Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Koliko Airbnb smatra da bi trebali tražiti za noćenje

Najvažniji ali možda i najteži dio kod iznajmljivanja smještaja je definiranje cijene noćenja.

Ako je cijena pre visoka broj gostiju će biti značajno manji, ali ako je pre niska niti s punim kapacitetima nećete ostvariti zadovoljavajuću zaradu ili moći platiti tekuće troškove.

Uz to na cijenu ne utječe samo vaša ponuda već i sve okolne ponude smještaja, mjesto u kojem se nalazite i njegova popularnost među turistima i naravno datumi dolaska i odlaska.

Sve te faktore teško će svatko osobno moći razmotriti i kvalitetno analizirati kako bi definirali najbolju cijenu noćenja. Toga su svjesni i u Airbnbu pa su napravili mali besplatni alat koji će vam ponuditi automatizirane prijedloge idealnih cijena noćenja (po njihovom mišljenju) za vaš smještaj i željeni termin.

Prijedlog cijena noćenja (Price tips)

Airbnb koristi veliku bazu iznajmljivača i gostiju registriranih kod njih koja im omogućava točnije i relevantnije podatke iz kojih zatim rade analize cijena noćenja.

U automatiziranu analizu cijena smještaj uvrštene su pogodnosti, sadržaji i lokacija vašeg smještaja, povijest rezervacija i dostupnost, cijene noćenja koje su gosti na vašem području do sada bili spremni platiti i za koje termine, pa sve do analize vaše ponude i svih dodatnih sadržaja (amenities) u odnosu na te cijene i koliko su bitni gostima koji su do sada na tom području uzimali sobe ili apartmane u najam.

Da biste vidjeli Airbnb prijedlog cijene noćenja morate prvo otići na kalendar kroz koji ažurirate cijene i slobodne termine noćenja (Manage Listing and Calendar link ispod imena smještajne jedinici).

Pored kalendara na desnoj strani sada možete vidjeti trend posjeta gostiju vašoj lokaciji u određenom razdoblju i kako se ona mijenja. Ovaj podatak se također uzima u obzir prilikom automatiziranog predlaganja cijena smještaja.

airbnb price tips

Klikom na jedan slobodni datum vidjet ćete vizualnu skalu koju možete pomicati lijevo desno i koja će vam prilikom pomicanja prikazivati predložene cijene. Što ste pomaknuli opciju više u desno, u crveno područje, ili ako vam se tamo skala već nalazi to znači da Airbnb smatra da je cijena za taj tip smještaja i taj termin previše visoka. Cijene u zelenom su “realne i dobre” po Airbnb algoritmu.

airbnb price tips 2

Odabirom više datuma i klikom na See Price Tip gumb Airbnb će vam uz trenutne cijene ponuditi svoje prijedloge koje onda možete, ali i ne morate prihvatiti.

airbnb price tips 3 airbnb price tips 4

Airbnb osim svoje prognoze broja upita i dolazaka koje temelji na dosadašnjim stanjima razmatra i tekuće upite i preglede gostiju te ih uključuje u predložene trendove i cijene smještaja.

Zbog toga se podaci o predloženim cijenama noćenja mogu mijenjati na dnevnoj bazi u bilo kojem smjeru. Zato je bitno redovno pratiti i “osluškivati” potražnju gostiju za smještajem u vašem mjestu.

Postoji mogućnost da zbog povećanja broja pregleda i upita gostiju zbog nekog koncerta u vašem mjestu naglo poraste potražnja za smještajem te će vam Airbnb tada predložiti višu cijenu smještaja pošto je ona odjednom i lakše ostvariva i vjerojatnije je da ćete i s njom iznajmiti vaš apartman.

Napomena i zaključak

Airbnb Price Tips opcija je trenutno u eksperimentalnoj fazi i kao takva još nije dostupna svim iznajmljivačima.

Ako su vam dostupne opcije s fotografija iz teksta iznad Airbnb vam je probno aktivirao tu uslugu. Ali uzmite u obzir da su sve informacije o cijenama ovdje samo informativnog karaktera za iznajmljivača i da vam Airbnb ne može garantirati povećanje broja upita ili gostiju ako prihvatite njihove prijedloge viših ili nižih cijena noćenja.

Također, jedino tko bi trebao biti odgovoran za cijene smještaja je svaki iznajmljivač osobno! A na svakom od nas je hoćemo li i na koji način iskoristiti ovakve alate i analize koje nam se nude i na temelju dostupnih informacija prilagoditi našu ponudu gostima i uvjetima na tržištu.

Brzom analizom Airbnb prijedloga cijena vidi se da Airbnb ima dobar uvid u termine kada se može očekivati najveći broj gostiju, i to čak za neko manje mjesto/selo u Dalmaciji i na otoku gdje se naši objekti nalaze. Tako da cijene točno prate te realne trendove dolazaka gostiju.

S druge strane same predložene cijene, pogotovo za van sezonske termine nam osobno djeluju niže od realnih. Što također može biti uvjetovano okolnom ponudom smještaja koja ne nudi istu razinu usluga i zbog nekih drugih faktora koji se možda nisu uspjeli kvantificirati iz naše ponude kroz Airbnb algoritam.

Ali bez obzira na to odabrali smo 3 apartmana i za svaki od njih odredili jedan dio sezone za koji smo prepustili Airbnbu da diktira cijenu noćenja. Pa ćemo kroz određeni period vidjeti koliko je prihvaćanje predloženih cijena utjecalo na povećanje ili smanjenje broja noćenja, te konačnu zaradu.


Pomažu li vama ovakvi alati kod privlačenja novih gostiju? Radite li slične analize možda i sami kako biste adekvatno reagirali na rapidne promjene na tržištu?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

1 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar