Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kako prepoznati kvalitetnu stranicu za oglašavanje apartmana i soba?

/
/

U prethodnom tekstu smo preporučili oprez kod odabira web stranica, portala i web kataloga na kojim ćete se plaćeno oglašavati.

Jer ako vas stranica traži naknadu da postavi vaš oglas bitno je da znate kome vjerovati, što očekivati i isplati li vam se uopće platiti takvu uslugu i kod koga.

U ovom tekstu ćemo detaljnije analizirati što čini kvalitetno web odredište za reklamiranje privatnog smještaja.

Pozicioniranje na tražilicama

Ovo je jedan od najvažnijih faktora na koje osobno obraćamo pozornost kod odabira web lokacije gdje ćemo staviti besplatni ili plaćeni oglas.

Ako se određeni portal za najpopularnije i najtraženije pojmove pretraga gostiju ne pojavljuje među prvim rezultatima na tražilicama izgledno je da će imati znatno manje posjeta od stranica koje se izlistaju u prvih 5 (max 10) rezultata. A s manjom posjetom stranice prikazivanje vašeg oglasa gubi na isplativosti ulaganja.

Na to da stranica bude u samom vrhu kod rezultata pretrage utječe više faktora: kvalitetan SEO, kvalitetan sadržaj, relevantnost sadržaja u odnosu na pretragu, broj posjeta i prosječno vrijeme boravka na stranici, bounce rate i mnogi drugi više i manje važni i međusobno povezani faktori kroz koje Google i druge tražilice određuju koje će rezultate gostu staviti u sam vrh i oko kojih se je razvila cijela nova industrija.

S obzirom da su za sve to potrebni stručnjaci i značajne financije sa sigurnošću se može reći da stranice koje vam se prikazuju prve na Googleu kvalitetno pristupaju svom poslu. Što naravno za iznajmljivača još uvijek ne treba značiti ništa niti je to garancija da se isplati platiti oglas.

Vodič kroz prepoznavanje kvalitetnih odredišta za oglašavanje apartmana i soba omogućila vam je stranica HrvatskaApartmani.hr.

HrvatskaApartmani.hr omogućuju iznajmljivačima oglašavanje na 13 nacionalnih domena u 13 različitih Europskih država. Godišnje svojim iznajmljivačima (njih preko 3000 iz Hrvatske) ostvare preko 120 000 upita dok njihovu ponudu pregleda preko 1 200 000 posjetitelja.

Email tehnička podrška iznajmljivačima dostupna je 24 h dnevno a telefonska od pon-sub 08-20 h. Više informacija o njihovoj ponudi potražite ovdje:

Oglašavanje apartmanahttp://www.hrvatskaapartmani.hr/posebna-ponuda-za-oglasavanje

Dodatna ponuda za oglašivačehttp://www.hrvatskaapartmani.hr/placeni-oglasi.aspx

 

Plaćeno oglašavanje i promoviranje smještaja, destinacije i države

Uz prirodno rangiranje stranica među tražilicama jako je važno i ono plaćeno predstavljanje ponuda kroz oglase. Dok jedna stranica može biti “prirodno” prva na Google rezultatima neka druga može platiti oglas iznad ili pored rezultata pretrage i tako preuzeti veći dio klikova gostiju.

Nerijetko stranice koje oglašavaju smještaj imaju brojne reklamne kampanje za određena geografska područja i tipove ponude kroz koje ciljano za svaku regiju i vrstu iznajmljivača privlače goste k sebi.

I ovdje je vidljivo da su bitna značajna ulaganja i znanja da se takva promocija isplati i može ostvarivati kroz duži period što je opet velika prednost za iznajmljivača koji to ne može u tom opsegu odraditi sam.

Kvalitetno riješeno pretraživanje ponude smještaja

Kada gost jednom dođe na stranicu koja oglašava smještaj bilo prirodnim putem ili kroz plaćeni oglas važno je da u što kraćem roku dođe do željenih informacija o ponudi.

Ovisno o gostu kriteriji pretrage smještaja na samoj stranici mogu biti jednostavni ili složeni.

Nekima je samo bitno da apartman bude blizu mora. Drugima će biti bitno da li apartman zadovoljava više od jednog uvjeta poput toga ima li klimu, TV, hladnjak, pogled na more, da li se nalazi u prizemlju ili 3 katu, i dr.

Samo implementiranje naprednog pretraživanja ponude nije dovoljno da se riješi ovaj problem. Pretraga mora biti nenametljiva s jedne strane a moćna i odmah dostupna s druge.

Ima primjera web stranica koje ako gost ima samo jedan kriterij pretrage mora prolaziti cijelu stranicu ostalih kriterija. Istina, ne mora ih sve popuniti ali samo scrollanje kroz njih će većinu gostiju odbiti od nastavka pretrage. S druge strane ako je pretraga jednostavno postavljena i nije jasno naznačeno kako brzo proširiti njezine parametre može se dogoditi isti scenarij odustajanja gosta.

Ovdje vrijedi slično pravilo kao i kod kontakt formi i obveznih polja za slanje upita o kojem smo već pisali.

Dizajn prezentacije smještaja

Ovo je usko povezano za prethodnom točkom. Najkvalitetnije i najbrže pretraživanje ponude smještaja nema smisla ako rezultati te pretrage daju informacije koje se teško mogu razumjeti i pročitati.

Napadan dizajn ili nepostojanje uređenog dizajna koji u oba slučaja miču fokus gosta s važnih informacija pretrage na sebe su loša dizajnerska praksa koji šteti svima.

Gosti nemaju više vremena niti volje navikavati se na svaku novu stranicu na koju naiđu. Ako im odmah nije sve jasno, uredno strukturirano i vizualno privlačno na način koji njima odgovara bez razmišljanja odlaze dalje.

Zato ako vam se stranica osobno ne sviđa vjerojatno isto o njoj misle i drugi posjetitelji i slobodno je preskočite.

Prednost lijepih fotografija i njihova kvalitetna implementacija u prezentaciji smještaja također je bitna. S velikom sigurnošću možete očekivati znatno bolje rezultate onih web oglasnika koji bez obzira na vlastiti dizajn stavljaju veći fokus na prezentaciju smještaja kroz fotografije (Airbnb je najbolji primjer te prakse).

Detaljan opis smještaja i lokacije

Osim što su informacije o smještaju važne za kvalitetnu naprednu pretragu i usporedbu više ponuda isto tako su te informacije s detaljnim tekstualnim opisima smještaja bitne za kvalitetan SEO, rangiranje na tražilicama i na kraju za gosta kojeg možda zanima nešto što niste kroz check-box mogli odabrati prilikom kreiranja oglasa.

Primjer toga bi bio šank za goste na terasi, grijani/osvijetljeni bazen, više od jednog grilla za goste i dr. prednosti koje nudite a nisu dio većine formulara web oglasnika kod kreiranja oglasa.

Ovim putem osim što stranice same sebi čine uslugu čine je i iznajmljivačima koje dobiju prostor za objavu informacija o sebi koje će ih uzdignuti iznad konkurencije.

Uz ovo neke stranice same dodaju opise vaše lokacije ili tu mogućnost ostave vama kako bi se gost mogao odmah upoznati i s ponudom van vašeg smještaja.

Aktivnosti na društvenim mrežama

Ignorirati društvene mreže i njihovu snagu kod dovođenja posjeta i gostiju stvarno više nema smisla.

Stranice koje su toga svjesne i ulažu i u taj vid promocije, redovno su aktivne na društvenim mrežama te uz to nude i promoviranje putem društvenih mreža garantirano će za iznajmljivače oglašivače ostvariti bolje rezultate i dovesti veći broj gostiju.

Zato ne zanemarite i ovu mogućnost kod budućeg odabira gdje se oglasiti jer kao što ćemo vam pokazati u recenziji jedne web stranice upravo je Facebook bio zaslužan za skoro polovicu primljenih upita putem njih.

Brzi kontakt i dostupna tehnička podrška

Kontakt gosta s iznajmljivačem obično ide ili preko web stranice i kontakt forme gdje se oglašava ili direktno iznajmljivaču na mail/telefon. U oba slučaja taj proces mora biti brz i bez prepreka.

Ovdje je svaki dodatni nepotrebni klik važan i može činiti razliku između javljanja i ne javljanja gosta.

Ako nešto gostu ne radi kako treba ili vama treba pomoć bitno je da tehnička, a pogotovo prodajna podrška bude brza i rješava sve probleme i upite u prihvatljivom vremenskom razmaku i da se uvijek omogući kontakt gosta s iznajmljivačem.

Dostupnost na više jezika

Gost iz Poljske će na svom jeziku tražiti smještaj i na njemu očekivati povratne informacije, ako ne na svojem onda na engleskom. Hrvatski jezik sigurno neće krenuti učiti zbog 7 dana ljetovanja :).

Bitno je da web oglasnici budu spremni dočekati takvog gosta na svoje stranice i ponuditi im odmah razumljivu i jasnu informaciju na njihovom jeziku o ponudi koju gleda. Što više jezika određena stranica nudi ili specijaliziranih stranica za određeno govorno područje to bolje. Samo obratite pozornost da taj prijevod bude kvalitetan a ne odrađen kroz Google Translate.

Posvećenost drugim jezicima ne bi trebala stati ovdje već bi se trebala prebaciti i na sve druge promotivne aktivnosti od rangiranja na tražilicama, oglašavanja, društvenih mreža i kontakt podrške kako bi se stvarno postigli najbolji efekt za sve.

Dodatne usluge

Neke od sljedećih usluga nisu toliko bitne za uspjeh određene stranice ali mogu pokazati njezinu ozbiljnost kod pristupanja oglašavanju iznajmljivača i zbog toga ih ne bi trebalo zanemariti:

 • Da sami dodaju vašu ponudu u bazu
 • Dostupnost oglasa na više različitih domena/jezika
 • SMS obavijesti o primljenim upitima
 • Offline promocija kroz brošure i tiskana izdanja
 • Usporedbe ponuda
 • Recenzije smještaja
 • Statistika posjeta oglasa/regije i dr.

Zaključak

Do sada smo nabrojali nekoliko najvažnijih, po našem sudu, faktora za prepoznavanje kvalitetne web stranice koja nudi oglašavanje apartmana i soba.

Među njih se može uvrstiti još dodatnih kriterija ali zbog širine ove teme nismo im posvetili posebnu pažnju (neki drugi put hoćemo).

Naravno držanje ovih savjeta ne znači pronalazak savršene stranice koja će vas popuniti za sezonu, niti znači da neke druge stranice koje ne zadovoljavaju sve ili neke kriterije ne mogu učiniti upravo to – iznajmiti vaš smještaj.

Ali o tome će biti više riječi u sljedećem tekstu kroz koji ćemo pokazati kako odabrati savršenu stranicu za promociju vlastitog smještaja i ukazati na problem rastućeg broja stranica kojima je jedina svrha uzeti novce iznajmljivačima i nestati.

Za koje od navedenih kriterija smatrate da nisu toliko važni kod odabira stranice za oglašavanje? Da li smo zaboravili nabrojati koji bitan? Mišljenja i prijedloga slobodno ostavite u komentarima.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

24 Comments

 1. ovaj tekst nemoze nitko uzimati kao objektivan kada je polovina teksta reklama na sponzora . WTF. ili napisite objektivan clanak ili pisite konkretno reklamni tekst a ne “u ovom tekstu ćemo detaljnije analizirati što čini kvalitetno web odredište” a odmah poslije “Vodič kroz prepoznavanje kvalitetnih odredišta vam je omogucila reklamna stranica XY”

 2. Poštovani Kermit,

  Ako smatrate da neki dio teksta nije objektivan ili točan slobodno ukažite na njega i doprinesite ovoj temi svojim mišljenjem i iskustvom kroz komentare ili ako želite možete ga i podijeliti i kroz blog post.

  Samo zato što je jedna reklamna stranica prihvatila sponzorirati određenu temu i podržati rad bloga to po ničemu ne znači da će se ovdje mišljenja subjektivizirati njima i iznositi bez pokrića. Tekst je bio napisan ranije, a na mišljenje bilo kojeg autora se kasnije ne utječe niti to dozvoljavamo. A svi imaju pravo sponzorirati tekst ako to žele. Molim vas da uočite razliku između PRa i teksta koji je plaćena recenzija i ovog što je ovdje napravljeno.

  Svi autori su ozbiljni iznajmljivači i sve napisano temeljeno je na vlastitom iskustvu bilo ono dobro ili ne za oglašivače, sponzore ili nekog trećeg.

  Smatram da iznajmljivačima ovakvi osvrti pomažu i mogu pomoći kasnije kod odabira kvalitetnog oglašivača koji će im vratiti uloženi novac kroz rezervacije.

  Pogotovo oni koji podržavaju otvoreno raspravljanje na ovo temu poput stranice koja je sponzorila ovaj tekst :). Sada možete ovo shvatiti kao reklamu ili moje objektivno mišljenje na ovu temu :).

 3. Smijem li ja na mom forumu omogućiti reklamiranje apartmana? Bez ikakve naknade, ne pružam nikakve usluge kontakta između gosta i iznajmljivača, već čisto informativnog karaktera. Iznajmljivači stave informacije o apartmanu/ima i kontakt telefon i/ili email. Je li to dozvoljeno, ili bi i za to trebao imati registriranu turističku agenciju ili nešto drugo. Riječ je o kolaborativnom blogu. Blog piše više osoba.

 4. Robi, koliko znam (a nisam previše proučavao) s tim ne bi trebalo biti problema. Mnogi se danas kroz teme na forumima oglase i nude vlastiti smještaj.

  Jedino ako bi radili baš portal/stranicu za oglašavanje. Čujem da inspektori vole proći kroz njih i onda usporediti podatke iz oglasa s pravim podacima i pisati kazne svima uključenima u to.

 5. Da li se itko oglašavao na ovoj stranici http://www.ubytovanivchorvatsku.cz/
  Preporucili su mi ih, dosta su skupi 750kn/godišnje. Uplatila sam, i cca 2 tjedna niti jednog upita. Jucer je stigao upit i odmah rezervacija.
  Razočarana sam za sada, čudno mi je da uopće nema upita, pa me zanima da li itko ovdje ima ili je imao iskustvo s njima?
  Hvala na odgovorima

  Inače meni je glavni i do sada najbolji Njuškalo…Hrvati su najbolji gosti!

 6. I ovdje na blogu je bilo nekoliko preporuka za tu stranicu koliko se sjećam. Osobno ju još nisam stigao isprobati ali ide sada na listu pa budem prvom prilikom.

  Ali ako su vam ostvarili odmah rezervaciju i nije tako loše 🙂 otplatili su vaše početno ulaganje tako da niste u minusu.

  Ja recimo takvo iskustvo imam s Njuškalom. Jako slabo upita a od njih onda jedva jedna rezervacija godišnje. Taman toliko da mi isplate produživanje oglasa i sljedeću godinu 🙂

 7. Komentar na “sponzora članka”;
  120 000 upita godišnje i 3000 oglašivača, znači cca 40 upita godišnje.. i to 750 kn?
  Apsolutno nerealno i neopravdano..

 8. Mislim da su veliki problem lažne brojke koje web stranice za oglašavanje smještaja prezentiraju i traže naknadu za oglašavanje smještaja na stranicama.
  Nisam siguran dali je dozvoljeno na ovim stranicama reklamirati vlastite stranice, međutim želim napomenuti da imam stranicu za oglašavanje smještaja (www.2croatia.com) i potpuno je besplatno oglašavanje, potrebno je uložiti malo vremena i oglasiti se. Ne mogu dati informacije o broju upita, jer se vlasnike smještaja može kontaktirati osim kontakt forme i direktno putem telefonaa ili linkom na službene web stranice smještaja. Ukoliko netko ima pitanja može ih postaviti ovdje ili na mail info@2croatia.com

 9. Komentiram stranicu koju je maivjo spomenula: oglašavam dva četverokrevetna apartmana preko navedene stranice, srpanj i kolovoz su mi samo preko njih napunjeni evo već tri godine. Prezadovoljna sam s njima, a uloženih 750 kn vrati se za jedno noćenje.

 10. Zdravo
  Vi ste zaglavi, a vi zabranjen bankarskog
  nemaju u korist banaka ili bolje imati projekt i tražite finansiranja, loše kreditne ili treba novac za plaćanje računa, novac za ulaganje u poslovanje. ? Onda ako je potrebno da pozajmiti novac ne ustručavajte se kontaktirati mene putem e-mail: bernardfinance@outlook.fr
  saznati više o mom uvjetima i
  povoljne. Uzdržavajte osoba nije ozbiljna
  hvala

 11. nude kredite između pojedinaca u 72 sati
  Ako vam je potreban kredit između pojedinaca da se nositi s
  financijske poteškoće mi smo skupina financijskih stručnjaka
  u stanju napraviti kredit u iznosu vam je potrebno i
  uvjete koji će učiniti vaš life.We može pomoći
  u nekoliko područja, uključujući
  * Financijski
  * Nekretnine
  * Investicijski
  * Automotive
  * Osobni zajam pa vas molimo
  za bilo koju drugu .Please Kontakt informacije molimo Vas da me kontaktirate na adresu: jp.donvide@yahoo.com

 12. ovom slučaju vam može pomoči tvrtka Klik online d.o.o. i njen web portal za b2b trgovanje na web lokaciji http://www.veleprodaja.hr , nadam se da ćete na navedenoj stranici pronači odgovor koji će vam pomoći u vašem poslovanju.

 13. Kvalitetna stranica se najlakse prepozna po tome koliko je ona “up to date” ilitiga moderna i jeli je često ažuriraju tipa cro apartmani, oni imaju dosta novih stvari sto se tice web dizajna i tako.

 14. alltimevacation.com. da li ima neko iskustva sa ovom stranicom za iznajmljivanje.. jako su uporni i uporno me nagovaraju na suradnju.. ali sam skeptican prilicno ..jer nude puno toga cak garanciju da cu imat 7-8 grupa gostiju. i jednu grupu na minim 3 tjedna boravka.. ali ne vjerujem da moze netko garntirati sve to..uz cijenu godisnju njima oko 200 funti..alltimevacation.com… zanima me vase misljenje

  ovo su prednosti koji oni nude:Subscribing with us you will get the following benefits and services.
  + 12 Month Subscription
  + SEM | Social Media Marketing
  + 24 HD Photos
  + Unlimited Description
  + link to your personal website
  + Personal Account Manager
  + 10 Booking Inquiries Guarantees
  And in that inquiries you will get minimum 7-8 bookings guarantee.
  And one booking will be of minimum 3 week

 15. Sve je više stranica za oglašavanje iz dana u dan se rađaju po destak novih, inbox mi je zakrcan sa ponudom oglašavanja apartmana u Hrvatskoj, tako da sam ja za svoje apartmane na otoku Krku napravila jedan filter i odlučila sam sama provjeriti na google kako koji i gdje stoji na pozicijama i na takvima se ciljanim portalima i oglašavam. Šta će mi neka web stranica iz npr. Dubrovnika, a ja imam apartmane na otoku Krku, barem ja tako mislim, a možda griješim. U sredini ljeta ubacila sam se na novi portal Apartmani Krk http://www.apartmani–krk.com i dobila sam 4 rezervacije na tjedan dana za moje apartmane, nadam se da će ove godine biti bolji, a i da ne budu opet ću ostati pošto su ciljani za moj grad, svakako je veća mogućnost nego neke ciljane stranice za neki drugi grad koji je u drugoj regiji.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar