Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kako popuniti srpanjsku, a i druge “rupe”?

Moderni turizam je dinamičan, gosti sve češće traže termine van subote-subote, dolaze last minute, žele brzo pronaći odgovarajući smještaj i sve su više cjenovno osjetljivi.

U destinacijama gdje je prvenstveni proizvod sunce i more čekaju i provjeravaju čak i kakvo će biti vrijeme.

Prosječna popunjenost u privatnom smještaju je 55 dana, a i ove sezone konkurencija na Mediteranu još više zaoštrava utakmicu značajnim popustima i niskim cijenama. Prava će se situacija znati, kažu u Ministarstvu turizma, tek krajem lipnja, ali prazni kreveti su najskuplji kreveti.

Popunjenost se dijelom može riješiti razvojem i marketiranjem novih proizvoda (osim sunca i mora) koji će privući goste i van špice, ali to je dugoročan posao.

Što ipak sami možemo napraviti prije?

Prazne kapacitete krajem lipnja i u prvoj polovici srpnja možemo pokušati popuniti i domaćim turistima jer su tad praznici. Istina, domaći ljudi su iscrpljenim krizom, ali prilagodbom cijene bi mogli dobiti i one koji si to inače ne bi mogli priuštiti.

Cijene po terminima treba prilagođavati potražnji na koju utječu mnogobrojni faktori (pogledajte i prethodni post u vezi definiranja cijene noćenja).

Međutim, ako vam je u nekom terminu neka smještajna jedinica prazna možete, kao i u drugim industrijama, izdvojiti i marketirati baš tu konkretnu ponudu. A možete oglasiti i “akciju” ili “sezonsko sniženje”  samo za tu jedinicu, samo za taj termin (“rupu“).

Da bi maksimizirali prihod, popust je dobar alat u trenutku kada imate kratak rok, još samo malo vremena za popunjavanje tj. prodaju onoga što nećete moći prodati kasnije.

To ne znači da spuštate (ili da trebate spustiti) vrijednost i cijene svojih smještajnih jedinica. Gosti to znaju i shvaćaju ograničenost posebnih akcija i popusta. Kao što ste i vi vjerojatno kupili neki proizvod ili uslugu na akcijskoj ponudi i ne očekujete ga naći po toj cijeni svaki put. Drugi put ste ga kupili po redovnoj cijeni, naravno ako ste bili zadovoljni njime. A možda ste ga i nekome preporučili.

Objavom last minute ponude i eventualnom objavom popusta za prazni termin kojeg nismo uspjeli popuniti na drugi način, možemo maksimizirati prihod,a moguće i dobiti još jednog stalnog gosta ili preporuku za ubuduće. Za objavu last minute ponude možete iskoristiti društvene mreže, newslettere kao i specijalizirane stranice za oglašavanje koje osiguravaju lako pretraživanje i dobru vidljivost izdvojene last minute ponude s ili bez oglašenog popusta.


Koliko često i sami koristite Last Minute popuste u vlastitom poslovanju? Kakva su vam do sada iskustva s njima?

 

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar