Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Vize za turiste iz Rusije, Ukrajine i Turske

Blog na ovu temu počeo sam pisati prije par mjeseci, kad sam shvatio kako će nam vlada zakomplicirati i otežati poslovanje svojim sporim reagiranjem na probleme.

Za ovaj problem, uvođenja viza za turiste iz Rusije, Ukrajine i Turske (naveo sam samo nama najbitnije) znalo se odavno, kao što se znalo i na koji način bi se taj problem trebao riješiti ili barem ublažiti njegove štetne posljedice. Naime, iz vlade su još najesen govorili da ćemo uvesti režim brzog izdavanja viza po ugledu npr. na Poljsku, kako bi se umanjila šteta od toga koraka koji nam je obavezan po ulasku u EU. Znao se i datum uvođenja viza, 1. travnja 2013.

Već sam gotovo zaboravio na taj problem, uvjeren kako je vlada obavila svoj dio posla, kada smo shvatili da do travnja još nije niti završen odabir agencije koja će biti zadužena za pomoć pri izdavanju viza. Taj dio posla odrađen je tek početkom travnja i logično je da su se pojavili ogromni problemi, od kojih se veliki dio više nije mogao riješiti jer su se turisti odlučili za druge destinacije. Koliki ćemo minus zbog toga bilježiti u blagajnama još ne znamo, ali znamo kako je do sada trajno otkazano više od stotinu rotacija čarter letova.

Iz Ukrajine su za cijelu sezonu ukinuta 4 leta s po 10 rotacija, a iz Rusije 6 letova s po 12 rotacija. To su jučer osjetili i moji gosti, koji su uplatili ljetovanje još ove zime, a prekjučer još nisu znali hoće li i kojim letom doletjeti, jer je onaj kojim su planirali putovati otkazan. Na kraju ih je pola letjelo u 6 sati ujutro, a ostali oko 17 sati, o čemu smo i mi i oni obaviješteni večer prije. Uz nerviranje do zadnjeg trenutka to ih je koštalo jedan prijevoz kombijem više s aerodroma, oko 100 eura nepredviđenog troška, i u startu im srušilo financijsku konstrukciju ljetovanja.

Koliki će biti minus u blagajnama ne znamo, ali će se sigurno odraziti na ukupan prihod od turizma jer smo godišnje s tih tržišta, po nekim podatcima, imali oko milijardu kuna prihoda. Po meni osobno najveću krivnju snose dva ministarstva, turizma i vanjskih poslova, koji nisu na vrijeme odradili svoj posao. Minus bi mogle ublažiti dvije stvari. Prva je nesreća drugih (Grčka, Tunis, Maroko, Egipat itd), faktor koji nam je iznimno pomogao i prošlih par godina.

Ove su godine nemiri u Turskoj počeli baš u last minute, kada najveći broj gostiju s tih tržišta rezervira smještaj. Druga bitna stvar je da se sada viza može dobiti dosta brzo (oko 7 dana) i bez previše papira. Šteta je što privatni iznajmljivači i obrtnici nisu još o svemu obaviješteni, zapravo većina ih ne zna što trebaju učiniti za svoje goste, pa ih odbijaju misleći da trebaju pisati garantno pismo, što većina odbija zbog rizika što takav potpis nosi.

Pošto sam bio prinuđen u kratkom roku pomoći desetcima svojih gostiju iz Rusije i Ukrajine u vađenju vize, informirao sam se kod svih nadležnih organa te sam vrlo brzo i jednostavno, e-mailom, završio svoj dio posla. Sve što sam morao učiniti bilo je slanje potvrde o boravku gostiju u mojim smještajnim jedinicama u rezerviranom periodu te potvrde o kategorizaciji smještajnih jedinica. Potvrda se sastavlja u slobodnoj formi i vrlo je jednostavna, sadržava samo rečenicu u kojoj izjavljujete da će ti gosti boraviti u vašem objektu, na vašoj adresi, u rezerviranim smještajnim jedinicama i u rezerviranom periodu, te imena gostiju i brojeve njihovih putovnica. Potvrdu ćete potpisati, a ako ste obrt i pečatirati, te ćete je poslati gostima faxom ili skeniranu e-mailom.

Primjer potvrde o boravku koji se šalje za izdavanje viza. Imena na potvrdi su fiktivna.

Postoji još jedan problem koji će se tek pokazati, a to je nemobilnost gostiju kad dođu na južni dio naše obale. Oni koji su dobili vizu s dopuštenim jednim ulaskom u Hrvatsku, ne mogu praviti izlete s Makarske rivijere do Dubrovnika, kao što oni koji su sletjeli u Dubrovnik ne mogu izletnički posjećivati ništa izvan našeg krajnjeg juga, osim možda brodom preko Pelješca.

Jučer smo primili dvije skupine gostiju, iz Rusije i Ukrajine. Ukrajincima je broj ulazaka u Hrvatsku ograničen na jedan, dok Rusi mogu ulaziti višekratno. Kako to objasniti gostima? Može li nam netko iz nadležnog ministarstva objasniti zašto se radi razlika među njima? Znam da postoji diskrecijsko pravo, ali netko će se s pravom osjetiti manje poželjan u našoj zemlji.

Na kraju bih napomenuo još nešto, veoma bitno, a to je da se sve što sam gore napisao ne odnosi na goste iz navedenih zemalja koji putuju autom i dolaze k nama preko Mađarske. Oni trebaju izvaditi i tranzitnu vizu za Mađarsku, za koju je i do sada trebalo jako puno vremena, živaca i novca.

Ukratko, prvo vi kao domaćin trebate veleposlanstvu Mađarske u Zagrebu poslati potvrdu o boravku ili garantno pismo, što će vam oni vratiti ovjereno za otprilike 7 dana. Zatim ćete taj dokument poštom poslati svojim gostima, koji će ga morati priložiti prilikom osobnog odlaska u veleposlanstvo Mađarske u svojoj zemlji, i to najkasnije mjesec dana prije planiranog putovanja. Također će ti gosti morati unaprijed uplatiti puni iznos ljetovanja te na sastanak u veleposlanstvo ponijeti i potvrdu o uplati. Zadnjeg gosta koji dolazi k nama autom preko Mađarske imali smo prije dvije godine. Jasno je zašto.

Dodatak: Priopćenje iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova na ovu temu oko izdavanja viza.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

9 Comments

 1. Nažalost i sam moram posvjedočiti da iako možda negdje izdavanje viza i ide brzo i uz minimalno “trenje” za gosta da su nam jedini gosti iz Rusije također otkazali rezervaciju ove godine upravo zbog njih.

  Nakon skoro tjedan i pol pregovaranja oko apartmana, cijene i dodatnih usluga su odustali jer su shvatili da bi se još s vizama trebali zafrkavati. Šteta za njih i za nas, a i za Hr turizam pošto su ti gosti trebali biti gosti povratnici k nama :/

 2. Goran,

  hvala puno za info.

  Prošle godine smo imali goste iz Ukrajine i na isti način smo vrlo efikasno došli do viza (uz pomoć TZ Zadar koja je izdala pismo potvrde o mom statusu priv. iznajmljivača).

  Činjenica je da su i oni dobili samo jedan ulaz, ali to je sad drugo pitanje.

 3. Skidam ti kapu za ovaj blog/post. Pomogao si mi maksimalno, Moja zarucnica je iz Ukrajine i trebala bi doci u Hrvatsku. Uz ostalu papirologiju moram da prilozim garantno pismo i prikaz zadnje 3 plate. Buduci da sam pomorac,mi sa broda to ne dobivamo jer je oni placu i ostalu papirologiju drze povjerljivim. Ako mi mozete pomoci, da zaobidjem ova sr… od viza, Imam svoje apartmane moze li ona rezervirati sobu kod mene i na temelju ovog gore papira kao u tebe da dodje kod mene i ostane duze mjeseci. Neznam da li bi ovo pravilo problem i koliko bi bilo pametno. U glavi mi je kaos, svaki komentar dobrodosao….

 4. Mislim da to možeš izvesti na priložen način i ona će dobiti vizu na mjesec dana, kao i svi. Znači napravi internet rezervaciju, napiši potvrdu o boravku i pošalji potvrdu o kategorizaciji apartmana. Kao što vidiš u priopćenju MVEP vizu bi trebala dobiti onda maximalno u 5 dana.
  Obrati pažnju , da te ne razočaram, na diskreciono pravo svake države da uskrati vizu u slučaju sumnje da će se osoba duže zadržati ili raditi na crno itd. Ako niste ništa do sada zabrljali kod MUPa ne bi trebalo biti problema.
  Postoji i dobra stvar. Prvi put kada dobijete vizu i u tom vremenu niste prekršili niti jedan zakon zemlje domaćina, slijedeći put je dobivate bez problema. Moje staro iskustvo sa Velikom Britanijom.)

 5. Važno !!!
  Maloprije smo zvali MVEP zbog viza za naše goste koji trebaju doći 15.7. i dobili info da će to biti teško izvedivo jer su ogromne gužve.
  Do tada ima 8 radnih dana i po priopćenju MVEP vize bi u tom roku morale biti izdane. Nadam se da se radi o čestoj nespretnosti naše birokracije no ako to nije tako imat ćemo (i već imamo) velike probleme.

 6. Uf, nadam se da s tim neće biti problema Gorane. Javite kako prođe da znamo i mi što se može očekivati u sličnoj situaciji. Ali sve mi se čini da gostima iz tih zemalja možemo zaboraviti nuditi Last Minute ponude :/

 7. Evo što konzulat Republike Hrvatske u Ruskoj Federaciji:
  Ruski građani prijeći hrvatsku granicu potrebna viza
   Dokumenti za vizu za Hrvatsku
  • 1 fotografija u boji 3,5 x 4,5
  • popunjenu prijavnicu (jedan primjerak u ruskom tisku) (slika zalijepljen na obrascu) (anketa)
  • fotokopija prve stranice putovnice (strana sa fotografijom)
  • pismo od poslodavca navodeći plaću
  • bankovna izvješća prikazuju financijsku imovinu u obzir i datum otvaranja računa
  • Međunarodni zdravstveno osiguranje, vrijedi u Hrvatskoj za 30 000 € za cijelog boravka u Hrvatskoj
  • povratnu kartu
  • Ako je svrha putovanja turizam – potreba potvrda iz hotela plaćanja, ili Book.com, ili potvrde vlasnik stana za stopama (za stan je potrebno više informacija o tome što vlasnik ima pravo obavljati turističku djelatnost i pomoć hrvatskom sudu da je registrirani vlasnik apartmana uslugu najma – prihvatiti potvrde poslane faksom ili e-mailom)
  ako je svrha putovanja privatnom posjetu – Izvornik garantno pismo od pojedinca iz Hrvatske (Jamstveno Pismo, potvrdu o zaposlenju domaćina), a ako je svrha putovanja poslovni posjet – Izvornik garantno pismo od pravnih osoba iz Hrvatske (Jamstveno Pismo, bon bon 1 ili 2).
  • konzulat ne prihvaća putovnice, datum izdavanja više od 10 godina.
  Putovnica mora vrijediti i za najmanje 3 mjeseca nakon završetka vize
  Konzularnim Naknada za obradu zahtjeva za vizu je 35 €, za obradu vrijeme je jedan tjedan
  Rok za podnošenje zahtjeva za vizu je 3 mjeseca prije planiranog putovanja. Vrijeme je za razmatranje zahtjeva – tjedan dana.
  Viza može biti izdana za razdoblje od najviše 90 dana (3 mjeseca), ali uvijek je viza izdana u skladu s predstavljanja dokumenta (vrijedi za rezervacije hotela i iznajmljivanje stanova, odnosno trajanje poziva.
  Konzularni odjel
  Veleposlanstvo Republike Hrvatske

 8. Hvala Sergej na ovoj informaciji. Stvarno je “olakšano” proces dobivanja viza do na može to nikak bolje. Joj, šteta :/

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar