Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Airbnb predstavio grupe za iznajmljivače i novu mobilnu aplikaciju

Airbnb Open, konferencija za iznajmljivače koju smo nedavno najavili održala se večeras, prijenosom uživo iz San Francisca, iz glavnog ureda kompanije.

Brian Chesky, CEO Airbnba pozdravio je nazočne i ukratko ispričao početke Airbnba. On i dva prijatelja Joe Gebbia i Nathan Blecharczyk tražili su način kako iznajmiti svoje stanove kada ih ne koriste i za tu namjenu kreirali tada malu web stranicu – Airbnb.

Danas on broji 350.000 iznajmljivača i po prvi puta je predstavio pojam privatnih iznajmljivača u SADu. Zbog nepostojanja zakona koji u SADu reguliraju privatne iznajmljivače, mnogi su u New Yorku završili na sudu zbog iznajmljivanja stana na Airbnbu, a neki su čak dobili i odvjetnika od kompanije.

Unatoč tome, Airbnb je danas mjesto na kojem tražite smještaj u 35.000 gradova u 192 države svijeta, a do sada je preko njega smještaj rezerviralo i putovalo više od 9 milijuna gostiju.

Chip Conley, voditelj Global Hospitality-ja unutar Airbnba zahvalio je svim iznajmljivačima na odnosu s gostima, koji nije kao hladan kao kod hotela, već mnogo više od toga, što Airbnb čini posebnim mjestom za rezervacije smještaja. Airbnb hostovi više se druže s gostima, upoznaju ih sa svojim gradom i okolicom, iz čega su se izrodila i prijateljstva te razna druženja sa gostima.

Za poboljšanje iskustva iznajmljivanja, Airbnb je predstavio nekoliko novih servisa.

Airbnb Stories, mjesto gdje možete podijeliti svoje priče i iskustva sa drugim iznajmljivačima.

Airbnb Groups za iznajmljivače, mjesto za druženje iznajmljivača, razmjenu iskustava i rasprave. A u planu je kroz koji dan napraviti i Hrvatsku grupu da povežemo sve domaće Airbnb iznajmljivače.

Potpuno redizajnirana mobilna aplikacija, sa mnogim novim alatima i mogućnostima za iznajmljivače. Aplikacija je sada podijeljena na Travel i Host dio, svaki namijenjen gostima ili iznajmljivačima. Mnogo je više mogućnosti za iznajmljivače poput slanja posebnih ponuda, pregledavanja grupa i općenito više alata za iznajmljivače, s napomenom da mnogo novih mogućnosti dolazi uskoro.

Po cijelom događaju da se naslutiti da je Airbnbu jako važno mišljenje iznajmljivača, te su se jako potrudili da iznajmljivači mogu doći na svoje. Cijeli Airbnb Open održan je pred Airbnb iznajmljivačima u San Franciscu, a novitetima su se jako potrudili uložiti u zajednicu iznajmljivača.

Taj trend će se izgleda nastaviti u budućnosti, što je svakako dobro za sve Airbnb hostove u svijetu i Hrvatskoj. Nadamo se da će ove mogućnosti pomoći svim iznajmljivačima u poslovanju, ali i gostima kako bi bili još zadovoljniji te ponovno rezervirali kod vas. A to sada ovisi samo o vama.

Dodatak: Airbnb je prihvatio i potvrdio prvu Hrvatsku grupu čiji član možete postati ovdje: https://www.airbnb.com/groups/1728

A ovdje možete naći grupu samo za područje grada Zagreba: https://www.airbnb.com/groups/1671

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

25 Comments

 1. Problem je taj sto nisu zakoni o najmu privatnog smjestaja svugdje isti. Trenutno se u NY suocavaju s problemima jer nema postenog zakona koji bi omogucio ljudima da iznajmljuju svoje privatne sobe i stanove.
  Mi pak s druge strane imamo dva zakona kojim se odredjuju uvjeti najma stanova (Zakon o obveznim odnosima) i s druge strane turisticko iznajmljivanje (Ugostiteljske usluge u domacinstvu). Pitanje je gdje je tu granica. Za jedno morate imate kategorizaciju, atestove, voditi nepotrebne popise gostiju, prijave i slicno, za drugo ama bas nista, samo potpisete ugovor o najmu. Za oboje je drzava namirena porezom. Sto ciniti?

 2. “Po cijelom događaju da se naslutiti da je Airbnbu jako važno mišljenje iznajmljivača, te su se jako potrudili da iznajmljivači mogu doći na svoje. Cijeli Airbnb Open održan je pred Airbnb iznajmljivačima u San Franciscu, a novitetima su se jako potrudili uložiti u zajednicu iznajmljivača.”…airbnb-u je iznajmljivač bitan!! nakon svakog kontakta s njima nisu propustili pitati me za komentar. I uglavnom sam dobila što sam zahtijevala.

  BOOKING.COM postupa upravo suprotno. Zahtjev za osiguranjem rezervacija uporno odbijaju ispuniti i pri tom me ne bi čudilo da smo jedina booking zemlja u kojoj se malom iznajmljivaču “osigurava” 100%tni rizik u poslovanju, štoviše nisam dobila niti kurtoazan odgovor: zahvaljujem na pitanju, vaše sugestije uzet ćemo u razmatranje. Nema razmatranja kad je Hrvatska u pitanju.

 3. Meni je super što Airbnb prelazi iz alata za goste i iznajmljivače u platformu i zajednicu gdje svi zajedno pokušavamo putovanja, smještaj i turizam općenito učiniti osobnijim i kvalitetnijim.

  Primjer na početku konferencije gdje iznajmljivač čeka goste na aerodromu s lokalnim delicijama, angažira kasnije gitaristu da na putu do stana u podzemnoj posveti pjesmu gostima i sl. je čisti primjer toga.

  A vidim da je Airbnb svjestan da ne može imati univerzalna pravila niti ideje za sve kuteve svijeta pa je omogućio da se sami grupiramo i pomažemo na lokalnoj razini.

  Vidim da nisu baš svi oduševljeni s time kao ja, ali mene veseli distanciranje kao privatnog iznajmljivača od standardnih hotelskih normi :).

  Alenka, a ovo s Booking.com-om je nebo i zemlja. To ste dobro primijetili!

 4. Kruno, za sada držati se pravila 🙂 Ili igrati u mutnom kome se riskira. Dobro je da nam Airbnb sam ne regulira tko smije a tko ne biti oglašen kod njih.

  Jer za razliku od New Yorka i USA gdje mogu pokrenuti ovakve akcije da se zakoni prilagode tržišnim potrebama kod nas sumnjam da bi išta mogli napraviti po sličnom pitanju.

 5. Sa Airbnb radim već 2 godine i prezadovoljna sam. Sve je savršeno jednostavno i nema komplikacija. Čak imate i tkz.sigurnost jer ako niste zadovoljni sa ponašanjem gosta to navedete na njegovom profilu, ocjenjujete ga.
  Ali pazite i on ocjenjuje Vas tako da je zadovoljstvo obostrano. Novac stiže na Vaš račun za par dana i sve 5.
  Preporučujem
  Hvala

 6. Meni nakon prve godine poslovanja airbnb-om sam prezadovoljan.
  Nisam nigdje pitao na koji način ste se odlučili za primanje novca od njih.
  Ja to činim preko paypala, pa na račun u zagrebačkoj.
  Banku ću jedino sljedeće godine promjenit, jer mi stalno rade konverziju dolara u euro, iako imam devizni viza račun. U drugim bankama ako dodje u dolarima ostaje u dolarima.

 7. Ja koristio PayPal ali sada prešao na direktni prijenos na račun pošto Erste Banka stvarno ima nikakvu proviziju na inozemne transakcije a novce dobijem prvog u mjesecu 🙂

 8. Pozzz svima,imate li mozda kakvih saznanja kakav je to HouseTrip servis? Da li ima netko nekih iskustava?

 9. HouseTrip je servis poput Airbnb-a samo druga firma i drugačije sučelje. Više manje što se modela poslovanja posluju isto.

  Imamo gore oglašen smještaj ali osim par upita za sada nismo imali veće sreće s iznajmljivanjem preko njih. Ali to ne znači da ne morate pokušati, možda će vaš smještaj i vaša lokacija imati više koristi od njih od nas i naše :).

 10. Ja sam dosta radio s HouseTripom što se tiče upita, a imao sam i nekoliko rezervacija tako da sam zadovoljan.

  Sam servis je vrlo jednostavan, i brzo se odgovara što je veliki plus, a mobilna aplikacija mi je puno bolja od recimo ove nove koju ima Airbnb..

 11. Darko, ako ti nije problem, možeš li pojasniti koji način koristiš za primanje novca od airbnb-a na račun Erste banke?
  Dal je to preko internation wire ili western union, i o kojoj se tu proviziji radi.

  Hvala unaprijed i lijep pozdrav!

 12. Nikola, dovoljno je imati Erste devizni tekući račun, ili neku drugu Visa karticu i nju u Airbnb sučelje navedete kao glavni način primanja uplata.

  Oni onda direktno putem wire transfera ta sredstva prebace. A erste banka ima neku sitnu proviziju, 1-2 eura. Barem za sada nisam vidio da su mi nešto više od toga uzeli. Ali za točne provizije najbolje je pitati u samoj banci jer ih stalno mijenjaju pa ih oni najbolje i znaju 🙂

 13. Kolika je točna provizija kod Airbnb ? Svi kažu različito,neki 3% neki 15% ,pa me zanima točno??

 14. Provizija za vas kao iznajmljivača je 3%, dok je provizija za goste od 6 do 12%. Dakle ukupno maksimalna moguća provizija iznosi 15%.

 15. Pozzz svima,sve više me interesuje kratkoročni najam stana,kao jednostavnija opcija,ali me zanima kako to pokrenuti i da li je to legalno?

 16. Miranda, možete iznajmljivati stan preko ugovora ako se radi o dužim najmovima po mjesec dana i više.

  Ako se radi o dnevnim i tjednim najmovima trebalo bi kategorizirati smještaj pa ga tek onda dalje iznajmljivati da budete sigurni od HR kazni.

  Što se Airbnb-a tiče oni ne rade nikakvu provjeru niti im je bitna kategorizacije da se oglašavate kod njih, jer legalnost iznajmljivanja prebacuju na teret iznajmljivača. Pa ako nešto ne štima nisu oni krivi već iznajmljivač.

 17. Darko,da li nam možeš pomoći?Naime na stranicama Airbnb.com gdje smo oglašeni,dobili smo obavijest kako se mijenjaju uvjeti,pravila i ostalo u poslovanju s njima,a jako je opsežno napisano,i puno stručnih izraza.Da li da prihvatimo nove uvjete oglašavanja,da li se nešto bitno mijenja glede naših prava i obaveza?Molim za pomoć!:)

  Pozdrav

 18. Marko, Ja sam prihvatio, iskreno nisam išao u detalje zbog manjka slobodnog vremena, pa nisam stigao proučiti što se izmijenilo a što nije.

 19. Jel postoji nacin dati u najam stan na moru preko airbnb
  a da stan nije kategoriziran itd
  tj privatni stan u najam prijateljima 2 x 15 dana u sezoni?

 20. Jel postoji nacin dati u najam stan na moru preko airbnb
  a da stan nije kategoriziran itd
  tj privatni stan u najam prijateljima 2 x 15 dana u sezoni?
  a da budem siguran da ih nece maltretirati s nekakvim kontrolama?

 21. Imam namjeru oglasiti naše apartmane na Airbnb, pa sa zanimanjem pratim komentare ljudi koji su to već učinili.Jako je dobro da se razmjene iskustva iznajmljivača.
  Mene konkretno zanima da li je potrebno da bude vlasnik deviznog računa na koji stiže novac od Airbng-a ista osoba na koju glasi i Rješenje o iznajmljivanju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar