Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Sve što trebate znati o suradnji s turističkim agencijama (2. dio)

/
/

Ovaj tekst je nastavak Sve što trebate znati o suradnji s turističkim agencijama (1. dio).

Agencijske potvrđene rezervacije

Bez obzira na uplaćenu akontaciju nikada nije dobro prihvatiti rezervaciju bez pisanog traga. I na tome svaki iznajmljivač treba inzistirati i dati agenciji do znanja da bez takve potvrde ne misli zabilježiti niti upit a kamoli potvrđenu rezervaciju.

Kada to nije definirano agencija iznajmi nešto preko telefona što jave iznajmljivaču. Za dva dana iznajme isti smještaj drugom gostu jer prvu rezervaciju nisu upisali a ovu drugu ako i jave iznajmljivač može smatrati kao potvrdu prve. Ili zaborave javiti potvrđeni upit a iznajmljivač ga po dogovoru nakon par dana obriše. Na kraju se dešava situacija duplog iznajmljivanja za koju iznajmljivač ne mora biti kriv ali je sigurno bude morao s ljutitim gostima osobno riješiti.

Ovakvi problemi se mogu desiti i većim agencijama sa skupom infrastrukturom čemu možemo sami posvjedočiti. Zato predlažemo poseban oprez i duple provjere svake potvrđene rezervacije te ako je moguće prije dolaska prvih gostiju da se zatraži popis svih potvrđenih rezervacija od svake agencije s kojom se surađuje.

Kvaliteta oglašavanog smještaja

Kvalitetu oglasa i tržišta na kojima se turističke agencije oglašavaju također su bitne.

Nažalost u ovom aspektu većina agencija u Hrvatskoj ne radi dobar posao. Web stranice preko kojih većina nudi privatni smještaj su zastarijele, ne prate nove web standarde, nisu dostupne na mobilnim uređajima a sama navigacija i traženje smještaja putem njih mukotrpan je posao. Zato ovisno o agenciji samo rijetki iznajmljivači imaju korist dok većina bude samo broj u bazi ponuđenog smještaja. To je ujedno i razlog da se pokuša ostvariti suradnja sa što više agencija da se vidi koja točno pogoduje određenom iznajmljivaču.

Ako je stranica donekle dobra opis i fotografije smještaja su loše. Većina agencija samo pokupi fotografije koje im iznajmljivači sami proslijede a koje su najvjerojatnije sami uslikali. Rijetke su agencije koje stvarno shvaćaju važnost kvalitetne fotografije i za to angažiraju profesionalne fotografe o njihovom trošku ili o dogovorenom trošku s iznajmljivačem. Uz to većina nikada nije niti vidjela smještaj koji iznajmljuje već vjeruje svemu što iznajmljivač napiše bez provjere podataka. To u konačnici može samo štetiti svima nakon što razočarani gost zbog jednog ili više neugodnih iskustva zbog lažnog reklamiranja dobije negativan opći dojam o privatnom smještaju u hrvatskom turizmu.

Zato ako vam agencija ponudi fotografiranje i ne žele vas uvrstiti u ponudu prije nego osobno dođe i uvjeri se u točnost vaših podataka budite sigurni da se radi o kvalitetnoj turističkoj agenciji.

 

Zaključak

Za kraj bi želio samo ponuditi osobno mišljenje o tome isplati li se suradnja s turističkim agencijama koja se temelji na dosadašnjem iskustvu u radu s preko 20 turističkih agencija od kojih redovno komuniciramo samo s njih 5. A i od tih 5 samo 3 agencije imaju potvrđene rezervacije za ovu sezonu.

Naš savjet iznajmljivačima je da se ne zamaraju s visinom provizije koju agencije stavljaju na njihove cijene. Ako agencija smatra da može po toj cijeni iznajmiti smještaj neka pokušaju. Najvjerojatnije ako su ozbiljni u svom poslu to budu i uspjeli. Samo oprezno s davanjem popusta agencijama odmah u početku suradnje da vam se ne dogodi slučaj kao nama da agencija smanji svoju maržu samo da iznajmi nešto i dovede gosta k vama ispod standardne cijene smještaja. Takvog gosta se više bez neisplativih popusta ne može vratiti a i sama zarada je bila zanemariva. Tako da slobodno zatražite od agencija da se prvo dokažu prije nego im ponudite dodatne popuste na vaše cijene.

S novim agencijama također predlažem uvjetovanje suradnje po upitu. Pogotovo ako radite sa većim brojem agencija. Nikako da vas nagovore da im ručno ažurirate dostupnost svaki dan/tjedan. Takav pristup je dobro imati samo s agencijama koje vas redovno kontaktiraju radi upita i koje iznajme apartman s vremena na vrijeme.

Bez dokazane vrijednosti agencije ne pristajte niti na nikakva plaćanja kako bi vas uvrstili u ponudu niti uvjetovanja vezana za cijenu koju morate imati prema njima. Takav smo slučaj nedavno imali mi s jednom velikom i dobro reklamiranom agencijom koja je tražila da spustimo cijene i preko 50% da bi se našli u njihovoj ponudi. Ne znamo da li nas je više povrijedila činjenica što bi s tom cijenom prema njima naši novouređeni apartmani sa 4 zvjezdice bili povoljniji od soba u susjedstvu bez kategorizacije ili to što su smatrali da smo toliko naivni da bi preko 50% zarade predali njima samo da nas “oglašavaju”. A niti u jednom trenutku nisu provjerili o kakvoj kvaliteti smještaja i usluge se uopće radi. Još se nismo susreli s agencijom koja je toliko dobra da bi nam opravdala takve uvjete suradnje. A uz besplatni Airbnb koji je iznajmljivačima sada dostupan sumnjam da ikada više i budemo.

I broj agencija s kojima se surađuje nije bitan. Kada smo radili s njih 20 imali smo manje agencijskih rezervacija nego sada kada radimo s njih 3. Od njih 3 samo jedna ima redovno upite i potvrđene rezervacije dok druge dvije iznajme apartman ili dva po sezoni. Važno je napomenuti da kada se sve agencijske rezervacije spoje da u našem slučaju to ispadne da smo preko njih popunjeni manje od 15% po sezoni. Ali bez obzira na to svake godine damo šansu nekoj novoj agenciji da se dokaže.

Naš zaključak je: Suradnja s agencijama Da!, ali po vašim uvjetima u početku kako vas zbog većeg broja agencija ne bi zapalo neisplativo ažuriranje podataka bez ikakve povratne koristi. Tek kada se agencija dokaže kao sposobna i pogodna za iznajmljivanje vašeg smještaja izađite joj u susret i nagradite njezin rad dodatnim popustom i olakšavanjem vođenja zauzetosti smještaja.

Kakva su vaša iskustva s turističkim agencijama? Da li vas uspijevaju u većoj mjeri popuniti i na koji način ste dogovorili suradnju s njima? Da li ste zadovoljni takvim uvjetima surađivanja?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

19 Comments

 1. Pingback: croholiday.biz- Sve što trebate znati o suradnji s turističkim agencijama (1. dio)
 2. Savjeti su odlični! Iskreno, muka mi je od agencija. Oni su kao paraziti. Dok mi radimo i zabavljamo turiste, oni na ležeć broje zaradu.

 3. Ima i nekoliko svijetlih primjera. I još uvijek nije toliko crno sve da bi osobno predložili drugima da ne pokušaju surađivati s njima.

  Ali žalosno je da se takvi primjeri moraju dugo tražit a i tada je pitanje da li će svi imati sreće (ne znanja) da na takvu koju agenciju nalete.

 4. Pošto sam nova u ovome poslu(iznajmljivanje apartmana) nakkon par mjeseci neznam što očekivati od agencija?

  Javit ču se ako bude pozitivnih iskustava za sada sam se oglasila preko 5 agencija a sve ono što sam se popunila za sada nije išlo preko njih?

  Ali iskustva su individualna poznajem ljude koji su zadovoljni agencijama i rade isključivo preko njih?

  U moru agencija i ponuda,portala nema pravila…to je ono što za sada znam sigurno!

 5. Pravila nema, to je istina, ali normalno je da agencije u poznatim mjestima nemaju problema s ponudom i punjenjem iznajmljivača, a u manjim i manje poznatim i atraktivnim mjestima to je već teže.

  Tako da treba probati ali definitivno ne nikom vjerovati na pustim obećanjima i prepuštanja cijene sezone njime u ruke.

 6. Oglašavam se i preko agencija jer sam nova pa ajde da provam i to kad neki dan gledam web stranicu jednog plaćenog portala i gle čuda ugledam i agenciju koja oglašava moj apartman i ja sam se tu oglasila i sada ima moj apartman pod dvije različite cijene i dvije ponude jel to moguće u principu .. mislim jel se to prakticira jer odkad je agencija uletila ja nemam upita h,aha,h,a

 7. Ima agencija koje se tako dalje reklamiraju. I nas je jedna tako poduplala na Trip Advisoru. Osobno ne vidim u tome problem, samo povećanje šanse da se netko javi.

  A ako je vaša cijena ništa čudno da se je vama smanjio broj upita a ne njima. Da li vam barem preko agencije dolazi više upita?

 8. Ma u tome i je problem,nemam upita nikako od tada,možda zato što su i večinom rezervirani udarni termini .. ali ima još slobodnog .ali imam filing da je više upita bilo bez njih……

 9. A tko zna koji je još faktor na to utjecao. Ali mislim da svakako ne bi trebalo manje upita biti s 2 oglasa umjesto s jednim. Jedino ako oni upite koje dobiju za vaš objekt dalje nekom drugom guraju a vas izostavljaju. Ali to je teško, zapravo skoro i nemoguće za provjeriti.

 10. Prošle godine sam otvorila agenciju a prije par mjeseci lansirala web stranicu. Stvarno sam se namučila oko organizacije poslovanja, a još nisam sve postavila na svoje noge. Ne smatram se parazitom jer sam uložila vlastiti novac, vrijeme i znanje u ovaj posao. Mislim da bi se inače trebali svi skupa više poštivati, a ne cijelu jednu gospodarsku djelatnost okarakterizirati kao nepotrebnu.

 11. Ivana, ne znam da li ovo ide nekog u komentarima ili tekst općenito. Ako ide tekst onda moram stati na njegovu stranu jer nije okarakterizirao cijelu granu kao nepotrebnu, niti rekao da su sve agencije loše. Ima i svijetlih primjera, a i savjeta kako prepoznati kvalitetnu agenciju u moru novih koji se svaki dan javljaju. Točnije prikazani su najčešći problemi u suradnji s agencijama. A i dan je savjet ZA suradnju s njima.

  Tako da ja ne bi generalizirao. Ako imate neki dio ili više njih s kojima se ne slažete slobodno kažite pa da otvorimo malo konstruktivnu raspravu na ovu temu :).

 12. Poštovani kako je najbolje surađivati sa agencijom i kako se prijavit kao d.o.o. iliprivatno hvala

 13. Ratko, kroz ovaj i povezane tekstove su vam navedene prednosti i nedostaci određenih oblika suradnje. Na vama je da odaberete najbolji oblik koji vam odgovara, te po njemu i agencije s kojima ćete onda surađivati.

  A prijaviti se morate kako ste prijavljeni. Ako ste paušali iznajmljivač onda tako, ako radite preko d.o.o.-a onda kao tvrtka. Ne možete birati ili prijaviti se drugačije nego ste registrirani.

 14. Umjesto agencija moze se oglasavati samostalno na portalu airbnb.com – placa im se samo 3% od svakog nocenja ili se mozete javiti nekome da upravlja vasim rezervacijama na tom portalu tipa propertyzd@mail.com

 15. Postovani,

  dugogodisnji sam djelatnik u turizmu ( 8 godina rada na recepciji i kao menadzer prodaje ), te sam zainteresirana za otvaranje privatne turisticke agencije, ili pak nesto “privatno” – smatram da imam dovoljno iskustva za pocetak. Ponukana cinjenicom da vec imam dovoljno kontakta sa ozbiljnim inostranim agencijama iz inozemstva, molila bih da mi pomognete sa par osnovnih savjeta/ preporuka.

  Unaprijed zahvaljujem,
  Elma

 16. Poštovani,

  imam pitanje vezano uz internet turističku agenciju. Naime, radimo na razvoju jedne mobilne aplikacije preko koje bi kao i preko weba nudili neke ponude turistima (tipa Ponuda dana) i imali web shop. Prvo me zanima da li se takva djelatnost uopće tretira kao internet turistička agencija?
  Drugo, što se tiče izdavanja računa. Mi ćemo te ponude prodavati putem aplikacije i weba, te kupcima izdavati račune. Novci od ponuda će sjedati nama na račun, a mi ćemo onda taj novac umanjen za našu proviziju prosljeđivati dalje pravnim osobama s kojima imamo dogovorenu suradnju. Zanima me da li mi je gledište dobro što se tiče izdavanje računa? Te pravne osobe nama izdaju račun za određenu količinu prodanih ponuda, ali mi ostaje u zraku pitanje što je s tom proviziju za koju smo mi umanjili račun?

  Unaprijed zahvaljujem ako mi možete pomoći.
  lp,

 17. Pozdrav Romana. Ne pratimo i ne bavimo se previše radom turističkih agencije da bi znali baš sve detalje njihova poslovanja 🙂 Ali ovo što ste naveli mi djeluje kao standardno turističko posredovanje tako da smatram da će se to tretirati kao turistička djelatnost tj agencija.

  Što se prodaje tiče to isto morate vidjeti kojim modelom ćete raditi. Ali ako se radi o tvrtkama u Hrvatskoj ne vidim problem da poslujete kao i kod svake kupo/prodajne transakcije. S jedne strane zakupite uslugu koju platite, a s druge strane za veću cijenu je ponudite gostima. Marža je naravno vaša.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar