Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Fiskalizacija u prometu gotovinom za iznajmljivače smještaja

/
/

03. 12. 2012. je izašao Zakon o fiskalizaciji u prometu gotovinom u NN br.133. Fiskalizacija u prometu gotovinom se uvodi radi učinkovitog nadzora ostvarenog prometa u gotovini i dužni su je provoditi svi obveznici fiskalizacije.

3 etape provođenja fiskalizacije

Proces fiskalizacije je podijeljen na tri etape, kako bi svi imali dovoljno vremena na prilagodbu.

Tako prvi u proces fiskalizacije s 01.01.2013. kreću ugostitelji i pružatelji smještaja (oznaka I područja NKD 2007.), te srednji i veliki poduzetnici.

U drugoj etapi, koja kreće 01.04.2013. s procesom fiskalizacije kreću obveznici koji obavljaju djelatnost Trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikla (Oznaka G područja NKD 2007.) te obveznici koji obavljaju djelatnost slobodnih zanimanja iz članka 18. stavka 2. Zakona o porezu na dohodak (npr. samostalna djelatnost zdravstvenih djelatnika, veterinara, odvjetnika, javnih bilježnika, revizora, inženjera, poreznih savjetnika, arhitekata, tumača, prevoditelja i druge slične djelatnosti).

Treća i posljednja etapa započinje 01.07.2013., te se s tim datumom propisuje fiskalizacija za sve obveznike fiskalizacije.

Potrebna oprema za fiskalizaciju i što ako ona ne radi

Obveznici fiskalizacije su dužni pripremiti nužnu računalnu opremu, softverski program s Internet vezom i aplikativnim digitalnim certifikatom (Fina) kako bi uspješno slali svoje račune na elektronički potpis u Poreznu upravu (MFIN) putem uspostavljene elektroničke veze. Ako je fiskalizacija uspješna i odobrena, svaki izdani gotovinski račun će sadržavati ‘Jedinstveni identifikator računa‘ i ‘Zaštitni kod izdavatelja računa‘ (JIR i ZKI).

Ukoliko fiskalizacija računa ne bude ispravna (npr. prekid Internet veze), izdavat će se računi bez JIR-a, no unutar dva dana će morati biti poslani elektronički u Poreznu upravu.

Ako dođe do kvara naplatnog sustava (blagajne) i nije moguće izdavati račune uopće, obveznici fiskalizacije su dužni raditi s uvezenom knjigom računa i unutar dva dana osposobiti naplatni uređaj i naknadno poslati elektronički račune u Poreznu upravu na potpis.

Knjiga računa

Malim obveznicima fiskalizacije se smatraju obveznici fiskalizacije kojima se dohodak i porez na dohodak utvrđuju u paušalnom iznosu prema Zakonu o porezu na dohodak i Pravilniku o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti.

Mali obveznici fiskalizacije nisu dužni imati računalnu opremu, softverski program, Internet vezu i aplikativni digitalni certifikat od Fine kao ostali obveznici fiskalizacije, već uvezanu knjigu računa.

Knjigu računa će morati imati: mali obveznici fiskalizacije, svi ostali obveznici fiskalizacije za rezervu u slučaju prekida kvara naplatnog uređaja i oni obveznici fiskalizacije koji nisu u mogućnosti je provoditi zbog nedostupnosti Internet veze na području gdje obavljaju svoju djelatnost (uz potvrdu HAKOM-a o nedostupnosti Internet veze).

Što ovaj Zakon znači za iznajmljivače smještaja?

Iznajmljivači koji su ostvarili prihode u iznosu do 149 500 kn prema evidenciji prometa za 2012. godinu nastavljaju plaćati paušalno porez na dohodak, te od 01.07.2013. kao mali obveznici fiskalizacije počinju izdavati račune iz Knjige uvezenih računa, koju prethodno ovjeravaju u Poreznoj upravi.

Iznajmljivači koji su u 2012. godini ostvarili prihode u rasponu između 149 500 i 230 000 kn ne spadaju u paušaliste, vode poslovne knjige i shodno tome plaćaju porez na dohodak. Oni su obveznici fiskalizacije i dužni su izdavati fiskalizirane gotovinske račune od 01.01.2013.

Iznajmljivači koji su u 2012. godini ostvarili prihode veće od 230 000 kn postaju obveznici PDV-a i obveznici fiskalizacije (od 01.01.2013.).

‘Građani’ iznajmljivači apartmana, soba i postelja (koji nemaju za tu djelatnost registriran obrt / poduzeće) nisu obveznici fiskalizacije. Istima se ne utvrđuje obveza fiskalizacije s obzirom da ne ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti već dohodak od imovine i imovinskih prava.

Za sva dodatna pitanja vezana za fiskalizaciju u turizmu i kod iznajmljivanja privatnog smještaja obratite nam se kroz komentare.

Izjava o odgovornosti: Za konkretna pitanja u vezi poreza, dohodaka i obveze fiskalizacije kontaktirajte lokalnu poreznu upravu, s obzirom da nismo ovlašteni za davanje takvih informacija.

Osvrt na zakon o fiskalizaciji za privatne iznajmljivače smještaja napisala je Sofija Balić (Fiskalizacija Olimp). Ako ste obveznik fiskalizacije, a još nemate rješenje za fiskalizaciju, obratite im se s punim povjerenjem jer nude povoljna programska rješenja i računalnu opremu te mogućnost obročnog plaćanja. Više informacija pronađite na www.fiskalizacija-olimp.com ili putem email kontakt.

 

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

33 Comments

 1. Iznajmljivači koji su u 2012. godini ostvarili prihode u rasponu između 149 500 i 230 000 kn ne spadaju u paušaliste, vode poslovne knjige i shodno tome plaćaju porez na dohodak. Oni su obveznici fiskalizacije i dužni su izdavati fiskalizirane gotovinske račune od 01.01.2013.

  oni su kasa ili Knjige uvezenih računa

 2. Lijep pozdrav. Imam dozvolu za iznajmljivanje svojih apartmana kao fizička osoba, dakle nemam registriran obrt/poduzeće za to. Do sada sam mislio da dok god ostvarujem promet manji od 230.000 kuna poreze plaćam paušalno, međutim ovaj tekst me malo zbunio u dijelu koji kaže “Iznajmljivači koji su u 2012. godini ostvarili prihode u rasponu između 149 500 i 230 000 kn ne spadaju u paušaliste, vode poslovne knjige i shodno tome plaćaju porez na dohodak.”

  Znači li to da ako sam i kao fizička osoba – iznajmljivač ostvario promet veći od 149500 u 2012. moram početi voditi poslovne knjige i prestajem s plaćanjem paušalnog poreza?

 3. Pozdrav Mario,

  da, to je malo nezgodno objašnjeno,isprike na tome.-Pojašnjenje je bilo na facebooku. Dakle, vi ne ostvarujete dohodak od samostalne djelatnosti, već od imovine i imovinskih prava. Tekst je bio više okrenut obrtima/poduzećima, te se taj dio odnosio na njih. Vi, prema Zakonu o porezu na dohodak (članak 44) ostajete paušalist, čim niste u sustavu PDV-a. U slučaju da imate za tu djelatnost registriran obrt /poduzeće, postali bi obveznici poreza na dohodak od samostalnih djelatnosti , te bi za granicu za paušalista vrijedila ova granica od 149 500kn.
  Također, Vi niste obveznik fiskalizacije:
  http://www.porezna-uprava.hr/fiskalizacija/fiskalizacija.asp (pit.br.7)

 4. Super. Hvala vam na odgovoru. Tako sam i mislio, ali draže mi je kad autor teksta potvrdi moje mišljenje. Hvala još jednom!

 5. Eh, zaboravih još jedno pitanje postaviti. Budući da mi, mali iznajmljivači/fizičke osobe nismo obveznici fiskalizacije, znači li to da možemo nastaviti s izdavanjem računa elektronički kreiranih na vlastitom računalu, sa svojim vizualima poštivajući sve one odredbe Zakona koji propisuje što na računu mora biti navedeno?

 6. Koliko smo mi upućeni, oni koji nisu obveznici fiskalizacije mogu nastaviti izdavati račune na način kao i dosada, uz poštivanje generalija koji svaki račun mora imati.
  No, svakako bih vas uputila na 0800 18 11 – broj za sve informacije vezano uz fiskalizaciju, u poreznoj upravi, čisto da dobijete službenu potvrdu.

 7. Koliko smo mi upućeni, oni koji nisu obveznici fiskalizacije mogu nastaviti izdavati račune na način kao i dosada, uz poštivanje generalija koji svaki račun mora imati.
  No, svakako bih vas uputila na 0800 18 11 – broj za sve informacije vezano uz fiskalizaciju, u poreznoj upravi, čisto da dobijete službenu potvrdu.

 8. Može li mi netko reći da li je kao fizička osoba podizao kredit za opremanje i pripremu sezone u nekoj od banaka, zanima me ako bi mi mogli navesti koju sve dokumentaciju moramo pribaviti?

 9. A evo i odgovora gospodina Igora iz apartmana Tribunj:

  Mi smo podigli tzv,turistički kredit kod erste banke na 7 godina,oni vam se upisuju na teret kuće, potrebna je dokumentacija i laborat, al sve vam to objasne u banci.

  Dogovorite se za isplatu kredita tj,samo jednom godišnje. Mi smo podigli kvalitetu usluge i sad smo podigli cijene za 100 % apartmana,vprije nam je bilo 50 eura a sad je 100eura,vnemojte pogriješiti najbitnije na kraju ,u namještaju.vSvi gosti su spremni platiti za kvalitetu.vMi smo zadovoljni i sa bankom i sa novom vrstom turista.

  lp iz tribunja.
  za ostala pitanja rado stojimo na usluzi

  HOLIDAY RESIDENCE TRIBUNJ

 10. mene zanima zašto turistićka zajednica nesmije slat goste već samo agencija bar ovdje na braću neznam dali je to svuda a agencija šalje kom hoće i na kom više zaradi njih niko ne kontrolira meni cjela sezona prođe sa 20 dana imam jedan apartman jedva pokrijem trošak vama pozdrav i hvala

 11. TZ ne bi trebala zarađivati na prosljeđivanju gostiju iznajmljivačima, ali bi trebala na upit gosta usmjeriti i ponuditi odgovarajući smještaj gostu.

  Kod nas imaju i nude prospekte određenih, odabranih, iznajmljivača na pultu i da su tako svima dostupni. Naše ne žele jer se inate 🙂

  Najbolje je na njih ne oslanjati se jer iz dosadašnjeg iskustva jedino što znaju je smetati u poslovanju a ne pomagati.

  Pronađite nekoliko agencija specijaliziranih za vaše područje i dogovorite suradnju s njima, objavite se i na nekoliko besplatnih web kataloga i od tuda krenite. Imat ćete s tim potezom više koristi nego da vas TZ krene promovirati a trošak će vam biti nula (ne računajući naravno vaše utrošeno vrijeme u to).

 12. Poštovani,moj suprug ima obrt za prodaju vlastitih polj.proizvoda, obveznik je poreza na dohodak i nije u sustavu PDV-a.Prodaje proizvode u maloprodaji i veleprodaji.Što je dužan napraviti
  u smislu fiskalizacije?
  Lp

 13. Poštovani,
  imamo malo poduzeće d.o.o. i jednog zaposlenog,prihodi nisu veći od 50000,00 kn a naplaćuju se putem žiro računa.Kad bi eventualno nekad željela naplatiti račun u gotovini , je li mi dovoljan fiskalni blok računa koji je ovjeren u poreznoj upravi.
  Hvala Vam lijepa , nadam se skorom odgovoru

 14. Poštovana Maja,

  blok računa (tzv. Knjigu računa) mogu koristiti samo ‘mali’ obveznici fiskalizacije
  (i svi ostali kao pomoćno sredstvo ukoliko im dođe do prestanka u radu s programom za fiskalizaciju uz ograničenje roka od 48 sati).
  Mali obveznici fiskalizacije su oni koji su izvan sustava pdv-a i ujedno su paušalisti.

  Vi prema navedenome ne spadate u paušaliste, te bi trebali nabaviti program za fiskalizaciju koji se spaja s poreznom.

  Nema na čemu, nadamo se da smo pomogli.
  LP

 15. poštovani,

  U sustavu smo PDV-a kao iznajmljivač, ali nemamo obrt već vodimo samo knjige kao isti
  Imamo dvije agencije s kojima radimo i rijetko kad svoje goste koje isto tako uredno prijavimo agenciji i oni obrade račun. Problem je u tome što jedna agencija (tek sad sam vidjela) na svojim računima piše da je račun u gotovini, iako nam isplate na žiro, te isto tako iznos koji ide nama nema ni JIRA ni ZKI, već samo račun za proviziju i ekološku pristojbu sadrži te podatke, što bi značilo da nisu otišli u poreznu. Kad je krenula fiskalizacija dobili smo informaciju stručnog savjetnika RRIFa da nismu dužni imati svoju fisk…ukoliko sve obavlja agencija, međutim po ovome ispada da ipak trebamo…ako netko, ima kakav savjet bila bi Vam zahvalna….

  lp

 16. Vale, ako vama agencija napravi uplatu na žiro i nemate fizičko gotovinsko posredovanje novcima između vas onda se tu radi o tzv. transakcijskom računu i njega nije potrebno fiskalizirati.

  Ako sam ja dobro shvatio agencija naplati sve gostu a vama samo prosljedi račun kao dokaz? I zatim sredstva na račun? Ako je tako onda račun piše da je gotovinski jer ga je gost tako platio, a za uplatu agencija na vaš račun bi vi trebali njima izdati drugi račun.

  Ili sam krivo shvatio kako surađujete s njima? 🙂

 17. Upravo tako radimo!!!!
  Međutim ispada da ta jedna agencija fiskalizira samo dio računa, znači ne cijeli iznos nego samo dio provizije i ekološke i prema onome što sam danas saznala u tom su slučaju oni u prekršaju, pa me muči to što onda uopće ne dolazi do fiskalizacije iznosa koji mi dobivamo na žiro.????
  Isto tako imam i prvi račun koji su nam isplatili u gotovini jer nisu mogli naknadno na žiro račun, unatoč tome što sam inzistirala na tome. Jedino mi pada na pamet da ga ja uplatim na žiro kao da su oni, dali bi to pomoglo???

  Hvala

 18. Ja se osobno ne bi zamarao s tim na vašem mjestu. Ako vi za svoju uslugu i primljena sredstva izdajete račune po zakonu vi ste svoje obavili. Ne možete odgovarati za neku drugu tvrtku i njezino poslovanje.

  Ako želite možete javiti agenciji da smatrate da im računi nisu valjani pa neka provjere zbog čega i kako to srediti.

 19. POŠTOVANI, IZNAJMLJIVAČ SAM SA PRIHODOM IZNAD 149.500,00 KUNA U 2013 GODINI DA LI SE TREBAM PRIJAVITI U POREZNU UPRAVU KAO POREZNI OBVEZNIK I RADITI POREZNU PRIJAVU ZA 2013 GODINU.?

 20. “Iznajmljivači koji su u 2012. godini ostvarili prihode u rasponu između 149 500 i 230 000 kn ne spadaju u paušaliste, vode poslovne knjige i shodno tome plaćaju porez na dohodak. Oni su obveznici fiskalizacije i dužni su izdavati fiskalizirane gotovinske račune od 01.01.2013.”

  Dakle, odgovor je NE niste obveznik PDV-a sve do 230 000 Kn, ali obveznik Fiskalizacije DA!

  Ukoliko ne želite izdavati račune ručno iz ovjerene knjige računa već računalom voditi poslovanje najma, pogledajte ovo rješenje:

  http://mediastudio.hr/proizvodi/apartmaninet-fiskal/

 21. Lijep pozdrav. Imam dozvolu za iznajmljivanje svojih apartmana kao fizička osoba, dakle nemam registriran obrt/poduzeće za to. Krenuo sam sa iznajmljivanje ove godine po prvi put od 7 mjeseca tj prvi mi je račun ispisan u 7 mjesecu. Promet je manji od 230.000 kuna.
  Pitanje: S obzirom da sam krenuo u drugoj polovici godine dali mi je prag ulaska u sustav PDV 230.000 kn ili upola manji 115.000 kn s obzirom da plačam i pola paušalnog poreza.

 22. Poštovani,

  zanima me slijedeće: na Krku iznajmljujem kuću za odmor kao fizička osoba. Mogu li u sklopu te djelatnosti ponuditi i gostima svoje kuće i mogući najam cestovnih skutera ili za tu djelatnost moram otvoriti d.o.o. ili obrt. Ako da, ulazim li u sustav fiskalizacije?
  Hvala na odgovoru.

 23. Imam obiteljsku kuću i za vrijeme sezone bi mogla iznajmljivati jedan jednosobni i jedan studio apartman. Molim vas recite mi, osim boravišne takse koje su još obaveze koje bi trebala raditi. Hvala

 24. Poštovani,
  tek krećem s iznajmljivanjem apartmana kao fizička osoba. U kontaktu s nekim potencijalnim gostima, pitali su me da li izdajem račune? Nisam im znao odgovoriti. Prema dosadasnjim komentarima, vidim da nisam obveznik ni fiskalizacije, a ni PDV-a. Mogu li izdavati račune i na koji način? Moram li kupiti nekakav blok računa ili mogu printati kod kuće? Postoji li nekakav primjer računa da vidim koje podatke moram unijeti?

  Unaprijed hvala,

  Vedran

 25. Bez obzira na obvezu fiskalizacije svaki iznajmljivač mora izdati račun za obavljenu uslugu iznajmljivanja. Sad da li ste iznajmljivač paušalac, obrtnik i sl. diktira i stavke koje svaki račun mora sadržavat.

  Račun mora imati naznačenu vrstu, količinu i cijenu, odnosno odobreni popust, pruženih usluga za svaku pruženu uslugu uz informacije iznajmljivaču koji pruža te usluge.

 26. Ponovno hvala,
  znam da sam malo naporan, ali mogu li negdje naći primjer takvog računa da znam o čemu se radi.

  Hvala

 27. Nažalost ne znam da li ima neka web verzija za primjer. Tako da savjetujem ili da pitate nekog iznajmljivača paušalca da vam pokaže svoju verziju ili pitate u nekom računovodstvenom uredu da vam pokažu primjer po kojem možete kreirati vlastiti račun.

 28. Pozdrav, zanima me kako iznajmljivaci preko airbnb-a placaju porez, a nemaju kategorizaciju i nisu registrirani kao iznajmljivaci pri uredu drzavne uprave za turizam. Je linse potrebno registrirati ili se porez moze placati kao neka samostalna djelatnost?

 29. Poštovani,

  Iz gornjeg teksta bi se dalo zaključiti da obrt koji se bavi iznajmljivanjem apartmana može porez na dohodak plaćati paušalno (ako je ostvario godišnji prihod do 149.500 kn), međutim, koliko vidim iz Pravilnika o paušalnom oporezivanju samostalnih djelatnosti, jedan od uvjeta da bi se obrt mogao paušalno oporezivati je to da ne obavlja samostalnu djelatnost trgovine ili ugostiteljstva (u što spadaju usluge smještaja)?

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar