Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Offline Spam: Varanje iznajmljivača ili novi način privlačenja gostiju?

/
/

Jedno jutro prije nekoliko mjeseci nas je malo šokirao sadržaj poštanskog sandučića.

U njemu smo dobili lijepu kuvertu a u njoj nekoliko sjajnih papira s puno slika i teksta o nekakvoj nagradi koju smo navodno osvojili. Kako inače takve gluposti dobivamo isključivo putem emaila a ne kao fizičku poštu zainteresirano sam nastavio čitati da vidim o čemu se radi.

Sadržaj pisma

Na kvalitetnom sjajnom papiru prvo što se je moglo pročitati je:

The Selection Committee for 37th INTERNATIONAL AWARD FOR TOURIST, HOTEL AND CATERING INDUSTRY, an award created by our publishing house in collaboration with the restaurant and catering fields, has chosen KRUNA D.O.O. as a winner of the 2012 award.

 

U nastavku teksta uz to da smo osvojili “nekakvu” nagradu za ovu godinu (u kojoj još nismo primili niti prvog gosta) bilo je napisano kada se održava svečanost dodjele te nagrade i tko će na njoj sve sudjelovati od TV, radija i tiskanih medija.

Nakon toga slijedio je drugi sjajan papir u obliku trostrane brošure na kojem se u više detalja opisuje tko je ta grupacija, zašto dodjeljuju nagrade te popis s fotografijama dobitnika od prošlih godina.

Osim činjenice da smo dobili nagradu za godinu u kojoj još nismo ništa radili sve ostalo je izgledalo poprilično uvjerljivo i divno.

Dio gdje uzmu novce

Komad papira koji zadnji dolazi pod ruku je potvrda koju treba ispuniti i s kojom se potvrđuje dolazak na svečanost prihvaćanja te “značajne” nagrade. A ispod praznih crta lijepo malim slovima piše cijena u iznosu od 3950 € koju je potrebno platiti da bi vam se omogućio pristup tom događaju.

Cijena uključuje 2 noćenja za 2 osobe u nekom hotelu, CD ROM s preko 7000 “poslovnih” emailova njihovih korisnika, prijevoz na svečanost i još nekoliko sitnih i nebitnih stvari samo da popune papir do dna.

Dvodnevni izlet u Španjolsku za SAMO 4000 €

Ako vas cijena od 4000 € nije odbila od preuzimanja ove nagrade važno je napomenuti da sama nagrada nema apsolutno nikakvu vrijednost u svijetu niti je kao takva priznata (koliko mi možemo vidjeti ali priznajemo nismo im previše Google vremena posvetili). A da se radi o nekoj muljaži dokazuje i činjenica kako web stranica koju su naveli u pismu više nije dostupna.

Radi se o tome da su određeni ljudi osnovali udrugu (ako je uopće legitimna) kao što to svatko može, samo-prozvali se bitnima za turistički, hotelijerski i catering sektor te kroz nevažnu večeru, koju dobitnici nagrade najvjerojatnije sami financiraju, ostvaruju zaradu.

Zarada im nije mala kada uzmete u obzir cijenu koja se plaća i što se za nju dobije (a to sigurno nije predsjednički apartman na 2 noći niti komad mesa vrijedan $50 na dodjeli nagrade).

Koliko je to sve legalno?

Problem legalnosti cijelog ovog postupka nije bitan sve dok se ta nagrada ne prihvati i počne prezentirati vlastitim gostima. U Španjolskoj, isto kao i kod nas, svatko može izmisliti neki natječaj i za njega nagradu. Zašto i mi kao Blog Iznajmljivači 2.0. ne bi dodijelili nagradu najboljim iznajmljivačima na temelju nekih naših kriterija!? To nije protuzakonito ali većina će se složiti da je takva nagrada nebitna pošto nismo službeno priznati niti u Hrvatskoj niti u svijetu kao neko potvrđeno mjerilo kvalitete iznajmljivača i njihovih usluga.

Isti princip bezvrijednosti vrijedi i za ovu nagradu, o čemu možete pročitati više ovdje u jednom ranijem slučaju iz 2002-2003.

Zbog toga se teško može i tužba napisati jer nigdje niti ne piše da ih je itko priznao premda im sam naziv ima sve svjetske, turističke i hotelijerske epitete. Ali to je u konačnici samo naziv i ništa više.

Tako da nagrada nema apsolutno nikakvu vrijednost osim kao sredstvo zbog kojeg se može iznajmljivača optužiti za lažno reklamiranje.

Kako to sve izgleda

Ovdje možete vidjeti primjer našeg pisma kojeg smo dobili. Klikom na fotografiju možete je vidjeti u većoj dimenziji.

 

Iako bi se nekima mogla svidjeti ideja da drže neki trofej u sobi za prijem i tako impresionirati goste jeftinije ga je sam napraviti jer će učinak biti identičan a uštedjeti će se 3940 €. Za te novce svatko ode na neki duži i kvalitetniji izlet u Španjolsku ili neku drugu zemlju i provede se kao car.

Ako vas zanima kako se još varaju iznajmljivači pročitajte tekst o email prijevarama i komentare čitatelja ispod tog teksta.

 

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

2 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar