Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Airbnb korisnici čuvajte se phishing prijevara

O email prijevarama smo već pisali i predlažem da pročitate tekst na tu temu zbog nedovoljnog angažmana turističkih zajednica i ostalih medija u informiranju turističkih djelatnika o ovom učestalom problemu.

Danas vas želimo upozoriti o najnovijoj phishing prevari vezanoj za Airbnb.

Što je phishing?

Phishing (engleska riječ koja podsjeća na riječ fishing a čiji prijevodu znači pecanje) je pokušaj sakupljanja osjetljivih i povjerljivih informacija od korisnika. Ti podaci mogu biti korisnička imena, šifre, brojevi kreditnih kartica i dr.

Phishing se najčešće radi pomoću emaila koji vizualno podsjeća ili je identična kopija službenog emaila stranice/servisa/tvrtke do čijih se podataka korisnika pokušava doći. U tom emailu postoji izražen problem koji od korisnika zahtjeva da klikom na priloženi link posjeti korisničke stranice gdje se treba prijaviti i riješiti nastali problem.

Stranica na koju link vodi također izgleda vizualno identično pravoj stranici servisa čiji se korisnici pokušavaju prevariti. Ali kako se tu ne radi o pravoj stranici već kopiji ručnim ukucavanjem korisničkih podataka ti podaci idu direktno u bazu prevarantima.

Airbnb phishing email i stranica

U nastavku možete vidjeti kako izgleda navodni email od Airbnba putem kojeg se pokušavaju “upecati” korisnički podaci njihovih korisnika.

Link u emailu vodi na stranicu koja je vizualno identična početnoj stranici Airbnb. Samo što to nije Airbnb stranica i sve podatke koje upišete u polje za korisničko ime i šifru šaljete direktno prevarantima.

Savjete oko izbjegavanja phishing pokušaja omogućila vam je stranica Reklama.hr koja ima sustav od 15 kataloga s posjećenosti preko 20 000 ljudi dnevno na više  od desetak jezika.

 

Što je najgore što se može dogoditi?

S obzirom na to da Airbnb ima zaštićene podatke o kartici i računu oni su vam sigurni u slučaju da su vam ukrali podatke za pristup Airbnb-u. Što ne mora biti slučaj u drugim phishing pokušajima za druge service i stranice koje koristite.

Ono što se može dogoditi da je prevarant doda svoju karticu i postavi je kao glavnu za primanje isplata. Također može vam poremetiti sve podatke, otkazivati ili prihvaćati rezervacije, i dr.

Osobno smo nedavno imali slučaj gdje je gost napravio rezervaciju i držao nam jedan last minute termin cijeli dan zauzet dok mu Airbnb isti nije mogao naplatiti. Najvjerojatnije se radilo o tome da je nekome račun bio hakiran te je zatim iskorišten za daljnji pokušaj prevare. Airbnb support je u ovom slučaju sve riješio u roku 2 sata.

Sve navedeno može uzrokovati velike komplikacije u radu iznajmljivača stoga budite uvijek oprezni.

Kako prepoznati pokušaj phishinga i što učiniti kada on nije prepoznat na vrijeme?

Najsigurniji način zaštite od phishinga je da niti za jednu obavijest od bilo koje stranice ili servisa koja vas poziva da se prijavite kod njih to ne napravite putem linka u emailu.

Umjesto toga otvorite web preglednik i direktno otvorite web servis u pitanju i tamo izvršite prijavu. U našem slučaju otiđite direktno na www.airbnb.com, i ako navedeni problem u emailu stvarno postoji biti će ga moguće i tako odmah vidjeti. Jako je važno znati da ne postoji nikakva komplikacija ili nagrada koja se može samo klikom na link u emailu riješiti ili preuzeti!

Drugi način detekcije phishinga je provjeravanje samog linka u emailu i na web stranici. Kao što možete vidjeti u nastavku web preglednik pokazuje neku čudnu adresu za Airbnb stranicu, a isto vrijedi i kada mišem pređete preko linka u emailu. Kako se ne radi o www.airbnb.com domeni već nekoj s prefiksom lako se da zaključiti da se radi o prijevari.

Ako niste na vrijeme primijetili znakove phishinga i ostavili im svoje podatke još uvijek nije kasno ukloniti problem. Otvorite web servis u pitanju i pokušajte se logirati u njega. Ako vam korisnički podaci i šifra nisu promijenjeni promijenite ih vi osobno i to odmah, te provjerite sve podatke da budete sigurni da nešto nije promijenjeno, pogotovo podatke o računima i karticama.

Ovakve slučajeve potrebno je odmah prijaviti servisu za koji se dogodio!

Jeste li bili do sada na meti phishing napada? Jeste li uvijek na vrijeme primijetili o čemu se radi? Ako niste kako ste naknadno riješili problem i da li ste imali nekih većih posljedica?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

10 Comments

 1. Poštovani,

  Vidjela sam da se tu na ovom portalu svašta svakom događa..
  upravo i ja ima puno ozbiljniji problema

  Ja ne znam Engleski ni Njemački
  jedna osoba mi je postavila te podatke na :

  https://www.airbnb.ie/rooms/5576098?euid=a494e084-f7e7-eadf-c165-7d56608e6b4c

  ali sa svojom e-mail adresom ..tako da on prima moje upite i zarađuje proviziju 15% od mojih upita.
  Pisala sam ustvari jedan gosp. koji zna dobro ENGLESKI da se promjeni e-mail adresa i postavi moja ..ali nisam dobila pomoć niti odgovor od- airbnb.com

  Ako neko nešto više zna neka mi se javi..
  lp.Apartmani Dragica!!

 2. Poštovana Dragica, Airbnb nije naš portal 🙂

  Što se vašeg problema tiče ako netko uzima 15% provizije znači dogovorio se s vama da vas zastupa? Kako god bilo osoba ako koristi vlastiti email za taj račun mora isti promijeniti u postavkama i postaviti ga na onaj koji želite.

  Ako iz nekog razloga ta osoba to ne želi ili se ne možete oko toga dogovoriti s njom možete jedino još prijaviti njegov oglas da se ukloni iz pretraživanja te napraviti sami vlastiti profil s podacima koje koristite i kojima imate pristup te tako nastaviti iznajmljivati. Tako naravno gubite sve rezervacije koje su do sada tamo napravljene tako da je najbolje da ta osoba promjeni email i preda korištenje računa vama.

 3. Poštovani Gosp.Darko,

  upravu ste hvala za odgovor..
  ali ja nisam znala da će to biti njegovi podaci njegova e-mail adresa
  rekla sam sa mojim podacima.

  istra.cro@gmail.com
  ali on je postavio svoju e-mail
  BILO BI NAJBOLJE NAPRAVITI VLASTITI PROFIL.
  ALI PREDHODNO TREBAJU NA PORTALU – Airbnb
  IZBRISATI SVE.

  Kome se obratiti.. da to naprave.
  Pisala sam ali niko mi još nije odgovorio.

  ne znam jezike to je sve na engleskom.

  lp.Apartmani Dragica!!

 4. Dragica, kod vašeg oglašenog smještaja imate opciju u desnom izborniku za prijaviti smještaj i navedite tamo koji je razlog. Iako je najbolje zamoliti tu osobu da vam to osobno preda profil. A bez pristupa tom računu ne možete nikakve postavke mijenjati. Tako da ili zatražite da vam preda vođenje tog računa, ili kreirajte novi, prijavite ovaj (tako gubite rezervacije sve) i krenite samostalno iz početka.

 5. Pozdrav, zanima me moze li banka sto uciniti ako netko bude prevaren u smislu da uplati novce u inozemstvo na racun nekome za navodni smjestaj preko Airbnb-a , a ispostavi se da je osoba lagala.?

 6. Marijana, nisam siguran koje su ovlasti banke u takvom slučaju, ali jedno jesam siguran, a to za smještaj preko Airbnba se uplate nikada ne vrše direktno iznajmljivaču, već sve ide preko Airbnb računa. U tom slučaju su vam i novci sigurni ako se radi o lažnom iznajmljivaču ili ponudi koja nije točno opisana u oglasu. Znači *nikada* nemojte van Airbnba plaćati smještaj jer tada ste podložno prevarama.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar