Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Zašto (ne)prihvatiti kućne ljubimce kod iznajmljivanja smještaja?

Sigurno ste se barem jednom susreli s gostom koji je osim svoje obitelji htio dovest i kućnog ljubimca sa sobom na godišnji odmor.

Da li dozvoliti dovođenje životinja? Ako da, da li dodatno naplatiti boravak kućnog ljubimca? Trebate li zadovoljavati neke posebne uvijete da uopće smijete držati kućne ljubimce u privatnom smještaju?

Na sva ta pitanja odgovorit ćemo u nastavku.

Zašto je dobro prihvaćati kućne ljubimce

Ako ste i sami vlasnik psa, mačke ili nekog drugog kućnog ljubimca jasno vam kako je teško ostaviti ljubimca kod nekoga na čuvanju i koliko bi vam isti za vrijeme izbivanja nedostajali.

Neki gosti jednostavno ne mogu ili ne žele biti bez svojih kućnih ljubimaca i ako vide da ih smještaj ne prima uopće ne gledaju dalje prednosti ponude tog smještaja već kreću tražiti drugi smještaj.

Čak su spremni i platiti više za ‘luksuz’ da njihov kućni ljubimac može s njima provesti godišnji odmor.

Znači, glavna prednost koju iznajmljivač može imati s prihvaćanjem kućnih ljubimaca je financijske prirode i proširivanja svoje ponude prema većem broju gostiju.

Zašto bi bilo bolje da ne prihvaćate kućne ljubimce?

Ako imate/primate ili ste ikada primili kućne ljubimce sigurno ste upoznati sa svim izazovima koji se s njihovim prihvaćanjem u vaš smještaj javljanju.

Apartmane i sobe je teže očistiti i za čišćenje je potrebno više vremena i detaljniji angažman osoba koje to rade. Okoliš oko kuće također treba dodatno održavati i prilagoditi za njihovo prihvaćanje.

Ovisno o gostima i njihovim ljubimcima postoji mogućnost i uništavanja imovine i popratnih sadržaja. Zna se tu desiti svašta, od toga da pas grize pokućstvo, do toga da gosti koriste plahte i ručnike za brisanje blatnjavih pasa. A nakon nekih pasa nažalost nikakvo pranje ne može spasiti bijelu plahtu niti je nekada dovoljno vremena do dolaska novog gosta da se neki oštećeni komad namještaja zamjeni.

Uz troškove održavanja i obaveze koje treba iznajmljivač uzeti u obzir postoji i druga strana medalje, a to su gosti koji iz nekih svojih razloga ne žele dijeliti javnu površinu i sadržaj oko apartmana s tuđim kućnim ljubimcima. Bilo da je to alergija na životinje, strah ili neki treći razlog.

Imali smo i takve slučajeve gdje su gosti na plaži napravili scenu jer je jedan drugi gost doveo psa koji se je kupao oko malog djeteta, a i situaciju gdje je tuđi pas došao na kupanje u bazen među naše goste. Tada su nažalost negodovali i gosti koji doma imaju kućne ljubimce te bez obzira na vašu ljubav prema istima morate napraviti sve da su svi gosti zadovoljni.

Posebni uvjeti za prihvaćanje kućnih ljubimaca

Naravno nije dovoljno imati apartman i reći gostu “da, primamo kućne ljubimce” te ih pustiti u apartman kada je u pitanju odluka da li prihvatiti ljubimce ili ne. Jer ne želite da gosti koriste postojeće posuđe za ljude za svoje kućne ljubimce, niti ostali sadržaj koji nudite za improvizirane krevete i sl.

Iako nije nigdje službeno propisano niti regulirano što morate imati u apartmanu za prihvaćanje kućnih ljubimaca neki minimum se od vas ipak očekuje ako pružate tu uslugu gostima. Dobro bi bilo da na raspolaganju imate zdjelice za hranu, posebne odvojene krpe i ručnike koje gosti mogu koristiti za brisanje svojih životinja, krevetiće, a i ostale dodatatke poput prijenosnih kaveza, uzica, brnjica i sl. koje vam možda budu zatrebale ako ih je gost iz nekog razloga zaboravio donijeti.

Bez obzira na sve pribavljene stvari također bi bilo dobro navesti poseban kućni red za goste s kućnim ljubimcima i tamo napomenuti što mogu dobiti kod vas, a što bi kao savjesni vlasnici ljubimaca trebali donijeti sami (dokumentaciju i potvrde o cijepljenjima obavezno), te kako se ponašati u vašem objektu s ljubimcima za vrijeme boravka. Posebno navedite dio gdje je vlasnik ljubimca odgovoran za njega, ne iznajmljivač, pa da vam se u slučajevima nekih problema krivnja ne prebaci na vas jer ćete time unaprijed riješiti većinu problema koje smo iznad naveli a koje kućni ljubimci za vrijeme boravka kod vas mogu prouzročiti.

Napomenite vlasniku kućnog ljubimca i odredbe mjesta ako postoje i što se od njega kao vlasnika očekuje i kako se smije na javnim površinama odnositi s njime. Takvu odredbu ima grad Pula i možete pogledati ovdje. Provjerite da li i vaše mjesto ima sličnih odredbi.

Osim fizičkih potrepština ne zaboravite i međusobni odnos životinja. S mačkama nije toliki problem jer one uglavnom miruju i ne odvajaju se od svojih vlasnika. Sa psima je ipak drugačije stvar.

Pazite na spolove pasa koji se istovremeno budu nalazili u vašem objektu. Također pazite i na njihov broj. Jer ne želite da se dva ili više psa počnu lajanjem natjecati u 3 ujutro oko ženke kat niže, ili da se gosti nelagodno osjećaju po danu kada dva psa reže jedan na drugog iz ljubomore ili obične pseće igre.

Uz prilagodbu vašeg smještaja obratite pozornost i na okolne sadržaje. Da li plaže blizu vas dozvoljavaju pristup psima, da li postoje šetnice gdje bi ih vlasnici mogli šetati, gdje se nalazi prvi veterinar i sl. Jer ako popratni vanjski sadržaj ne podržava kućne ljubimce koliko uopće ima smisla da takvu uslugu nudite svojim gostima i sami?

Jedna čitateljica nam je javila i svoj primjer gdje psi njezinih gostiju imaju problem zbog susjedovih pasa koji (naravno) nekontrolirano i bez nadzora šetaju ulicama i po plaži te zbog čega znaju nastati neugodne situacije. Uzmite posebno i sve susjedne pse i kućne ljubimce, te naravno njihove (ne)savjesne vlasnike u obzir kod donošenja odluke o prihvaćanju ljubimaca u vaš smještaj. Jer uz sav vaš angažman dovoljan je jedan pas lutalica ili bahati susjed da vašem gostu stvori nezaboravan problem koji će se na kraju naravno odraziti i na njegovu percepciju o vašem smještaju.

I na kraju vodite obzira o gostima koji dolaze bez kućnih ljubimaca, jer i njima je potrebno navesti hoće li se u njihovom smještaju prije njihovog dolaska, i hoće li za vrijeme njihovog boravka u objektu biti kućnih ljubimaca. Jer kao što je napomenuto, iz određenih razloga nekim gostima oni mogu smetati pa je bolje da su unaprijed upoznati što očekivati.

Cijena noćenja kućnih ljubimaca

Ako se vaš smještaj nalazi na lokaciji gdje su kućni ljubimci dobro došli, te ste ih odlučili i sami primati, zadnje pitanje koje si morate postaviti je da li želite tu uslugu ponuditi gostima besplatno ili dodatno naplatiti, te koliko.

Ako su vam apartmani ili sobe dizajnirani i uređeni tako da bez obzira na kućne ljubimce nemate previše posla s čišćenjem razmislite o tome da tu uslugu ne naplaćujete dodatno i da vas ta ponuda izdigne od lokalne konkurencije.

S druge strane ako zbog kućnih ljubimaca imate više posla i troškova oko održavanja apartmana i okućnice slobodno tu uslugu dodatno naplatite. Cijenu definirajte sami, samo nemojte da bude veća od cijene dodatnog ležaja u apartmanu jer iako vlasnici vole svoje ljubimce, sumnjam da će ih cijeniti više od pravog člana obitelji (iako ni to nije isključeno).

Zaključak – da li promijeniti dosadašnju odluku o prihvaćanju kućnih ljubimaca?

Da li da počnete i prestanete prihvaćati kućne ljubimce ne može nažalost nitko odlučiti za vas.

Mi ih ne prihvaćamo, osim iznimno u van sezonskim terminima. Ali iz našeg iskustva godišnje možda odbijem 5-6 obitelji zbog kućnog ljubimca, dok nas puno više obitelji traži garanciju da bazen i ostali sadržaj oko kuće bude bez njih (dosta obitelji s malom djecom je iz nekog razloga osjetljivo na pse u njihovoj blizini).

Ako je vaše iskustvo drugačije, i imate puno upita za kućne ljubimce, te vam se ostali gosti na to ne žale, ne postoji razlog zašto s minimalnim ulaganjem ne bi proširili vlastitu ponudu te eventualno povećali zaradu s prihvaćanjem kućnih ljubimaca.

Iako je tekst više slova posvetio problemima s prihvatom kućnih ljubimaca neka vas to ne obeshrabri. Na vama je da odvagnete potencijalnu korist i rizik te odluke i odlučite da li želite u vašem smještaju kućne ljubimce.

Ako ništa barem je jedno sigurno – a to je da je puno veći broj iznajmljivača u Hrvatskoj koji ne dozvoljavaju kućne ljubimce u vlastitom smještaju, pa s prilagodbom za njihovo prihvaćanje možete imati značajnu prednost u odnosu na ostale iznajmljivače na vašem području, a time i veću popunjenost smještaja.

Koja je vaša praksa s prihvaćanjem kućnih ljubimaca? Kakva su iskustva, te da li ste naišli na neke specifične probleme zbog toga koji možda nisu navedeni u tekstu? Na što još smatrate da treba obratiti pozornost?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

5 Comments

 1. mislim da je korisno i isplativo prihvacati kucne ljubimce jer samim time sto ih vlasnik zeli povesti sa sobom na odmor, znaci i da su ljubimci nauceni na zivot u kuci. isto tako, mozete napomenuti prije prihvacanja rezervacije da su dobro dosli ljubimci koji se znaju ponasati itd., uglavnom turisti su sigurno spremni dati vecu cijenu za dolazak njihovog ljubimca . mislim da je 5 eura po danu recimo ok nadoknada

 2. Naravno da prihvacamo rezervacije i goste s kucnim ljubimcima, te i na taj nacin pokusavmao biti drugaciji od konkurencije.
  Do sada smo ugostili 20ak obitelji s psima, a nismo imali niti jedno lose iskustvo do sada. Takvi gosti i ljubimci ionako zive u stanovima, te su naviknuti i socijalizirani.
  Što se tiče šteta, nismo ih imali, što ne možemo potvrditi za npr.goste bez ljubimaca ali sa malom djecom.

 3. Dozvoljavamo kućne ljubimce uz naknadu od 5 ili 10 eura, ovisno o ljubimcu.

  Imamo izuzetno pozitivna iskustva. Gosti koji dolaze sa kućnim ljubimcima uglavnom dolaze početak 6. ili kraj 9. mjeseca, te se vraćaju minimalno 3-4 godine. Razlog je što smo na otoku gdje ima mnogo “divljih” plaža na kojima i u srcu sezone ima malo ljudi te gosti općenito imaju privatnost na plaži, što je posebno atraktivno gostima sa psima.

  Imali smo jedino neugodno iskustvo sa gostima koji su bili u apartmanu u prizemlju kuće, oko kuće imamo dosta mačaka lutalica. Mačke su dolazile blizu psa a on ih se bojao te su nam gosti rekli da se njihov pas boji mačaka. Kako su to mačke lutalice nismo ih mogli otjerati.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar