Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Booking.com – lider u online rezrvacijama smještaja

Dragi čitatelji i iznajmljivači,

da li ste upoznati sa svjetski poznatim liderom u online rezervaciji Booking.com-om? Ako niste, posvetite nekoliko minuta daljnjem tekstu.

Problem s hrvatskim turističkim agencijama

Većina iznajmljivača apartmana, soba, kuća za odmor ne preferira rad s agencijama, kako iz tuzemstva tako i iz inozemstva. Mnogi su se već i ”opekli” u radu s njima dok neki još uvijek imaju potpisane ugovore jer si drugačije ne mogu popuniti smještaj.

Nažalost u Hrvatskoj postoji veoma malo turističkih agencija koje stvarno rade svoj posao na obostrano zadovoljstvo. O radu s turističkim agencijama smo već pisali pa ne želim ići u detalje.

Kako svaka agencija ima svoje prednosti i mane tako ima i Booking.com kojeg Vam želim malo pobliže objasniti.

Sljedećih 6 članaka omogućava vam MegaBooker.hr – Magnet za rezervacije
Što radi MegaBooker? Puni smještaj. Zarađuje novac. Štedi vrijeme.
MegaBooker.hr omogućuju iznajmljivačima oglašavanje na 30+ najpoznatijih portala i agencija te omogućuje vođenje kalendara i rezervacija iz 1 mjesta.
Više o magnetu za rezervacije na: http://megabooker.hr/upoznaj-megabooker/

Više o Booking.com i suradnji s njima

Booking.com je vodeća svjetska agencija u online rezervacijama smještaja. Osnovana je 1996. godine, a sjedište joj se nalazi u Nizozemskoj. Stranica im je prevedena na 41 strani jezik, nudi više od 283 900 smještajnih jedinica u više od 180 zemalja. Imaju urede diljem svijeta te od nedavno i u Zagrebu. Prvi ured Booking.com-a u Hrvatskoj.

Na njihovoj stranici se nalaze uvjeti poslovanja te ako ste zainteresirani morate popuniti njihov formular s općim podacima o Vama i smještajnim jedinicama koje želite prodavati preko njih. Nakon što ste poslali zahtjev morate pričekati odgovor. Odgovor možete dobiti odmah ili morate čekati i do mjesec dana, ovisi u koje doba godine pošaljete zahtjev.

Kontaktirat će Vas netko od njihovih radnika u Zagrebu te će željeti doći vidjeti smještaj koji ćete ponuditi turistima. Ovo je važno jer se vidi da vode brigu i o gostima i o iznajmljivačima i naravno ugled poduzeća je u pitanju. Kada je poduzeće tek osnovano, cijeli projekt je bio baziran samo na hotelskom smještaju, dok danas najviše zarade imaju na apartmanima i sobama fizičkih ili pravnih osoba.

 

Provizija

Kada ste zadovoljili uvjete potpisujete s njima ugovor. Na internet stranici nećete naći koliko iznosi njihova provizija već ćete morati pitati njih ili ću Vam ja jednostavno reći iz vlastitog iskustva. Ona iznosi 15% što nije puno s obzirom na naše agencije koje uzimaju od 20% do 40%.Provizija se plaća na mjesečnoj razini.

Kada ste sklopili ugovor dobit ćete njihov Extranet koji je izuzetno jednostavan. Rezervacije se dobivaju preko faksa zbog sigurnosti, no ako nemate faks uređaj uvijek možete imati e-faks koji Vam dolazi preko elektroničke pošte.

Kada ste dobili rezervaciju to znači da MORATE imati taj tip smještaja koji je rezerviran baš za te goste. Ako nemate, tada imate overbooking te morate obavijestiti te goste kako bi ili otkazali rezervaciju ili im Vi morate pronaći drugi smještaj iste kategorizacije. S toga morate dobro voditi računa koji smještaj Vam je otvoren za rezerviranje.

Booking.com Extranet

U njihovom Extranetu imate nazive Vaših smještajnih jedinica gdje sami unosite njihov sadržaj, fotografije, opise, datume kada ih želite izdavati, račune koje ste platili ili koje trebate platiti, last i first minute ponude ako ih želite koristiti, imena gostiju te datume rezervacija i ono najvažnije ocijene gostiju koji su boravili u Vašem smještaju.

Cijela poanta ove stranice se bazira na tome da se morate truditi oko turista ako želite imati više rezervacija. Ako je turist zadovoljan, napisat će lijepe komentare koje će i drugi vidjeti te će i oni željeti svoj odmor provesti baš kod Vas. Naravno uvijek postoje oni kojima nešto smeta, ali turisti znaju prepoznati takve komentare. I najvažnije je ne davati lažne informacije u opisima jer turisti gledaju na svaku riječ.

Uvjeti otkazivanja rezervacija

Kod ove stranice je odlično to što sami određujete uvjete otkazivanja tako da možete odrediti koliko dana prije gosti mogu otkazati rezervaciju, primjerice ako ne otkažu rezervaciju sve do 1 dana prije datuma dolaska naknada se neće naplatiti, ali ako se rezervacija otkaže kasnije ili u slučaju ne dolaska naplatit će se 100% iznosa prvog noćenja.

Otkazane rezervacije koje se naplaćuju možete slobodno naplatiti putem POS uređaja jer prilikom rezervacije gosti ostavljaju podatke svojih kreditnih kartica. Sve naplate se vrše direktno s iznajmljivačem. Ako ne želite naplaćivati kreditnim karticama možete staviti opciju da se plaćanje vrši samo gotovinom.

Ako ikada dođe do kakvih problema uvijek se možete obratiti njihovu uredu. Također će Vam dodijeliti osobu koju možete kontaktirati bilo kada te jednom godišnje pozivaju iznajmljivače na seminare kako bi bili u tijeku s razvojem turizma i tehnologijama u turizmu.

Iz osobnog iskustva Vam mogu reći da bez Booking.com-a ne bih imala 90% rezervacija koje imam tijekom sezone te da imam i pred sezonu i post sezonu. U početku je najteže no najvrjedniji savjet je da se morate truditi oko gostiju kako bi Vam se vratili i kako bi Vam došli novi te nemojte strahovati od novih, premda malih ulaganja kako bi ostali na istoj razini, ali možda i poboljšali Vašu uslugu.

Da li i vi surađujete s Booking.com i koja su vaša iskustva s njima?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

90 Comments

 1. Jako zanimljiv tekst. Mi smo s njima probali dogovoriti suradnju za prošlu sezonu ali smo na kraju zbog nekih neslaganja oko ponude odustali.

  Budem baš sad još jednom detaljnije proučio njihove uvjete pa da vidim gdje smo se točno razišli i da li je možda samo neshvaćanje uvjeta bio problem.

  A i zanima me koliko su dobri u punjenju smještaja van atraktivnih lokacija na obali :).

 2. Mi smo odustali također zbog uvjeta koji nam nisu odgovarali jer nam je jednostavnije u konačnici popuniti smještaj na neki drugi način nego se prilagođavati pravilima booking.com koja nam nisu povoljna. Sezonu svakako nije problem popuniti kod nas u Novalji, a van sezone koliko čujem iskustva ljudi, nema puno upita…

 3. Da li su i kod vas tražili pravo na barem jedan apartman koji iznajmljuju samo oni, a za svaki rezervaciju koju sami u taj apartman dovedete da se gleda kao da je riječ o penalu?

 4. “Nažalost u Hrvatskoj postoji veoma malo turističkih agencija koje stvarno rade svoj posao na obostrano zadovoljstvo.

  Ova rečenica vam je suvišna i smatram da ovakav stav prema Hrvatskim agencijama nije opravdan.
  Imamo puno kvalitetnih agencija koje se zaista trude i stoje maksimalno na raspolaganju kako gostima tako i iznajmljivačima.

  Svima bi nam trebalo biti u interesu da dajemo prednost našim agencijama koje zapošljavaju naše ljude i otvaraju nova radna mjesta, a ne da strane ističemo i hvalimo dok domaće istovremeno neopravdano omalovažavamo.

  Gosti u svakom trenutku imaju podršku agencije kod koje su rezervirali, dok recimo booking.com ne mogu kontaktirati ukoliko nisu zadovoljni i ukoliko trebaju dodatnu pomoć..

 5. @Darko
  Upravo ta stavka nam i nije odgovarala. Nisam gledao njihove uvjete, no to nam nikako ne odgovara, a koliko čujem iskustva ljudi u Novalji, ista stvar se ni njima ne sviđa.

  Znam da je booking.com jedna od jačih agencija, no mislim da su im uvjeti prema iznajmljivačima jako loši, da ne pričam kako iznajmljivaču šalju faksom brojeve kartica od klijenata, kao garanciju – što mi nikako nema smisla. Puno bolje iskustvo imam s Airbnb-om…

 6. Booking.com je možda lider u posredovanju u prodaji hotelskog smještaja, a ne u “privatnom sektoru”.
  Obzirom da je jedno od njihovih uvjeta davanje jedne smještajne jedinice u alotman, bez garancije da će biti napunjen, booking.com se definitivno ne uklapa u poslovne poteze malih iznajmljivača, kojih je u HR najveći broj u odnosu na druge grane turističkog smještaja.
  Predviđam da će booking.com od slijedeće godine drastično promijeniti uvjete poslovanja za privatne iznajmljivače, obzirom da im airbnb i horda manjih prtala jede jako velik dio kolača.
  b.com je koncipiran za posredovanje u rentanju hotelskog smještaja, a taj model se teško aplicira na objekt sa 2-3 apartmana.

 7. Prošlu sezonu sam počela raditi sa njima i bila sam jako zadovoljna, imaju svoje uvjete ,al i mi iznajmljivači imamo i svoje, vi im ponudite broj smještajnih jedinica na temelju kojih oni sebi uzmu broj smeštajnih jedinica u alotman za sebe. Naravo min provizija je 15 % a ako vi pristanete na veću njima je to više u interesu , najbolje je uistinu ponuditi ono što zaista nudite a ne izmišljati nešto što nemate. U nekoliko slučajeva je bilo da su mi trebale smještajne jedinice koje su bile ” njihove ” al bi ih na vrijeme obavijestila i nije bilo nikakvih penala od strane njih.
  Morate imate strpljenja i pratiti sve redovito i onda nemože doći do overbooking. a gosti ko gosti uvijek netko nađe zamjerku npr. upale svjetlo ostave otvoren prozor i tad se žale na komarce 🙂

 8. Poštovani,

  evo već nekoliko godina radimo sa njima i do sada nismo imali problema. Traže da im se da barem jedan apartman. Mi imamo sve apartmane dostupne na njihovoj stranici no radimo i sa drugim agencijama. Ukoliko te druge agencije popune smještaj ili gosti dođu sami upitati za smještaj, taj smještaj uklonimo sa našeg extraneta na Booking-u kako ne bi došlo do overbookinga te pratimo da kod svih agencija s kojima radimo broj izdanih jedinica bude uvijek jednak iz istog razloga. Isti posao bi trebali raditi i ljudi koji se bave samo rezervacijama smještaja za velike hotele.

  Što se tiče naših agencija, one rade svoj posao sve bolje i bolje, ali imaju visoke provizije te razno razne ugovore zbog kojih mnogi iznajmljivači odustaju od njih. Zato sami biramo s kime ćemo raditi, a s kime ne. Ovim člankom nije bila namjera nikoga omalovažavati pogotovo ne nešto što je hrvatsko, samo se željelo upoznati ljude sa radom Booking-a koji je danas vodeči u svijetu u rezerviranju smještaja. Postoje uvijeti poslovanja na njihovoj internet stranici pa ako netko želi surađivat s njima može, ako ne želi nitko ga ne tjera.

 9. Julija i Matea, znači ipak se može i bez obzira na alotman s njima raditi tako da ta “njihova” soba ili apartman budu u ponudi i mogu se ponuditi dalje određenim gostima. Samo se o tome mora prvo njih obavijestiti?

  Ako je tako to mi se sviđa. Žao mi je što mi i njihov predstavnik to nije znao odmah reći već sam zbog te dezinformacije odustao od daljnje suradnje.

 10. Mihael, da Airbnb je puno pristupačniji kada nam daje da biramo što i kako želimo iznajmiti a na kraju samo uzme postotak od prodaje. Ne miješa se u drugo i ne uvjetuje puno toga 🙂

 11. Darko,
  ja sam opisala iskustva koja sam imala sa njima prošlu sezonu, kad sam dobila ponudu gdje su mi trebale sve sobe uključujući i njihove na vrjeme sam ih obavijestila i nisam imala penale , to je bilo 2-3 puta a kako reagiraju ako se to radi češće to nebih znala. Ja nastavljam raditi sa njima i već sam zadovoljna ostvarenim rezervacijama za nadolazeću sezonu.

 12. Slažem se s Julijom, odlično je to opisala. Mi imamo naše predstavnike koji rade za njih, ali kod nekih problema ili upita zovemo broj njihove službe u inozemstvu jer taj broj i dobijete na rezervaciji koja vam dođe. Malo je problem kod njih što svake godine nešto mijenjaju što se tiče novih iznajmljivača. Treba se dobro informirati. Slažem se i s komentarom gdina Tarzana da bi do godine moglo doći do većih promjena.

 13. Julija hvala što jesi. Evo sada zbog tebe i Mateae razmišljam da im se možda ponovno javim da vidimo što se da srediti 🙂

 14. Ne, nikako s njima. Previše komplicirano, osjećaš se kao da nešto kradeš u vlastitoj kući. Usput, upravo ova vila Valentina koja se spominje u članku je sve samo ne reprezentativna. Obična kućerina, stisnuta između drugih kuća, do mora tri dana jahanja….
  Mi iznajmljujemo preko plaćenih stranica i zadovoljni smo. Zato nam NE TREBA Booking com i njihova maltretiranja.

 15. Poštovani
  Svjestan toga da internet “sve” i “svašta” podnosi pa tako i ovaj iznenađujuće negativan tekst upućen turističkim agencijama a hvaleći Booking.com – svjetski poznatu i nadasve hvalevrijednu agenciju. Ta je agencija online i ona se brine o svemu osim o overbookingu – o njemu se naravno treba brinuti iznajmljivač. Što radi Booking.com – čeka da mu gosti sami online bookiraju, sami plate i sami se smjeste a oni jednostavno proslijede rezervaciju iznajmljivaču i za to dobiju proviziju. Naravno kapaciteti im moraju biti uvijek slobodni i na raspolaganju! Mi smo mala porodična Hrvatska turistička agencija, kojih u Hrvatskoj ima oko 800. Agencija koja isto tako ima 15% provizije od svojih iznajmljivača i koja se za tu proviziju bori offline za svakog gosta od A do Ž i naravno, između ostalog,rješava umjesto iznajmljivača overbooking. Eto samo toliko a moglo bi se o ovome pisati do jutra …

 16. Ma poanta je da nitko pa ni booking ne mogu popuniti apartmane van sezone a sezonu svi popune manje više i nevidim razlog da se booking toliko razvikuje.Osobno nebih išla preko njega s jednim apartmanom a s više njih i njihovim uvjetima neka ide kome odgovara.Osobno iskustvo mi daje prednost airbnb,housetrip ….

 17. U ovom svom masovnom okupljanju kapaciteta napraviti će u konačnosti šund po meni: nije to tek tako instaliraš fax i evo pisane rezervacije i imam broj kartice; dozvoljeno je otkazivanje minimalno dana prije i šta ćemo onda; online booking je vrlo zahtjevna stvar i osobno se nikad ne bi upuštala u to; zamjenski smještaj u slučaju overbooking-a po osobnoj procjeni iznajmljivača ?; treba s tim gostima znati i komunicirati, fluently english po meni minimalni teh. uvjet a budimo realni koliko iznajmljivača koje vidimo oko sebe može natkriti sve ovo za kapacitete preko 3 apartmana a kamoli 5 i 10 i klijentelu koja daje redovite i iscrpne recenzije ?! Sretno im bilo svima skupa, ovo su baš vremena kad svatko radi svašta, počev od tete u konzuma koja naplačuje artikle, plaća račune, prima pakete i radi ko bankomat.

 18. Nevjerojatno je kako se ne cijeni trud i rad onih koji se trude u svojoj zemlji te promoviraju svoju zemlju, placaju danak u svojoj zemlji. S takvim stavom jos malo turisti ce doci u turisticka mjesta gdje nece moci naci niti jednu otvorenu turisticku agenciju kako bi pitali samo jednu informaciju.

 19. Pošto sam s iznajmljivanjem startala tek nedavno ali sam prije toga dulje vremena ,čitala po forumima,obilazila portale,gledala komentare …dosta sam vidjela pohvala za housetrip-naravno opet kažem sve je individualno …odllučila se prijaviti na njihovu stranicu,uvijeti su slična kao na airbnb….i upita je bilo najviše s njihove stranice(za grad Split napominjem jer je apaartman u gradu Splitu) i jedno je samo bitno kod njih redovito ali baš redovito ažurirati kalendar i slobodne termine,ja se u tome u početku i nisam snašla ali kasnije sam skužila na osnovu toga se dijeli i nekakav rajting….jer na upit moraš odgovoriti dali si slodan za taj termin,ili odbijaš gosta radi zauzetosti…ako ga odbiješ a datumi ti bili vidljivi housetrip ti šalje obavijest da se to pazi….airbnb je po tom pitanju malo fleksibilniji.. …
  traže se periodi od 2-4 dana ali ima i više dana….A samo da kažem da u 2 tjedna sam imala 2 rezervacije od njih i jednu s airbnb? I da provizija koju uzimaju i to me bunilo u početku je veća nego kod airbnb-a pa se možeš preračunati na svoj netto iznos. Je uzimaju više od 15%? Sve u svemu ,preporučam ih ..svakome …osim ažuriranja kalendara ništa Vas ne košta……..a gosta možete dobiti…………

 20. Također na sličom principu radi i njemački WIMDU…stoga i tu vrijedi pokušati!

 21. A što se tiče turističkih agencija u moru svega i svačega one se snalaze što najbolje mogu jer gostu je danas najbitnije da za što manje novca dobije najbolju moguću uslugu,a agencije koštaju..pošto sam se oglasila na par agencija čak na jednu domaću jaku agenciju imam samo pozitivna iskustva za sada ,usluga ljubazna,uvijeti koji jesu ako odgovaraju potpišeš ako ne odbiješ i to je to a popunjenost putem agencija to ču tek vidjeti……pa ću Vam javiti dojmove…………

 22. @Ivan: ne radi se o sponzoriranom tekstu već mišljenju i iskustvu autorice teksta a čije se iskustvo ne podudara s mojim što je vidljivo iz prvog komentara.

  Isto tako se nadamo da će nam gospodin Goran dostaviti i svoj tekst koji je jučer sastavljao i u kojem kritizira isti ovaj portal. Pa valjda iznajmljivači imaju pravo na vlastito iskustvo i na njegovo dijeljenju s ostalima, ili ne?

  Cilj je da što više ideja, iskustva i primjera, pozitivnih i negativnih, podijelimo putem bloga i da drugi iznajmljivači sami odrede što im donosi korist a što u njihovom slučaju nema utjecaja.

  A kad smo već kod toga evo da se odmah nadovežem na temu agencija koja vidim da je mnogima trn u oku.

  Ponavljam, to je mišljenje autorice i kao takvo ne znači da su sve agencije niti loše niti dobre, već sama autorica kaže da s njima nema sreće niti koristi.

  Nažalost ja se slažem s njom.

  Unazad 10 godina smo ostvarili suradnju sa preko 40 domaćih agencija svih veličina. Koliko su neke “ozbiljne” govori činjenica da njih 80% unazad par godina, iako posluju, nisu s nama provjerile niti ažurirale cjenik ili nas uopće kontaktirale.

  S ostatkom surađujemo bez zamjerki ali i ta skupna suradnja kada se sagleda na godišnjoj razini jedva da ostvari značajan broj rezervacija. I kao iznajmljivači smo zapravo stalno prepušteni sami sebi (što nije nužno loše, ali zahtjeva više rada).

  Žalosno je da mi jedan Airbnb (s kojim sam osobno iz iskustva jako zadovoljan i za što nisam sponzoriran da kažem) sam godišnje donese konkurentan broj upita nego sve agencije zajedno. Ali to je već druga tema o kojoj smo malo više na facebooku raspravljali i gdje smo dotaknuli malo dublje probleme zašto je tome tako od toga na čijem računu ostaje agencijska provizicija.

  Također smatram da kao iznajmljivaču meni ne bi trebalo biti bitno preko koga mi gost dođe. Da li je to osobni angažman, hrvatska agencija, strana agencija, domaći ili strani portal. Zar nije u konačnici bitno da gost dođe u Hrvatsku i ostavi svoje novce u našem proračunu i predloži nas dalje svojim prijateljima i obitelji?

  I ponavljam, ovo nije napad na agencije jer i sam mogu nabrojati neke koje rade nevjerojatan posao u privlačenju gostiju i promoviranju Hrvatske, već samo moje iskustvo koje je pokazalo da sam mogao bolje utrošiti vrijeme nego ispunjavajući silne formulare za većinu njih. Isto vrijedi i za mnoge web kataloge smještaja. Naravno ima i iznajmljivača koji imaju skroz suprotno iskustvo koje je također točno, te ih pozivam da ga slobodno i podijele s nama pa da svi zajedno nešto naučimo i poboljšamo naše šanse na tržištu.

  Zato mollim sve da slobodno izraze svoje mišljenje makar i ono i suprotno od onog izrečenog u tekstu, ali isto tako da i poštuju tuđe mišljenja i iskustva jer svi znamo da nema univerzalne formule za punu sezonu i van sezonu.

 23. Ah da, jučer sam zaboravio napomenuti da od 01.07. stupa na snagu usklađivanje Zakona o PDV-u sa EU – po kojem male agencije, kao što je naša, plaćaju 25% PDV-a na svoju proviziju od 15% – znači četvrtina ide Hrvatskoj državi. Koliko mi je poznato Booking.com ima sjedište u Nizozemskoj u kojoj je PDV na turizam puno puno manji citiram: “Reduced VAT rates: 6% foodstuffs, books, pharmaceuticals, medical, passenger transport, admission to cultural and amusement events, hotels, accommodation” – toliko o budućoj konkurentnosti domaćih i stranih agencija!! Videt čete – mnoge će u Hrvatskoj “zatvoriti vrata”.

 24. @Branko: Agencije neće kao iznajmljivači imati stopu od 10%? To je loše za naše agencije jer će tu razliku direktno one onda pokrivati i tako sigurno smanjit konkurentnost što doma a što vani. Baš loš potez vlade po mojem mišljenju :/

 25. @Darko: Do sada su agencije plaćale 10% PDV-a na svoju proviziju a kao što sam gore naveo – usklađenje Zakona o PDV-u je već u saborskoj proceduri.
  Iznajmljivači već godinama porez plaćaju paušalno ukoliko nisu u sustavu PDV-a a granica je od 01.01. o.g. 230.000 kuna za ulazak u sustav. Osobno smatram da bi trebalo što više i svatko u svom mjestu, /možda u sklopu TZ-a/ raditi na edukaciji iznajmljivača jer trendovi i načini komunikacija u turizmu se neprestalno mijenjaju. Naravno to važi i za turističke agencije, ako su pravi tržišni gospodarstvenici, Meni osobno kod autorice smeta taj unaprijed definiran negativni stav prema agencijama. kao što sam naveo, mi smo mala porodična agencija koja u svom nastupu pokušava zadovoljiti sve tri strane: gosta na prvom mjestu, iznajmljivača na drugom a tek smo onda mi …. ostvarujemo 35.000 noćenja godišnje netko će reći malo, netko puno a ja kažem da smo još jedna karika u lancu ostvarenih noćenja na nivou Hrvatske

 26. Vrlo zanimljiva diskusija.

  Obzirom da sam vlasnike samo jedne smještajne jedinice (kuća) koja je dostupna za iznajmljivanje samo u ljetnim mjesecima, prvo sam morala odlučiti koje online usluge mi uistinu trebaju, te tko su mi ciljani gosti. Moja kuća je u malom mjestu kraj Zadra, u kojem se baš ništa više ne događa.

  Booking.com je kontaktirao iznajmljivače u našem mjestu, ali taj portal je prvenstveno orijentiran na hotelski smještaj, te je jedan od uvjeta mogućnost smještaja kroz cijelu godinu (što većini mojih susjeda na moru nije odgovaralo).

  Na kraju sam odlučila da mi uistinu trebaju samo portali za povezivanje sa gostima iz jednog određenog područja (njemačko govorno područje), po mogućnosti bez naknade ili s vrlo malom godišnjom naknadom (€39 je moj ukupni trošak za oglašavanje zadnje dvije godine).

  Airbnb, Housetrip i Wimdu se nisu pokazali tako učinkoviti za naše malo mjesto, jer korisnici tih portala češće traže gradski smještaj. A na tražilici su bolje pozicionirane kuće sa više preporuka. A kako mi još niti jedan gost nije došao preko tog portala, nemam ni mogućnosti dobiti preporuku, pa je moja kuća izlistana negdje na kraju selekcije 🙂

  U slučaju da imam više smještajnih jedinica, možda bi moj odabir bio drugačiji.

 27. Dragi iznajmljivači,

  BOOKING:COM- sklopili smo Ugovor ovu zimu i rezervacije su PROPRŠTALE u trenu!!! U čemu je trik?!

  Administrativna procedura sklapanja Ugovora s b.com je brza, efikasna, jednostavna.

  Uvjeti za malog privatnog iznajmljivača IZUZETNO NEPOVOLJNI! Alotmanski ugovor pri tom je najmanji problem (i ja sam dvojila oko navedenog). Naime jednu (najmanju i koja se najlošije prodaje) ponudila sam b.com-u na eksluzivno pravo punjenja. međutim ukoliko sam drugim kanalima primila upit za alotman apartman, jednostavno sam iskomunicirala (zamolila) b.com da mi oslobode tražene dane u alotman apartmanu (što mi je i učinjeno), a u zamjenu je b.com isti broj noćenja zauzeo na nekoj drugoj (po mojoj želji) jedinici i u danima koje sam JA predložila.

  Provizija je 15%, a ako pristanete na neku veću obećavaju bolji rang i poziciju na stranici.

  Međutim, sav posao je na iznajmljivaču uključivo i onaj meni najteži – NAPLATA noćenja i to ako imaš sreće i gost dođe. Jer je cancelation policie izuzetno nepovoljna za iznajmljivača. Gost, naime kod privatnog malog smještaja može otkazati smještaj zadnji tren i to bez ikakvih naknada. Naravno u tom slučaju nema niti iznjmljivač obveze prema b.com, ali je ostao praznih ruku recimo 15 dana u srcu sezone i to baš najskuplji apartman!! E to je za mene koja radim u financijskom sektoru (čitaj opreza nikad dosta, a smisao poslovanja je svesti rizik na minimum) VELIKI problem. Sada, skrštenih ruku i nemoćna promatram to more učinjenih rezervacija i nadam se najboljem tj. da godti neće otkazati i da će se zaista pojaviti. Ponavljam, tek smo sklopili Ugovor i ova sezona će pokazati hoćemo li suradnju i nastaviti.

  Rezervacije b.com samo osvanu u vašem inboxu i smatraju se ostvarenima (nema prethodne komunikacije s gostom) stoga je jako važnmo brinuti se o kalendaru popunjenosti. Osvanu i nazivi i brojevi kreditnih kartica koje su uvjet da gost uopće završi on line rezervaciju, ali ja s njima ne mogu NIŠTA!! Ne mogu napraviti pre aproove kreditne kartice, ne mogu tražiti od gosta da uplati depozit (koji je makar neka sigurnost, osim u slučajevima više sile ili zaista nepredvidivih okolnosti, gost koji je uplatio depozit će se stvarno pojaviti), mogu samo sjediti i čekati. Niti jedna hrvatska banka nije trenutno u mogućnosti iznajmljivaču fizičkoj osobi (a to smo mi) osigurati plaćanje kreditnim karticama

  Rizik 100%!! Bookingu je iznajmljivač od kojega živi na posljednjem mjestu!!

  Osobno sam testirala b.com kao gost. Planiramo put u jedan od EU gradova i rezervirala sam hotelski smještaj zbog sigurnosti (cijena povoljna pa da nepobjegne). Nakon što sam pronašla STAN za istu cijenu na našem dragom portalu airbnb, otkazala sam smještaj preko b.com-a bez ikakvih naknada.

  Dakle dragi airbnb! Vi činite ovaj posao gospodskim!! Ne brinem o naplati, odabrala sam STRICT cancelation policie, te samo gosti koji zaista ozbiljno misle doći, rezerviraju apartman, uvjeti su moji i ja vodim igru i zaista se trudim ne povrijediti poslovnu etiku airbnb-a jer ih jaaako volim. Tako opuštena i zadovoljna svu svoju energiju mogu posvetiti dragom gostu, ispuniti svaku njegovu želju i s radošću ga dočekati u našem domu. I to samo za 3%!!

  Molim vas podijelite sa mnom svoja iskustva koja se odnose na otkaze rezervacija preko booking.com-a i naplatu noćenja!
  Zahvaljujem
  Alenka

 28. Ovih dana sam dobila ponudu da se ja i još jedan stan(centar grada Splita) oglašavamo preko bookinga (mada sam ja već puna skoro 7 i 8 mjesec i to preko airbna,housetripa,i jednog portala koji me ugodno iznenadio) ali 6 i 9 slabo upita imam.
  U velikoj sam dilemi neznam zašto? Moram se odlučiti i javiti šta prije ?
  Šta mogu dobiti?Što mogu izgubiti’
  Dobiti mogu možda popunjenost mada ti to nitko ne garantira nikad,nigdje,a iizgubiti……………??????

 29. @Branko: pohvale na broju noćenja. Meni to zvuči kao veliki rezultat i uspjeh.

  A za edukaciju se slažem. Nešto slično smo htjeli kod sebe pokrenuti ali čim išta predložimo TZu dočekani smo na nož.

  Kod nas je ona usko isprepletena s mjesnim odborima koji čak ni gostima nisu nakloni tako da smo nažalost ili na sreću prepušteni sami sebi 🙂

  @Jelenko: S novim ugovorima samo pazite da ne prekršite već neki stari i to je to. Ali ako nikome niste dali eksluzivu mislim da nema problema.

  Zato mi uglavnom radimo s agencijama na upit ili putem weba provjeravaju našu zauzetost. Pa tko prvi iznajmi njegov gost 🙂

  A ako i prihvatite neki od apartmana na alotman samo javite drugim agencijama da je iznajmljen da ga prestanu nuditi gostima i s tim ste i taj problem riješili.

  @Alenka: Evo gospodin Goran je podijelio svoje negativno iskustvo s otkazivanjem rezervacija preko Booking.com-a ovdje pa mu slobodno kroz komentar postavite dodatna pitanja ako ih imate: http://www.iznajmljivaci20.com/2013/03/booking-com-ne/

 30. Jel netko spomenuo da booking.com ima uvjete da iznajmljivac mora imati najmanje 3 smjestajne jedinice i je li netko spomenuo da iznajmljivaci nemaju POS uredjaj pa u slucaj no-show-a ne mogu naplatiti trosak ne dolaska gosta?

  Bez obzira na sve prednosti i mane booking.com-a, pobogu ima ih svaka agencija! Zasto bi sve agencije bile savrsene za sve iznajmljivace. Svako se prilagodjava uvjetima agencije koja mu odgovara. Meni je bilo super raditi s booking.com-om, nekome nije. Nekome je Novasol jako losa, nekome sjajno puni kapacitete. Tako to ide… 🙂

 31. I jos nesto, pregovara se trenutno s nekim bankama da se privatnim iznajmljivacima omoguci POS i naplata kartica. Cim bude nekih novosti, bit ce objavljeno. Onda ce biti puno lakse raditi i s booking.com-om. Zar ne? 🙂

 32. Baš me zanima što tu banke mogu ponuditi da bude atraktivno. Mislim da ćemo prije dočekati one male uređaje koji se uštekaju u iPhone i PayPal i sl. servisi onda rade naplatu tih kartica. 🙂

  Ali nadam se da griješim.

 33. Sa stajališta iznajmljivača mislim da je bolje imati u ponudi naplatu karticama jer u današnje vrijeme turisti radije nose sa sobom kartice nego gotovinu pa možda više gledaju smještaj koji to nudi. Što ne znači da će platiti isključivo karticom. To im je neka sigurnost da će imati čime platiti ako im zafali gotovine. A što se tiče banaka to je posebna priča za bilo kakav posao sa njima 😀

 34. Matea, o radu sa karticama sam pisao u kritici Booking.coma no nisam se dodirnuo jednog jako bitnog detalja, provizije banke na kartično poslovanje koja je najniža 5 %. Čak je I Payingpal blizu jer za poslovne suradnike uzima 5 % plus dodatni troškovi u transferima i koverzijama valuta koje će pasti na vas. Gost sa karticom će zbog vašeg popusta od neka 2 % vrlo rado otići na bankomat i platiti vam gotoviniom. 5% je jako puno i zbog takvog popusta, npr. skoro svi sjeverno europljani mi za First minute uplaćuju kompletan iznos pri rezervaciji
  Hajdemo zdravo seljački staviti sve ovo na papir. 15 % Booking.comu, 5 % kartici, 1 % minmum banci na uplate i isplate plus godišnji najam POS aparata nekoliko stotina eura plus imlemetiranje kartica na vašu stranicu minimum 1 500 kn.
  Kada sve saberemo negdje smo na 25 % od brutto cijene i još više od netto.
  Uzmimoi približno moje poslovanje sa 8 apatmana ili nekih 60 000 eura prometa. 25 % je 15 000 eura. Sa tom cifrom možete platiti najbolje internet gurue i 10 tak najboljih svjetskih portala za reklamiranje te ćete biti neovisni i nećete ovisiti o propasti ili uspjehu neke agencije ili portala. Da i od 15 000 eura će vam pola ostati. Pa i sa 10 00 eura prometa, koji većina ima, 25% je 2 i po tisuće eura. Ogromna cifra…
  Treba naglasiti kako je anketiranje turista pokazalo da skoro 70 % gostiju traži direktan kontakt sa iznajmljivačima. U svom blogu kritike booking.coma sam pokazao kako oni ne daju nikakvu sigurnost gostu da će ih rezervacije i sačekati ako mi ili oni raskinu ugovor. Turiosti nisu glupi i preskakati će sve više prekupce i nakupce ako im e garantiraju sigurnost te još neke beneficije koje agencije daju, np. osguranje ljetovanja, izlete i ponajviše prevoz. Po meni će opstati najviše agencija koje ga imaju uklopljenog u cijenu a Booking.com ga nema.
  Zaklljučak, gosti se odlučuju za direktno poslovanje sa iznajmljivačima najviše zbog uštede. Nadogradite im tu cijenu za 6-7 % (kartica, konverzija, trošak banke) kao što hotelski gosti imaju nadograđeno i gubite prednost zbog koje su vas kontaktirali.
  P.S. Naglasio bih da su Iznajmljivači 2.0. jako dobro obradili ovu otvorenu diskusiju za razliku od nekih koji su baš išli na reklamiranje ovakvih korporativnih firmi te se u ovom slučaju ne može govoriti o reklamiranju. Sama ta riječ korporacija uništava individualni pristup gostu koji velika većina traži.

 35. Upravo zbog tih provizija i sl. nameta koji se brzo zanemare u dnevnom poslovanju iznajmljivača od strane svih koji gledaju na taj naš posao kao da nam je Bogom dan vrlo malo surađujemo s posrednicima.

  Samo s iznimnima, i samo s onima koji se s vremenom dokažu.

  Najbolje su mi agencije, koje za razliku od onih kojima je bitno da se potrude i odradio dio posla za iznajmljivača, traže samo veću proviziju a za uzvrat ne nude ništa. Još se i uvrijede da kako bi oni onda trebali radit. Kao da je njegov apartman a ja uzeo na njega alotman a ne obrnuto 🙂

  A za pokrivanje teme Gorane hvala! Premda znam da ima par tekstova koji djeluju kao reklame to oni ipak nisu. Samo eto iskustvo, uglavnom osobno, pozitivno ili negativno koje dijelim s drugima. Isto kako sam i od Mateje i vas različita iskustva za isti portal s zadovoljstvom podijelio.

  Treba ako se može obje strane medalje prezentirati pa da iznajmljivač ima bolju sliku u konačnici što odabrati :). Ja sam eto na kraju ipak odustao od ponovnog kontaktiranja Booking.com.

 36. Pozdrav svima! Nova sam u turizmu i lani sam tek počela raditi, pošto sam vidjela da od samostalnog hvatanja gostiju neće biti kruha, stavila sam apartmane na booking.com i hostelworld. Nije sve prošlo bez problema, prvo su u bookingu zagubili moje faksirane formulare ugovora, pa ni a ni b od njih 2 tjedna, da bih im morala opet slati ali fotografirano, pa su me stavili online i stvar je krenula- telefonski su me vodili kroz extranet i objašnjavali što i kako trebam napraviti, i potvrđivati rezervacije e-mailom (hajde, to je barem bilo u redu)…zatim mi nisu zatvorili objekt nakon 17.9. kako sam im napomenula (radim samo sezonski i ne živim preko cijele godine u objektu) i počele su mi dolaziti rezervacije nakon 17.9. pa sam morala sama moliti gošću da otkaže jer će objekt biti zatvoren. Kad mi je prekipilo zbog njihovih grešaka sve moje prigovore sam lijepo napisala u mailu službi u Amsterdam- dan nakon tog mog maila u centralu skrušeno me zovu iz Zagreba, ispričavaju mi se i titraju oko mene, odmah dobivam direktan broj moba na koji mogu kontaktirati svoju osobnu predstavnicu (trebam li spominjati kako ih je dotad bilo nemoguće dobiti na navedeni zagrebački telefon sve to vrijeme, a koji uzgred rečeno nije bio besplatan)…uglavnom tek nakon elokventne pritužbe u centralu počeli su se odnositi prema meni s respektom a čak i strahom, i sve daljnje probleme rješavam u hodu- zatvaranje alotmana na određene datume etc. Mislim da je zagrebački ured dosta aljkav u radu i događaju im se propusti koji se nikako ne bi smjeli događati u jednoj tako renomiranoj firmi. No dobra stvar je bila ta da mi je kuća bila dupkom puna, 100% popunjenosti od 14.7. otkad su mi počele pljuštati rezervacije, sve do 17.9. kad sam zatvorila objekt. Imam 3 sobe i jedan studio, objekt je u Korčuli. Isplatilo se, dakle, ali je bilo i nezgodnih situacija. Suradnju s njima preporučit ću onima koji imaju debele živce i koji savršeno vladaju engleskim jezikom.

 37. Pozdrav! Već godinama iznajmljujem svoju kuću na Pagu sa samo 2 apartmana.Još uvijek tražim način najpovoljnijeg iznajmljivanja.Jednostavno: stvari se stalno mijenjaju, moraš pratiti što se događa i primjeniti.Umoriš se.Po broju gostiju najbolja mi je bila jedna velika agencija, ali samo po broju prodanih termina, a ne po efektu.Cijenu diktiraju oni, imaju neki sistem, a provizija im je 65%!! Sezona je podijeljena na A;B;C;D;E;, a A sezona traje samo 3 tjedna!Pa se ruši na B sezonu koja traje samo jedan tjedan,slijedeći za tim im je već ne C kako bi bilo normalno, već D tjedan!A samim time i cijena.- Lokalna agencija u malom mjestu isto tako cijedi.Razni besplatni inozemni oglasnici- puno vremena i posla, prepiske, a malo koristi,vrlo se rijetko zaista i rezervira.
  Sada ću pokušati sa Bookingom i Wimdu, možda još nekim.Ne vjerujem Goranu da sa 8 apartmana ima 60.000€ prometa! Tu mi nešto ne štima.Mora biti neka super lokacija, super cijena i duuuga sezona.Ali ok.,ja ni upola po apartmanu uz sva nastojanja!

 38. Može mi netko reći kako ide plaćanje / naplata preko Airbnb-a , hvala

 39. Preko PayPala, bankovnog transfera, čeka ili western uniona. Pa odaberete kako želite primit novce i kod prvog dana rezervacije Airbnb vam pošalje vaš iznos.

 40. Moram se osvrnut na gore natipkano o suradnji s on-line agencijom booking.com.Ja s bookingom surađujem već 14 godina i sve je to bilo ok dok booking nije dobio svoje urede i menađment u lijepoj našoj. Zašto? Da malo pojasnim. Booking.com je on-line agencija koja u svijetu oglašava isključivo hotele i pansione, nigdje, baš nigdje u svijetu ne bave se prodajom apartmana i soba koje ne ispunjavaju određene kriterije, još manje objekte koji nemaju uslugu prehrane, što je unazad nekoliko godina trend u lijepoj našoj. Danas je dovoljno prijavit nekoliko apartmana kao paušalac i dobiti dozvolu za alotmansku suradnju, dok je nekad bio osnovni uviet da je budući korisnik poslovni subjekt u zemlji iz koje dolazi. Ako ste poslovni subjekti imate mogućnost naplate unaprijed i to cjelokupni iznos rezervacije na dan rezervacije, dok paušalci koji nemaju kartičnog poslovanja i u slućaju nedolaska gosta imaju samo gubitak 100% za prvu noć. Veike hotelske kuće su se pobunile zbog sadašnjeg poslovanja u lijepoj našoj, a ne sumnjam da će se i sami uvijeti booking.com-a promijniti nakon 01.07.2013.

 41. Malo kasnim na temu ali možda mi netko tko već surađuje s B.com može odgovoriti na jedno pitanje koje me muči a nisam u vašim postovima vidjela da je spomenuto.
  Naime, registrirala sam se upravo na B.com i pročitala njihove uvjete tj, ugovor.
  Ono što me najviše zaintrigiralo je njihova stavka u ugovoru koja se zove Paritet cijena:
  2.2.2 Tvrtki Booking.com Smještajni objekt jamči paritet cijena i raspoloživosti (“Paritet cijena”).
  Istovrijednost cijena označava jednake ili povoljnije cijene za isti smještajni objekt, istu vrstu sobe,iste datume, istu vrstu kreveta, isti broj gostiju, ista ili povoljnija ograničenja i pravila za npr. doručak,promjenu rezervacije i pravila otkazivanja, od onih koje su dostupne na internetskim stranicama,aplikacijama ili pozivnim centrima Smještajnog objekta (uključujući i sustav rezervacija za klijente), ili
  izravno u Smještajnom objektu, u odnosu na bilo kojeg konkurenta tvrtke Booking.com (uključujući sve mrežne ili izvanmrežne agencije ili posrednike za rezervacije i izdavanja) i/ili sve ostale (mrežne i izvanmrežne) treće strane koje su poslovni partneri Smještajnog objekta ili su s njime povezani na bilo kakav drugi način.
  2.5.6 U slučaju valjanog potraživanja od strane Gosta u skladu s Jamstvom najpovoljnije cijene, Booking.com će u najkraćem roku obavijestiti Smještajni objekt o toj tražbini i dati mu na uvid relevantne pojedinosti.Smještajni objekt će bez odlaganja uskladiti – u primjenjivom opsegu – cijenu ili cijene objavljene na Platformi tvrtke Booking.com, tako da omogući povoljniju cijenu za daljnje
  rezervacije. Nadalje, Smještajni objekt će u svojoj administraciji bez odlaganja uskladiti cijenu na rezervaciji koju je izvršio taj Gost. Nakon odjave Gosta Smještajni objekt će ponuditi sobu po povoljnijoj cijeni te (i) podmiriti razliku između cijene po kojoj je rezervacija izvršena i povoljnije cijene na način da Gostu zaračuna uslugu po povoljnijoj cijeni ili (ii) (u gotovini) nadoknaditi Gostu razliku
  između dvije cijene.

  Pošto se oglašavam i na airbnb-u koji uzima puno manju proviziju (otprilike 3%) te sam tu proviziju uračunala u cijenu svojih apartmana, isto sam mislila učiniti i na B.comu. Jednostavno podignuti cijenu za 15% njihove provizije. Međutim, zbog njihovog famoznog “Pariteta cijena” očito je da to ne mogu učiniti jer će tada cijena mojih apartmana na airbnb-u biti niža nego na B.comu.
  A tu razliku ću (ako sam dobro razumjela što piše u njihovom ugovoru) morati nadoknaditi gostu.
  Je li nekome upala ta stavka “Paritet cijena” u oči i kako ste to rješili?

 42. Sezona nije završila, možemo reći da je tek startao središnji dio kako smo svi manje više zadovoljni učinjenim rezervacijama. Ups uz napomenu da se gost i pojavi na vratima apartmana. Da, o tom iskustvu i paritetu cijena slijedi par redaka. rezervacije imamo od svibnja ove godine i havala bookingu na dosputnosti u svim kutovima kugle. Rezervacije koje smo do sada i ostvarili nisu prelazile minimalne cijene noćenja i minimalni broj noći. Dakle one najjeftinije su ujedno i ostvarene. “Velike” rezevacije i to dvije (veličinu naravno mjerim broju noćenja i količini €). SU OTKAZANE 24h prije check-in-a. Sjedim tako za ekranom, gledam e mail PLEASE CONFIRME CANCELATION i pri tom gledam u brojeve creditne kartice gosta s kojom ne mogu ništa!!!!!! A naravno ne stignem niti ponovno iznajmiti prazne dane. Sjedim i razmišljam bi li vrištala, bi li zvala u ponoć customer servis bookinga ili bi trenutno otkazala suradnju s njima. Posljednje ne mogu učiniti ove godine, ali zaista hoću naredne sezone.

  Ipak ukoliko se ostatak gostiju (sreća nisu svi naredni preko bookiga) pojavi i ostvare noćenja kod nas kako i najaviše preko bookinga, zarada će biti zanimljiva. Eto, malo rizika, malo radosti.

  Jer zamislite sebe u ulozi gosta. Imate na raspolaganju sjajan portal koji vam nudi uvid u sve moguće vrste smještaja na destinaciji koju ste poželjeli posjetiti. Pri tome nemate nikakvih kaznenih bodova (čitaj plaćanja) u slučaju otkaza u posljednji tren. Pa naravno da ću bookirati nekoliko apartmana i odlučiti posljednji tren, možda upravo onda kada iznajmljjivači krenu kreirati last minute cijene. JER MALI IZNAJMLJIVAČI NEMAJU ZAŠTITU KOD BOOKINGA.

  Paritet cijena: ja sam si to ovako zamislila: čim se ostvari rezervacija preko bookinga ja zatvaram taj apartman i te noći kod svih ostalih portala. Klauzula paritet cijena odnosi se na identičan smještaj i identične datume. Tako da moj booking gost i ne može vidjeti cijene koje vise na drugim portalima na kojma se oglašavam. A ukoliko gost prije rezervacije skuži da je cijena na drugom portalu niža, naravno da će ostvariti rezervaciju tamo gjde je za njega povoljnije. A kazne se ne plaćaju za nešto čšto nije ostvareno (nema smisla). Dakle kazna bi se eventualno mogla provesti nakon učinjene booking rezervacije, nakon koje ja (ponavlojam) zatvarama sve ostale portale. Eto…paritet cijena je njihov marketinški trik koji diže prodaju, ali nije opasan za iznajmljivača (ispravite me ako griješim). ALi ono što je materijalno opipljivo i opasno je TOTALNA nemogućnost iznajmljivača da naplati akontaciju ili na drugi način da se zaštiti od nedolaska. Cancelation policie na svim drugim portalima je na ovaj ili onaj način ostvariva i pruža mi kakvu takvu sigurnost.

  Uspostaviti mogućnost prethodnog terećenja kartige gosta, prema mojim info može mi trenutno ponuditi samo PBZ card, ali to toliko košta da je meni s ovolikim volumenom po sezoni nemoguće još i to financirati.

  Mijenja li se što u ljubavi potrošača i banaka u EU, ne znam!!!

  Molim ispravite me ukoliko sam u nekim opaskama i promišljanjima pogrešno zaključil ai napisala.

 43. Jasna, ne radimo s B.com ali eto podijelit ću svoje mišljenje. To je stavka ugovora koja omogućava b.comu da bude uvijek konkurentan na tržištu, a kada nije da ima “polugu” s kojom može iznajmljivača natjerati na promjenu cijene i da ponovno postanu konkurentni.

  Ako na Airbnb-u regularne cijene izražavate nižima od onih na b.comu i oni to saznaju preko gostiju mogu vas po ugovoru tražiti da uskladite cijene. Ali koliko sam primijetio do toga dolazi samo ako bude žalbi od strane gostiju. A i koliko vidim nigdje ne piše ništa za Last Minute i druge oblike popusta koje se gostima prilikom rezerviranja nude i cijena koje zato mogu jednokratno i značajno odstupati od standardnih cijena smještaja.

  Pa ako bude ikad s tim problema eto možda da vam to bude izgovor? 🙂

 44. Alenka, mi upravo zbog tih otkazivanja i jednog alotmana nikako da pristanemo i potpišemo ugovor s B.com 🙂

  Ove godine smo imali samo jednu otkazanu rezervaciju na početku ljetne sezone za koju je bila uplaćena i akontacija, a na kojoj smo izgubili možda troje goste. Gost je u zadnji tren otkazao a do tad smo odbijali goste za taj termin i apartman.

  Ista stvar se već pola mjeseca dešava za termine krajem 7 i početkom 8 mjeseca. Moramo odbijati goste jer svi bi baš tada na ljetovanje a mi smo popunili naše kapacitete. Sada da imamo rezervaciju za koju nismo 30 ili 60 dana unaprijed sigurni hoće li biti realizirana vrlo vjerojatno bi odbijali goste i dalje za termine, a na dan dolaska kada bi rezervacija zbog koje smo odbijali goste bili otkazana ostali praznog smještaja.

  Nama je to jednostavno pre veliki rizik i stvara pre veliku nesigurnost zbog koje ne želimo krenuti u takvu suradnju. Držimo se svojih pravila zbog kojih gost teško bude olako otkazao rezervaciju mjesec dana prije dolaska, a na kraju godine smo opet puni dok otkazivanja imamo samo u iznimno rijetkim slučajevima :).

 45. S velikim zanimanjem pratim ovu diskusiju i kako sam prije mjesec dana ovdje napisala, od 01.07 dolazi do drastičnih promjena u radu booking.com-a i svih ostalih agencija u lijepojj našoj. Do sada su agencije (on-line i standardne) na naplaćenu proviziju od iznajmljivaća (paušalaca, obtrtnika i svih onih u sustavu pdv-a) plaćale pdv u iznosu od 10%, a sad će na proviziju od paušalaca izdvajati cijelih 25% dok će za one u sustavu pdv-a ostati stopa od 10 % pdv-a! Koliko sam upoznata s situacijom,a jesam, booking će revidirati sve ugovore s paušalcima i ponuditi daljnju suradnju s puno većom provizijom koja bi mogla biti uvećana za dodatnih 10-12%. Budite uvjereni da se agencije neće odreč svoje dobiti, sve će se svaliti na leđa paušalaca, pa tko voli neka izvoli. Privatne iznajmljivaće Europa ne prepoznaje, toga u EU uniji nema, ta EU prepoznaje klastere i zadruge, pa eto vam mogućnosti za daljnji rad isključivo okrupnjavanjem.

 46. Dragi moji…

  Morala sam se javiti na ovu temu….
  Ja imam novootvorenu turističku agenciju moja provizija je 10 %. Iznajmljivači i klijenti su do sada u ovo malo vremena jako zadovoljni. Mislim da nije u redu blatiti po turističkim agencijama u svrhu promoviranja internet stranica za iznajmljivače. Svatko ima različita iskustva što je i normalno i čovjek uvijek treba tražiti najpovoljnije riješenje za sebe.
  Moja turistička agencija ima za zadatak ljudima približiti Hrvatsku kao destinaciju tijekom cijele godine. Na raspolaganju smo klijentima za vrijeme cijelog njihovog boravka isto tako i iznajmljivačima koji se susreću sa određenim problemima.

  Meni se više svida direktan kontakt s gostima jer kad vi putujete negdje bilo bi ljepo da vam netko izvoran kroz svoja iskustva predloži kako što kvalitetnije provest svoj odmor i naravno prema vašim željama i potrebama,

  O Booking stranici ne mogu reć ništa loše i nisam baš čula neka negativna iskustva od strane iznajmljivača. Svaka čast na stranici i ideji te naravno ljudima koji to rade jer sigurno da je uloženo puno rada truda i novca u ovaj projekt…

  Želim svima uspješnu sezonu i da pronadu idealno riješenje za što bolji booking.

 47. Nisam mogla odoliti da se ne javim na ovu temu.
  Mi smo u Istri i iznajmljivači smo već preko 20 godina.
  Booking.com nam je otvorio potpuno novu dimenziju turizma.
  Stižu nam drugačiji gosti nego prije doduše (daleko zahtjevniji) a sezona nam se od 3 mjeseca produžila na 9 mjeseci.
  Sklapanje ugovora i trening je trajao jako kratko i praktički smo već bili u ponudi Booking.com-a tjedan dana otkad nam je to uopće palo na pamet.
  Zato mi je čudno čitati iskustva drugih iznajmljivača jer kod nas to sve savršeno funkcionira.

 48. Nesto o ovoj temi.
  O iskustvima s Booking com, mogla bi mnogo toga napisati. Nasa obitelj bavi se turizmom vise od 25 godina, i imamo mnogo zadovoljnih gostiju, koji nam se vračaju. Nalazimo se u samom sredistu grada, jedne od poznatijih turističkih destinacija i nikada nismo imali problema sa popunjavanjem smještajnih kapaciteta. Međutim, ove smo godine poceli suradnju s Booking com stranicom za oglašavanje i nismo bas zadovoljni istom.
  Prvo o pozitivnim stvarima ove stranice;
  1. Rezervacije dolaze jako brzo, u predsezoni imali smo vec oko 70 % kapaciteta napunjeno, u slucaju rupa koje se znaju dogoditi nije problem napuniti iste.
  2. Cijenu nije problem postići, makar u istu morali uračunati dodatnih 15% koje ova stranica naplačuje.
  Sto se tice negativnih stvari njih je mnogo vise, i zbog istih razmisljamo prekid suradnje s doticnom stranicom;
  1. 30%-40% rezervacija je u prosjeku otkazano do 15 dana prije termina dolazaka (ovo je jedina i najbolja opcija otkazivanja rezervacija, koju možete namjestiti na spomenutoj stranici)
  2. Uvjerljivo najgora klijantela dolazi s Booking com stranice, jasno je da su zahtjevni, ali i bezobrazni, te ukoliko im se bilo sto prigovori (tipa buke, kucnog reda i slicno) prijete losim recenzijama, koje kasnije i ostavljaju. Ovu se vrstu ljudi uglavnom ne može ničim zadovoljiti, ma što ponudili i koliko se trudili oko njih.
  3. Na recenzije kod Booking com-a (bile one pozitivne ili negativne) ne možete odgovoriti, jer ova stranica uopće ne nudi tu opciju. Dakle, daje potpunu slobodu gostima da pišu što žele, bez da na bilo koji način možete reagirati. Protest u slučaju neistinite recenzije uopće ne postoji.
  3. Booking com tim u Hrvatskoj radi svoj posao jako lose. Uglavnom nisu sposobni odgovoriti na mailove koji im se upute, i u slucaju bilo kakvog problema, ne očekujte da će se lako moći doći do njih, jer na pozive i poruke uglavnom ne odgovaraju!
  4.Termini rezervacija uglavnom dolaze u periodu glavne sezone, a rijetke u pred i post sezoni, čime se njihova ponuda ne razlikuje od drugih stranica za oglašavanje.

  Uglavnom, htijela bi reći da je njihova kompletna usluga prosječna, (gledajući cijenu i kvalitetu) i da u današnjoj ponudi internet stanica za oglašavanje smještaja, ima mnogo kvalitetnijih i boljih, kod kojih su vlasnici- iznajmljivači više zaštičeni i imaju mnogo bolji tretman.

 49. Hvala vam Iva na ovom opširnom mišljenju vezanom za suradnju s Booking.com.

  Još više jer mi se mišljenje (iako sam uspio izbjeći suradnju s njima) poklapa s vašim 🙂

 50. Upravo sam potpisala ugovor s Booking.com, pa da isprobamo!
  Navodno se ugovor moze prekinuti u bilo kojem trenutku cak i u sred sezone, samo se moraju ispostovati napravljene rezervacije. Zna li iko iz iskustva da li je ovo u praksi stvarno tako?
  Razmisljam da svakako uzmem POS, izgleda da ga fizicke osobe tesko dobiju…ili uopce ne? Vidim da neko gore spominje PBZ Card…moze li opsirnije koliko to stvarno kosta i da li je instalacija stvarno tako komplicirana kao sto je neko opisao na ovom forumu!
  Izvijestit cu vas o svome iskustvu!

 51. @zadar:

  ponuda pbz carda

  za prihvaćanje American Express®, MasterCard®, Maestro® i Visa kartica potrebno je s PBZ Cardom potpisati Ugovor o prihvaćanju kartica. PBZ Card će prodajnom mjestu omogućiti da u krug svojih kupaca uključi i korisnike American Express, MasterCard, Maestro i Visa kartica iz cijelog svijeta.
  Uslugu prihvata kreditnih kartica putem Interneta od ovlaštenog IPA providera može zatražiti pravna osoba, trgovačko društvo i fizička osoba (obrt) koja ima uredno registriranu djelatnost koju obavlja u RH.

  IPAP upoznaje Internet trgovce s uvjetima i pravilima koje propisuje PBZ Card koji su potrebni za podnošenje zahtjeva za ugovaranje prihvata kreditnih kartica putem interneta.

  Internet trgovac mora zadovoljiti sljedeće uvjete:
  – biti uredno registriran za djelatnost koju obavlja u RH,
  – obvezan je imati otvoren poslovni račun u PBZ d.d. (nije nužno primarni),
  – aktivne internet stranice (web shop) preko koji će vršiti online prihvat kreditnih kartica omogućen od strane njegovog IPSP-a.

  Internet trgovac na stranicama svog internetskog prodajnog mjesta mora imati osigurane sljedeće podatke kao ovlašteno Internet prodajno mjesto PBZ Card-a:

  · puno ime tvrtke, matični broj, puna adresa prodajnog mjesta trgovca uključivo ime države u kojoj se nalazi, broj telefona i e-mail adresu na koje se korisnici mogu obratiti kako bi dobili informacije te u slučaju reklamacija,
  · točan naziv i glavna svojstva ponuđenih proizvoda i/ili usluga, maloprodajnu cijenu proizvoda i/ili usluge koja uključuje sva porezna i druga davanja te valutu plaćanja kune,
  · načine i uvjete plaćanja te točan opis načina i roka isporuke proizvoda ili pružanja usluge,
  · troškovi dostave proizvoda te izjavu o poznatim ograničenjima izvoza, carinskim propisima i bilo kojim drugim relevantnim odredbama ako su primjenjivi,
  · usluge koje se nude nakon prodaje (servisiranje i prodaja zamjenskih dijelova), jamstveni uvjeti koji se daju uz proizvod ili uslugu, pravu kupca na raskid ugovora po Članku 44. Zakona o zaštiti potrošača i roku za raskid, situacije po kojima je isključeno pravo kupca na raskid ugovora, te uvjete reklamacija odnosno povrata novaca i/ili robe;
  · opis načina zaštite povjerljivih podataka;
  · izjavu o zaštiti i prikupljanju osobnih podataka i njihovom korištenju. Prodajno mjesto mora kupcima osigurati mogućnost da ne pristanu na sudjelovanje u marketinškim akcijama i da ne budu suglasni s davanjem njihovih osobnih podataka na korištenje trećim osobama.
  · ako će na stranicama Internet prodajnog mjesta cijene osim u kunama biti izražene i u stranoj valuti (€, $) potrebno je osigurati i odgovarajuću izjavu o konverziji

  Internet trgovac dužan je osigurati gore tražene podatke, jer bez njih neće biti moguće ugovaranje i aktivacija prihvata kreditnih kartica.

  PBZ Card ima suradnju, tj prihvaća IPG sljedećih IPAP-a:

  Payment provider

  Web

  e-mail

  kontakt osoba

  e-mail

  tel.

  mob.

  Corvus M-San

  http://www.corvuscms.hr

  info@corvuscms.hr

  Robert Kuhar

  Robert.Kuhar@corvus.hr

  385 1 6389 441

  Globaldizajn

  http://www.globaldizajn.hr

  info@globaldizajn.hr

  Aleksandar Varga

  aleksandar.varga@globaldizajn.hr

  385 1 2222 800

  Moja-trgovina.net

  http://www.moja-trgovina.net

  info@moja-trgovina.net

  Siniša Cvjetković

  sinisa.cvjetkovic@moja-trgovina.net

  385 1 7778 474

  385 99 5990 506

  Ouroboros

  http://www.ouroboros.hr

  info@ouroboros.hr

  Božo Juretić

  bozo.juretic@ouroboros.hr

  385 1 3535 078

  385 91 5889 678

  T-Com

  http://www.t-com.hr/

  e-commerce@t-com.hr

  Branko Vujić

  branko.vujic@t-com.hr

  385 1 4913 880

  385 99 2185 690

  Webstudio

  http://www.webstudio.hr

  webstudio@webstudio.hr

  Emir Dizdarević

  emir@webstudio.hr

  385 51 2691 31

  Webteh

  http://www.webteh.hr

  webteh@webteh.hr

  Igor Grčman

  igor@webteh.hr

  385 1 5498 580

  385 91 5516 810

  PBZ Card, kao najveći davatelj usluga internetskog prihvata i autorizacije kartica u Hrvatskoj, posjeduje vlastiti IPG (Internet Payment Gateway) sustav koji u realnom vremenu omogućava prihvat i autorizaciju American Express®, MasterCard®, Maestro® i Visa platnih kartica za kupnju roba i usluga putem Interneta. PBZ Card predstavlja vlastitu uslugu za internetsko plaćanje, PBZ Card MyCheckOut.
  MyCheckOut servis nudi mogućnost jednostavnog povezivanja internetskih trgovina na stranicu za plaćanje i autorizaciju kartica u realnom vremenu te back-office sučelje za upravljanje i pregled transakcija vlasnicima internetskih trgovina. Servis također nudi maksimalnu sigurnost u internetskom poslovanju i usklađen je s propisanim sigurnosnim standardima kartičarske industrije vezanim uz internetsku kupovinu i plaćanja (MasterCard® SecureCode™, Verified by Visa).

  PBZ Card MyCheckOut sustav podržava široku ponudu funkcionalnosti vezanih uz internetska plaćanja, a neke od najosnovnijih značajki i elemenata sustava su:

  jednostavno povezivanje postojećeg e-commerce rješenja na servis
  korištenje standardizirane stranice za plaćanje
  tunelska veza između internetske trgovine i servisa
  jedinstveno administracijsko sučelje za upravljanje transakcijama
  autorizacija s automatskim ili naknadnim kompletiranjem transakcija u realnom vremenu
  mogućnost djelomičnog kompletiranja transakcija
  podrška za 3-D Secure™ program sigurne online kupnje (MasterCard SecureCode i Verified by Visa)
  podrška za višejezičnost
  Dokumentaciju vezanu uz MyCheckOut uslugu i informacije vezane uz internetski prihvat kartica potražite ovdje.

  Cjenik naše MyCheckOut usluge je sljedeći:

  MyCheck Out – naknada za aktivaciju – jednokratna

  1.500,00 kn

  MyCheck Out – naknada za korištenje i održavanje – godišnja

  2.500,00 kn

  Naveden cijene su bez PDV-a

  Naknade za prihvat kartica:
  American Express®: 5% uz rok plaćanja 30 dana
  MasterCard®, Maestro® i Visa: 4%, obračunsko razdoblje od 7 dana uz rok plaćanja od 21 dan
  Za usluge predviđene Ugovorom Ugovorni partner suglasan je platiti naknadu koja se iskazuje u postotku, a obračunava se na ukupan iznos zbroja nominalnih iznosa evidencija utrošaka. PBZ Card ugovorenu naknadu naplaćuje pri svakom plačanju na način da istu odbija od ukupnog iznosa zbroja nominalnih iznosa evidencija utrošaka.
  PBZ Card se obvezuje da će vam sve zbrojeve utrošaka, po odbitku naknade određene Ugovorom podmiriti u kunama u roku predviđenim Ugovorom i u korist poslovnog računa Ugovornog partnera.

  Kupovinu na rate moguće je realizirati kod American Express kartica i to do 6 rata bez kamata i naknada za korisnike uz proviziju od 5%, uz financiranje Ugovornog partnera financiranje, a našu garanciju plaćanja.
  Za potpis Internet ugovora potrebno je imati otvoren poslovni račun u PBZ d.d.
  Uz Ugovor potrebno je pripremiti sljedeću dokumentaciju (kopije):
  za tvrtke:
  izvadak iz sudskog registra trgovačkih društava, ne stariji od 6 mjeseci
  obavijest o razvrstavanju poslovnog subjekta prema NKD-u,
  ugovor o otvorenom poslovnom računu,
  za obrte:
  obrtnica/izvadak iz središnjeg obrtnog registra,
  JMBG/OIB vlasnika obrta,
  ugovor o otvorenom poslovnom računu.
  U prilogu vam dostavljamo detaljnije informacije o samoj usluzi. Ukoliko su vam naši uvjeti poslovanja prihvatljivi, za daljnju suradnju kontaktirajte nas na:
  IPG.info@pbzcard.hr

 52. koji je epilog priče s PDVom i bookingom za 2014 godinu?? plaćaju li iznajmljivači fizičke osobe koje nisu u sustavu PDV ili ne?
  hvala

 53. Novi smo,startamo ovo ljeto s iznajmljivanjem kuće. Tresemo gaće s kojom agencijom ćemo potpisati ugovor jer nam je ofkors u cilju da nešto i zaradimo (da bude za kredit) 🙂 tj da budemo popunjeni. Na Opatijskom području smo i dvoumimo između Novasola i Interhome-a. Ako ima netko iskustva s ovim agencijama bili bi sretni kada bi ih podijelili s nama i olakšali nam izbor.

 54. Pozdrav, evo mi smo vec trecu godinu sa Novasol i zadovoljni smo jer u principu nemate nikakvih briga nego ocistit apartman i docekat gosta. Popunjenst je otprilike od 15.06 do 15.09, za druge termine ne znam jer mi iznajmljujemo samo ljeti. Nema otkazivanja tj ako otkazu svakako dobijete novac, moraju vam ostaviti depozit u slucaju stete i najdraze od svega da u sezoni nemate goste ispod 7 dana, a vecina su po 2 ili 3 tjedna.

 55. Evo me nije bilo dugo pa se javljam s komentarima za ovu godinu.Ova godine za razliku od prošle se u mnogo čemu razlikuje bar za mene što se oglašavanja tiče(Split-grad) .Booking.com s njima nisam radila i nemam namjeru jer iznajmljujem samo ljeti i do sada se punim sama preko portala ,tako da nevidim svrhu rada s njima.
  -AIRBNB i dalje broj 1 za mene tj.grad Split
  -HOUSETRIP interesantno najveće razočarenje ove godine(prošle 3 rezervacije 20-tak dana)
  -ostale stranice generalno gledajući veliki podbačaj u odnosu na prošlu godinu
  -agencije s kojima imam ugovor također podbacile u odnusu na prošlu godinu
  -stari gosti od prošle godine dosta su me #spasili # inače neznam kakva bi mi popunjenost bila ovu sezonu s obzirom na upite..
  Sve u svemu razlika ovu i prošlu godinu za nevjerovati i u broju upita(manje) i u broju portala koji su aktualni (sve ih je manje) jedino AIR je ostao isti ako ne i jači od prošle godine…
  pozdrav

 56. Pozdrav trebala bih jedan savjet od vas već iskusnih iznajmljivača.
  Naime, prvu godimice iznajmljujem apartman u Splitu preko booking.com, apartman se nalazi u užem centru građani,5,6 min udaljen hodom od Dioklecijanove palače,apartman ima privatni parkinga i zaista je po pristupačnoj cijeni..
  Ali…..nema rezervacija! Ok razumijem prva godina mi je ali me muči to što moj susjed također iznajmljuje i on je pun i to po duplo višoj cijeni odvrati moje a udaljenosti smo jedan od drugog doslovno pola metra.ne znam u čemu je problem ali primjećujem da je na bookingu uvijek negdje pri vrhu, 4,5 strana a ja sam primjerice 17,18.str. a imam puno niže cijene. Koliko vidim on stalno mijenja cijene,iz dana u dan i svaki datum mu je druga cijena. Postoji li tu neka kvaka?

 57. Oprostite ima par grešaka u gornjem komentaru,mobitel automatski izbacuje…..

 58. Kokolina, predlažem vam da se maknete sa Booking.com-a pogotovo ako još nemate niti jednu rezervaciju. Mislim da je za grad split, još ako ste u centru rješenje stavljanje oglasa na Airbnb,Tripadvisor,Flipkey i dosta još portala za direktnu komunikaciju sa gostom.

 59. Bacio sam na oko što se tu piše pa samo par dodatnih informacija. Mi smo potpuno prestali surađivati sa hrvatskim banakama otkad je Hrvatska ušla u EU i nudimo suradnju sa stranim bankama, što znači da se gostima može naplatiti kartica u Eurima (tako da im sve štima na njihovom izvodu kartice) – i naravno u kunama lokalnim gostima. Troškovi su u međuvremenu dosta pali, pa vas tako sada cijelo zadovoljstvo naplate kartice kupcu košta 100 Eura godišnje i nula eura mjesečno, znači izvan sezone nemate više troškova kao kod svih drugih rješenja za online plaćanje u Hrvatskoj. Radimo dosta sa turizmom, zato i pišem tu jer mi se čini da lokalne banke i dalje prodaju muda pod bubrege, a dosta toga se promijenilo u zadnjih par mjeseci po pitanju online naplate. Tako u osnovi svatko tko ima apartman može direktno primat uplate gostiju, nije to više tako skupo kao nekada.

 60. Ako nekom triba apartaman u centru splita 2min od splitske rive,apartman se nalazi u varosu sve druge informacije i placanje mozete dobit na broj 0914211673

 61. Evo da se i ja ukljucim u nraspravu.Radim s booking.com vec drugu godinu.Htjela bih reci nesto o recenzijama koje su nepravedne i nepostene.Zelim reci da nemam nista protiv postene recenzije ali imam protiv neistine.Naime oni dozvoljavaju gostu nakon jedne noci mogucnost objavljivanja recenzije.Naime htjela bih vam ispricati svoju pricu .Ovo ljeto u 6 mjesecu ,rezervacija 1 dan.gosti iz Zagreba.Dolaze predvece i izlaze iz kombija s malim pasicem iako izricito pise da psi nisu dozvoljeni.ne zbog pasa vec zato sto mi imamo psa i ne zelimo silni lavez zbog drugih gostiju.Kazem im da ne mogu s psom a oni kazu .Znamo to je mali pas.Petogodisnja curica drzi pasica i ja nemam srca ne pustiti ih.Dakle da skratim pustam ih u apartman iako ne bih trebala.uz to su bahati bez da pozdrave.Ja im se i dalje smijesim jer znate ono gost je uvijek na prvom mjestu.Mislim si 1 noc su tu pa nema problema.Ujutro odlaze .placaju .nisu imali sitnog pa im jos oprastam 40.00kn.Ulazim u apartman a tamo sou.Bijela deka koja je za kauc u dn boravku nalazi se na podu sva popisana.Uspavacoj sobi skidam posteljinu a moj madrac snjezno bijeli popisan.Dali je pas ili dijete nema veze kazem si i idem dalje.Kuhinja krcata smeca .neopranog suda itd.
  Ma nista od to0ga n e bi bilo strasno da se doticna osoba nije oglasila nakon mjesec dana s svojom recenzijom preko booking.com u kojoj mi daje ocjenu 2.5 za sve usluge.Ostajem sokirana bezobrazlukom doticne osobe kojemu nema kraja.Trenutno sam toliko ljuta da mislim da ja i booking.com necemo vise suradivati.Mogla sam ih jednostavno otpiliti.naplatiti im i ne imati glavobolju stoga mislim da je booking com n epravedan prema nama iznajmljivacima.Napominjem da nemam nista protiv konstruktivne recenzije.Nadam se da ima jos istomisljenika.

 62. Ne znam kome da se obratim…možda mi možete pomoći. Ovo mi je prva godina da sam poćeo sa iznajmlivanjem smještajne jedinice (soba). Radim sa airbnb i booking.com. Znate li kako mogu naplatiti otkazane rezevacije preko booking.com. Naćin plaćanja sam odabrao gotovina, znaći nema kartičnog plaćanja ni POS uređaj. Možete li mi pomoći ili me uputiti na nekog drugog jer imam poprlićan broj kasno otkazanih rezervacija. Booking.com mi tu ne želi pomoći!

 63. mihael,
  ne možete se naplatiti. To je rizik poslovanja s booking.com -om. ali možete učiniti ubuduće sljedeće, kako je mene uputi njihov jako ljubazan djelatnik iz Amsterdama. Kada dobijete rezervaciju pošaljite mail gostu koji je rezervirao. Možete tražiti da vam do 14 dana prije rezervacije ili uplati dio ili sav novac ili potvrdi 100 posto dolazak ( kako vi želite) . Isti mail treba poslati na znanje i booking.com-u. Ukoliko vam ne potvrdi rezervaciju ili ne plati ( ovisno što ste tražili) o tome obavijestite booking com i imate na raspolaganju 14 dana da ponovno izdate apartman. To je jedini način i ja tako radim. Možete i telefonirati gostima, jer imate na raspolaganju i njihove telefone i zamoliti im da vam kažu dplaze li 100 posto, ako ne, onda ih zamolite da odmah otkažu rezervaciju ili je samo otkažete booking.com-u. Da imate pos uređaj mogli bi se naplatiti iako i u to nisma 100 posto sigurna.

 64. Tek ove godine smo se odvažili ići u iznajmljivanje, nemam trenutno na gore navedenu temu nista relevantno komentirati (to ocekujte u 2015-toj), ali zelio bih apsolutno pohvaliti forum i sve ljude koji su posvetili svoje dragocijeno vrijeme izlažuči svoja iskustva. Pozdrav svima i zdravi bili!

 65. Pozdrav svima,

  eto pokusavamo istraziti trziste za nadolazecu sezonu.

  Radimo s bookingom vec cetvrtu godinu kao i s airbnb-jem, izlistani smo i na trip advisoru..imamo svoju web stranicu te smo izasli u dva francuska turisticka vodica specijalizirana za hrvatsko trziste.

  Iskistva su sljedeca: booking nas dobro puni ali kad se sve zbroji provizije su naprosto prevelike te nam se vise isplati raditi s 15% manje kapaciteta nego njima davati taj novac.(manje se potrosi struje, vode…itd)
  Gosti s bookinga i nisu neka sreca generalno jer u startu imaju malo ucjenjivacki stav. Znaju da im sve mora biti perfektno i znaju da ce vlasnik skakati oko njih jer u suprotnom stize losa ocjena.
  Smatram da booking gostima koji ostaju samo jednu noc uopce ne bi smio davati pravo davanja recenzija. Kada bih sada krenula o tome sto su nama sve znali pisati i na glupostima nam snizavali rejting, ne biste vjerovali.

  Airbnb, odlicni gosti medjutim zanemariv broj rezervacija (iskljucivo 7 i 8 mjesec, par dana ranije dodje rezervacija; za razliku od gostiju s bookinga gdje smo vec sada poceli dobivati rezervacije)
  Ne razumijem zasto je tomu tako. Imamo gore(na airbnb) izlistana tri apartmana, nova, s vrlo pristupacnim cijenama i pozitivnim kritikama, medjutim vec dvije godine vrlo slab odaziv.

  Web stranica nam je nova od ove godine i tek se malo pokrenula, ali voljeli bismo kada bismo se direktno preko nje mogli vise puniti. Sve prijedlozi dobrodosli!

  Ovi vodici francuski su nam se obratili jer pricamo francuski pa smo tako imali srece. Bilo bi dobro da istaknete koje jezike govorite, nece skoditi.

  Ja sad lijepo molim vas, peporuke, gdje da se jos probamo oglasavati: znate li imena neki stranih agencija, portala, bilo cega osim ovih koji su vec navedeni ovdje.

  Hvala i pozdrav svima!

 66. Ja sam novi u ovome poslu skroz –ako moze POMOC,imam 1 apartman s 4 lezaja kome da se obratim za punjenje apartmana,tko je najbolji kako da poslujem.Nista neznam mlad sam sve sta sam zaradio ulozio sam u apartman sad molim boga da mi donese neku zaradu….inace apartman je u Splitu u centru grada…Hvala unaprjed…

 67. Poštovani

  booking com je jedno najobičnije smeće koje krade slike sa feisa i neznam odakle još i bez vašeg pristanka ih objavljuje na svom portalu te napominje da su kapaciteti zauzeti.
  Zvala sam milijun puta da skinu slike mojih apartmana i nikako da to postignem, Već sam luda. Ispod časti mi je da su mi slike apartmana na takvom portalu koji se kiti tuđim perjem.

  Taj portal je grozan

 68. Radim već dugi niz godina sa Booking.com s dosta velikim brojem apartmana i prometa, ali poslije ove sezone definitivno sam odlučio raskinuti ugovor sa njima. U poćetku je to bila manje-više korektna suradnja, ćak da sam njihove goste, koji su nam se idučih godina direktno javljali za rezervacije upučivao da to naprave kroz booking.com. Kad su postali velika kompanija, poput našeg HT-a i banaka, postali su prepotentni i bahati. Uz to, njihovi gosti su postali prezahtijevni u odnosu na cijenu koju plate, jer su im svojim sistemom recenzija omogučili da vam svašta rade a da vi ne možete ništa. Sve ostale agencije i touroperatori u okviru mogučnosti, štite nas stanodavce i odnose se s nama kao sa partnerima, jer smo mi “grana na kojoj sjede”. Na žalost, Booking.com se sada ponaša izrabljivački prema nama – partnerima i ne štiti nas ni u kojem segment, njemu je samo važno da mu se plati njegova provizija, a da li ste u tom poslovnom odnosu vi oštećeni radi njihovih preliberalnih pravila prema gostima, to ih apsolutno ne zanima. I tako će biti dok se ovoliko velik broj iznajmljivača upušta u ovakav poslovni odnos i prihvača sva izrabljivačka pravila Booking.coma.

 69. Poštovani,

  potpuno ste u pravu. Mislila sam da sam jedina takvog mišljenja. Naši iznajmljivači su oduševljeni booking.com-om dok ne uoče da u stvari ostaju bez gostiju.
  Meni osobno booking.com ukrao je slike sa feisa i to od 5 apartmana i stavili su ih na svoju stranicu pod naznakom da je sve popunjeno. Kite se tuđim perjem. Mjesec dana sam se borila s njima da skinu moje slike sa svog portala. Slike su skinuli sa mog feisa. Nemate koga tužiti jer neznate uopće tko to vodi. Prestrašno. Naši iznajmljivači su se polakomili misleći kako je imati popunjenost 6 mjeseci.

  Lijepi pozdrav

  Oriana

 70. Oriana, Booking ne objavljuje sam smještaj bez dozvole vlasnika. A ovo što ste napomenuli može biti situacija da neka od agencija s kojom surađujete reklamira vaš smještaj preko Booking.coma. Takav slučaj smo i sami imali te nas dotična agencija o tome nikada nije obavijestila.

 71. Darko, ne radim sa agencijama. Imam svoju vlastitu i izuzetno sam zadovoljna. Tvrdim da su slike ukradene s mog vlastitog feisa.

 72. Oriana, onda prijavite taj problem Booking.com i neka vidi sam tko je bez dozvole objavio vaše fotografije, te da se odmah sankcionira taj profil.

 73. Poštovani Gosp.Darko,

  DAL NEKO OD VAS RADIO OVU SEZONU SA
  ADRIADAY.
  MEGABOOKING!
  Molim vaša iskustva sa njima,

  koliko uzimaju proviziju.

  Lp.Apartmani Dragica

 74. Pozdrav,
  Ovo je već treća godina da radimo s booking-com i jako smo zadovoljni. Prije nego opišem svoja iskustva s njima moram samo odgovoriti na to da se nemožete naplatiti od nedolaska gosta,neznam tko je napisao da se nemožete naplatiti ako nemate pos uređaj, možete se naplatiti tako što potražite nekog tko ima pos uređaj i sklopite s njim ugovor. što se tiče recenzija to bi svakome tribalo tko se bavi iznajmljivanjem jer zar nam nije u interesu da čujemo i tuđa mišljenja i sukladno tome mijenjamo neke stvari,naravno ima svakakvih ljudi i svakakvih komentara.Trudiš se oko gostiju, pečeš im meso, malo ribe, malo ih provozaš brodom a onda ti daju ocjenu 6 jer je more bilo ladno.i tako..Ali svaki normalni gost će prepoznati takve komentare. Mi smo stvarno zadovoljni sa radom Booking com. prvo zbog toga što naša sezona više ne traje 2, 2 ipo mj vec 5 mj, bez pretjerivanja Booking com nas puni od 5 do 10 mj, naravno nije sve u njima, ključnu ulogu igraju i iznajmljivači, trud oko gostiju,ulaganje,investiranje i sl kako u osoblje koje se bavi turizmom, tako i u apartmane/sobe i slicno. Osim produžetka sezone, Booking com dovodi puno bolju klijentelu. Znači to nisu više Česi i Poljaci, kako je bilo prvih par godina bez rada s Booking com-om, to su Amerikanci, Francuzi, Španjolci,Brazilci..stvarno nema cega nema… sve pohvale Booking com-u i njihovim djelatnicima koji se trude da te obavijeste o bitnim stvarima i da pomognu i savjetuju oko poboljšavanja usluge. Naše iskustvo rada s njima je jako dobro !

 75. Pozdrav,
  Tek sam poceo sa iznajmljivanje (rijesenje stiglo 27. 05.), istog dana sam se registrirao na Booking.com, zanima me koliko treba cekati za Extranet i uopce koliko vremensk da bi apartmani bili vidljivi na Booking,com.
  Unaprijed zahvaljujem.

 76. Poštovani kolege i kolegice iznajmljivaći, svi vi koji muku mućite s alotmanom kod Booking.com-a, znajte da je alotman ukinut! Nazovite svog agenta i zatražite skidanje alotmana, ili im se s extraneta javite s privatnom porukom . Sretno 🙂

 77. PREKO BOOKING COMA RADE I ONI KOJI NEMAJU RJEŠENJA ZA IZNAJMLJIVANJE. PRODAJE SE SVAKO SMEĆE. PRESTRAŠNO. OSIM TOGA BOOKING COM KRADE SA RAZNIH STRANICA SLIKE APARTMANA A DA IM UOPĆE NISTE DALI DA IZNAJMLJUJU VAŠE OBJEKTE. MJESEC DANA SAM SE BORILA DA MAKNU MOJE SLIKE SA SVOG PORTALA. LAŽU DA JE SVE POPUNJENO. MA SMEĆE JEDNO PREVARANTSKO.
  JESAM ZA KONKURENCIJU ALI ZDRAVU A NE BOLESNU.

 78. ZABORAVILA SAM PITATI GOSPOĐU MAJU ŠTA IMA PROTIV ČEHA I POLJAKA? DA NE BI JOŠ I BIRALA. I ONI PLAĆAJU KOLIKO PITATE. SRAM VAS BILO.

 79. Oriana, to moguće niti nije problem booking.coma, već posredničkih agencija. Mi smo isto imali nekoliko slučajeva gdje smo vidjeli da se naše fotografije, ponuda i sl. nalaze kod njih, ali i na sličnim portalima. Zauzeće smještaja naravno nije imalo veze sa stvarnošću, a uz to sve još smo jednom i na ulazna vrata dobili goste da uopće nismo znali niti da je upit bio za određeni smještaj i termin poslan, a gosti su s druge strane držali u rukama Booking.com voucher.

  Naravno, odgovornost booking.coma kao tako velikog sustava postoji, ali za sve ovo korektno su bile odgovorne posredničke agencije koje iz godine u godinu gubi bitku na tržištu pa premda mi osobno ne želimo raditi s Booking.com preko njih smo bili oglašeni svugdje jer je agencija odlučila tako probati iznajmiti više noćenja. Naravno uvjeti suradnje, akontacije i sl. se u takvim slučajevima nije prema nama poštovalo. :/

 80. Henry Henry po imenu i želim ti reći o praznoj atm kartici. programirana ATM kartica koja može upasti u sve bankomatove. Njegova djela s bilo kojom valutu iu bilo kojoj zemlji u kojoj biste mogli živjeti. Njegova je programirana na način da kada se transakcija provodi s karticom, ne može se pratiti. Da biste iskoristili ovu karticu, ne trebate imati broj računa ni čak ni prikvačiti nikoga. Jednostavno je jer postoji priručnik koji uči uporabu, a također daje više objašnjenja u vezi s karticom. “Tako prijatelji, nova godina i novi početak. Ako trebate sredstva za pokretanje nekog posla, platite račune i zajmove ili novac, da biste živjeli u dobrom životu, a onda ćete morati iskoristiti ovu priliku. Iako je protuzakonito kao i vi i ja, ali budući da vlada ne može zadovoljiti sve potrebe, moram raditi ono što moram učiniti, da dobijem ono što želim i da moja obitelj bude sretna i da svatko uopće bude isti. Iako ovaj post nije za svakoga, ali za one koji doista trebaju promijeniti od siromašne države do bogatog života, možete se povući do $ 5800 u danu povuče se do 57.000 USD u mjesec dana. da biste dobili svoj kontakt ili whatsapp: +17865293257 ili e-pošta :: blankatmcardorg@gmail.com

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar