Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Savjeti za privlačnije slike smještaja (bez Photoshopa)

/
/

U nedavnom članku istaknuta je važnost kvalitetne fotografije u prezentaciji smještaja te je zaključeno da se loša fotografija asocira s lošim smještajem pa bez kvalitetnih fotografija uopće ne bi trebalo oglašavati smještaj ili nekretninu.

No, lako je izraditi lijepe fotografije lijepog objekta i interijera, no što kada je on sasvim običan? Nakon stotine izrađenih fotografija objekata i tisuće fotografija interijera za potrebe stranica Info Adriatic usudio bih se dati iznajmljivačima nekoliko savjeta.

Fotografije moraju biti kvalitetne

Ništa drugo ne dolazi u obzir! Umjesto tuš-kabine, umivaonika ili još gore WC-školjke s otvorenim poklopcem, potrebno je uslikati cijelu kupaonicu (u kojoj je vidljiva i tuš-kabina i umivaonik i WC-školjka sa spuštenim poklopcem).

Za to neće biti dovoljan mobitel (čak ni onaj s visokom rezolucijom i bljeskalicom), već fotoaparat sa širokokutnim objektivom. Kad smo kod kupaonice, na policu ispred ogledala stavite staklenu čašu okrenutu naopako, ručnike stavite na za to predviđena mjesta, WC-papir umjesto na vodokotliću neka bude u svome držaču, upalite svjetlo iznad ogledala i dobit ćete fotografiju kupaonice u koju biste i vi poželjeli ući.

Ista pravila vrijede za kuhinju ili spavaću sobu. Umjesto kuhinjskih elemenata ili stola uslikajte kuhinju; umjesto kreveta ili uzglavlja uslikajte sobu.

Neka slika bude omeđena zidovima, jer samo tako gost dobiva osjećaj prostora u kojem će boraviti. Ako kuhinju fotografirate u smjeru staklenih stijena odakle dopire sunčeva svjetlost, a želite ih zbog pogleda kojeg gosti imaju, koristite bljeskalicu. Tako na fotografiji na mjestima staklenih stijena neće biti samo zasljepljujuće bijele površine, već okoliš, a kuhinja će istovremeno biti osvijetljena, a ne tamna.

Ipak, integrirana bljeskalica najčešće nije dovoljna pa će biti potreban fotoaparat s eksternom bljeskalicom.

U spavaćoj sobi dobro je stvoriti spavaću atmosferu, tako što ćete grilje pritvoriti (ne skroz zamračiti), a svjetiljke na noćnim ormarićima upaliti. Balkon ili terasu uslikajte tako što ćete zabilježiti i dio okoliša na kojeg gost ima pogled.

Ne zaboravite na okoliš

Nemojte se ustručavati uslikati okoliš vašeg objekta, iako vam on možda nije drag. Ako ste, pak, oduševljeni okolišem ili pogledom, uslikajte ga tako da se vidi i dio balkona ili terase odakle se gleda.

Nemojte koristiti optički zoom na neki detalj, jer to nije vjerni prikaz pogleda kojeg gost ima s mjesta promatranja.

Imajte na umu da gost ima pravo znati kakav ga okoliš ili pogled očekuje. To biste i vi željeli znati da idete na odmor. Zar ne?

Objekt je najbolje uslikati tako da se on vidi u cijelosti. Štoviše, da se vidi i njegova neposredna okolina. Nije dobro da objekt u podnožju bude rezan, poput čardaka ni na nebu ni na zemlji, a još je gore ako kuću izrezujete ili obrađujete u Photoshopu.

Budite sigurni da takve slike neće privući gosta, već će ga prije odbiti, jer su nerealne.

Objekt slikajte za sunčanih dana. Poneki oblačić bit će dobrodošao. Rastvorite grilje soba koje se iznajmljuju, jer to označava otvorenost i dobrodošlicu.

Stakla prilikom fotografiranja objekta zatvorite i navucite zavjese. Tako na mjestima prozora neće ostati crne rupe, a u nekim slučajevima kosog ili leptir-otvaranja prozora dobit ćete i odraz neba.

Svakako pokušajte s večernjom fotografijom objekta (zbog duže ekspozicije trebat će vam stalak). Kad je sunce zašlo, a nebo još plavo, upalite vanjsku rasvjetu i svjetla u sobama. Dobit ćete čudesnu sliku koja će plijeniti pozornost gosta i buditi njegovu maštu.

Ako niste sigurni u sebe angažirajte profesionalnog fotografa

Ako niste u mogućnosti izraditi ovakve fotografije, angažirajte onoga tko jeste. Kvalitetne fotografije investicija su koja se isplati.

Fotografije ostvaruju prvi kontakt gosta s vašim smještajem, a nikada vam se ne pruža druga prilika da ostavite dobar prvi dojam.

Kakva su vaša iskustva i koje “trikove” koristite (ili biste ih predložili) kako biste izvukli maksimum iz prezentiranog smještaja?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

11 Comments

 1. kada se slika kuhinja ili terasa,ako je stol u prednjem planu,zgodno je na stol staviti par salica,zdjelu s vocem i sl.
  inace sve pet 😉

 2. Naravno! Osim članka, poslao sam Darku i mozaik fotografija interijera, na kojima su između ostaloga vidljive i šalice za kavu na stolu, no Darko je smatrao da bi te fotografije mogle isprovocirati čitatelje, zbog natpisa Web-stranica preko njih, a što bi moglo djelovati previše “PR-ovski”. Natpis je na takvim fotografijama i za ovakvu svrhu nužan, no cijenim Darkovu brigu o posjetiteljima i njegovo nastojanje da izbjegne sve što bi ih moglo uznemiriti 😀
  Što se tiče zdjele s voćem, obavezno, ukoliko će goste ista dočekati na stolu. Naime, osobno sam pristalica staviti ono što gost ima na raspolaganju, a izbjegavati prezentirati ono što gost nema na raspolaganju. Na primjer, dobro je prostor (naročito ako je ovaj prazan i hladan) oplemeniti nekom sobnom biljkom (može i umjetnom), ali ako gost istu neće imati u apartmanu, radije bih slikao bez nje. Osim lijepe, prezentacije moraju biti i objektivne.

 3. ajde darko objavi te slike da vidimo kako slike trebaju izgledati,covjek zna sta pise,sta jest jest.
  ako netko bude imao nesto protiv slika,onda znaci da nije procitao ni tekst ni komentare,a takav nije vrijedan uvazavanja.
  barem ja tako mislim…;-)

 4. Ja više fotografiju nažalost nemam kod sebe, pa ako je Davor želi postaviti može je linkati putem komentara. U tekst je ne bi stavljao iz razloga koje sam već naveo Davoru i više su vezani za samo oglašavanje 🙂

 5. I ja sam primijetio da s jedne strane iznajmljivači napreduju upotrebom nove tehnologije (smartphonea), a s druge strane nazaduju korištenjem istih u svrhu fotografiranja. Također se bavim oglašavanjem i fotografiranjem apartmana i čudim se da iznajmljivači mogu biti zadovoljni slikama izrađenim sa mobitelima, jer takve slike uopće nisu za usporedbu s onima izrađenim s foto-aparatom. To je i razumljivo jer mala leća mobitela ne može se usporediti sa sustavom leća foto-aparata. Ali nije razumljivo da turistički djelatnici koji žele prodati svoj smještaj pristaju na takav kompromis. Nedostaju boje, nedostaju tonovi, nedostaje oštrina… 🙁
  Evo jedan pokus: napravite fotografiju istog kadra s mobitelom i s foto-aparatom. Neka fotografija osim svijetlih sadrži i tamne dijelove (u sjeni). U Photoshopu ili nekom drugom programu za obradu fotografije selektirajte tamnu zonu (Magic Wand Tool, Feather) radi posvjetljenja. Potom pogledajte tonski raspon fotografije (Levels), iako ćete posljedice već vidjeti na slici – jednostavno nema tamnih tonova, vidljivi su prijelazi. O šumu i da ne govorim… 🙁
  Ukratko: mobiteli nisu za izradu fotografija za prezentaciju smještaja!
  Ali nemoš’ ti to dokazat!

 6. Da mobiteli, čak niti najbolji danas na tržištu, čak niti s tisuću megapiksela ne mogu neki stariji pravi aparat nadmašiti. Pogotovo ako se fotka ide kasnije dodatno obrađivati. Ovaj šum koji se spominje jedino nije vidljiv ako se fotografije u Thumbnail veličini šalju 🙂

 7. Koliko dugo treba airbnb fotografima da dodju slikati nakon sto se posalje upit?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar