Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kako odabrati kvalitetnu stranicu za oglašavanje apartmana i soba?

Najveći problem kod odabira kvalitetne web stranice na kojoj iznajmljivač želi oglasiti smještaj su nerealna očekivanja takvog oglašavanja.

Na svakoj web stranici iznajmljivač je samo jedan od brojnih drugih iznajmljivača koji nudi svoj smještaj. A svaka takva web stranica je samo jedna među stotinama drugih koja se bori za klikove gostiju. A svi očekuju da će baš njima prvima doći svi gosti sa svojim upitima i novcima. Nažalost to ne ide tako.

Realna očekivanja za vrhunske rezultate

Da plaćenim ili besplatnim pozicioniranjem na određenoj stranici ne budete razočarani ili nezadovoljni konverzijom upita gostiju u potvrđene rezervacije potrebno je imati realna očekivanja.

Uvijek morate znati što možete, a što ne možete očekivati od vašeg oglasa na određenoj stranici. Tako ćete najlakše prepoznati kvalitetnu ponudu u odnosu na mnoge koje to nisu i služe samo za uzimanje novaca iznajmljivačima. Isto vrijedi i za preporuke kolega iznajmljivača i njihove savjet gdje da se oglasite.

Rangiranje na tražilicama i web stranicama

Ne mogu svi, a oni koji i jesu ne mogu stalno biti u vrhu rezultata pretrage niti to mogu ostvarivati stalno za sve pojmove pretraga. Konkurencija je velika, stalno se mijenja i zbog toga se rezultati mijenjaju. Određeni pojam će jedan dan imati jedne “pobjednike” u rezultatima a drugi pojam skroz druge, a već drugi dan sve se to može okrenuti i krenuti ispočetka.

S plaćenim oglasima još je teže održati stalnu poziciju jer su potrebna stalna i značajna ulaganja za promotivne kampanje.

Zbog svega ovoga moguće je da jedan iznajmljivač s određenog područja ima kvalitetnije rezultate putem besplatne stranice koja bolje rangira za popularne pojmove tog područja u odnosu na drugog iznajmljivača s drugog područja i oglasa kojeg plaća (iako je u praksi obrnuta situacija ipak češći slučaj).

Isto tako moguće je da na istoj plaćenoj stranici jedan iznajmljivač dobije desetke upita dok drugi iznajmljivač niti jedan. Zato ako vas neka stranica puni nije odmah dobra za sve, niti loša za sve ako vam se ne isplati oglašavanje na njoj.

Vodič kroz odabir kvalitetnih odredišta za oglašavanje apartmana i soba omogućila vam je stranica HrvatskaApartmani.hr.

HrvatskaApartmani.hr omogućuju iznajmljivačima oglašavanje na 13 nacionalnih domena u 13 različitih Europskih država. Godišnje svojim iznajmljivačima (njih preko 3000 iz Hrvatske) ostvare preko 120 000 upita dok njihovu ponudu pregleda preko 1 200 000 posjetitelja.

Email tehnička podrška iznajmljivačima dostupna je 24 h dnevno a telefonska od pon-sub 08-20 h. Više informacija o njihovoj ponudi potražite ovdje:

Oglašavanje apartmanahttp://www.hrvatskaapartmani.hr/posebna-ponuda-za-oglasavanje

Dodatna ponuda za oglašivačehttp://www.hrvatskaapartmani.hr/placeni-oglasi.aspx

 

Ali nije sva odgovornost na web stranicama s oglasima smještaja. Dio odgovornosti snosi i iznajmljivač vlastitom ponudom, dostavljenim fotografijama i opisima te ažurnošću i kvalitetom odgovara na upite gostiju.

Ako netko ima bolju ponudu ili cijenu i zbog toga preuzima više upita poduzmite nešto da se to promjeni. Ako se prime deseci upita dnevno a malo ih se potvrdi isto nije problem u stranici koja ih je proslijedila već u iznajmljivaču koji bi trebao naći uzrok problema i odustajanja gostiju pred sami čin rezerviranja smještaja.

Oprez! Nije svim stranicama interes napuniti iznajmljivača

Mi smo jedan period spremali svaki email koji nam je nudio oglašavanje smještaja i nakon određenog vremena poslali svima kontra ponudu da vidimo odaziv. Rezultati su bili poražavajući!

Samo 1/3 (Jedna trećina!) svih poslanih mailova od njih 90 je otvorena. Znači, od 90 stranica koje su nudile plaćeno oglašavanje prije par mjeseci samo njih 33 još provjerava emailove. Moguće je da je naš email bio obrisan prije otvaranja ili da je završio u spamu ali ni to ne može drastično poboljšati statistiku našeg uzorka testiranja koja pokazuje da je svaka druga ponuda oglašavanja sigurno bačen novac za iznajmljivača.

Budite sigurni da nema te agencije ili web stranice koja vam može garantirati broj pregleda oglasa, broj upita (osim ako sami šalju laže upite, a ima i toga) ili garantirati poziciju u top 5 na Googleu za dogovorene ključne riječi za 1 euro mjesečno (karikiram).

Odabir stranice za postavljanje oglasa i plaćanje dodatnih usluga

O tome koje uvjete kvalitetna web stranica za oglašavanje smještaja mora ispunjavati smo pisali, a i pokazali smo vam kako jednostavno pronaći najpopularnije pojmove pretraga te za njih na stranim jezicima odabrati i prepoznati gdje se upravo vama isplati oglašavati.

Zaboravite opće termine pretraga! Ciljajte sebe specifičnim pretragama i tako odaberite najbolja mjesta gdje se oglasiti. Najkvalitetnije stranice će ionako uvijek biti u vrhu, a manje popularne i vama isplative zbog specifične pretrage i manje cijene će ovako možda dobiti šansu.

Ako se nude, iskoristite dodatne plaćene usluge poput izdvojenog oglasa za regiju ili postavljanja oglasa u sami vrh pretrage. Ako je konkurencija za određeno područje brojna ovo ulaganje može imati presudnu ulogu kod prikazivanja oglasa i poticanja interesa gostiju.

Isto vrijedi i za Facebook promociju. Samo se prvo uvjerite kroz likeove, komentare i dijeljenja objava na Facebooku da stranica raspolaže pravim ljudima a ne umjetnim i kupljenim fanovima.

Cijena i isplativost oglašavanja

Ovdje ne bi trebalo previše razmišljati o cijeni. Činjenica je da kada bi iznajmljivač ulagao u sve nabrojano da bi mjesečni trošak samostalnog oglašavanja bio višestruko veći nego i najskuplji godišnji oglas putem neke od web stranica. A tu je uvijek i pitanje kvalitete i koliko jedan čovjek može konkurirati timu ljudi koji se samo s time bavi.

To ne isključuje mogućnost da postoje zapostavljeni dijelovi/fraze/tržišta gdje se osobno može konkurirati agencijama, samo iz dana u dan zbog njihove međusobne konkurentnosti to je sve rjeđi slučaj.

Bitno je da vam se ulog bio on 1 ili 100 eura isplati kroz barem jednu realiziranu rezervaciju. A na kraju sezone ponovno rangirajte sve stranice i vidite koje su između isplativih stranica isplativije za dodatno ulaganje sljedeće godine.

I premda ne želim diskriminirati niti jednu web stranicu moram naglasiti da osobno za sada imamo veće povrate investicija  sa “skupljim” stranicama nego s onima koje relativno povoljno nude oglašavanje. Ali ponavljam uvijek ima iznimaka (kojima i sam mogu posvjedočiti) i naše osobno iskustvo ne mora biti i pravilo.

Zaključak

Nažalost web oglasni prostor je sve više zakrčen oglasima smještaja. Biti prvi za određene pretrage bilo preko tražilica ili na web stranicama koje oglašavaju smještaj postaje sve zahtjevnije a samim time i sve skuplje.

Zbog velike potražnje za ovom uslugom pojavljuje se i sve veći broj stranica kojima je jedina svrha oguliti kožu iznajmljivačima s lažnim obećanjima popunjene sezone za sitne novce.

Ovakvi slučajevi štete velikim i malim web stranicama u ovom poslu i stvaraju nepotrebno nepovjerenje u kvalitetu posla koju svi, bez obzira na cijenu oglasa, rade.

Web stranicama koje oglašavaju smještaj je posao da sakupe što više iznajmljivača, prvo manjom pa većom cijenom, i kroz povećane baze iznajmljivača skupljaju dodatna sredstva koja će kasnije dalje ulagati u promociju i pozicioniranje koje se opet vraća kao prednost iznajmljivaču.

Zato najbolji, jedini valjani i iskreni prijedlog koji mogu dati na ovu temu je da iskoristite sve savjete koje smo s vama podijeli do sada, nađite sebi stranice koje imaju preduvjet dovoditi goste sa specifičnim pretragama podređenim upravo vama i na kraju riskirajte! Izdvojite svaku godinu jedan dio financija za nove oglase i dajte šansu i velikim i malim akterima na ovom tržištu i pratite koji vam se isplate a koje ćete nakon isteka oglasa zaboraviti i krenuti dalje.

Kojom ste metodom odabrali gdje se oglasiti? Da li je to bilo istraživanje, preporuka i nasumični odabir pa tek onda testiranje?

Jeste li ikada naišli na stranicu koja je uzela novce i više nikada niste mogli stupiti s njima u kontakt?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

30 Comments

 1. Dobar dan Darko,
  imala bi jedno pitanje tj. ponuđena mi je suradnja sa agencijom Inter chalet ( u petak imamo razgovor) pa me zanima da li ste čuli za njih i kakva je njihova suradnja? na internetu ne mogu ništa pronaći? Hvala na odgovoru
  lijep pozdrav

 2. Nažalost nisam niti ja upoznat s njima niti mi ih je netko do sada predstavio. Javite kako prođe razgovor i ako bi trebali biti zainteresirani za uspostavljanje suradnje s njima 🙂

 3. Apartmani Hrvatska http://www.apartmani-crikvenica.com je također jako dobar portal za privatni smjueštaj i iznajmljivanje. Stranice su dobro posjećene i jako nam je povećana dobit preko tih stranica. Potrebno je da kontaktirate administratora i on vam sam izradi profil. Osnovene podatke koje smo morali poslati su: fotografije, koridinate, osbovne podatke, fotografije objekta i okućnice. Ukoliko sve odmah pošaljete profil će vam biti gotov otprilike kao nama a to je unutar 48 sati. Mi smo prezadovoljni i svakako preporučujemo ovu agenciju i portal. Njihova provizija iznosi 10, jedini uvjet je ažuriranje kalendara zauzeća, u protivnom iznajmljivač plaća penale.

 4. Upravo dobiven odgovor na pitanje o poreznim obvezama fizičkih osoba iznajmljivača – od porezne uprave Dubrovnik (020447353)- fizičke osobe nisu obveznici PDV-a Kratko i jasno.

 5. ovde sama reklama samih vlasnika tih silnih stranica za oglašavanje…ja imam konkretna iskustva jer sam probao za poslednjih deset godina gomilu takvih, mogu reci da sve te “besplatne” nisu nizasta ali sto je i logicno jer kad neplatite nista kako bi oni trebali reklamirati tu svoju stranicu i dovuci va upite – nikako…ja cu jos jednom reci da mi smo evo vec petu godinu na http://www.REKLAMAuCESKOJ.cz (sad se prezentiraju kao http://www.REKLAMA.hr ) i mogu reci da smo stalno zadovoljni, dobijemo otprilike oko 200 upita svake godine i uspijemo popuniti cijeli objekat sa cetiri apartmana samo preko njih a ljudi imaju i dosta pozitivnih referencija kad rade vec preko deset godina taj posao…

 6. Ivane, svatko kao i vi je dao svoje prijedloge na temelju svog iskustva. Molim vas da poštujete tuđe prijedloge isto kako i očekujete da se poštuje i uvaži vaš. Hvala, i hvala na prijedlogu. 🙂

 7. Svi rade frke oko tih besplatnih stranica za oglašavanje, pa ako je besplatna ne možete očekivati 500 upita, ali ako se oglasite na njih 20-tak i ako od svake dobijete 10 upita to je opet popriličan broj…. Ja sam se osobno oglasila na jako puno njih, izdvojila bi stranicu tj. Portal Apartmani Hrvatska http://www.apartmani–hrvatska.com jer od njih dobivam cca 70-100 upita godišnje, jedni što je kod njih malo drugačije traže da imate privatne web stranice i da postavite link prema njima. U svakom slučaju ja sam imala privatnu web stranicu te sam to napravila i nisam požalila. Ima jako puno tih portala koji su besplatni, zašto ne probati i oglašavati se kada su i onako besplatni.

 8. Zanima me koliko tih stranica je prilagodjena za mobitele, npr
  naletia sam na: http://croapartmani.com gdje mog na svojoj staroj krntiji od mobitela ugodno razgledavati apartmane a i sve izgleda lijepo za korisnika i goste 🙂

 9. http://www.TopAccommodation.com

  Oglašavanje svih vrsta nekretnina za iznajmljivanje i prodaju, oglašavanje agencija.
  Besplatni oglasi u trajanju 30 dana

  Svaka promocija je dobra, pogotovo ako je besplatna 🙂
  2 minute vremena za registraciju i predaju oglasa – ništa ne može škoditi, a minimalno vremena odvojeno za promociju Vaših nekretnina

 10. Ja iskreno mislim da je najbolja opcija izrada vaše stranice i placeno oglasavanje preko facebooka i adworda 🙂

 11. Pozdrav.
  Evo još jedna stranica koja nudi besplatno oglašavanje http://crobooking.com. Stranica izgleda privlačno i u službi za korisnike zvuče ljubazno, pomogli su mi s oglašavanjem apartmana.
  Osim toga nude i oglašavanje preko turističke agencije http://puntasalvia.com ako nekoga zanima.
  Pročitao sam komentar od Gordane i u pravu je. Ako te stranice već nude besplatno oglašavanje zašto ne probati i oglašavati se ionako nemate što izgubiti kad su besplatne.

 12. Pa gos.Saša idite preko turističke agencije.Kad Vam se tako već moram obratiti.
  Pa zar sav ovaj trud autora ovih članaka komentatora Vama ne predstavlja ništa.
  Idite pa nek Vas izlihvare izvrijeđaju,traže nemoguće za nikakvu naknadu.Izvolite

 13. Pozz,

  Turistička agencija Lamado iz Rijeke nudi mi suradnju i besplatno oglašavanje. Pronjušajte, mislim da je suradnja sa agencijama najbolja još ako se oni nadograde i pritom ne diraju moju cijenu najbolje.

  Sve što je free i besplatno ne košta samo može pomoći, iz iskustva oglašavam se na svemu i svačemu ne bi li popunio apartmane.

 14. Oglasavanje je obavezno, ako ne oglasavate kao da ne postojite, mora se oglasavati na svim medijima, interent, radio, TV, flajeri, plakati, i td. Naravno da to kosta i klijenti to izbegavaju, ili hoce da bude sto jeftinije. E pa ne moze, ili investirate u promociju, ili ne. Turisticke agencije su OK, ali oni tako pokupe mast a vama ostaju mrvice

 15. Molim da mi netko objasni zašto 99% stranica za oglašavanje u Hrvatskoj ne oglašava izravno apartmane i sobe, već OBJEKTE unutar kojih se onda nalaze smještajne jedinice, tj. apartmani i sobe. Zar ne bi bilo logično da se na tim stranicama nalazi lista apartmana, a ne lista objekata?

  Pretražujem ja apartman za 4 osobe u Mandrama, a kad ono meni baci 10 objekata s isto toliko apartmana u svakom, pa se ti Pavo snađi (malo karikiram, ali nisam daleko od istine). Jel to zbog cijene oglasa ili iznajmljivači baš žele promovirati objekt ispred apartmana? Mislim, znam da te stranice nude oglašavanje jednog objekta s do 10 smještajnih jedinica za jednu cijenu, recimo 500kn, a kad bi se svaki apartman reklamirao zasebno, onda bi to bilo skuplje za iznajmljivača s više apartmana. Ali, vidim da vani nema takvih slučajeva, tamo vrijedi pravilo – svaki apartman koji oglašavaš plaćaš zasebno.

 16. Mislim da to nema veze s cijenom, već s tim da se kod nas češće traži smještaj za veći broj ljudi tj grupe dok je to nešto rjeđa pojava vani pa su stranice tamo prilagođene potrebama njihovih korisnika.

  Ali možda griješim. I postoje stranice koje ne spajaju apartmane iz istog objekta u jednu smještajnu jedinicu. Njuškalo oglasi su jedan od takvih primjera gdje je svaki apartman zaseban.

 17. alltimevacation.com. da li ima neko iskustva sa ovom stranicom za iznajmljivanje.. jako su uporni i uporno me nagovaraju na suradnju.. ali sam skeptican prilicno ..jer nude puno toga cak garanciju da cu imat 7-8 grupa gostiju. i jednu grupu na minim 3 tjedna boravka.. ali ne vjerujem da moze netko garntirati sve to..uz cijenu godisnju njima oko 200 funti..alltimevacation.com… zanima me vase misljenje

  ovo su prednosti koji oni nude:Subscribing with us you will get the following benefits and services.
  + 12 Month Subscription
  + SEM | Social Media Marketing
  + 24 HD Photos
  + Unlimited Description
  + link to your personal website
  + Personal Account Manager
  + 10 Booking Inquiries Guarantees
  And in that inquiries you will get minimum 7-8 bookings guarantee.
  And one booking will be of minimum 3 week

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar