Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Oprez s ponudama web stranica za oglašavanje smještaja

Web stranice za oglašavanje smještaja privatnih iznajmljivača niču brže nego gljive poslije kiše. Ali treba li im svima vjerovati? Kako prepoznati kvalitetnog ponuđača ovakvih usluga oglašavanja i onog koji to nije?

Koje trikove koriste da zavedu iznajmljivače? I koje smo web stranice osobno recenzirali i isprobali te ih preporučujemo dalje?

Sve su to pitanja na koja ćemo za vas kroz ovaj i nekoliko budućih tekstova pokušati odgovoriti.

Web oglašavanje apartmana – san svakog iznajmljivača

Kada uzmete u obzir koliko se ljudi bavi turizmom u Hrvatskoj,  i koliki se postotak iznajmljivača tek sada počinje upoznavati s prednostima interneta i online promocije, ne čudi velika ponuda web stranica koja nudi upravo tu uslugu.

Ideja tj. želja iznajmljivača je jednostavna. Iznajmljivač koji ima strah prema tehnologiji ali s velikom željom da ga ista puni bez ikakvog njegovog angažmana okreće se raznim ponudama za web oglašavanje. One ga idealno za 1-5 eura dnevno reklamiraju i dovode mu desetke gostiju na vrata dok na iznajmljivaču preostaje samo da pobire keš.

Kada prvi oglašivač ne uspije izrealizirati ponuđeni san iznajmljivača oni se okrenu drugom ponuđaču, a kada drugi ne uspije okrenu se trećem. I tek nakon njih nekoliko shvate da tu nema koristi i da su samo izgubili novac. Tada odustaju od svega i zauvijek prekriže web oglas kao isplativu investiciju.

Naravno nisu svi web oglašivači bačen novac. Ali zbog većine loših, nekolicina dobrih oglašivača smještaja strada, a ideja web oglašavanja koja bi svakako pomogla iznajmljivaču trpi nepovjerenje u njezinu isplativost i mnogi joj okreću leđa.

Ali da znate prepoznati dobre stranice za oglašavanje morate znati što je potrebno da oni budu uspješni za vas i zašto oni koji to nisu nikada neće niti biti bez drastične promjene poslovanja.

Što znači biti uspješna web stranica za oglašavanje smještaja?

Na ovo pitanje ćemo odgovoriti s gledišta iznajmljivača i što nama znači uspješna stranica za oglašavanje.

Da bi neka stranica, portal ili web direktorij za oglašavanje smještaja bili uspješni oni iznajmljivaču moraju vratiti uložena sredstva kroz zaradu i ostvarene rezervacije, povećanje broja pregleda oglasa i web stranice, povećanje upita za smještaj, a povezano s tim povećati broj ostvarenih rezervacija i stalno se truditi promovirati smještaj iznajmljivača ili lokaciju gdje se on nalazi.

Ako je jedan ili više tih uvjeta zadovoljen obično će se iznajmljivaču već kroz prvu ili drugu realiziranu rezervaciju višestruko isplatiti svaka uložena kuna u taj web oglasni prostor.

Zašto je nemoguće da svaka web stranica bude uspješna?

Odgovor je vrlo jednostavan. Problem leži u Googleu (i drugim tražilicama) i navikama gostiju koji kod online traženja smještaja rijetko kad pretražuju više od top 10 ponuđenih rezultata pretraga za traženi pojam. A web stranica s oglasima ima na tisuće i zbog toga većina ne dopre do dovoljnog broja gostiju da im prezentira vlastiti oglas.

Zato bi se dalo raspravljati o isplativosti plaćenog oglašavanja na preko 10 web stranica odjednom.

Iako za određene popularne pojmove pretraga može u top 10 biti jedan set stranica, a za drugi pojam drugi set, ovisno kako se je koja pozicionirala za te pojmove, no najčešće to u praksi nije slučaj što možete i sami provjeriti.

Sličan problem se javlja i na Facebooku i svim drugim društvenim mrežama kroz koje ovakve stranice nude dodatne plaćene ili besplatne pakete oglašavanja.

Provjerite svaku ponudu prije nego bude kasno

Ovim tekstom smo tek zagrebali temu web oglašivača privatnog smještaja i postavili više pitanja nego smo na njih ponudili odgovora. Ali već u sljedećem tekstu planiramo detaljno objasniti i odgovoriti na pitanja s čim sve takve web stranice privlače iznajmljivače, što od toga realno možete a što ne možete očekivati. Zašto samo njih nekolicina uspije održati svoju riječ i ponuditi obećanu uslugu dok se većina samo drži onog da će vam za tu “uslugu” uzeti novac!?

Zato ne propustite nastavak na ovaj članak kako biste uštedjeli novce na lažnim obećanjima i uložiti ih u profesionalne timove kojima je interest pomoći iznajmljivaču i tek kasnije kroz vašu dobit profitirati.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

13 Comments

 1. Pozdrav,

  Nemam apartman no reći ću vam jednu ideju koju je moja tetka isprobala.
  Nabavila je web stranicu preko jednog servisa cijena cca 200-300 kn, a nakon toga sam joj napravio google adwords oglasnu kampanju što ju je koštalo dodatnih 500 kn i za mj. dana je imala popunjenu cijelu sezonu. Smatram isplativije uložiti u ovaj način oglašavanja iz razloga što ste na tim raznim oglasnicima samo zrno pjeska na plaži koje veliki broj surfera neće niti primjetiti. Ovako smo išli ciljano kada netko traži npr. “apartman u Malinskoj” uvijek je među prvih 10 na pretraživanju jer se njezin oglas prikazuje za traženi pojam

 2. Je ovo je super ideja. Google oglasi su stvarno još uvijek najbolji i isplativiji način za dovući posjetitelje na web stranicu a onda uz odgovarajuću konverziju i napuniti apartmane s gostima.

  Samo za isplativu kampanju putem njih treba se dobro informirati i biti upoznat s cijelim sustavom ili jednostavno prepustiti nekom taj posao tko je za to stručan kako je vaša tetka vama to prepustila.

  U suprotnom bi se moglo potrošiti dosta novaca za krivo optimiziranu kampanju.

 3. Ja se bavim Google AdWords & Facebook marketingom u profesionalnom smislu i znam za što mogu garantirati za što ne, ali svakako bih preporučio da isprobate uslugu.
  Ok sad ovo možda malo spamerski izgleda no mogu ponuditi probne kupone u vrijednosti od 500 kn po cijeni od 100 kn. pa ukoliko netko želi može mi se javiti.

 4. Ma ništa nije spamerski. Dapače, svatko ima pravo nuditi vlastite usluge.

  Evo slobodno se javite na apartmani(at)vila-kruna.com pa da vidimo sto se da dogovoriti vezano za AdWords testiranje suradnje 🙂

 5. ovo što je google.com napravija sa bonovima od 500,00 kn je nekorektno prema stalnim oglasivacima…. novi su dosli utrošili 100 kn ponašaju se ko pijani miljarderi… dizu cijenu klika na 7 – 10 kn… gdje je nekoc bilo 2 – 4 kn… uhvate – 4 – 5 rezervacija i nestanu… i tako dode novi….

  Izet Fazlinović bi rekao: Google ti si đubre jedno…

 6. Da neki dođu iskoriste bonus i ispucaju jako dobru šansu za dobrom zaradom, zato taj posao treba prepustiti nekome tko ima iskustva u tome jer za isti novac se može napraviti puno više.

 7. Adwords je, po meni, za male iznajmljivače totalni promašaj, osim ako nemaju neku ludu konverziju (do koje se nemože doći bez optimizacije kroz testiranja kampanje ili skupog softwarea tipa kenshoo i slično). Dok dođete do optimizirane kampanje, tih 500 kn je davno otišlo.

  + svaki oglasnik koji iti malo drži do sebe i svojih oglašivača će bidati na prve pozicije na većinu ključnih riječi, i to s puno većim dnevnim budžetom od vaših 500kn za cijelu kampanju..

  Savjet za iznajmljivače: kanite se adwordsa, oslonite se na provjerene portale koji Vam pune kapacitete za prihvatljive cijene.

  Svake godine dajte šansu novom oglasniku i kroz sistem eliminacije dolazite do svojih kanala promocije.

 8. Slažem se s Tarzanom, ludo je pretpostaviti da iznajmljivači mogu za 500 kuna napraviti uspješnu kampanju s kojom bi za mjesec dana popunili sezonu, žao mi je Davore ali tvoj komentar je kako si sam rekao spamerski. Ma sve je to OK ti živiš od toga, ali nije u redu da ljudima daješ lažne nade, jer kad bi tako jednostavno bilo svi bi se tako oglašavali. a što se tiče WEB oglasnika ništa vam ne može garantirati da je našto dobro ili loše. Meni su neki skupi bili čisto bacanje novca, a neki besplatni su me ugodno iznenadili. Jer dovoljno je da dobijete jednu rezervaciju i uloženi novac se isplatio. Govorim iz višegodišnjeg iskustva i na žalost mogu samo reći da nema nijedna stranica koja se u potpunosti isplati ma kako jeftina ili skupa bila. Znači vječito isprobavanje i riskiranje, jer stanica koja je lani bila super, ne mora značiti da će biti i ove godine i obratno, jer sve ovisi koliko oni ulažu u svoje poromoviranje, a taj podatak ne možete na žalost nigdje provjeriti. Moj savjet: oprezno s velikim sumama novca za oglašavanje; bolje je dati manje novca na nekoliko relativno poznatijih stranica nego puno na samo jednu (jedino ako imate vrhunske apartmane s bazenom u nekom poznatom turističkom mjestu, a onda vam i ne treba puno reklamiranja).

 9. Google adwords vam neće napuniti apartmane, to i dalje ovisi kakvu ponudu imate znaći usluga, cijena, izgled, opremljenost, lokacija, vaša moć pregovaranja itd. su najbitniji. Ako iznajmljujete neki mali, jadni i neodržavani smještaj ni 10 000 vam neće biti dovoljno.

  Adwords vam dovodi posjetitelja na stranicu znatno prije nego on posjeti neki portal za oglašavanje gdje se nalazi na tisuće drugih oglašivaća i tu je prednost, da vas korisnik pronađe prije vaše konkurencije pa onda ako imate odličnu ponudu vrlo je lako imati booking.

  Spomenuti apartman je luksuzno opremljen profesionalno oslikani zodovi, dizajnerski namještaj, kartica ključ, digitalno kojim se upravlja vodom, strujom, tv-om, klimom itd. bilo je bitno samo privući korisnika na stranicu.

  Čak 90% pretraživanja za apartmane, ville, hotele itd. počinje upravo na Google tražilici, koja uključuje i plačene oglase. Prije nego potrošite stotine kuna na oglašavanje po raznim oglasnicima (a isprobao sam ih) gdje se nalaze stotine sličnih oglasa, gdje vaš možda neće ni zamjetiti dok će pregledati stotine oglasa vaših konkurenata, razmislite o oglašavanju na Google AdWordsu i preduhitrite konkurenciju.

 10. Mislim da su veliki problem lažne brojke koje web stranice za oglašavanje smještaja prezentiraju i traže naknadu za oglašavanje smještaja na stranicama.
  Nisam siguran dali je dozvoljeno na ovim stranicama reklamirati vlastite stranice, međutim želim napomenuti da imam stranicu za oglašavanje smještaja (www.2croatia.com) i potpuno je besplatno oglašavanje, potrebno je uložiti malo vremena i oglasiti se. Ne mogu dati informacije o broju upita, jer se vlasnike smještaja može kontaktirati osim kontakt forme i direktno putem telefonaa ili linkom na službene web stranice smještaja. Ukoliko netko ima pitanja može ih postaviti ovdje ili na mail info@2croatia.com

 11. Ovu godinu sam počela sa iznajmljivanjem vlastitog apartmana i to tek preko jedne plaćene stranice koja je godišnje 750 kuna, i bila sam zadovoljna jer mi je 50% prostora popunjen preko nje, ako koga interesira (http://www.reklamauceskoj.cz/) i da napomenem imala sam u godinu dana 7500 pregleda. Odlično mi je jer ne trebam WEB stranicu, sama dogovaram sa gostima način plaćanja i rezervacije putem maila.

 12. Svaka reklama se isplati a svi oni koji očekuju za par stotina kuna godišnje da će imati popunjen smještaja i par dana su nerealni, ne postoji takav oglašivač. Uz to vrlo je važno što se reklamira i gdje, dobro uređeni apartman u Dubrovniku i ne treba puno reklame jer je on sam sebi reklama ali ako oglašavate loše uređen smještaj sa lošim slikama bogu iza nogu onda je to druga priča.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar