Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

[OPREZ] Lažna predstavljanja i iznajmljivanje tuđeg smještaja

Nažalost, što se više mogućnosti pruža iznajmljivačima da dođu do novih gostiju upotrebom tehnologije, toliko je taj segment poslovanja postao i veća meta raznim prevarantima koji se žele okoristiti na njihov račun.

Do sada smo već pisali o email prijevarama, offline spam prijevarama i Airbnb phishing pokušajima, a danas vas želimo upozoriti na još jedan tip prevare gosta koja može gostima i iznajmljivačima prouzročiti velike probleme.

Sljedećih 6 članaka omogućava vam MegaBooker.hr – Magnet za rezervacije
Što radi MegaBooker? Puni smještaj. Zarađuje novac. Štedi vrijeme.
MegaBooker.hr omogućuju iznajmljivačima oglašavanje na 30+ najpoznatijih portala i agencija te omogućuje vođenje kalendara i rezervacija iz 1 mjesta.
Više o magnetu za rezervacije na: http://probaj.megabooker.hr/iznajmljivaci20/

Lažna predstavljanja i vođenje poslovanja na tuđi račun bez dozvole

Danas ne može biti lakše oglasiti smještaj online. Napišete naslov oglasa, ubacite sliku i dvije rečenice teksta. Dodajte kontakt podatke i to je to.

Nažalost, isto tako je lako kada netko drugi želi oglasiti vaš smještaj bez vašeg znanja i pristanka kao što je bio slučaj koji smo primili putem emaila (izvor: Udruga iznajmljivača smještaja Grada Novalje):

Moj suprug je pronašao osobu, koja „prodaje“ apartmane na internetskim stranicama, kao što su HolidayLettings, Tripadvisor, House trip itd., bez znanja i dozvole stvarnih vlasnika.
Kopirao je slike mnogih kuća u Novalji, Barbatima i drugim mjestima ublizini Novalje i sada se predstavlja kao vlasnik ili agent ovih nekretnina. Izmedju ostalih apartmana, pronašli smo i našu kuću!
Napisali smo mu upit sa lažnog e-maila i tražili rezervaciju u našoj vlastitoj kući. Namjerno smo htjeli termin, koji već imamo sav popunjen. Odgovor, koji nam je poslao, šokirao nas je. On je potvrdio, da je kuća njegova, dodatno je poslao slike, koje sam JA SAMA slikala i proglasio je da su njegove i savršeno nas uvjeravao, da je kuća slobodna i možeme nju rezervivati. Jedino, što moramo, je poslati novac unaprijed.
Odmah smo kontaktirali policiju, informirali ih o slučaju i dobili smo potvrdu, da smo predali prijavu.

Odgovornost stranica za oglašavanje smještaja

Kako bi stranice u što kraćem roku dobile što veću bazu oglašivača većina njih zna bez ikakvih provjera i sa što manje potrebnih podataka dozvoliti korisnicima objavu oglasa.  Putem takvih stranica prevaranti lako objavljuju svoje oglase te ih se zbog toga jako teško pronalazi.

Veće i specijalizirane stranice za oglašavanje traže dokaze o vlasništvu ali i potvrdu da ste upravi vi odgovorna osoba za smještaj koji oglašavate.

Domaće stranice traže kopije kategorizacija, brojeva računa i sl., dok vanjske stranice provjeru ličnosti vrše preko društvenih mreža i kopija osobnih dokumenata.

Ali čak i uz sve te provjere uvijek postoji šansa da će se provući i koji lažni oglašivač. U tom slučaju stranice će vrlo brzo prijavljeni oglas provjeriti i ukloniti ga ako se radi o prevari.

Uz to mnoge od njih imaju i vlastite mehanizme putem kojih štite svoje goste od lažnih iznajmljivača. Na primjer Airbnb upravo zbog toga ima praksu naplaćivanja kompletnog iznosa rezervacije od gosta čim se ona potvrdu, ali te novce zadržava i šalje iznajmljivaču tek 24 sata nakon što se gost smjesti u iznajmljeni smještaj i ne pošalje niti jedan prigovor za njega.

Ovaj mehanizam je zaštita za obje strane u ovoj transakciji. Naplaćivanjem cijelog iznos gostu Airbnb garantira (ne 100%) sigurnost gosta i njegovu želju da taj smještaj stvarno i iznajmi, dok s druge strane gost može biti siguran da će mu Airbnb vratiti novac ako na dan dolaska smještaj nije onakav kakav je opisan u oglasu.

Slične mehanizme imaju i druge stranice zbog čega naglašavaju korisnicima da plaćaju upravo putem njih, a ne mimo njihovih stranica gdje ih oni ne mogu zaštiti od prijevara.

book online sigurno plaćanje putem stranice

Odgovornost gosta za provjeru točnosti ponude

Isto kao što iznajmljivači moraju paziti i provjeravati da se radi o pravim gostima koji iznajmljuju njihov smještaj tako bi i gosti trebali paziti da li je osoba koja iznajmljuje smještaj stvarno osoba koja je za njega i odgovorna.

Važno je zato da se iznajmljivač uvijek potpisuje punim imenom i prezimenom, svoje osobne ali i podatke tvrtke navede na svim promotivnim materijalima od web stranice preko društvenih mreža do prospekata.

Tako će gosti jedino moći provjeriti da li je osoba koja je objavila oglas sa slikom apartmana stvarno i vlasnik tog apartmana, web stranice i sl.

I ovdje vrijedi phishing pravilo da je najbolje ručno otiči na izvor (npr. web stranicu) i od tamo se javiti iznajmljivaču, a ne samo odgovoriti na nepotvrđeni email s nekog oglasa.

Također, gosti bi trebali paziti i kojim stranicama s oglasima vjeruju, a kojima ne. Čitati i gledati da li određeni smještaj uopće imati navedena mišljenja korisnika i još mnogo toga prije nego odluči platiti akontaciju ili cijelo ljetovanje.

Ali kako je nemoguće unaprijed educirati sve goste o ovom problemu uvijek morate računati na najgore u slučaju da se to i desi.

Što učiniti kada pronađete lažni oglas za smještaj

Čim vidite oglas za koji smatrate da je lažan obavijesti o tome stranicu na kojoj se oglas nalazi. Javite vlasniku smještaja za taj oglas. Ako ste vlasnik tog smještaja vi onda još dodatno obavijestite policiju o lažnom predstavljanju i oglašavanju u vaše ime i bez vaše dozvole.

Ako je prevarant uspio toliko daleko otiči sa svojom prevarom da vam je doveo goste na kućni prag pokušajte ostati smireni i obzirni. Bez obzira koliko će ta situacija biti neugodna vama, biti će još veći šok za goste.

Pokušajte s njima proći svu komunikaciju da vidite gdje se je ta prevara odvila. Obavijestite pred njima sve nadležne institucije kako bi vidjeli da ste ozbiljni i da su nažalost stvarno bili prevareni.

Ako imate ponudite im bilo kakav alternativni smještaj, a ako ga nemate pokušajte s njima negdje u blizini naći neki smještaj kako biste ih privremeno smjestili.

U tom slučaju vi niste odgovorni za te goste i njihovu lošu sudbinu, ali to ne znači da bi trebali biti loš domaćin i ne pokušati napraviti sve što je u vašoj moći da se gostima izađe u susret.

Za kraj – provjeravajte redovno ponudu vašeg kraja

Nikada se u potpunosti nećemo moći zaštiti od ovakvih prijevara na internetu, ali ono što možemo je redovno nadzirati oglase i na vrijeme prijavljivati nepravilnosti ako na njih naletimo.

Pomoću alata poput Google Alerts možete pratiti objavu bilo kojeg sadržaja na internetu po ključnim riječima ili nazivu. Pa ako netko iskoristi ime vašeg smještaja bilo gdje na webu o tome ćete biti obaviješteni. Isto tako možete iskoristiti i ime mjesta gdje se smještaj nalazi pa za svaki novi oglas za “apartmani Zadar” dobiti obavijest.

A pomoću ručnih pretraga i bookmarkiranja vaše lokacije na nekoliko popularnih tražilica smještaja uvijek možete brzo vidjeti da li je među novim oglasima u ponudi možda i vaš oglas kojeg niste sami objavili.


Jeste li imali sličnih situacija gdje je netko drugi umjesto vas i bez vaše dozvole iznajmljivao ili pokušao prodati vaš smještaj? Kako ste riješili problem?


Naknadno smo primili i službeni dopis MUPa (izvor: Nedo Pinezić www.otok-krk.org) na ovu temu kojeg možete preuzeti u PDF obliku klikom na fotografiju u nastavku.

MUP službeni dopis o internet prijevarama

 

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

6 Comments

 1. Jos jedan zivot je potreban da se shvate sve smicalice koje padnu na pamet losim ljudima. A ipak imamo samo jedan zivot.

 2. Poštovani, molim Vas za savjet. Nije vezano za temu posta, no ipak se radi o iznajmljivanju tuđeg smještaja.. Naime, moj ujak je vlasnik kuće na Jadranu, te u njoj postoji 3 apartmana koje je on iznajmljivao zajedno sa suprugom. Sada su u situaciji gdje ne žele prodati kuću, a zbog starosti više ne mogu iznajmljivati sami. Tako su meni ponudili da preuzmem kuću i iznajmljujem apartmane. Nakon istraživanja po internetu, došla sam do zaključka kako ću morati otvoriti obrt ili tvrtku, te napraviti ugovor o zakupu, ishoditi MTU, i razno razne ateste. Pretpostavljam da se tu radi o trošku od nekoliko tisuća eura. Postoji li ikakva mogućnost da radim kao zaposlenik za njih, ili da mi potpišu punomoć za iznajmljivanje kao privatni iznajmljivač, ili pak neka treća solucija? Unaprijed Vam zahvaljujem na odgovoru!

 3. Ana, nismo imali do sada slične slučajeve pa vam sa sigurnošću ne mogu ništa potvrditi osim ovog dijela ako bi za iznajmljivanje otvarali obrt ili tvrtku da ćete morati obaviti sve te obveze ispočetka.

  Pretpostavljam da je moguće i preko punomoći samo nastaviti tj. krenuti s vođenjem apartmana u ime vlasnika apartmana, ali za to bi vam najbolje bilo provjeriti u lokalnoj TZ da li je tako nešto moguće. Svakako nam javite što su vam rekli kako bi znali i mi za ubuduće koja je procedura u ovakvim slučajevima 🙂

 4. Poštovani Darko, puno vam hvala na brzom odgovoru! Svakako ću vam javiti kada saznam točne informacije od nadležnih tijela. Svako dobro!

 5. Dobar dan
  Naime situacija je ovaka .U potrazi sam za stanom koji bi uzela u najam na duze,Na internetu sam nasla oglas stan i javla se gospodi.Komnuikacija je ugl preko maila je rgospoda navodno zivi u u+italiji.Sve mi je malo sumnjivo.
  ovo je dio njenoga maila: I will try explain to you step by step how this will work, take a few moments and read my email carefully!
  First you must reserve the apartment and after you’ve made the booking, you must complete the payment. In 2-3 days after your payment confirmation the agent from Airbnb will come to present you the apartment and give you the contract. The contract is signed by me and you can choose to rent my apartment for long or short term period. The monthly rent will be the same for whole period.
  Once you inspected the apartment you have two options:
  Option 1: You will take the apartment and sign the contract for long or short term period.
  Option 2: But I don’t think you will use this option, you’ll tell to the agent that you don’t want to rent my apartment and Airbnb will refund you the money in 48 hours.
  End of the deal!
  I’ve chosen Airbnb because they offer a guarantees for both of us.
  I will get paid only after you confirm that you will rent my apartment

  Kako i gdje mogu provjeriti jeli rijec prevari i isto prijaviti
  Hvala

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar