Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kako i na koga izdati račun za uslugu iznajmljivanja apartmana i soba?

Najviše pitanja iznajmljivača dobivamo upravo na temu kako pravilno izdati račun gostu.

Nemalo puta su iznajmljivači bili kažnjeni od inspekcije upravo radi nepravilno ispostavljenih računa, a takve se kazne nonšalantno dijele u iznosu od 1000 Kn.

E pa da bismo spriječili te nedrage inspektore da crpe svaku kunu iz nas, evo savjeta kako pravilno ispostavljati račune gostima.

Kod izdavanja računa stvar je vrlo jasna. Iznajmljivač koji pruža ugostiteljske usluge u domaćinstvu obvezan je izdati račun za svaku izvršenu uslugu.

Dakle neovisno o tome kako nam je došao gost, kad nam je došao gost, kad je gost platio i kome je platio, iznajmljivač mora ispisati izlazni račun za uslugu koju je izvršio, a izvršio je uslugu pružanja smještaja putnicima ili turistima.

Tu se naravno misli na izdavanje apartmana, sobe ili kuće za odmor turistu. Čim je gostu već pružena usluga, iznajmljivač se mora pokriti nekim izlaznim računom, kao što smo rekli, neovisno o tome kome je i kako gost platio.

Što kad je gost sve platio agenciji?

Upravo s ovom konkretnom situacijom ima najviše nesporazuma i najčešće iznajmljivači nisu sigurni kako će izdati račun ako je recimo agenciji gost sve platio.

Naravno agencija će potom, temeljem ugovora kojeg je potpisala s Vama, Vama doznačiti ugovoreni iznos najčešće na bankovni račun, s obzirom na broj noćenja i broj gostiju.

Ne treba se ravnati na to od koga je gost dobio račun, trebamo se ravnati na to imamo li mi za pruženu uslugu smještaja ispostavljen izlazni račun. Dobro je da iznajmljivač izda račun prema onome tko mu je i platio navede usluge, a to je agencija u ovom slučaju.

Naprosto ispostavite račun na ime agencije (ne gosta, kad je gost već dobio račun od agencije) i navedite sve potrebne stavke u tom računu.

Računi se moraju poklapati sa službenim cjenikom iznajmljivača

Iznos koji napišete na računu ne smije biti veći od cijena koje Vam stoje u Vašem službenom cjeniku. To je najosnovnije i to će inspekcija kontrolirati.

Iznos uvijek može biti manji shodno danom popustu ili proviziji agencije. U slučaju da je Vama agencija, razumljivo je, platila nešto umanjeni iznos nego li je to cijena na Vašem službenom cjeniku (rabat ili provizija) potrebno je takvu kalkulaciju jasno specificirati na računu.

Uzmimo za primjer da je Vaša cijena po noćenju 500 kn, a dogovor s agencijom je da Vama isplaćuje 400 kn po noćenju. Stigli su gosti na 7 noćenja, platili su agenciji sve i od agencije primili račun. Vi ćete:

 • Kao prvu stavku u računu potrebno je napisati broj noćenja puta Vaša cijena noćenja iz cjenika kako bi se krajnji iznos podudarao s cijenama na vašem službenom cjeniku. Dakle: 7 noći x 500 kn = 3.500 kn.
 • U drugoj stavci ćete navesti iznos provizije koju dajete agenciji. To jest agencija vam je taj iznos umanjila kod isplate ostatka rezervacije, dakle agencija Vam je već isplatila ili će naknadno isplatiti iznos koji stoji po ugovoru: 7 noćenja x 400 kn = 2800 kn. Vi ćete u računu napisati 7 noćenja x 100 kn agencijske provizije =  -700 kn.
 • Dodajte napomenu svakako u računu “Boravišna pristojba je uključena u cijenu”.
 • I na kraju napišite ukupan iznos koji iznosi: 2800 kn (svakome je po tome razumljivo da je kalkulacija po službenom cjeniku iznajmljivača 3500 kn i minus 700 kn što je agencijska provizija te da je to sve jednako ukupno 2800 kn koliko je iznajmljivač realno i zaradio.

Taj iznos ste realno primili od agencije, objasnili ste od kuda je takva kalkulacija, ugovor koji imate s agencijom Vam potkrjepljuje iznos provizije i stvar je jasna. Hoće li agencija uzeti taj račun ili neće, to je njihov problem. Najbitnije je da ste vi izvršili svoju dužnost po zakonu, izdali ste račun.

Original računa otkinite i dajte agenciji. Ako ga ona ne treba za svoje knjiženje, onda ga naprosto bacite no sebi radi evidencije zadržite kopiju. Taj ukupan iznos unosite i u Evidenciju računa.

Što kad agencija izdaje gostu račun “u ime i za račun iznajmljivača”?

Postoji još jedan slučaj kada u ugovoru s agencijom imate potpisano da agencija u “Vaše ime i za Vaš račun” fakturira gostu.

Tada bi agencija Vama mora dati kopiju računa kojeg je izdala u Vaše ime. Oni idu posebnim brojnim redoslijedom.

Naše je mišljenje da ako dobijete takav račun od agencije, da u tom slučaju niste dužni ispisivati svoj račun. Svaki takav račun čuvate odvojeno od svojih računa gdje gostima naplaćujete uslugu direktno.

Najčešće broj takvog računa od agencije izgleda nešto kao 085/2013/03, što bi značilo da je prva znamenka redni broj računa kojeg izdaje agencija, druga znamenka označava godinu, a treća označava redni broj računa kojeg je agencija izdala u Vaše ime iz čega je vidljivo da je ovo treća rezervacija od te neke agencije s kojom radite.

Ostale vrlo bitne informacije o računu

Dodatno, u računu mora stajati Vaš OIB (naravno i vaše ime i prezime i adresa), račun treba biti potpisan, pečat nije obavezan po zakonu no ne škodi ako ga slučajno imate, potrebno je da stoji datum izdavanja takvog računa, najbolje je na dan pružene usluge gostu.

Račun se može izdati i usluga naplatiti po dolasku gosta u smještaj ili po odlasku. Mi preporučujemo po dolasku.

Ako iz bilo kojeg razloga gost reklamira uslugu i vi mu budete davali povrat ili refundirali određeni iznos, već ispostavljeni račun možete jednostavno prekrižiti i napisati “Storno” te napisati novi račun u kojem ćete navesti iznos noćenja minus popust što je jednako realnom iznosu kojeg ste vi zadržali.

Nikako nemojte “krivi” račun trgati, on mora ostati, ispišite novi s daljnjim rednim brojem koji Vam ide po redu. Isto je i s računom kojeg greškom napišete. Prekrižite ga, napišite storno (ostavite ga u evidenciji) i napišite novi.

Ako već naplaćujete uslugu na zadnji dan gostova boravka, onda mu tijekom tog perioda zadržite jedan od dokumenata kako bi si osigurali naplatu ako se bojite mogućnosti naplate.

Račun se može pisati ručno na Račun bloku kojeg kupimo u Narodnim novinama ili knjižarama, no također ga možete i sami doma isprintati putem računala, dakle ako ste recimo račune pisali preko Worda ili Excel tablice. Svejedno je, zakonodavac samo traži da na računu budu navede sve zakonom propisane stavke koje smo gore naveli.

Kod iznajmljivača koji su u PDV-u, vrijedi sve isto samo je potrebno dodatno u računu specificirati iznos PDV-a. Oni iznajmljivači koji nemaju uključenu boravišnu u cijeni moraju specificirati na računu pojedinačni iznos boravišne (obzirom na dob gosta) te ukupan iznos.

Tekst preuzet sa stranica Kluba Iznajmljivača.

 

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

67 Comments

 1. Pozdrav svima,
  evo bas ove godine sam krenuo u iznajmljivanje apartmana na moru preko airbnb-a, i kao i svako od vas sam se nasao (i jos se nalazom, nazalost) nedoumici da li trebam ispisat racun ili ne trebam. Btw. pausalista sam do 149k prometa.
  Naime u tz-i poreč su mi rekli da u slucaju airbnb nije potrebno, jer agencija nama daje izlazni racun koji je cisti profit, i ako inspektora zanima svaki racun se moze provjeriti na njihovoj stranici.
  Medjutim ovdje vi tvrdite drugacije.

  Sve mi se cini da cu morat zvat ministarstvo turizma.

  Nadalje, u ovom clanku nije obradjen VAT tax koji mi airbnb obracunava na svoju provoziju u iznosu od 25%. Takodjer mislim da to nije u skladu sa zakonom,našim, jer kod nas je porez taj isti 10%. Pa pretpostavljam i to trebalo specificirat u racunu, ako ga uopce i trebam izdavat.

  A za kraj bi rekao da su mi ovi problemi med i mlijeko, u odnosu na zavrzlame i neujednacene informacije koje sam dobivao u samom procesu od kategorizacije apartmana do konacnog vodjenja iznajmljivanja.

 2. Pozdrav Nikola,

  Bez obzira na paušal račun bi se trebao izdati gostu tj. u vašem slučaju na agenciju Airbnb.

  Druge turističke zajednice to normalno navode na svojim stranicama tako a ne znam zašto kod vas govore suprotno. Evo citate jedne od njih:

  7. izdati gostu račun ( u kopiji ) s naznačenom vrstom, količinom i cijenom, odnosno
  odobrenim popustom, pruženih usluga za svaku pruženu uslugu. Račun mora biti
  točan, neizbrisiv, jasan, vidljiv i čitljiv u papirnatom ili elektroničkom obliku.
  U računu za pružene usluge smještaja obveznici plaćanja paušalnog iznosa boravišne pristojbe ne navode iznos boravišne pristojbe. Kopija računa je isprava za knjiženje u Evidenciji o prometu koju iznajmljivač treba voditi, a temeljem koje se vrši izračun turističke članarine.
  Obrazac EP možete preuzeti u Turističkom uredu.

  Izvor: http://www.tkon.hr/upute-za-iznajmljivace

  Što se VATa tiče koji je uključen u Airbnb-ev Service fee njega ne trebate računati jer ionako izdajete račun samo na primljeni iznos od njih, a Service fee ostaje od početka njima i niti u jednom trenutku ne dolazi k vama pa da ga vraćate Airbnbu pa ga nemate potrebe navoditi na računima.

 3. Možda nije sasvim povezano, ali ima smisla… U kojemu je slučaju bolje imati trgovačko društvo/obrt, a u kojem iznajmljivat kao fizicka osoba? Biti u sustavu pdv-a ili paušalu?

 4. Moze li mi tko objasniti u vezi agencije FLIPKEY koja salje mailove za suradnju, meni je moj postanski sanducic gura u nezeljenu postu pa Vas pitam jeli pametno sa njima stupiti u kontakt ili davati kakve podatke u vezi sebe ( osobne podatke ). Hvala Vam unaprijed na pomoci.

 5. Bok Darko,
  imala bi jedno pitanja vezano za cjenik.
  Na početku sezone napravimo cjenik ( sa svim potrebnim podacima, cijenama za sezonu A, B…). I recimo da mi je 2 tjedan u 8 mjesecu slobodan a već je kraj 7 mjeseca i sada bi ja željela staviti neku LAST MINUTE ponudu npr. 10% popusta na cijenu… ova cijena mi se sada ne poklapa sa cjenikom i ako mi dođe kontrola šta da radim? Pitanje bi bilo, na koji način onda ispravno prikazati popuste ( last minute, first minute… ) a da nismo u prekršaju ako dođe kontrola?
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

 6. Popuste ne morate navesti na cjeniku. Njega tek navodite u računu. Ako gostu iznajmite nešto po 50% last minute popustu na računu mora biti navedene cijena noćenja od 100 eura (primjer), zatim popust u iznosu 50% i konačna cijena 50 eura.

  Znači cjenik ostaje isti cijelu sezonu a cijene mogu biti niže ali to se onda definira kroz popust.

  Ali ako i želite promijeniti cijene slobodno ih prilagodite na cjeniku i postavite novi. Bitno je samo da ga se držite za vrijeme dolaska gosta.

  Ali moja vam je preporuka da cijene ne dirate na cjeniku. Jer gost koji je dobio last minute popust ako vidi da je cijena noćenja s popustom zapravo standardna cijena sljedeće godine ako se odluči vratiti bude suočen s većom cijenom. Ovako će znati da se radi o popustu i da je on jednokratan te da ga više ne može očekivati u standardnoj prodaji u budućnosti.

 7. Pozdrav,
  Zanimalo bi me kako ove funkcionira sa Booking.com-om kod iznajmljivaca pausalca… koliko sam shvatio njihov prinicip rada je (ako ne primate kartice) da gost placa izajmljivacu ukupan iznos (ukljucivo proviziju booking-u). Nakon toga iznajmljivac proviziju uplacuje dalje booking-u. Na koji iznos tu treba iznajmljivac izdat racun?
  Npr cijena nocenja je 100Eur; provizija booking-a je 15Eur, a iznajmljivacu ostaje 85Eur. Da li racun treba bit na 100Eur?

 8. Poštovanje

  Zanima me iso što i Ante prethodni gospodin pita vezano za izdavanje računa gostima koji dolaze preko Booking com-aidali mi iznajmljivači koji plaćamo boravišnu iporez putem uplatnica u ratama godišnje(4 rate po broju ležaja )podljžemo sustavu PDV-a
  Hvala

 9. Pozdrav,
  jedno pitanje vezano uz isplatu.
  Od stranih agencija poput airbnb, dobivate račun i isplačuju vam u konačnici u eurima.
  Taj račun je u eurima. U knjizi evidencija o prometu, navodite vrijednost u eurima i protuvrijednost u kunama po srednjem tečaju?

  Hvala puno!

 10. Poštovani,
  ove godine odlučila sam iznajmiti po prvi puta jedan apartman kao fizička osoba, znači bez obrta/d.o.o.
  Skroz sam nova i tek hvatam detalje u moru informacija.
  Odakle krenuti ako želim iznajmljivati kao fizička osoba?Kakvu dozvolu trebam i gdje se vadi?Pretpostavljam u lokalnoj TZ..nakon što dođe gost prijavljujem ga na istom mjestu? Izdajem račun napravljen npr. u excelu ili?U kakvoj knjizi sam dužna voditi promet i kakave obaveze prema državi imam još?mislim na poreze i ostala davanja…Hvala unaprijed…

 11. Krenite od TZ i oni će vas dalje najbolje uputiti u vašem mjestu gdje i što morate napraviti da bi mogli krenuti s iznajmljivanjem smještaja, koje dozvole izvaditi i koje uvjete morate zadovoljiti. Goste kada krene prijavljivati prijavite kod iste TZ, ili ako imaju moguće, putem web obrasca. Račune možete izdavati kroz koji god program vam odgovara, sve dok oni zadovoljavaju formu računa i sadrže sve propisane stavke (TZ zna obično i primjere računa imati pa ih pitajte da vam i njih dostave).

 12. Pohvale na odličnoj stranici.
  Već je dotaknuta tema nekoliko puta, ali zanima me s aspekta nedavno otvorenog obrta za posredovanje kod rezervacija (paušalni i izvan fiskalizacije izdavanja računa jer su uplate od gostiju isključivo na trans. račun). Po vašem mišljenju bi li vlasnik trebao (kako preporučujete s agencijama) izdavati račun i meni tj. obrtu zbog kaucija koje im proslijeđujem na trans. račun? Gosti ne uplaćuju kompletan iznos za boravak, već iznos koji se sastoji od:

  1. moje provizije (booking fee – koji je dodan na baznu cijenu vlasnika, dakle od vlasnika ne uzimam nikakvu naknadu)
  2. kaucije vlasnicima u određenom fix. iznosu.

  Ostatak gosti plaćaju direktno vlasniku kod dolaska. Ja naravno unutar obrta knjižim samo booking fee kao dohodak, a kauciju kao izdatak, te gostima izdjem račun/potvrdu rez. sa specifikacijama. Vlasnik im kod dolaska izdaje svoj račun koji sadržava ukupno kauciju i ostatak. Može li se taj račun smatrati validnim izlaznim računom pošto je kaucija ustvari proslijeđena preko mene. Mogao bi to riješiti tako da gosti uplaćuju kauciju direktno vlasniku, ali to bi već bilo maltretiranje s previše uplata, a izostanak kaucije ne želim jer razumijem s pozicije vlasnika da žele garanciju.
  Svaki savjet je dobrodošao,
  Hvala

 13. Poštovani,
  s obzirom da sam tek od ove godine preuzeo poslove iznajmljivanja,
  a sve rezervacije za ljeto su mi preko Bookinga, imam problem koju
  cijenu navesti na računu, primjera radi, noćenje u jednom od apartmana
  mi je 100 EURO, ta je cijena i preko službene Booking-ove stranice, da li na računu ispisujem 100 EURO ili 85 koju ja realno dobijem kad Bookingu platim proviziju.
  Koju od te dvije cifre upisujem u knjigu evidencije prometa?

  Hvala

 14. Poštovani,
  molim za jedan savjet. Imam mali studio apartman, i najviše radim sa stranom agencijom ADRIADATABANKA iz Brna, Rep.Češka.
  Kad gost uplati akontaciju, oni dio zadržavaju za sebe kao svoju proviziju, a dio
  šalju meni na moj devizni žiro račun. Isto tako meni šalju obavijest, koliko moram naplatiti od gostiju prilikom dolaska.
  Naravno tada moram izdati račun. Pitanje: Da li na cijeli iznos pružene usluge,po mom cjeniku, ili iznos po cjeniku agencije., jer oni su već primili račun za uplačeni iznos agenciji. Da li umanjiti račun za taj iznos akontacije?
  Zahvaljujem i pozdravljam

 15. Pozdrav,
  Imam apartmane i oglašavam ih preko apartmanije i takvih portala, zanimaju me akontacije ..
  Da li gost uplaćuje na moj devizni žiro ili devizni obični račun?
  To me zanima iz razloga moram li navedeni prihod negdje prijaviti i oporezivati(po kojoj stopi?)

 16. Molim vas da mi odgovorite kako napisati račun za izvršenu uslugu smještaja, naime vraćaju mi račun firme jer sam nepravilno (kažu) napisao članak i st. za oslobađanje od plaćanja pdv-a i članak i st. o oslobađanju boravišne pristojbe od istog. s toga vas molim da mi odgovorite koje članke i stavke da navodim pri izdavanju računa! S poštovanjem!

 17. ˝Iznos koji napišete na računu ne smije biti veći od cijena koje Vam stoje u Vašem službenom cjeniku. To je najosnovnije i to će inspekcija kontrolirati.

  Iznos uvijek može biti manji shodno danom popustu ili proviziji agencije. U slučaju da je Vama agencija, razumljivo je, platila nešto umanjeni iznos nego li je to cijena na Vašem službenom cjeniku (rabat ili provizija) potrebno je takvu kalkulaciju jasno specificirati na računu.˝

  Što ako nam je agencija poslala cjenik na već iznos koji mora biti u apartmanu a naš službeni cjenik ima nižu cjenu?
  Katarina je pitala isti pitanje

 18. Monika,

  Vi se orijentirate prema cjeniku koji je vaš, ne od agencije. U većini slučajeva kod takvih gostiju vi i agenciji izdajete račun, ne direktno gostu. Ako izdajete račun agencijskom gostu i morate naplatiti veći iznos ponovno morate držati se cijena naznačenih u apartmanu. Tada je bolje imati cjenik agencije.

  I ponavljam još jednom, ne miješajte službeni cjenik s agencijskim kao koji je važniji ili prvi. Nema službenog vašeg, niti agencijskog cjenika. Cjenik je jedan i to onaj koji trenutno visi u apartmanu, i taj je jedini službeni. Vi danas možete imati svoj, sutra agencijski obješen u apartmanu i oba su službena i valjana i neće vam za to nitko prigovarati. Tako da je i nebitno da li su vaše cijene više ili niže bile dan prije/poslije nakon što ste stavili/maknuli agencijski cjenik.

 19. Interesira me da li na računu mora pisati da nismo obveznici PDV i da je pristojba uključena u cijenu. Meni su također rekli u TZ Dubrovnik da možemo izdavati samo blok račune (račun iz paragon bloka) Da li je to istina?

 20. Onda kako da napišem račun ako naplaćujem punu cijenu i onda plaćam proviziju booking com-u nakandno?

 21. Poštovani,

  interesira me što treba imati u apartmanu kad dođe inspekcija: tablu, Gosti ispostavljen račun koji se slaže s Cjenikom, Cjenik u kunama, na Cjeniku boravišna pristojba je uključena u cijenu. Može li pisati “boravišna pristojba nije uključena u cijenu*. Gledaju knjigu gostiju koja je jedinstvena za strane i domaće Goste. Da li traže uplate za BP ako ona nije paušalna već se plaća po Gostu.
  Da li u apartmanu obavezno treba biti prva pomoć, kućni red i vatrogasni aparat? U knjigu prihoda uvodi se iznos po računima. Ako je račun br 1, paragon blok . naplaćen od Gosta, Račun 1 – agencija izdala koja radi za naš račun, i iznos je ona naplatila, to isto zavodimo u knjigu prihoda, ali ne dajemoeć imamo račun koji je izdala agencija. Da li je to u redu? Dođe Gost od AIRBNB, napišem račun na iznos koji stoji na stranici airbnb, u drugu stavku agencijska provizija i ukupan iznos, a u knjigu prihoda upišem samo ono što sam ja dobila. Računi su u kunama, da li u zagradama stavimo eure? Hvala na odgovoru, da li stavljamo neku naznaku u te dvije knjige da su agencijski Gosti i da je račun zaseban, odnosno nije u Paragon bloku.

 22. Poštovani,

  novi sam iznajmljivač koji prima goste preko airbnb-a, dobila sam račun od strane airbnb-a :accommodations: 360eur (51eur per night) -tako mi je preračunao iz dolara u eur
  airbnb service fee (includet vat) 13 eur
  total payout 347eur

  cijena mi je u cjeniku 50eur ili 380 kn i sad neznam kako napisati račun jer na airbnb stranici sam zaračunala 10eur čišćenja. Znači od svega toga na računu koji sam dobila od airabnb-a piše kako sam navela u tekstu. Dali to znači da mogu samo napisati da je bilo 7 noćenja po 380 kn=2660,00kn
  – popust(provizija airbnb)= 22,80 kn
  ukupno =2637,20 kn
  jer vidim da nigdje nisu naveli čišćenje može li mi to stvarati problem ako mi dođe inspekcija. Može li inspekcija uči u račun koji je airbnb ispostavio gostu? Kako ću napisati račun gostu i specificirati u evidenciju prometa ako neznam točno koliki će mi iznos sjesti u kunama i po kojem će mi tečaju na dan isplate uplatiti novce a ja moram izdati račun na odlasku gosta. Ako nemoram gostu dati račun već samo ga napisati kao svoju evidenciju dali mogu nakon odlaska gosta pričekati s računom kako bi vidjela iznos koji mi je uplaćen.

 23. I još jedno pitanje,

  kako naplatiti ekstra korištenje klima uređaja gostu koji je platio smještaj preko airbnb-a? kako izdati taj račun? Dodati na račun naslovljen na aribnb (gost) ili zasebno naplatiti na drugi račun pa nekako se povezati na račun airbnb-a?

  Hvala

 24. Poštovani,

  novi sam iznajmljivač paušalac,primam goste preko airbnb-a. Molim Vas pomoć oko pisanja računa u paragon blok. od airbnb-a imam izlistan Payout za 7 noćenja u iznosu:
  Accommodations 360eur (51 eur per night) (????)
  Airbnb Service Fee (includes VAT) 13 eur
  Total Payout 347 eur

  u cjeniku su mi cijene 380 kn ( 50EUR) najam app. Cijene na airbnb su stavljene u dolarima preračunato u payout-u sam dobila u eurima kao što se vidi 1 euro je viša cijena od mog cjenika, stavljeno je dodatno čišćenje 10 eura koje se ne vidi na isplati. Pitanje je: kako napisati račun u kunama prije nego li gosti odu ako još nisu sjeli novci i ja neznam koji će tečaj biti na dan isplate u kunama na žiroračunu a račun nesmije biti u eurima? Dali inspekcija može uči u trag ovih 10 eura koji su naplaćeni a nigdje nisu napisani u payout-u?
  Mogu li se držati samo toga što sam dobila od airbnb-a i napisati po svom cjeniku npr.
  7 noćenja*380 kn= 2660,00 (350 eur)
  – provizija airbnb-a 22,80 kn (3eur)
  ukupno= 2637,20 kn i to bi bilo 347eura po njihovom računu

  Hvala

 25. Pozdrav,

  kada izdajem račun na Airbnb – da li upišem kao njihovu adresu ovu od HQ-a u SAD-u:
  888 Brannan St, San Francisco, CA 94103, SAD

  Ili je na računu dovoljno kao ‘gosta’ navesti: AIRBNB

  Hvala!

 26. Darko, molim Vas kako Flip key uzima proviziju i dali naplaćuje oglašavanje? Hvala

 27. Flip Key uzima gostima od 5-10% akontacije, sad što točno dalje s njom radi i koji su uvjet povrata ne znam jer ne radim s njima aktivno, ali piše vam na njihovim stranicama pa slobodno proučite.

  A oglašavanje je besplatno, jedino od svake potvrđene i naplaćene rezervacije uzimaju 3% poput Airbnb-a. Znači ako nema realiziranih rezervacija nema niti troška za iznajmljivača.

 28. Flip Key osobno ne preporucam, dosta velika provizija a nema toliko puno upita.
  Airbnb je pristupacniji dosta.

 29. Nisam do sada imala iskustva s ugovorom o alotmanu, “puno za prazno”, pa ako netko ima iskustva s time, bila bih jako zahvalna na pomoći. Strana agencija nam nudi jedan iznos za određeno razdoblje s kojim se mi slažemo, do iznosa su došli na način – br. ležaja koji smo im dužni staviti na raspolaganje puta cijena po ležaju. Naravno da je ukupan iznos manji nego što bi bio u direktnoj prodaji. Kako pisati račune u tom slučaju?

 30. Marijana, u tom slučaju prikažite pravu cijenu, a iskazanim rabatom/popustom dođite do cijene koju trebate primiti od te agencije pošto to i je vaš popust njima za suradnju.

 31. Puno hvala! Vazno mi je to i zbog ugovora, pretpostavljam da onda trebamo tamo napisati na isti nacin.

 32. Poštovani,
  Apartman nam je 4+2, naravno nije ista cijena noćenja za 4 (300 kn) ili za 6 osoba (450 kn). Dali je ispravno da na cjeniku pišemo 4-6 kreveta, cijena 300-450kn? Ili postoji drugačiji način. Također, dali moramo voditi posebne knjige za domaće i strane goste.
  Hvala

 33. Jeli ispravno pisati račun gostu, iako je apartman iznajmljen preko agencije ??

  Jeli ispravno uplate primati i na obični devizni račun a ne samo žiro devizni ??

 34. Dobar dan,
  zvala sam Tz i u nedoumici sam nakon njihovog odgovora pa Vas molim vaš savjet.
  Trebam naplatiti smještaj gostima iz inozemstva ali oni dolaze preko humanitarne organizacije koja od mene traži predračun za uplatu na devizni račun.Gospođa iz TZ mi kaže da ja kao iznajmljivač fizička osoba ne mogu izdati predračun niti mogu primiti uplatu na devizni račun.Ovo prvo i mogu razumiti jer račun pišem na bloku iako moje mišljenje je da jedan račun mogu izraditi na kompijutoru te ga priklamati u blok, što vi mislite.Ovo s deviznom uplatom nikako mi nije jasno, neznam kako bih uslugu nekome iz inozemstva drugačije naplatila?Molim Vas za odgovor
  Hvala

 35. Slavica, umjesto predračuna koji ionako nema nikakvu pravnu formu kod nas već se šalje informativnu kupcima, sastavite ponudu i pošaljite to gostima. Najvjerojatnije to traže samo da vide točan iznos i broj računa kamo uplatiti ljetovanje.

  A račun s kojim poslujete kao iznajmljivač koristite i za primanje te uplate. Ako je žiro račun jedan od njih slobodno ga koristite. Bitno je samo da kod primljenih sredstava za njih izdate račun kako ne bi ispalo da pokušavate prikriti ostvari promet i zaradu.

 36. Pozdrav,

  zanima me može li se preko Air bnb-a dobiti predračun ili ponuda za poslovni subjekt?

  Hvala na odgovoru

 37. Dali svake godine moram kupiti novu knjigu Evidencije o prometu? Ili mogu se pisati u jednu pošto je jako velika knjiga, ali na redcima za upisivanje nema polja za datum?

 38. Robert, Možete koristiti i jednu ili njih više. Bitno je da se sve knjige čuvaju barem (nisam siguran za točan broj) 5 godina i da su dostupne na zahtjev inspekcija.

 39. Pozdrav. imam jedno pitanje za sastavljanje i izgled računa- naime zivim na jednoj adresi a iznajmljujem na drugoj. Pitanje je koju adresu od te dvije trebam navesti na računu koji ću izdati gost?

  Znači:

  Ime,Prezime
  Adresa(moja ili adresa objekta kojeg iznajmljujem)
  Oib:

  datum

  I onda stavke računa

 40. Miha, na računu bi trebala biti adresa gdje pružate uslugu. Znači tamo gdje iznajmljujete i pružate uslugu iznajmljivanja. Osim ako radite preko d.o.o. kada ide adresa sjedišta tvrtke.

 41. Ok imam još jedno pitanje. Dali je problem ako novac sjeda na nečiji tuđi račun? Mislim recimo apartman je na oca a račun na mene?

 42. Robert, vlasnik apartmana tj. osoba zadužena za njihovo iznajmljivanje po papirima bi trebala koristiti vlastiti poslovni račun za primanje uplata. U vašem slučaju trebali bi koristiti očev račun.

 43. Pozdrav. Možete li mi reći koja adresa treba stajati na cjeniku?
  Moja adresa ili adresa na kojoj se nalazi objekat koji iznajmljijem?
  hvala

 44. Poštovani,
  da li agencija mora isplaćivati iznos od iznajmljivanja na žiro račun iznajmljivača vlasnika objekta ili iznos može isplatiti i nekoj drugoj osobi koja nije vlasnik objekta za iznajmljivanje?

  Konkretno, iznajmljivač je starija osoba na koju se vode apartmani, dok samo iznajmljivanje vodi osoba iz njene obitelji; da li isplata može ići na tekući račun te osobe iz obitelji ili mora ići na vlasnika?

  Općenito pitanje, žiro ili tekući račun je nebitno prilikom isplate ili sve mora ići preko žiro?

  Hvala

  Pozdrav!

 45. Karlo, agencije ne smiju u sustav po zakonu staviti nikoga drugog osim vlasnika objekta tj iznajmljivača i za to traže čak i kategorizaciju smještaja. Isto vrijedi i za isplate. Plaća se samo na račun vlasniku smještaja. Za tip računa nisam 100% siguran ali mislim da je nebitno, ali za svaki slučaj tu si informaciju provjerite s agencijom.

 46. Zahvaljujem!
  Pretpostavljam da ako vlasnik objekta potpiše punomoć da se isplata iznosa od iznajmljivanja vrši na račun druge osobe koja nije vlasnik objekta, onda je to ispravno/legalno ili nije?

  Hvala!
  Pozdrav!

 47. U tom slučaju je lakše da vlasnik da punomoć u banci na svoj račun drugoj osobi pa da i ona ima pristup njemu. Ne vjerujem da se može napraviti da se prebaci na nečiji drugi račun uplata na taj način. Ali nismo to previše niti provjeravali pa je tu informaciju najbolje u poreznoj provjeriti i od njih zatražiti odgovor.

 48. Bok, evo odgovora iz Porezne, doduše to je samo mišljenje:
  “Poštovani, mišljenja smo da primitak od iznajmljivanja apartmana treba biti isplaćen na žiro račun poreznog obveznika iznajmljivača.”

  usput pitanje, ako radim s agencijom, da li u apartmanu moram imati cjenik s cijenama agencije ali koji glasi na mene, na agenciju ili da budu podaci obje strane na cjeniku?

 49. Cjenik mora imati vaše podatke samo. Ne mora sadržavati i agencijske. Ono što agencije neke rade, pošto imaju drugačije cijene nego iznajmljivač kad sam iznajmljuje smještaj, je da šalju svoje cjenike koje onda mole iznajmljivače da postave u apartman za vrijeme boravka gostiju koje vam oni dovedu. Da ne dođe do prigovora gostiju zašto je iskazana cijena manja, a i da pokušaju zadržati gosta kao svojeg kupca.

 50. Poštovani,
  Može mi netko reći gdje stoji odredba da paušalac mora primati sredstva iz vanka isključivo na žiro račun.
  Ja sam takav info dobio u lokalnoj poreznoj upravi.
  Sredstva idu preko Airbnb-a ili ti ga Payonera prema mom računu i sada od ove godine isplata je od 3 – 8 dana što je stvarno previše pogotovo što to nisu gosti koji ostaju duže od dva dana nego leteći.

 51. Sve uplate se uvijek moraju primati na poslovne račune. U slučaju paušaliste njegov žiro račun.

  A ako vam isplate tako dugo dolaze na račun provjerite s bankom da li se taj proces može ubrzati. Naime nama isplata dođe u roku 24 sata, i nemamo problema s naknadama velikim niti razlikama u brojnim konverzijama valuta. Radimo preko Erste Banke (nije reklama samo eto kako je).

 52. AIRBNB izdaje svoj racun i ne treba gostu davati jos jedan iz kojeg je razvidno koju proviziju su naplatili vec samo ispisati racun za svoje potrebe

 53. Pozdrav,
  U sustavu sam pdv i trebam izdati racun za nocenje.
  U cjeniku mi stoji nocenje 900 kn
  Kako da izdam racun
  Imam 7 nocenja x 900 kn= 6300 kn
  Ili
  7 nocenja x 796.46 kn ( kad odbijem pdv od 900kn)

 54. Na cjeniku vam treba biti naznačena cijena s PDVom ako ste u sustavu PDVa i mora biti navedeno da je to cijena s PDVom. Nisam sada siguran da li možete staviti cijenu bez PDVa. Ako možete, i u tom slučaju vam cjenik mora imati stavku da su cijene bez PDVa i da će se on obračunati po stopi kojoj ide. Ako nemate tako napisano imate nevaljan cjenik postavljen i predlažem da ga što prije prilagodite i promijenite.

 55. Nigdje ne mogu naći potpunu informaciju, a mislim da je bitna.
  Svugdje se navodi kako se računi mogu pisati ručno i kompjuterski. Gostu isprintamo, potpišemo i t je to… ali, nigdje ne piše treba li kopiju printati ili može samo ostati u direktoriju npr. “Računi 2016_1-25”.
  I koliko dugo taj direktorij (ili blok računa, ili printani računi) treba čuvati?
  Hvala na odgovoru,
  Maja

 56. Maja, račun mora biti isprintan također i tako se voditi kroz evidenciju poslovanja. A ako se ne varam minimalno 5 godina se moraju svi stari računati, ali za sebe ih slobodno čuvajte i duže zlu ne trebalo.

 57. Poštovani,
  da li na račun za iznajmljivanje preko Booking.coma koji izdavam gostu, a za koje mi gost plaća u gotovini, treba pisati proviziju od 15%, koju po kasnije ispostavljenom računu plaćam Booking.comu?
  Malo me to zbunjuje, jer ako taj račun umanjen za proviziju dam gostu, a uzimam od njega puni iznos, izgleda čudno, a u biti taj novac nisam ni zaradila, jer sam ga naknadno platila bookingu.
  hvala na odgovoru.
  Vesna

 58. Pozdrav,

  vidim da se o tome dosta piše no niko konkretno da odgovori.

  Primjer.
  Postavio sam cijenu na Airbnb 400kn. Za 7 nocenja gost Airbnbu plaća 7x400kn + airbnb fees. U konacnici gost je boravak platio 3.050kn. Airbnb je meni poslao isplatu od 2.695kn.

  1) koji iznos upisujemo u blok racun i u ovom slucaju na koga slovimo racun Airbn ili gosta
  2) koji iznos upisujemo u EP obrazac odnosno evidenciju prometa

  Zahvaljujem

 59. Poštovani,

  Mali sam iznajmljivač i račun koji izdajem gostima u skladu je s cjenikom bez obzira na kojoj platformi se oglašavam i njihove provizije. Tj. sve je to uračunato u račun/cjenik. Eventualno dajem popust onima koji su bukirali direktno.

  No, imam pitanje: smiju li agencije NE biti u skladu sa svojim vlastitim cjenikom pronađenim u apartmanu malog iznajmljivača, na njega nabijati cijene na Bookingu i po njima napisati račun?

  Ako mogu, voljela bih znati u kojem se pravilniku to izrijekom navodi.

  Zahvaljujem,

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar