene na svim stranicama gdje je oglašen može doći do problema. Postoji naime mogućnost da na nekim stranicama s kojima nije imao pozitivnu poslovnu suradnju, a zaboravio je ukloniti oglas s nje, bude i dalje oglašen po starim cijenama koje mogu značajno odskakati od trenutnih. Gosta kada na njih naiđe ne zanima vaš odnos s tom stranicom/agencijom već isključivo cijena koju je vidio i po kojoj želi ljetovati kod vas.

Zašto je bitno da su cijene smještaja ujednačene?

Odgovor na to pitanje najbolje znaju agencije s kojima poslujete i koje će vas oglašavati pod šiframa da sakriju vaš identitet ne bi li gost slučajno išao uspoređivati agencijsku cijenu s vašom direktnom ponudom. Također kvalitetnije agencije će vas zamoliti i poslati vam vlastite cjenike za koje mole iznajmljivače da ih postave u smještaj prije i za vrijeme boravka njihovih gostiju.

Agencija s razlogom ne želi da gost sazna da je kontaktirajući iznajmljivača on mogao jeftinije/skuplje ljetovati, ili da se stvori nezadovoljstvo gosta kada dođe, a prvu stvar koju vidi na zidu je cijena drugačija od one koju je upravo platio na ruke iznajmljivača. U takvim slučajevima neće samo agencija izgubiti gosta, već će i sam iznajmljivač morati računati na negodovanje i opravdavanje gostu koji se našao u takvoj situaciji.

Uz to, gosti danas aktivno provjeravaju smještaj prije nego odluče u njemu ljetovati. Budite uvjereni da svaki gosti traži vaše oglase kod svih oglašivača gdje se promovirate. Hoće li svi biti zadovoljni što su morali trošiti vrijeme i tražiti vašu najpovoljniju ponudu između njih nekoliko za isti smještaj, i hoće li im biti bitno saznanje da nudite različite cijene za istu uslugu na svakoj od navedenih stranica?

Od novih i agencijskih gostiju jedino su još važniji vaši trenutni gosti i potvrđene rezervacije, a na njih razlike u cijenama mogu najviše utjecati. Ako nudite 2 ili 3 jednaka apartmana, od kojih ste jedan iznajmili za 1000 kn 7 dana, a drugi je ostao prazan. Ako u toj situaciji odlučite ponuditi akcijski popust na prazan apartman što mislite što će se desiti kada taj popust vidi gost koji je već platio punu cijenu za takav smještaj i za isti period?

Ako imate više jednakih smještajnih jedinica pazite da nižim akcijskim cijenama ne rušite cijenu postojećih rezervacija. Možda će vam se više isplatiti ostaviti jedan apartman prazan za određeni termin nego da postojeći gosti odluče da i oni onda imaju pravo na tu manju cijenu.

najbolja ponuda novac

Kako možete izbjegnuti ovakve situacije?

Držanjem fiksnog cjenika prema svima je najlakši način da izbjegnete većinu navedenih problema. A na takav cjenik je potrebno onda odrediti fiksan popust za agencije kako njihove cijene ne bi prelazile vaše niti u pozitivnom niti u negativnom smjeru. Tada ako i zaboravite na koju stranicu ili agenciju, a cijene ne mijenjate svake sezone možete biti sigurni da čak i neki stariji “iskopani” oglas neće spustiti vašu trenutnu i realnu cijenu smještaja.

Drugi način rješavanja ovog problema je kroz micanje cijena smještaja s web stranica. Takav potez iznajmljivača gosti uglavnom ne vole, ali već smo pisali o tome i pokazali da može imati i dobre efekte. Pogotovo ako se radi o cjenovno manje konkurentskom smještaju. Više o tome pročitajte ovdje: http://www.iznajmljivaci20.com/2009/10/5-stvari-koje-ce-povecati-broj-leadova-ako-ih-uklonite-sa-web-stranice/

Bez obzira oglašavate li se samo na njih nekoliko ili možda desetak različitih stranica, bitno im je svima posvetiti jednako vrijeme za ažuriranje oglasa ako se je određeni dio, poput cijene, promijenio. Nije bitno imate li upita preko nje ili ne, ako je online morate voditi brigu o tom oglasu jer će vam se putem tog oglasa možda netko i javiti. Ne ove godine, možda ne niti sljedeće ali jednom hoće i zašto se onda dovoditi u probleme ignoriranjem oglasa i ostavljanjem starih cijena? Radije ga tada uklonite s te stranice i budite bez brige.

I naravno potrebno je paziti kako oglašavati akcijske popuste i Last Minute popuste.

Kod akcijskih popusta jako je bitno da su naglašeni razlozi takvog popusta (kraći termin ljetovanja, iznenadna otkazivanja, popust uz plaćenu neku dodatnu uslugu, i sl.). Samo u takvim slučajevima i dobro prezentiranom popustu iznajmljivač se može opravdati starom gostu zašto je nekom drugom gostu dao bolju cijenu od njegove. I ne zaboravite naglasiti da se radi o jednokratnim popustima. Jer u pravilu gost koji nešto plati po nižoj cijeni, teško da će isto platiti i drugi puta po višoj cijeni. Pogotovo ako mu nije bilo jasno naznačeno da se radi o jednokratnom popustu.

Sretan gost je gost koji smatra da je dobio najpovoljniju ponudu od svojeg iznajmljivača, a da to bude i stvarnost iznajmljivač ne mora spuštati vrijednost vlastite ponude već taj efekt može postići ažurnim praćenjem i kontroliranjem prezentiranih cijena kroz sve prodajne kanale koje koristi.


Koliko sami vodite brigu o prezentiranim cijenama, gdje su sve oglašene i na koji način putem online i offline medija? Jeste li već imali problema zbog posebnih popusta s gostima koji su smještaj platili po punoj cijeni?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

1 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar