Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kako legalno (pre)oteti gosta drugom iznajmljivaču

/
/

Nedavno smo bili upozoreni na problem otimanja gostiju koji se dešava zadnjih nekoliko godina kod nas. Na njega nas je kroz komentar na Facebook stranici upozorio gospodin Goran iz turističkog obrta Prva Maslina. Što su o tome pisali mediji ove i prošle godine pročitajte ovdjeovdje.

Ovim tekstom ne želim ulaziti u problematiku tko je za takvo stanje kriv niti kako se zaštititi od takvih situacija već idemo direkt u kontra napad – kako oteti gosta drugom iznajmljivaču prije nego ga on otme vama!

Voljeti tuđeg gosta kao vlastitog

Ako vas tuđi gost pita za smjernice do konkurentskog smještaja, pomozite mu i uputite ga na pravi put! Istina, to bi bila idealna prilika da se konkurenciju ocrni, cijena spusti za 50 % i tako preotme gosta.

Ali s tim gostom pravi izazov dolazi tek sljedeće godine kada ga iznajmljivač treba vratiti. Jer teško će gost koji je jednom vidio koliko netko nisko ide s cijenom smještaja sljedeći put prihvatiti višu cijenu. Ako iznajmljivač i zadrži sniženu cijenu zar nije s njom ionako mogao ‘legalno’ privući gosta?

Nesebično pomaganje i animiranje tuđih gostiju

Gost kojem je dosadno i nije zadovoljan s ponudom mjesta manje će biti zadovoljan s iznajmljivačem i njegovim smještajem. Kao konkurenta me jako veseli kad gost s tuđim smještajem nije zadovoljan, ali da li bi me to trebalo veseliti?

Ukratko, Ne! Ako gost nije zadovoljan s ponudom mjesta u kojem se i sam nalazim mogu biti siguran da neće niti mene odabrati ili imati u planu u budućnosti.

Ako uputim gosta (svojeg i tuđeg) što da pogleda, isproba i doživi zadovoljniji će biti na kraju ljetovanja i povećava se šansa da se vrati u isto mjesto. A kako sam mu ja pomogao veća je šansa da odabere naš a ne konkurentski smještaj sljedeći put ako je ostala razina kvalitete i usluge identična.

Pobrinite se da tuđi gost bude ljubomoran na vašeg gosta

Zavist (ne ona zla) može biti moćno oružje protiv konkurencije ako se kvalitetno iskoristi.

Što više ulažem i nudim vlastitom gostu i što je ta ponuda veća ili atraktivnija u odnosu na konkurenciju to će tuđi gosti biti više zavidni mojim gostima, a moji gosti će se više hvalit okolo tuđim gostima (a i doma novim potencijalnim gostima).

Zavist povećava želju za nečim određenim, želja povećava motivaciju da se do toga dođe, a motivacija na kraju osigurava sredstva da se to i ostvari. Tako da je i nebitno da li si neki gosti nešto mogu priuštiti ove godine. Bitno je da to žele i određeni dio njih će kad tad to i ostvariti i priuštiti si taj gušt.

Uz materijalna ulaganja ne treba zaboraviti niti na gostoprimstvo, uljudnost domaćina i dr. bitne aspekte iznajmljivanja koji nekad znaju biti važniji i od same ponude dodatnih sadržaja i kvalitete smještaja i koji imaju nemjerljivu financijsku vrijednost.

Gledanje konkurencije u oči bez srama jednom kad im otmete gosta

Da podijelim jedan naš ovogodišnji slučaj koji smo imali s gostima.

Gosti, nakon nekoliko godina ljetovanja u mjestu gdje imamo apartmane kod dva različita iznajmljivača s kojima nisu bili ništa posebno nezadovoljni, su napokon odlučili doći ovo ljeto i kod nas. Gospođa je rekla “jednostavno smo morali barem jednom ljetovati kod vas da vidimo kakav je to osjećaj”.

Konkurencija nam je napravila medvjeđu uslugu i opisala nas kao skupe i loše domaćine, dok su naši gosti i ono što su ti gosti mogli vidjeti u prolazu govorili suprotno. Na kraju su “riskirali” i premda smo stvarno bili skuplji od konkurencije odlučili su se ponovno vratiti k nama i sljedeće godine još za vrijeme ovogodišnjeg odmora.

Na našu sreću taj gost razumije kako skuplji smještaj može biti povoljniji od jeftinijeg smještaja. Nažalost to ne razumiju svi iznajmljivači pa odustaju od ulaganja u sebe i na kraju tako samo olakšavaju konkurenciji ‘tiho preuzimanje’ njihovih gostiju.

Mi, za razliku od ovih iznajmljivača s početka priče, nismo morali rezati cijene, gost nam se je već ponovno i vratio a na kraju dana ponosno možemo hodati ulicom i pogledati konkurenciju u oči bez srama zbog načina na koji smo im preuzeli gosta!

Što vi mislite o cijelom tom problemu ‘krađe’ gostiju? Da li se tu uopće može pričati o nekom nezakonju, moralu i načinima kad je to opravdano i ‘bez grijeha’ i kada nije?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

5 Comments

  1. Sto se otimacine tice, reci cu samo jednu rijec:
    akontacija 😉

    Ostalo ne bih nazvao otimanjem, vec prije osvajanjem ili borbom za gosta, a koja se sastoji u ponudi, kvaliteti usluge i napokon vrijednosti koju dajemo za novac gosta…

  2. Iako sam rekao da neću ulazit u raspravu kako se zaštititi moram reći da se slažem da je akontacija bitna u spriječavanju ovog problema. Ali nažalost nekada niti ona ne može biti dovoljna.

    Što vrijedi 20-30% akontacije kada takav otimač ponudi 50% nižu cijenu. Naravno tu je bitno i kakav gost je u pitanju itd itd. Ali da ne ulazim u raspravu 🙂

    A riječ otimanje se u tekstu sarkastično koristi baš zbog toga jer se ne priča o krađi gostiju već privlačenju boljom ponudom.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar