Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Problem otkazivanja rezervacija i vraćanja akontacija gostima

Kako se smještajni kapaciteti sve brže pune raste i broj potvrđenih rezervacija a uz njih i broj primljenih akontacija.

Ali što kada dođe do otkazivanja rezervacije od strane gosta? Kada i koji iznos akontacije vratiti gostu?

Zbog čega sve gosti otkazuju rezervacije i kada bi bilo potrebno da je otkaže iznajmljivač?

Zašto gosti otkazuju rezervacije?

Najčešći razlozi otkazivanja rezervacija od strane gostiju su neplanirani događaji poput iznenadne bolesti, smrtnog slučaja u obitelji, problema na poslu, vremenskih nepogode, pronalazak alternativnog povoljnijeg smještaja i nezadovoljstvo s trenutnim smještajem.

Kada bi iznajmljivač trebao otkazati rezervaciju gostu?

Ako iznajmljivač napravi duplu rezervaciju smještaja za određenih termin ili se dvije rezervacije preklapaju a gostu se ne uspije ponuditi zamjenski smještaj obično se otkazuje jedna rezervacija.

Nešto rjeđe se gostima otkazuju rezervacije zbog problema s ponuđenim smještajem poput kvarova i drugih problema u i oko apartmana za koje se smatra da su gostu bili ključni razlozi za dolazak.

Ako nastane takva promjena iznajmljivač bi je trebao prijaviti gostu i ponuditi neku novu opciju, a kao zadnje rješenje mora biti spreman i na povrat pologa.

Koliki iznos akontacije vratiti gostu i kada?

Kod svake ponude prije nego se rezervacija potvrdi gostu treba posebno naglasiti i poslati uvijete njezina otkazivanja. Tada gost ne može reći da nije bio upoznat s tim pravilima, a iznajmljivač ima pravo zadržati uplaćeni iznos akontacije.

Akontacija se koristi kao sigurnosni polog i zbog nemogućnosti brzog popunjavanja smještaja u slučaju otkazivanja postojeće rezervacije. Zbog toga bi pravila vraćanja akontacije trebala biti stroža što je termin rezervacije bliže i fleksibilnija što je termin dalje.

Blaži primjer uvjeta otkazivanja i vraćanja akontacije bi bio sljedeći:

 • 100% povrat za rezervacije otkazane 60 i više dana prije dolaska gosta
 • 50% povrat za otkazivanja unutar 30-60 dana
 • 25%povrat za otkazivanja unutar 15-30 dana
 • 0% unutar 2 tjedna do početka rezervacije

Mi osobno primjenjujemo strože pravilo za povrat akontacija. Puni iznos akontacije vraćamo za sve otkazane rezervacije 60 ili više dana do dogovorenog dana dolaska gosta, a zadržavamo cijeli iznos akontacije za otkazivanja unutar 60 dana do početka rezervacije i u slučaju nedolaska gosta.

Da li odabrati strože ili blaže uvijete i u kojim postocima i na koliko razina ih podijeliti ovisi isključivo o svakom pojedinačnom iznajmljivaču.

Blaža pravila otkazivanja su popularnija među gostima i mogu povećati broj rezervacija ali s time povući i veći broj kasnijih otkazivanja. Stroža pravila su  s druge strane pogodnija za potvrđene rezervacije jer smanjuju broj otkazivanja ali znaju nekada, zajedno i s visinom akontacije, odbiti gosta od potvrde rezervacije.

Blaže uvijete otkazivanja iznajmljivači lakše mogu podnijeti u turistički razvikanim mjestima gdje se uvijek traži krevet više dok su stroži uvjeti primamljiviji iznajmljivačima u manje poznatim turističkim sredinama.

U slučaju da iznajmljivač, iz nekog od ranije navedenih razloga, mora gostu otkazati rezervaciju povrat pologa se vraća u cijelosti gostu bez obzira na broj dana do same rezervacije.

Kada troškove povrata snosi gost a kada iznajmljivač

Nažalost, prebacivanje pologa s računa iznajmljivača na račun gosta košta. Nekad više, nekad manje ali košta i važno je naglasiti kroz uvijete povrata akontacije da taj trošak transakcije snosi gost u slučaju otkazivanja.

Jedini slučaj kada bi iznajmljivač trebao snositi trošak transakcije je kada je i sam odgovoran za otkazivanje rezervacije a gost bude zbog toga oštećena strana.

Iznimkama osigurajte pozitivne komentare gostiju

Akontacija iznajmljivaču treba služiti samo kao garancija potvrđene rezervacije ne i kao način zarade u slučaju otkazivanja!

Ako iznajmljivač uspije popuniti prazninu nastalu otkazanom rezervacijom zašto ne bi vratio akontaciju nazad? Gost će biti sretan jer nije nepovratno izgubio te novce što će možda podijeliti s drugima, a zbog ovog poteza se možda odluči na ponovnu rezervaciju neki drugi put kod istog vlasnika.

Kod smrtnih slučajeva, teških bolesti i elementarnih nepogoda potrebno je imati razumijevanja i pokušati uvijek ponuditi puni povrat akontacije. Prihvatite to kao rizik poslovanja koji se rijetko događa, a nikako kao mogućnost zarade. Negativne kritike koje bi s ovakvim potezom mogle dobiti su teško, ako ne i nemoguće popravljive i tako možete dugoročno izgubiti puno više nego što ste kratkoročno zaradili zadržavajući akontaciju.

Dobro je uvijek biti i fleksibilan oko roka otkazivanja. Ako jedan dan dijeli gosta između punog iznosa povrata i kompletnog zadržavanja akontacije dobro je zanemariti koji dan i vratiti mu puni iznos kao dokaz dobre vjere.

Također kao zanimljivo rješenje kod otkazivanja može se ponuditi zadržavanje akontacije uz njezinu valjanost i iskoristivost za neku buduću rezervaciju.

Pazite na valjanost razloga otkazivanja i traženja povrata

Varanja iznajmljivača, pogotovo putem emaila, je sve učestalije. Kako to izgleda u praksi pokazao sam u ovom tekstu.

Prevaranti glume ozbiljne goste koji traže hitan povrat akontacije za koji se nadaju da će iznajmljivač napraviti od svog novca dok čeka njegovu uplatu koja se navodno obrađuje.

Zato je bitno da nikada ne primjenjujete vlastita pravila povrata akontacije ako niste u potpunosti sigurni da su vam novčana sredstva gosta prethodno raspoloživa na računu. To je pogotovo bitno ako prihvaćate inozemne čekove kojima treba i nekoliko dana, čak i tjedana, da ih banke provjere a sredstva se prikažu na računu.

Uz prevare prije dolaska gosta postoji i mogućnost varanja nakon odlaska gosta koji se žele okoristiti na iznajmljivaču kroz izmišljanje razloga zašto traže povrat akontacije ili čak punog iznosa rezervacije zbog ovih ili onih nepravilnosti i manjkavosti ponude.

Zato na dan odlaska s gostom provjerite da li je sve bilo uredu, pregledajte zajedno apartman i ranije kroz ponudu posebno naglasite da ćete samo prihvaćati prigovore izražene za vrijeme ljetovanja a ne nakon odlaska kada se te tvrdnje više neće moći provjeriti.

Misao za kraj

Držanjem ovih pravila i profesionalnim pristupom niti jedna gost neće dovoditi u pitanje vašu odluku o traženju akontacije za potvrđivanje njegove rezervacije, niti će dovoditi u pitanje vaše pravo zadržavanje akontacije u slučaju otkazivanja.

Ali bez obzira na to budite prilagodljivi i puni razumijevanja prema gostu kada do takve situacije dođe. Čak ako riskirate i oštetite sebe s vremena na vrijeme zbog priznavanja povrata određeni gosti će to znati cijeniti pa vam se ta “žrtva” možda višestruko isplati u budućnosti.

Da li ste imali ikada problema s otkazivanjem rezervacije i povratom akontacije? Koji su u vašem slučaju najčešći razlozi za otkazivanja i koliko ste takvih gostiju uspjeli kasnije vratiti kroz nove rezervacije?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

32 Comments

 1. Jako dobar tekst sa potpunim objašnjenjima 🙂 U početku poslovanja sam imao primjere da gosti koji su uplatili akontaciju pri dolasku počinju izmišljati neke nedostatke zbog svojih prikrivenih razloga. Recimo, mislili smo da ćemo imati klimu u svakoj spavaćoj sobi 🙂 Mišljenja sam da takve goste ne treba zadržavati po svaku cijenu jer vam mogu napraviti samo veće probleme (recimo skinuti srednju nogu od spavaćeg kreveta, desilo mi se ).
  Shvatio sam da na takve ljude ne treba gubiti vrijeme i da me mogu jako skupo koštati te u startu treba raščistiti stvari sa njima. Sve što vam je ponuđeno u ponudi je tu, vi niste zadovoljni, mi nećemo imati nezadovoljne goste izvolite vaše novce natrag i potražite bolje mjesto. U principu tu prestanu prosvjedi i samo par njih je uzelo povrat novca te otišli tražiti drugi smještaj. Kada smo drukčije postupili imali bi cirkus cijelo vrijeme njihovog boravka. Naglašavam, takve situacije su sada jako rijetke jer smo razvojem poslovanja postigli da imamo više od pola starih gostiju pa su šanse da nam “ulete”neki provokatori drastično smanjene.
  Kao što je autor napisao bitno je da gost ima dostupne sve informacije prije dolaska tako i da su uvjeti otkazivanja posebno istaknuti.
  Jedan dio škole sam naučio na teži način. Naime jedan naš gastajbarter je pri dolasku našao sličan smještaj našem ali po nešto nižoj cijeni. Da bi povukao akontaciju kod nas pripremio je pravi cirkus no pošto je sve kod nas bilo po apsolutnom redu (smještaj je zadovoljavao i zvjezdicu više nego je bio reklamiran) odbili smo mu vratiti akontaciju. Slijedećih par dana (sa drugog smještaja) on je nastavio raditi predstavu od turističke zajednice do inspekcije. Na kraju je došao inspektor, pozvao me na stranu, rekao mi da sam apsolutno u pravu ali da je bolje da mu vratim novce i da se sve već jednom završi. U suprotnom će mi on naći nešto i naplatiti neku kaznu jer je očito kako će nam taj čovjek još danima zagorčavati život. Pošto mi je već bio pun kufer svega a vidio sam da od nikoga nema pomoći vratio sam tih 100 DM (bile su još marke) teška srca i nastavio sa poslom i životom.
  Jednostavno ne vrijedi vremena, živaca i novaca.
  Sva sreća da su mi takvi gosti sada rijetkost. U suprotnom bi završio na psihijatriji 🙂

 2. Hvala Gorane :).

  I da trebao sam napomenuti da neke goste je jednostavno bolje pustiti i vratiti novce. I mi smo imali sličnu priču gdje je gost uzeo više stvari iz naše ponude samo kako bi ostvario veći popust na smještaj s planom da bi prvi dan prigovarao za sve, otkazao pola dodatnih ponuda a ostao s jeftinijim smještajem.

  Sve bi to bilo čak i prošlo da je bio kulturan i da nije neosnovano izvrijeđa svo osoblje. I upravo zbog takvih gostiju kada vidim da ide u krivom smjeru (također rijetko i nadam se da će tako i ostati) vratimo novce i kažem gostu neka potraži alternativni smještaj :).

 3. Molim vas savjet imam li kao gost pravo na neku nadoknadu kada mi iznajmljivac na dan dolaska otkaze rezervaciju.
  Rezervirala sam telefonom dva noćenja, htjela donijeti i akontaciju jer sam bila blizu u posjeti prijateljima, ali mi je vlasnica poslala SMS da nema problema za apartman i da samo dodjem na dogovoreni dan u 14 sati.
  Na dan dolaska vlasnica mi šalje SMS da mi ne može iznajmiti apartman jer je primila druge goste. Vjerojatno su drugi gosti na više dana, ali je i cijena apartmana za 2 dana bila 30% veća. Nije ponudila neki zamjenski smještaj niti pomoć pri pronalasku novog smještaja.
  Takvu neodgovornost i nepouzdanost si iznajmljivači ne smiju dozvoliti.
  Uslijedilo je dugotrajno traženje novog smještaja i jedan dan kratkog vikenda odmora je prošao u stresu i traženju smjestaja, a ne odmaranju i kupanju, zbog čega ljudi i dolaze u njihove apartmane.

 4. Iskreno Martina ne znam da li možete ikakvu naknadu očekivati. Osobno ne znam da li postoji neka udruga koja se time bavi (možda udruga za zaštitu potrošača?).

  A i s njima mislim da bi trebali imati neku potvrdu o rezervaciji (možda i sms prođe) ili barem uplaćenu akontaciju.

  Tako da predlažem da osobno probate to s iznajmljivačem riješiti i ako ne ide lijepo ih javno izložite kritici.

 5. Postovani
  Mi smo rezervirali apartman za kraj 7. mjeseca, uplatili akontaciju i poslije nam se desilo da nam dvije cerke sa deckima ipak ne mogu sa nama na odmor. Zamolila sam iznajmljivaca da nam ponudi manji apartman za 4 osobe, moglo bi i u kasnijem terminu, kad ima sta slobodno. Odgovor je bio da je cjelo ljeto sve zauzato i da nam nece vratit akontaciju. Znam da iznajmljivac ima 3 kuce sa apartmanima pa nevjerujem da je vec sada sve rezervirano, cjelo ljeto????
  Sta da radimo????

 6. Anita, nažalost u ovoj situaciji sve ovisi o iznajmljivaču. Moguće je da u tom terminu stvarno više nema slobodnih kapaciteta. Naime i sami imamo više apartmana i već od 3 mjeseca sami vrh sezone je popunjen dosta ranije ove godine nego inače. Što se akontacije tiče trebate vidjeti da li u ponudi pišu uvjeti otkazivanja apartmana i koji su. Neki iznajmljivači, poput nas, zbog manje tražene lokacije kod gostiju imaju dosta strože uvijete otkazivanja i na veći period prije same realizacije rezervacije otkazivanja nisu moguća s punim povratom akontacije.

  Mi bi vam ponudili prijenos akontacije za neki drugi termin ljetovanja ili čak za sljedeću godinu ako ste zainteresirani. Također znamo gostima u takvim situacijama ponuditi da pokušamo iznajmiti otkazani apartman drugim gostima, i ako to uspijemo da se vrati cijeli iznos akontacije. Ako ne da ona ipak ostane iznajmljivaču kao neka polunaknada za prazan termin koji je ostao uslijed otkazivanja. Naravno sve te opcije ovise o volji iznajmljivača i ne znam da li ga nekako drugačije (zakonski) možete potaknuti na drugačije rješenje.

 7. Ja sam zamolila iznajmljivaca da nam ponudi negi drugi termin, njegov odgovor je bio:
  “Nažalost to nije moguće , jer nemamo slobodan apartman . Mogu Vam pronaći neki smještaj u drugoj Kući ali onda gubite akontaciju koju ste poslali . Hvala”

  Kao sto sam vam vec rekla, gospodin ima vise kuca.

 8. Poštovani,
  rezervirali smo apartman kod privatnog iznajmljivača za 10 dana te za istu uslugu uplatili akontaciju od 40% ukupnog iznosa. Za tu uplatu nismo dobili nikakvu potvrdu.
  Nažalost, zbog medicinskih razloga (prijetećeg pobačaja) nismo bili u mogućnosti otići te smo o tome obavijestili iznajmljivača. Priložili smo i medicinsku dokumentaciju. Predložili smo prebacivanje rezervacije za kasniji termin ovog ljeta ili neki termin slijedećeg ljeta što je on odbio.
  U međuvremenu je uspio naći goste i popuniti naš termin a nama je vratio samo dio akontacije. Tako da sada ima nove goste plus dio naše akontacije.

  Prema zakonu o pružanju usluga u turizmu, članak 4, stavak 1: “Pravne i fizičke osobe ovoga Zakona pri pružanju usluga u
  turizmu dužne su za svaku izvršenu uslugu, korisniku izdati račun, kartu ili potvrdu s brojem kojom se
  potvrđuje primitak uplate i čuvati kopije tih dokumenata najmanje tri godine od dana njihovog
  izdavanja”. Mi nismo dobili nikakvu potvrdu te smatram da je to osnova za podnošenje prijave turističkoj inspekciji. To je zadnja opcija ali sada više nije pitanje novaca već ljudskosti i pohlepe.

 9. Poštovani,
  prilikom uvrštavanja mog smještaja na airbnb nastao je problem što moja adresa nije postojala na njihovoj karti,ja sam ih kontaktirala više puta po tom pitanju,a odgovor nikad nisam dobila. Na kraju sa ipak uspjela unijeti smještaj putem koordinata svoje kuće no i tu nastaje problem jer mi je tada airbnb dodijelio adresu (koja uopće nije moja kućna adresa iako street view pokazuje pravu ulicu no ne na mom kućnom broju).Možete li mi dati savjet kako da se moja adresa ispravi u pravu iako ona ne postoji na njihovoj mapi i oni je automatski odbijaju?
  Sve ovo pišem iz razloga što sam danas imala potvrdu rezervacije koju sam zbog tog problema morala otkazati,jer među ostalim Airbnb osim što mi je dodijelio krivu adresu,moju kuću je svrstao u grad,a ja sam van grada točnije predgrađe, zbog čega sam i morala otkazati rezervaciju

  Lijep pozdrav

 10. Danijela, Airbnb kao i mnoge druge aplikacije i stranice koristi tuđe (Google ili Bing) karte tako da na njih ne mogu sami direktno utjecati. Ovo s ručnim unosom koordinata, tj. postavljanjem strelice na karti gdje se nalazite ste dobro napravili. I sami smo tako za svoju adresu trebali definirati lokaciju.

  Ako sistem karata vas uvrštava krivo nažalost tu ne možete puno toga napraviti. A i gost bi trebao pogledati kartu pa putem nje vidjeti da iako se nalazite u “gradu” da je vaša lokacije udaljena od centra.

  Tako da vam ne mogu dati neki konkretan prijedlog što da radite pošto ne vidim kako možete utjecati na to trenutno :/

 11. mi smo imali situaciju kada smo imali goste, koji su nam boravili 7 dana, nakon cega su htjeli da ostanu jos mjesec dana, i ostvare bolju cijenu, sto smo mi i odobrili, u sred jula mjeseca, ali su nam platili odmah unaprijed za 15 dana. Pritom, nalazimo se na 5 metara od plaze, u centru . Nego, nakon 3-4 dana , poceli su da se zale na buku (muzika se gasi u 01h poslije ponoci), i kako oni ne mogu da borave vise kod nas (saznali smo kasnije da su otisli negdje drugo), i traze novac nazad. Mi nismo htjeli sve da im vratimo, jer su nam napravili stetu, odbijali smo goste u sred sezone. Medjutim, zvali su Call centar turisticke organizacije, koja nas je kasnije zvala 10 puta, i na kraju poslali turisticke inspektore. Rekli su nam da smo mi krivi, jer sa gostima nismo napravili ugovor… Vratili smo sav novac. (radi se o Crnoj Gori).

  Moje pitanje je , da li je , u slucaju kada gost rezervise putem telefona ili licno, dovoljno da na vidno mjesto, na nekoj tabli u hodniku , stoje okaceni uvjeti koriscenja smjestaja (sa otkaznom politikom) + kucni red+cjenovnik, i kako se uopste zastititi u tom slucaju?

  Topao pozdrav

 12. Ljiljana, nažalost takvih gostiju uvijek ima. Kućni red bi trebao izložen u svakom apartmanu a u njemu navedene i pokrivene sve situacije koje ste naveli. Gost prihvaćanjem rezervacije prihvaća i kućni red. A da se ne dogodi situacija da oni kažu da nisu bili upoznati s njima predlažem da kućni red uvijek i u naprijed pokažete ili napomene gostima da ga pogledaju. Mi kod svakog upita na kraju stavimo link na naš kućni red tako da čim počne komunikacija s gostom on više ne može reći da nije upoznat s njima.

  A ovo s ugovorom prvi put čujem. Nisam još primijetio da iznajmljivači imaju praksu sklapanja ili potpisivanja ugovor s gostima. Da li znate o kakvom se tu ugovoru radi?

 13. Uplatili smo akontaciju prije par mjeseci. U međuvremenu je jedan član porodoce teško obolio i morali smo otkazati rezervaciju. Jasno mi je sa akontaciju neću dobiti nazad ali me interesuje da li sam obavezna platiti još 50 Eura (koliko traže, mailom) zbog otkazivanja rezervacije?

 14. Majda, ako niste pristali na takve uvijete otkazivanja kod potvrde rezervacije niste dužni niti platiti naknadne troškove koje iznajmljivač traži zbog otkazivanja.

 15. Molim Vas pomozite mi!!! došao je kost koji je rezervirao moj smještaj, a ja sam već imala goste. Da li se njihova uplata na mom računu odmah vidi ili ne, odnosno koliko traje transakcija novca? Kako na mom računu ja nisam vidjela uplačen novac nisam im našla ni drugi smještaj, a oni uporno tvrde da su novac uplatili na moj račun. Ako je tako ja bi im novac vratila ali ne znam na koji način više mi ne odgovaraju na poruke.
  Pomozite mi molim vas, što da radim???

 16. Poštovani.
  Kod Booking.com je došlo do preklapanja rezervacije, nazvo sam Booking.com u holandiju da storniraju što su i napravili.
  Pored toga što je stornirano Booking.com traži od mene da platim 15% proviziju.
  Molio bi vas da mi date odgovor dali je to pravno i dali mogu izbjeći plaćanje.
  S Poštovanjem
  Martinovic

 17. Poštovani,
  rezervirala sam apartman putem www booking..gdje ne treba rezervacija putem kartic,,,OPREZ,,,, i tek nakon potvrde rezervacije, dobila od samog apartmana mail u kojem piše da moram posebno platiti ručnike, posebno plahte..itd. (TO NIGDJE PRIJE NIJE BILO NAVEDENO)
  Iznos nije bio mali, osjetila sam se prevarenom.
  S druge strane taj isti apartman više nije imao mogućnost otkaza rezervacije,
  doveden si pred svršen čin. (kao treba otkazati 14 dana ranije, ja sam rezervirala 5 dana ranije)

  Ipak sam na kraju otkazala rezervaciju tri dana prije , oni su mi poslali račun da putem uplatnice uplatim cjelokupan iznos apartmana (ali unutra je tax i boravišna pristojba)???
  iSPADA DA NAMJERNO ZARAĐUJU,,KAD POTVRDIŠ REZERVACIJU NAPRAVE SVE DA TE ODBIJU,

 18. Mene zanima sljedece..imao sam gosta koji je rezerv smjestaj preko booking.coma.i platio depozit..u meduvremenu otkazao i sad pita da li bi mogao dobit depozit nazad.bez da je uopce objasnio zbog cega je otkazao itd..mada iskreno i ne mora reci istinu..moze I lagati recimo..to nikad ne znas pogotovo danas..jer ima svega kod znajmljvaca a bome I kod gostiju..a isto tako buduci da su otkazivanja preko booking.coma jako cesta …gdje istovremeno rezerv vise npr objekata i onda kaluklira do zadnjeg dana prakt..moguce je da je nasao I drugi smjestaj i sad zeli polog nazad.a mozda je vec tako razmisljao i dok je uplacivao depozit.sto uopce nije iskljuc…sto po meni nije u redu..jer cemu onda smisao depozita sa kojim u biti potvrdujes ili osiguravas rezev. Itd kad ga na kraju kao iznajm vracas.zasto uopce onda postoji..po tom Nisam ni trebao uzimati depozit .jer gost bi ionako vjerovatno u meduvremenu otkazao..molim za vase misljenje I savjet

 19. Marko, depozit ima upravo tu svrhu koju ste naveli, i trebao bi vas od takvih gostiju malo više zaštiti. Ovo što sami navodite je konkretno vezano s Booking.com.

  Provjerite koje uvijete otkazivanja i vraćanja depozita nude, i ako imaju neki strožiji model iskoristite njega. Airbnb također nudi jako fleksibilne uvijete otkazivanja do tjedan dana od same rezervacije, ali i jako stroge s 50% depozita koji se vraća ako je otkazano unutar 30 dana do rezervacije.

  Tako da je na vama kao iznajmljivaču da kroz sustav odaberete koji vam model najbolje odgovara, ili ako vam niti jedan zbog toga ne odgovara jednostavno odustanete od suradnje gdje ne možete poslovati po vašim uvjetima.

 20. radim sa airbnb.vec dugo vremena…nekoliko i vise godina od samog njihovog pocetka prakt.. i sto se toga tice stvarno najzadovoljniji sam sa njima.. .ali po njihovom postoje sam tri opcije trenutno:Flexible, Moderate, and Strict.. sa tim da je ovaj zadnji strict vezan za 50% depozita unutar sedam dana i ne vise od toga sto se tice dana ..postoje jos opcije super strict 30 dana i i 60 dana.. ali te opcije nisu trenutno dostupne..nemam pojma zasto? i zasto te opcije nisu dostupne?????. iako sam negdje procitao da airbnb favorizira goste koji imaju povoljnije uvjete otkazivanja ,oko rangiranja ..cak je negdi spominjano bilo da ako imate ostriju politku otkazivanja placat ce te vecu proviziju itd.. ne znam koliko su ti podaci tocni.. ili ako vi imate mozda neka saznanja o tome..dobro bi doslo i da ostali znaju

 21. Ovdje piše više o toj super striktnom pravilu otkazivanja https://www.airbnb.com/home/cancellation_policies#super-strict-30

  Radi se o posebnim uvjetima kada se mogu zatražiti. A ovo ostalo da se favoriziraju oglasi s fleksibilnijim i manjim akontacijama je nažalost točno. Sve takve stranice su maksimalno prilagođene gostu, i zbog toga takve uvjeti otkazivanja su i popularniji, pa zbog toga imaju i prednost nad strožim uvjetima otkazivanja.

  Airbnb to na neku ruku kompenzira činjenicom da gostu odmah naplati cijeli iznos rezervacije, pa te novce na kraju nema gost, već Airbnb, i tako se filtrira dio “neozbiljnih” gostiju i rezervacija koje rade. To naravno za smještaj koji nije na udarnoj lokaciji s velikim brojem upita i dalje nije najbolje rješenje, pa bi svaki iznajmljivač sam trebao odrediti da li mu se prednost takvih stranica i broja rezervacija koje preko njih dobije isplati da riskira takva moguća otkazivanja.

  To je i jedan od razloga zašto s jako malo posredničkih stranica i portala osobno surađujemo jer se nalazimo na lokaciji koja nam ne omogućuje igranje s takvim rizikom usred sezone. Da smo na boljoj lokaciji gdje se u dan dva može iznajmiti svaka nastala rupa najvjerojatnije niti ne bi tražili akontaciju.

 22. jos jedno jako bitno pitanje a mislim da ce itekako koristiti ostalima.. sto se tice povrata depozita odnosno akontacije u propisanom roku pogotovo vezano za booking.com..naime prilikom prebacivanja sa vaseg racuna na racun gosta placa se odredena provizija koja vas kosta od 80 -100 kn ..bas sam pitao u OTP banci .. tako da ispada da ne samo da cu morati vratiti depozit nego cu jos morati platiti proviziju na taj vraceni depozit koja nije bas mala..da li postoji mogucnost da se to moze izbjeci bilo kako bilo.. jer vidim u gore tekstu da je moguce troskove prijenosa novca prebaciti na racun gosta.. medutim u pravilima od booking.com.. ne stoji ta mogucnost .niti napomena .. jedino da ako gost otkaze rezervaciju u nekakvom roku od 30 -60 dana recimo ..zavisno kako ste odredili..ima pravo na povrat.depozita
  . da li ste imali takvog slicnog iskustva i sto napraviti u toj situac

 23. Marko, prebacivanje troška transakcije povrata akontacije se može regulirati jedino ako je gost direktno s vama stupio u kontakt te ste tu stavku naveli u uvjetima otkazivanja rezervacije. Ako je to nešto što nije uključeno u Booking.com i ako taj trošak kao posrednici prebacuju na vas ili gosta tu bi se trebali direktno javiti njima i vidjeti da li nude i druge opcije po tom pitanju. Također iznos provizije ovisi i o banci. Nemam osobno iskustva s booking.com ali u Erste banci za niti jedan primljeni depozit nismo platili preko 10 kn troškove, niti kod slanja.

 24. odlicno ..bitno je da znam za Erste banku sad..vjerovat ce pomoci drugima..sto se tice booking.coma kod njih se nigdje u pravilima ne spominje u slucaju vracanja akontacije da je troskove duzan snositi gost pogotovo ako je on otkazao… niti se to moze ubaciti u stavke.sto je sasvim normalno i logicno.. obratio sam se i booking.com sa pitanjem zasto toga nema, i zasto to nije navedeno, naravno nisam dobio jos nikakav odgovor..jedino znaci ostaje mogucnost kad gost otkaze i kad zatrazi povrat da ga direktno obavjestim da on mora sam snositi troskove ili da ce mu iznos povrata biti umanjen
  za troskove

 25. Ovo s direktnim kontaktiranjem vrijedi za goste koji nisu išli preko posrednika. Ako je gost išao preko Booking.coma ili druge stranice koja je posredniku vašim transakcijama nemojte gostu privatno javljat što i kako će mu se vratiti. Osim što će gost posumnjati da ga se želi prevariti, i sama stranica će vas suspendirati jer nije po pravilima da ako nude preko sebe posredstvo plaćanja da vi to s gostom privatno dogovarate.

  Znači moj savjet je vrijedio za goste i akontacije koje ste osobno primili, a ne preko booking.coma.

 26. Pozdrav. Molila bih da mi odgovorite…. Naime, uplatili smo akontaciju od 600 kn za jedan apartman, dogovorili 9 noćenja po 50 eura po noći. Došli u apartman, međutim…nismo zadovoljni. Jednu noć smo prespavali tamo. Tražimo drugi smještaj jer nam ovaj doista ne odgovara. U slučaju da prekinemo ovdje ljetovanje, koliko smo dužni platiti vlasnici? Nije nas (za sada) još niti prijavila u Turističkoj zajednici (nije tražila osobne karte, podatke…ništa). Molim hitan odgovor ukoliko je moguće. Hvala

 27. Vlatka, akontacija služi iznajmljivačima kao minimalna sigurnost od ne dolaska gosta i kada iznajmljivač taj termin više ne uspije popuniti. U poslovanju nama je to veliki oportunitetni trošak kako god se okrene, ali s akontacijom se taj trošak malo smanji.

  E sad ako je iznajmljivač krivo se oglasio, vama ponudio uslugu koja kao oglašena ne postoji vi isto tako imate pravo napraviti prigovor za to i zbog usluge koju ste platili ili trebali platiti, a ne dobivate ju, biti ogorčeni.

  Ako je tako javite iznajmljivaču sve probleme zbog kojih planirate otkazati smještaj te se probajte dogovoriti da platite samo onaj dio koji ste koristili, tih par noćenja.

  Ako je oglas bio točan, ali tek po vašem dolasku ste vidjeli da vam smještaj ne odgovara takav kako je oglašen iznajmljivač će vrlo vjerojatno tražiti i ostatak iznosa pošto nije napravio grešku u prezentaciji.

  Tu sada se također trebate s njim dogovoriti da vidite koja bi bila fer kompenzacija, a da možda nije puno plaćanje. Ali to ovisi isključivo o dogovoru vas i iznajmljivača.

  Također napomenite da vas je trebao prijaviti.

  Nadam se da ćete brzo riješiti ovaj problem u kojem ste se našli.

 28. Pozdrav. Došlo je do preklapanja rezervacija i prekasno smo to vidjeli. Šaljem mail i konačno sam na telefon dobila osobu na booking comu koja kaže ako ne nađem smještaj za goste u roku od 24 h, oni će im ponuditi sličan mom koji košta za 4 dana 2000€.Kod mene je za isti broj noćenja 580€. Tu razliku moram snositi ja!?!? Pa što je to? Molim hitni odgovor! Jako sam razočarana u booking. A koliko sam imala već rezervacija i odustajanja u zadnji tren??? Morala sam se snalaziti svakako da popunim sezonu?!!!!!

 29. Moj slučaj. Gosti prije 4 mj. rezervirali Studio za dvije osobe. U međuvremanu se puno puta čuli, imate ovo, imate ono…naravno sve sam potvrdila da imam. Nakon 4 mj. piše da su dobro razmislilini i zaključuju da će im Studio biti mali, ako imam dvosobni apartman. Začudila sam se i nije mi bilo drago, ali slučajno se desilo da imam slobodan apartman u istom terminu. Ponudila sam im apartman, po ciheni apartmana. Četiri dana sam čekala odgovor da znam ako su se odlučili za apartman, jer bi studio ponudila drugim gostima. Stiže poruka, mi bi povrat akontacije. Pitam a zašto kad imam ono što ste tražili? Nakon dugog dopisivanja gost kaže da je skuplje nego studio. Bilo je nekih 300 eur skuplje. Opet ja svoju štetu ponudim skonto od 100 eur, samo da budu zadovoljni. Ooet ništa, uporno traži povrat akontacije. Akontaciju neću vratiti jer mi je termin bio 4 mjeseca zatvoren, i razlog je nikakav. Gost prijeti tužbom. U ponudi nisu bili navedeno uvjeti otkaza.

 30. Pozdrav Vesna… osobno ne bi vidio nikakvu prednost u zadržavanju akontacije pogotovo kada je očito da se gost misli baviti tužbama. Na sve to kako ste naveli niste imali navedene uvjete otkazivanja što daje prednost gostu koji je zaštićen pravima potrošača. Nažalost takve stvari se dešavaju, gosti otkazuju rezervacije zbog mnogih razloga, i od kojih nisu svi opravdani za nas iznajmljivače. To je rizik ovog posla koji bi morao biti uračunat u poslovanje. Nitko ne kaže da morate vratiti akontaciju, ali na kraju sa svim što se bude sada desilo oko nje mislim da ćete imati samo dugoročno više negativnih posljedica nego koristi od tih 20% akontacije koju ćete “možda” zadržati.

 31. Hvala na odgovoru. U međuvremenu smo se dogovorili na određeni postotak povrata akontacije.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar