Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kategorizacija apartmana i soba: Da li su zvjezdice stvarno važne?

Ovaj tekst je svojevrsni osvrt na komentare ispod Kristininog članka o Uvjetima kategorizacije apartmana nekad i danas.

Trebamo li se još uvijek brinuti i negodovati ako nismo dobili očekivanu kategorizaciju smještaja i koliko je ona bitna gostima kada je u pitanju privatni smještaj? Pokušat ćemo ponuditi odgovor na ta pitanja u nastavku.

Kategorizacija smještaja je sama sebi bitna

Da se u startu odmah razumijemo. Bez kategorizacije smještaj se ne može legalno iznajmljivati, a radom na crno riskirate velike novčane kazne jednom kada dođe inspekcija (a sigurno će doći jer će nekome s razlogom zasmetati takav rad kad tad pa će pasti prijava).

Znači tu nema izbora, i tko god se želi baviti turizmom i iznajmljivanja apartmana, soba i sl. proces kategorizacije mora proći!

Zvjezdice za koje nitko osim inspekcija ne brine

Ali nakon dobivanja kategorizacije i službenih papira za nas je ta priča bila završena iako smo i sami negodovali zbog njih.

Ne znam kako je kod drugih iznajmljivača, slobodno nam javite vlastito iskustvo kroz komentare, ali mi se ne možemo sjetiti kada nas je zadnji put netko pitao za slobodan termin i uz to koliko zvjezdica imaju naši apartmani. Bitan im je tip smještaja (apartmani, sobe, … ) ne i broj zvjezdica.

Nismo to primijetili samo kod gostiju. Sve više, pogotovo novih, web stranica koje oglašavaju privatni smještaj zanemaruje tu stavku a oni koji je imaju navedenu koriste je samo za ukras. Kod pretrage njihovih baza umjesto da možete razvrstati rezultate po broju zvjezdica nude se “bitnije” opcije poput onih da li apartman ima aparat za kavu i ledenicu.

Da li je to propust gostiju koji traže smještaj ili takvih web stranica koje ga nude? Mislimo da nije!

Zašto bi svi trebali ignorirati broj zvjezdica?

Pravilnik o kategorizaciji i minimalnim uvjetima koje smještaj mora zadovoljiti da unutar svoje kategorije dobije određen broj zvjezdica se ne mijenja često. Ali promjena ima i one mogu biti značajne poput razlike u dostupnosti klime i interneta za isti broj zvjezdica prije i poslije 2008 godine, kako je Kristina i navela u svom tekstu.

Promjene nisu sporne niti se ovim tekstom želi njih kritizirati iako ima nekih stavki koje smatramo apsurdnima (fiksni telefon u kupaonici?!?), a i onih za koje smatramo da bi trebale biti uvedene u sustav ocjenjivanja a nisu.

Ali zapitajte se, ako “stari iznajmljivač” ne može napamet nabrojati razlike koje razlikuju njegov smještaj od novog smještaja s istim brojem zvjezdica kako će to isto moći učiniti gost?

Ako kojim slučajem gost zna za razliku apartmana kategoriziranog ’95 i onog prošle godine, gdje mu je točno ta informacija naznačena pa ako želi da može odabrati “nove zvjezdice”? Koja onda uopće svrha zvjezdica u privatnom smještaju?

Diskriminirajuće zvjezdice koje stvaraju probleme

Ako se radi o adaptaciji prostora za iznajmljivanje, ili se je počelo s gradnjom smještaja pa tek naknadno išlo provjeriti propise za dobivanje kategorizacije, 1 kvadratni metar vas može koštati zvjezdice.

Apartmani mogu biti uređeni iznad svih prosjeka i broja zvjezdica ali ako nedostaje malo kvadrata ili visina stropa u jednom kutu sobe taj apartman dobiva zvjezdicu ili dvije manje. A znamo kako je 1 m2 bitan gostu u apartmanu od 59 kvadrata. Ili nedao Bog da nema fiksnu liniju dostupnu u kupaonici (još uvijek tražim osobu koja tako nešto ima doma!?).

Zatim će neka agencija oglasiti taj zvjezdano podcijenjeni smještaj i staviti ga iznad drugog smještaja s istim brojem zvjezdica koji je kategoriziran u prošlom stoljeću ali s vidno nižom cijenom. Gostu tada ne preostaje ništa drugo nego ignorirati novu i skuplju ponudu i smatrati da je precijenjena.

Da li je to pošteno prema bilo kojem iznajmljivaču u tom procesu? Naravno da nije. Ali ovo je jedno od rijetkih nepravdi u turizmu oko koje se stvarno ne bi trebali brinuti iz prostog razloga jer se jako rijetko događa.

Zašto? Završna misao

Činjenica je da goste zbog iskustva i zbog razlike u propisima prije i danas, a i razlikama u odnosu na druge zemlje, broj zvjezdica više ne zanima kao nekada.

Bitniji su im dodatni sadržaji, ponuda mjesta, blizina mora i plaže i dr. stvari koje ne određuju broj zvjezdica. Umjesto broja zvjezdica gledaju fotografije i opis smještaja na temelju kojih zaključuju da li im se isti sviđa ili ne, te odgovara li cijena onome što vide da se nudi.

Ako se možete prilagoditi propisima i dobiti veći broj zvjezdica predlažemo da to napravite. Neće naštetiti. Ali ako je to iz nekog razloga nemoguće i smještaj zbog “sitnice” dobije zvjezdicu manje osobno ne bih izgubio previše sna zbog toga. Uostalom, zašto se živcirati oko nečeg na što ne možete utjecati?

Prepustite se tržištu, ponudi i potražnji te cijeni kao jedinim stvarno bitnim faktorima kod odabira savršenog smještaja za svaki odmor. Budite sigurni i sretni s vlastitom ponudom, a zvjezdice ignorirajte ako niste s njima zadovoljni.

Kakva su vaša iskustva s potražnjom vaših smještajnih kapaciteta u odnosu na broj zvjezdica? Da li su vam pomogle, odmogle ili niste primijetili njihov utjecaj?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

32 Comments

 1. Pozdrav,

  mi imamo 2 zvjezdice,zato jer nam fasada nije obojana već je u boji žbuke,znam da ćemo ove ili sljedeće godine uložiti i obojati,ali lokacija nam je 100 m od mora sa pogledo na more,velikim parkingom i mirnim predjelom,neki imaju i 3 zvjezdice,ai to gostu malo znači,:)

 2. Znači gosti ne pitaju niti prigovaraju zbog broja zvjezdica? Ipak je ponuda najbitnija u konačnici. Lijepo je vidjeti da nas imaš više s ovakvim iskustvom 🙂

  Hoćete li tražiti novu procjenu nakon žbukanja?

 3. Pozdrav Darko,

  nije žbukanje na redu nego farbanje,ožbukano je srećom,:)
  pa vjerovatno da hoćemo,ali cijene recimo nećemo mijenjati,iako bi to ulaganje trebalo možda na taj način refundirati.

 4. Kategorizacija u obliku u kojem postoji nije uopće bitan faktor za modernog gosta, a takve svi želimo jer plaćaju više. Tržište se razvija velikom brzinom, a sustav kategorizacije je godinama iza, pa je upravo sam sebi svrha…

 5. Pozdrav svima,

  mozda ovo zvuci cudno ali ja pokusavam naci tocan popis dokumentacije koja mi je potrebna za kategorizaciju apartmana. Jos mi nije uspijelo naci 2 iste liste!
  Naime radi se o mom susjedu koji je Danac ali ima apartman u Premanturi pa bi ga legalno iznajmljivao. I da li je moguce da ja to (uz njegovu punomoc) napravim za njega ili on mora fizicki biti prisutan?
  Hvala na pomoci
  Lp
  Zoran

 6. Kao turistu zvezdice mi nisu toliko bitne. Gledam gdje se nalazi smjestaj, da li je blizu mora ili grada, koliko je prostran i kako je uredjen. Jako mi je bitno da ima cistu kupaonicu i sobu i lijep namjestaj. Pozdrav, Olivija.

 7. Ja bih se mogao složiti da zvjezdice u privatnom smještaju ne znače puno, no ipak daju neku informaciju o kvaliteti, neku standardiziranu, opću infomaciju kakvu kvalitetu možemo u pojedinom smještaju očekivati. Mislim da je ipak ovo jedan dobar dodatni impuls gostu koji pretražuje smještaj, svakako ne i presudan.

  Samo za primjer, u Njemačkoj je to sjajno riješeno; kategorizaciju radite samo ako želite, dakle nije nužna. Ako ju želite, dobit ćete zvjezdice i time pokazujete razinu profesionalnosti i kvalitete s kojom želite privući goste i opravdati i cijenu koja mora biti u skladu s time. S druge strane, za kategorizaciju dobijete certifikat koji možete i ovjesiti negdje u apartmanu no on vrijedi oko 3 godine. Nakon toga vršite ponovno kategorizaciju jer su kroz godine moguće promjene. Kategorizacija dodje oko 500kn. Nije li to dobar model?

 8. To je ovako na prvu jako dobar model Kruno. I baš rješava sve probleme koje naše zvjezdice nose. Kao prvi povoljan je, kao drugo ažuran i realno odražava stanje ponude i uspoređuje je sa svima. Nema zastarjelih zvjezdica i sl. Tako jednostavno a opet kod nas iz nekog razloga neprovedivo 🙂

 9. Naravno da gosti ne znaju koje su razlike izmedju smestaja sa 1 i 2 zvezdice, kao ni izmedju 4 i 5 zvezdica. To je toliko uska specijalnost da je ne znaju ni sami vlasnici. Znaju je jedino oni koji kategorisu apartmane. Zato je i logicno da se pita sta ima, a sta nema. Medjutim, najpametnije je ispostovati proceduru, jer ako hocemo da zivimo u normalnom drustvu, moramo poci od sebe i ponasati se prema pravilima.

 10. Jedno pitanje od mene s obzirom da sam novi iznajmljivac..

  Ako imam sobu sa bracnim krevetom i pomocni krevet na koji se ne placa nista, koliko po pravilu placam taj bracni krevet za dvije osobe?

  Danas su mi dosle 3 uplatnice po 170kn jer je moje misto A zona i placam 255 kuna za krevet .
  Znaci, po tom ja placam bracni krevet kao dva kreveta?! 255 X 2= 510 ?!
  Sto se bracni krevet ne broji kao jedan krevet?!
  Uhhh, koji smor

 11. Ana u papirima od kategorizacije apartmana vam piše broj ležaja (tj. osoba) koji apartman može primiti. Bračni krevet se po tome gleda kao 2 ležajna mjesta. Ako vam izračuni krivi odite s papirima do njih zatražite novi obračun.

 12. A nisu krivi izracuni, sve je ok, 2+2, bracni i pomocni za dvije osobe..

  Ja sam kontala se se bracni podrazumijeva pod jedan krevet,u biti i jest, al za dvije osobe i za svaku placam 255 kuna.. I to je to 510…

  Malo sam se preracunala 😀

  Svejedno hvala!

 13. Super je to što se ne računaju pomoćni kreveti nego samo osnovni. I da, bračni se računa kao dva ležaja. No vjerujem da je Ani zajedno uz paušalnu boravišnu sve i dalje daleko isplativije, nego da po ove dvije osnove niste paušalac. Paušalni porez ja mislim, povoljna je stvar.

 14. Jos jedno pitanje od mene pocetnika 😀

  Koliki je godisnji porez i prirez za dvokrevetni apartman? Otprilike..

  Hvala!

 15. Zna li netko koji su uvjeti za posluživanje doručka u apartmanima, što treba imati?
  Ne mogu nigdje naći info? Čitam Zakon o pružanju ugostiteljskih usluga ali nisam našla odgovor na pitanje?

 16. Imam pitanjce! Planiram od stana (150m2) napravit 4 apartmana sa 3 zvjezdice, jer za 4 traze previse detalja, pa me zanima da li je obavezno imati pecnicu u kuhinji ili moze i bez nje??? (znam da pise da je obavezno, ali da li moze kuhinja bez pecnice) hvala

 17. Evo iskustva iz njemačke. Privat unterkunft nema službeno zvjezdice u smislu da ih je propisala država, dok hoteli su ih obavezni imati. Postoje tvrtke kojima platite oko 80eur i one Vam po dosta rigoroznoj šemi dodijele zvijezdice kojima se možete dičiti i to samo oko 2-3 godine. Nakon toga ponovno morate izvršiti kategorizaciju Ja mislim da nam zvjezdice stvarno nisu potrebne, volio bih da budu dobrovoljne. Iako neki njemci kažu da nam je to ok zakon 🙂

  A kolegi koji je pitao za razlike u zvjezdicama evo linka gdje možete naći obrasce za apartmane. Pogledajte pod Minimalno tehnički uvjeti.
  http://www.klub-iznajmljivaca.com/propisi/

 18. pozdrav,

  može li mi tko objasniti pojam zaseban ulaz? Da li može biti zajedničko stubište ( ulaz u zgradu) te na 1-om katu apartman ili mora biti potpuno odvojen ulaz da s ulice se ulazi u apartman?

  Hvala

 19. Poštovanje,
  Upravo smo u fazi dobijanja rješenja za bavljenje turizmom i jučer smo dobili rješenje za kuću za odmor. Dobili smo 2 zvjezdice jer: ormari u sobama nisu isti, pločice u kupaonama nisu iste, pomoćni stolić (četvrti u kući), nije isti kao onaj na kome je TV, fuge na pločicama su sive (majstori su nam predložili da na podu budu sive, a na zidovima bijele), noćni ormarići su stalci na zidu, a ne klasični koji leže na podu, imamo višak kupaona (3 na 4 sobe), imamo višak kvadrata (oko 165m2 + terasa preko 30m2) i sami djelatnici u turističkom odjelu kažu da bismo prije 5-10 godina bez problema dobili 3 zvjezdice. Meni osobno te zvjezdice ne znače ništa i znam da gost voli pogledati slike i video o kući, sadržaj u kući (TV, pećnica, kafe-aparat, perilica, kuhalo vode, internet, mikrovalna, fen, glačalo, ručnici, posteljina, sapun, toalet papir, grill, vanjski tuš, parking, cijena, udaljenost od mora i drugih sadržaja). Slažem se da bi zvjezdice trebale biti dragovoljne i to za one koji to gledaju kao gosti i za one, koji kao domaćini, žele prikazati neke svoje prednosti. Zvjezdice su se prije dobijale izuzetno lako, ali sam svjestan da svaka roba nađe svoga kupca, pa će tako neko izabrati hotel sa 5*, a neko će otići na Palagružu u objekt bez struje, vode, TV-a i sl. Ne može se nikako svima ugoditi, a da su kjudi izdavali svakakve šupe, podrume i spremišta, i to stoji i slažem se da treba uvesti reda, pogotovo u objekte koji se sada grade sa namjerom iznajmljivanja, jer su i gosti sve zahtjevniji. Pozdrav svim gostima i iznajmljivačima i budite korektni i ljubazni sa gostima, jer to nekada zna biti presudno.

 20. Poštovani Mirko, vi ste zapravo na tragu onoga o čemu mi već neko vrijeme razmišljamo, a to je prijedlog da se uvede dobrovoljna kategorizacija ( dobijete neku pisanu potvrdu za to, platite nešto sitno, ali vam traje samo 3-4 godine, kao u njemačkoj). Dakle meni se čini najzgodnije rješenje da se zadrže minimalno tehnički uvjeti (rang 2 zvjezdice) a da kategorizacija u zvjezdicama bude dobrovoljna.

  Kako vam se to čini? 🙂

 21. Poštovani,

  Možete li me uputiti gdje se može naći tumačenje kategorizacije za kuće za odmor? naime, u kategorizacji nigdje ne piše kakve fuge na pločicama moraju biti… a vidim da je gospodin Mirko imao problema zbog toga. Hvala!!

 22. Ovako sagradio sam stan od 40 kvadrata i prenamjenio bi ga u
  apartman.Sve je kompletno novo,jedna soba blagovaona i kupatilo i ima internet
  klimu parking objekt je malo prma planini i ima predivan pogled na more.Sve
  je to super ali kuca iz vana nema fasadu.I sad se ja pitam kolika
  je minimalna kategorizacija za to s obzirom da nema fasadu tj koliko
  minimalno zvjezdica mogu dobiti za takvu ponudu.

 23. što se tiče telefona u kupaonici,mislim da je činovničić koji je surađivao u donošenju pravilnika,boravio u nekom hotelu,naravno na račun države(čitaj svih nas),doživio prosvjetljenje poput arhimeda ugledavši u kupaonici S.O.S botun(tipku ili dugme) te stoga zaključio da treba imati telefon u kupaonici,kakav genijalac.
  Za S.O.S. dojavnu tipku se slažem,(nažalost nisu rijetke nezgode u kupaonicama),zlu ne trebalo ali telefon,dajte molim vas gospodo piskarala kontaktirajte struku,privatne iznajmljivače ipak mi svojim individualnim ulaganjima,svojim radom i znanjem držimo udio od 47-50% ukupnog hrvatskog smještajnog kapaciteta kojim se toliko hvalite,a od rata do danas se niti jedan hotelski resort nije izgradio sve je naslijeđeno od prije,a nas privatne iznajmljivače zamaraju zvjezdicama i, ah da telefonom u kupaonici,netko je doslovno shvatio uzrečicu “idem telefonirat”u wc.

 24. Pozdrav,
  za kategorizaciu me traže tlocrt sa povrsinama. Mora li imati pečat?

 25. Pozdrav, gradim 4 apartmana po 55 m2 sa 2 spavace sobe a po novim uvjeta za 3* trebali bi imati 59m2. Zanima me sta bih trebao napraviti da mogu legalno iznajmljivati.

 26. Zale, Javiti se u ured za kategorizaciju smještaja. Nakon što izvide vaš smještaj odrediti će mu kategorizaciju s kojom se dalje možete prijaviti u turistički ured, dobiti pristup eVisitoru i sl. i tako krenuti s legalnim iznajmljivanjem.

 27. Zanima me kako neki apartman dobije tri zvjezdice a nema 50% potrebnoga i kome se obratiti da se to provjeri

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar