Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

10 savjeta za bolji booking i zadovoljne goste

/
/

Svi mi koji se bavimo turističkom djelatnošću moramo shvatiti da radimo u uslužnoj djelatnosti, te da zarađujemo od te djelatnosti.

Ako ste privatan iznajmljivač vjerojatno ste imali mnogo susreta s gostima, onih ugodnih, no isto tako i onih manje ugodnih, kako za vas tako  i za gosta.

Da bi vaši gosti bili zadovoljniji, a vaši apartmani više popunjeni pripazite na neke stvari kako bi poboljšali svoj odnos prema gostima i sredili svoje apartmane te njihovu prezentaciju na internetu. To će u konačnici povećati vaš profit ako sve dobro radite, a gosti će vas hvaliti i rado preporučiti svojim prijateljima.

Pazite na svoje goste

Ovdje ne mislim na to da se prema gostima odnosite kao da su vam djeca, pozivate ih na popodnevni čaj ili im se smješkate kao da ćete ih oteti i prodati u roblje. Dobro, poziv na čaj je  u nekim slučajevima i prihvatljiv, no ovo sa smješkanjem nemojte ni u kom slučaju pokušavati.

Često vas gosti kod ulaska u apartman pitaju za dobar restoran ili suvenirnicu. Potrudite se saznati koji su dobri restorani u vašoj okolini te neka mjesta koja bi mogla zanimati goste poput lokalnih znamenitosti, suvenirnica ili mjesta za izlaske.

Nemojte biti skeptični, probajte se staviti u situaciju gosta koji je prvi puta u vašem gradu, te ne zna ništa o njemu. Dobar savjet svatko će znati cijeniti, vodite računa o tome.

Također, ako je gostima potrebna pomoć u vezi nekog dogovora, prijevoza i slično, pokušajte im pomoći ako možete. Zapamtite da vi ovu zemlju poznajete bolje od njih, iskoristite to.

Javite se i nakon check-outa

Nakon što gosti odu iz apartmana, oni više nisu vaša briga. Krivo!

Ako želite da vam se gosti vrate dogodine pobrinite sa da zadovoljni odu. Kada su otišli, pošaljite mail zahvale i preporučite se za buduće kontakte.

Mnogi gosti se godinama vraćaju na isto mjesto ako su zadovoljni. Vama to znači mnogo jer ćete osim stalnog bookinga imati i goste koje poznajete, s kojima već imate neki odnos.

U mail ponudi za sljedeću godinu napomenite popust ako ste ga spremni ponuditi, te se zahvalite za provedeno vrijeme kod vas, no ne budite naporni.

Odgovarajte na pitanja

Kada komunicirate s gostima putem maila, oni su često puni pitanja.

Potrudite se odgovoriti na njih iako vam se često ne da pisati iste stvari svima, od kojih većina neće ni rezervirati kod vas. Koristite predloške u mailu i skratite si vrijeme odgovora, no nemojte biti šturi i osorni.

Kvalitetna e-mail komunikacija presudna je gostu za izbor apartmana, na temelju toga on donosi odluku, pa se potrudite.

Pazite na izbor agencija

Izbor agencija i portala za oglašavanje na internetu vrlo je važan, ne samo da vam poboljša booking, nego i zbog vaše reputacije na internetu.

Kako vam dobre recenzije na Trip Advisoru mogu povećati ugled, to isto vrijedi za loše recenzije koje vas mogu desetkovati na internetu. Isti princip se može primijeniti na izbor agencija.

Pripazite na ugovorne obveze vas i agencije kako se ne bi dogodilo da gost u konačnici ne bude zadovoljan i obratite pažnju na ona sitna slova koja obično ne čitamo sve dok nije kasno.

Dobre agencije ne samo da će povećati broj rezervacija u vašem objektu nego će se i gosti osjećati bolje kada znaju da je agencija preko koje su došli kvalitetna.

Taj izbor ovisi samo o vama, zato nemojte sklapati ugovore sa što više agencija ako niste sigurni u njihovu kvalitetu.

Pravilno riješite  prigovore gostiju

U svakom poslu ima loših trenutaka, propusta i nezadovoljstva. Ako je gost nezadovoljan, bilo to opravdano ili ne, vaš je zadatak pobrinuti se da se taj problem riješi.

Bez obzira tko je u pravu, shvatite da je gost uvijek u pravu, čak i kada to nije. Neki problem, koliko god on banalan bio, gostu u tom trenutku može biti od velikog značaja, a vaš pristup rješavanju istog može biti od presudne važnosti za zadovoljstvo gosta.

Jer zadovoljan gost će svoje iskustvo ispričati trojici prijatelja, a nezadovoljan petnaestorici.

U svijetu društvenih mreža ti brojevi se multipliciraju te mogu imati veliki utjecaj na vašu reputaciju.

Poklon dobrodošlice ili poklon na odlasku

Pokloni gostima tema su mnogih rasprava. Neki to rade, neki nikada nisu, no nije stvar samo u poklonu jer je on često sitnica.

Stvar je u gesti da ste se vi potrudili napraviti ili kupiti nešto što ćete pokloniti gostu.

Ako se odlučite za poklone, obratite pažnju da oni budu prikladni te da ih gost na neki način upamti. Jer ako poklanjate upaljače, svi znamo gdje će u konačnici završiti, osim ako se radi o Zippo primjercima, što mislim da nije slučaj ovdje.

Sredite sitnice u apartmanu koje ste dugo odgađali

Svaki apartman zahtjeva održavanje kako bi bio u najboljoj formi za sezonu.

Nekad je to samo svježe bojanje zidova, no nekad je potrebno ući malo dublje u džep kako bi apartman bio pristojan. Kod ovoga se vodite jednostavnom računicom. Da ste vi gost i da si morate platiti cijenu koju tražite za taj apartman, da li bi bili zadovoljni kada u njega uđete?

Osim važnih elemenata, poput čistih zidova, urednog namještaja i opreme koja tu mora biti, dodajte razne sitnice koje mnogo znače. Na primjer svi pijemo kavu, no koliko apartmana ima aparat za kavu?

Poneka slika ili zavjesa mogu imati veliku ulogu u uređenju, a besplatan internet za goste je danas postao potreba pa nemojte ni misliti da možete bez njega.

Naučite strani jezik i komunicirajte

Da bi mogli nesmetano komunicirati s gostima morate znati njihov jezik. Ne morate znati pričati tečno sedam svjetskih jezika, no naučite barem osnovne riječi i izraze na najviše korištenim jezicima.

Sami najbolje znate koji vam gosti najviše dolaze pa naučite barem neku riječ njihovog jezika. Komunikacija je vrlo bitna, pa poradite na tome.

Najbolji način je upravo kroz komunikaciju s gostima. Nemojte se sramiti ako ne znate neki izraz, već iskoristite maštu i pronađite neki drugi.

Nabavite profesionalne fotografije

Fotografije su te koje prodaju na internetu. Na temelju njih gost odlučuje sviđa li mu se apartman, te hoće li ga rezervirati.

Dobre fotografije moraju imati mnogo svijetla, te moraju predstaviti apartman u pravom izdanju. Nemojte postavljati vaze i slike po apartmanu za slikanje, a kasnije to maknuti. Potrudite se urediti apartman da se ne sramite njegovih slika.

Uložite malo novca u kvalitetne fotografije, ta će vam se investicija zasigurno vratiti. Mnogi podcjenjuju značaj fotografije kod predstavljanja apartmana na internetu, no većina gostiju vam dolazi preko internet kanala, pa zato morate imati dobru prezentaciju na istom, a osnova te prezentacije su upravo fotografije.

Dobre fotografije!

Sredite web stranicu

Još jedan važan detalj prezentacije na internetu. Da bi imali dobru web stranicu danas ne treba puno truda, a ponekad ni puno novaca.

Osnovu u vidu kvalitetnih fotografija pretpostavimo već imate pa vam treba kvalitetna i reprezentativna web stranica. Ona je medij preko kojeg potencijalni gosti saznaju sve informacije o apartmanima, gradu i uvjetima rezervacije, te je vrlo važno imati kvalitetnu stranicu.

Ona mora služiti svrsi, a to je rezervacija apartmana. Zato ostavite se glazbe, raznih lepršavih animacija i ostalih elemenata web dizajna iz 90ih godina te napravite ili naručite kvalitetnu web stranicu. Onu osnovnu prezentaciju, ako vam se ne da ulagati mnogo u stranicu možete dobiti i na sezona.hr pa razmotrite i tu opciju.

Dobra stranica mora biti jednostavna gostu, brza i puna kvalitetnih fotografija vašeg smještaja te mora sadržavati sve bitne informacije za gosta i rezervaciju. Neki objavljuju cjenik, neki ne, no to je također tema za neki drugi članak.

Ovo su samo oni osnovni preduvjeti kako bi vaši gosti bili zadovoljni, te vam se vratili dogodine. Odnos iznajmljivača prema gostu nije uvijek za pohvalu, a to je osnova da bi gost bio zadovoljan.

Taj odnos počinje prvim upitom gosta, a praktički nikad ne završava, ako znate što radite.

Uz malo truda pomoći ćete najviše sebi samima, jer ćete imati bolji booking i zadovoljnijeg gosta, a to nam je svima u interesu. Zato promijenite neke svoje stavove ako su krivi i zakoračite u moderniji odnos prema gostu, to vam može biti samo od koristi.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

9 Comments

 1. Poštovani . Javljam vam se imam jeno pitanje ja radim bazen i bit će za par dana gotov i meni bi trebao dobar fotograf koji to radi da mi slika profesionalno apartmane i bazen ida stavim na moju stranicu ako vi to radite molim vas dami rećete kolika bi bila cijena doć u Duće neznam gdje živite dali ste u splitu molim dami javite hitno Babaja

 2. Pozdrav Joza,
  nažalost ne bavimo se fotografijom, no siguran sam da u Splitu postoji dobar fotograf koji bi bio voljan slikati vam apartmane. Kvalitetne fotografije su vrlo važne kod online bookinga, pa je dobro uložiti u iste.

  Sretno s iznajmljivanjem..

 3. Pozdrav Joža, Ako želite mogu vas ja spojiti s jednim fotografom s kojim smo mi jednom surađivali a iz Splita je baš. Uz to radio je za jednu domaću agenciju baš na fotografiranju smještaja.

  Pa ako se dogovorite od cijene smatram da ćete biti zadovoljni rezultatima fotografija. A i može vam prije dogovora pokazati svoje dosadašnje radove da vidite bi li vam odgovarao.

 4. Pozdrav,
  ako nekome treba fotograf za područje Splita i okolice može se javiti na email tony.marasovic@gmail.com
  Ako ovom porukom kršim pravila portala onda bih zamolio administratora da obriše poruku te da me kontaktira povodom suranje. Hvala.

 5. Da li NETKO zna turističku agenciju,koja bi te kreditirala,imam apartman sa bazenom,koji treba ofarbati,postavit pločice i namjestiti sa namještajem.inace sam iz Istre.ostalo sve ima.
  Puno hvala na odgovoru.

 6. Poštovani, zanima me jedno. Imam parcelu na kojoj imam dvije kuće za najam s tim da se prva iznamljivala kao 6+2 po rješenju o turizmu dok se druga nije iznamljivala, pošto nije bila adaptirana. Sada kad je adaptirana od Ureda za turizam zatražio sam drugo rješenje, ali na suprugu, i to je rješenje za 4+2 osobe, koje smo dobili. Pošto se reklamiram na portalima kao jedna vila sa dva odvojena stambena krila i to za 11+2, zanima me , kako i na koji način prijaviti goste, ako njih dolazi 10? Na Airbnb-u mogu podijeliti zaradu na dva različita rješenja te tako i kad prijavljujem goste mogu i prijavnice podijeliti na dva dijela. Ali kako prijaviti goste koji mi dolaze preko Tripadvisora, Atravea i ostalih portala , koji nemaju tu mogućnost, a ja imam rješenje opet za 6+2, tj. ne mogu na sebe upisati 10 osoba a ne mogu i na suprugu. Ako stavim da je od ovih 10 gostiju , 8 kod mene, prijavim ga i upišem u knjigu gostiju, a ova 2 stavim kod supruge, onda će me netko danas-sutra pitati, gdje mi je uplata za ovo dvoje gostiju, koje sam prijavio na nju?
  Nadam se da sam dobro objasnio situaciju, pozdrav…

 7. Ivo, kao prvo ne smijete reklamirati smještaj kao 11+2 ako imate dva različito ishodovana rješenja i odvojena apartmana. Radije navedite ovako kako ste nama naveli da u ponudi imate 2 objekta jedan do drugoga koji ukupno mogu primiti toliko ljudi i koliko u kojem objektu. Tako ćete opet postići isti promocijski efekt, a gost će imati točnu informaciju što iznajmljuje te nećete kasnije zbog krivog oglašavanja imati problema.

  A onda kada gost jednom dođe k vama ionako neće samo kod vas ili samo kod žene svi biti, već će se rasporediti po dostupnim ležajevima koje imate po riješenjima. A tada prijavite goste koji su kod vas na vaše rješenje, a druge kod žene. I to je to.

 8. Ma tako je i navedeno da je objekt jedan do drugoga a da ih dijeli ljetna kuhinja…opis je jasan 100 % i gosti znaju po slikama i opisu točno što dobijaju, to nije problem nego je meni problem onaj koji sam i naveo. ..jedino što mi je palo na pamet, da li je moguće kad mi sjedne uplata, da dio uplate izvrsim na supruzin žiro te na taj način zadovoljim formu, pozdrav Ivo

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar