Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Program “1000 bazen za hrvatski turizam” u sklopu “GOSPODARSKI IMPULS 2013.”

/
/

Da je bazen važan dio ponude svakog objekta, čak i onih na moru, možemo potvrditi iz iskustva.

Gost voli mogućnost odabira a bazen mu pruža upravo to. Isto su primijetili i u Ministarstvu turizma zbog čega su pokrenuli program “1000 bazena za hrvatski turizam“.

Kontaktirali smo tvrtku JERKIĆ d.o.o koja se bavi projektiranjem, izgradnjom, reparacijom i opremanjem obiteljskih i javnih bazen kako bi doznali sve potrebne informacija za ostvarivanje državne poticaje za izgradnju bazena.

Detalje pročitajte u nastavku kako biste spremni dočekali prve natječaje koji se očekuju za nekoliko dana.

Opći cilj gospodarskog impulsa

Opći cilj Ministarstva poduzetništva i obrta u sektoru malog gospodarstva u Hrvatskoj je unaprijediti politike i mjere poticanja razvoja malog gospodarstva.

Noviteti Programa “GOSPODARSKI IMPULS 2013.”:

 • Uklanjanje administrativnih barijera: smanjenje obujma tražene dokumentacije i troškova.
 • Javni pozivi bit će otvoreni do iskorištenja planiranih sredstava.
 • Unapređenja na većoj vidljivosti natječaja kroz informativne kampanje.

Opći uvjeti sudjelovanja u programu “GOSPODARSKI IMPULS 2013.”

Za uključivanje u poticajne Projekte za 2013. godinu podnosi se:

 • Prijavni obrazac
 • Propisana dokumentacija i
 • Dodatna dokumentacija kojom se pojašnjava Projektni prijedlog ili druge informacije važne za provedbu podnesenog poduzetničkog projekta.

Preduvjeti za podnošenje prijave

Preduvjeti za podnošenje prijave odnose se na sve subjekte koji se žele uključiti u sustav potpora te trebaju zadovoljiti sljedeće opće uvjete:

 • imati sjedište na području Republike Hrvatske,
 • pozitivno poslovati u prethodnoj godini,
 • imati dokaz o neovisnosti u poslovanju,
 • imati podmirene obveze prema državi,
 • imati podmirene obveze prema zaposlenicima,
 • ispunjavati propise o potporama male vrijednosti (NN 45/2007),
 • imati opravdana odobrena sredstva potpore male vrijednosti iz prethodnih godina

Prijavu ne mogu podnijeti podnositelji nad kojima je otvoren stečajni postupak ili postupak likvidacije, podnositelji prijava nad čijim je pojedinačnim vlasnicima otvoren stečajni postupak ili postupak likvidacije zbog poreznog duga te podnositelja prijava koji imaju blokirani poslovni račun.

Procjenjivanje pristiglih prijedloga

Pristigli projektni prijedlozi procjenjivati će se redom pristizanja u tri koraka:

1. Administrativna provjera dostavljene dokumentacije i provjera prihvatljivosti prijavitelja,

2. Ocjena projektnog prijedloga: projekti koji su zadovolji prethodnu administrativnu provjeru ući će u sljedeći krug ocjenjivanja i bodovanja. Ukupni broj bodova za projektni prijedlog prema utvrđenoj metodi ocjenjivanja bit će 100 bodova, a projektni prijedlozi ocijenjeni s 80 i više bodova, predložit će se za odobrenje potpore. Budući da će javni pozivi biti otvoreni do iskorištenja sredstava, prijavitelji čiji projektni prijedlog bude odbijen moći će ponovno podnijeti prijavu s dopunjenim/ispravljenim projektnim prijedlogom.

3. Provjera proračuna projektnog prijedloga to jest da li su aktivnosti u projektnom prijedlogu i povezani troškovi jasno iskazani, prihvatljivi u odnosu s namjenama sufinanciranja te provjerljivi i opravdani.

 

Posebni uvjeti za mjeru B 2 “Jačanje poslovne konkurentnosti poduzetnika i obrtnika” – 1000 bazena za hrvatski turizam

Iznos dodijeljenih fondova iznositi će 4 000 000 HRK.

Davatelji državne potpore su Ministarstvo poduzetništva i obrt, Ministarstvo turizma, Hrvatska agencija za malo gospodarstvo i investicije.

Korisnici sredstava mogu biti subjekti malog gospodarstva i to trgovačka društva, obrti i zadruge koje pružaju usluge smještaja i posjeduju važeće Rješenje o razvrstavanju i kategorizaciji ugostiteljskih objekata iz skupine hoteli, kampovi i marine. Privatni iznajmljivači se mogu prijaviti na mjeru ako se do predaje natječajne dokumentacije registriraju kao trgovačko društvo, obrt ili zadruga te ishoduju pravovaljano rješenje.

Sredstva su namijenjena za izgradnju i opremanje isključivo novih vanjskih i unutarnjih bazena, minimalne tlocrtne površine 30 m2 za vanjske bazene i minimalne tlocrtne površine 20 m2 za unutarnje bazene (unutar čvrstih objekata).

Intenzitet potpore je do 50 % vrijednosti investicije, odnosno do maksimalno 50.000,00 kuna po principu jedan poduzetnik-jedna potpora.

Sredstva za odobrene potpore isplaćuju se korisniku u dva dijela:

 • 50% iznosa dodijeljene potpore po zaključenju Ugovora
 • ostatak iznosa potpore po dostavljenom Izvještaju o korištenju sredstava

Da li ćete se prijaviti za dobivanje ovih poticaja? Ako hoćete, da li su vas poticaji potaknuli za izgradnju bazena ili ste to imali u planu i bez njih?

Slobodno nam javite vaša iskustva s dobivanjem poticaja kroz komentara gdje također možete i postaviti sva pitanja koja vas zanimaju.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

9 Comments

 1. Pozdravljam svaki poticaj koja ide u korist BDP-a. Dosadašnja saznanja su bila negativna. Nije bilo kontrole u što se koriste poticaji. Uvjek dobe veliki a mali u ovom slučaju iznajmljivači koji zbog godina ili premalog kapaciteta ne žele registrirat obrt al žele poboljšat kvalitetu su isključeni.
  U poljoprivredi neki dobivaju stalno poticaje a nigdi nisam čula da je investirano u irigacioni sistem.U pravilu ja sam protiv poticaja ako država koja daje nema udjela u visini davanja. Ovako se nekima stalno pogoduje a da uzvrat samo gomilaju vlastito bogastvo na teter osiromašenih građana

 2. Sve je jeko lijepo i dobro ali nema ekonomske opravdanost za iznajmljivača,utoliko da će samo zaraditi izvođači bazena,
  Iznajmljivaču tek toliko da se pokaže da ima bazen a što dalje sa njim,nakon 2 mjeseca upotreba i plaćenih “teških” računa za vodu i sve ostalo što ide uz to…ma nikako za bazen

 3. POŠTOVANJE !!!
  javljam se na komentar da je bazen veliki trošak .
  usporedite : osnovna oprema cirkulaciona pumpa snage 375 W koja radi
  4 sata / dan .
  Voda se mijenja jedan put godišnje.
  potrošnja kemikalija oko 200 kuna / mjesec .
  Pozdrav : http://www.bazeni.in

 4. Bazen je trošak i to ne mali kako god se postavi. Naravno troškovi variraju ovisno o veličini bazena. I pitanje je na kraju dana isplativosti bilo koje visine troška.

  Ako bazen privuče gosta koji inače ne bi došao onda je trošak nebitna stavka jer se sam isplaćuje kroz tog gosta.

  Osobno smatramo da ima zadnjih godina sve više gostiju kojima je bazen jako bitna stavka kod odabira ljetne destinacije i da se isplati bez obzira na trošak i utrošeno vrijeme koje je potrebno za njegovo održavanje.

 5. Sve što može povećati promet i produženje sezone je super pa i bazen tko ima uvjete za ugradnju. Dobra ideja za malobrojne.

 6. Pozdrav!
  Poticaj za bazene je odličan prilog unapređenju turizma kako na moru tako i u utrašnjosti.
  Pokušat ćemo to realizirati, ako ne za ovu onda bar za slijedeću sezonu.
  Zašto privatni iznajmljivači ne bi mogli garantirati vlastitom imovinom umjesto otvaranja obrta, trgovačkog društva ili zadruge? Možete li reći nešto o zadrugama?
  Višnjica

 7. Mudro je ovo s kvadraturum bazena jer za bazen do 24 m2 nije potrebna građevinska dozvola niti ikakvi papiri. U protivnom gotovo toliko dođu papiri i sve komunalije što treba doplatit za bazen. U mom kraju ima puno privatnih iznajmljivača koji nemaju registriran obrt ili sl. jer po broju kreveta to nisu dužni otvarat ali vrlo uredno plaćaju poreze, prireze, članarine i ostala davanja. Mislim da ih je puno zakinutih. Isto tako ima puno otvorenih obrta ili trgovačkih društava registriranih za turizam a ne plaćaju svoja davanja a upravo oni će uspjei ishodovati poticaje.

 8. Dobar dan!
  Danas nije problem otvoriti d.o.o. ili obrt ali je skupo voditi knjige.
  Saznala sam da postoji opcija ”polu obrt” što bi trebalo biti nešto između
  privatnog iznajmljivača i obrta ali ne znam da li se takvoj formi odobravaju
  subvencije. Da li bi neka udruga ili savjetodavno tijelo moglo istražiti i
  dati nam savjet kako na najbolji način privatnim iznajmljivačima omogućiti
  iskoristiti pogodnosti Programa 1000 bazena…
  Lijepi pozdrav ciljnoj skupini!

 9. pozdrav svim zainteresiranima

  Mislim da bi bilo najbitnije da se resorna Ministarstva dogovore oko kvadrature za koju nece trebati gradjevna dozvola kako se ljude nebi bunilo i kako bi stvarni efekat akcije bio pozitivan.
  LP
  srecko

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar