Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Instagram i kako ga iskoristiti u poslovne svrhe

Preko 50 milijuna korisnika i milijardu dolara vrijedna akvizicija od strane Facebooka dovoljni su razlozi da su svi čuli za Instagram. Ali osim za vijesti o financijskom uspjehu i brzom rastu broja korisnika Instagram je zanimljiv i za primjenu u poslovanju.

Premda ćemo se držati primjera vezanih za turizm ovaj tekst može koristiti kao vodič i svim ostalim tvrtkama koje komuniciraju sa svojim kupcima/partnerima preko digitalnih medija.

Zato krenimo redom objašnjavati sve od A do Instagram kako bi ga što kvalitetnije iskoristili u vlastitom poslovanju.

Što je Instagram?

Instagram je besplatna mobilna aplikacija za dijeljenje fotografija. Ona omogućuje korisnicima da slikaju ili iskoriste postojeće fotografije, primjene određene digitalne filtere na njima te ih objave i podijele sa svojim prijateljima. Korisnici sve objavljene fotografije osoba koje prate mogu ‘likeat’, komentirati i podijeliti ih putem drugih društvenih mreža.

Lakoća kojom svaki korisnik iz obične ‘dosadne’ fotografije može brzo i jednostavno dobiti efektniji, kvalitetniji i ljepši rezultat glavni je razlog zašto Instagram uživa toliku popularnost među korisnicima.

Instagram je prvotno bio dostupan samo na iPhone uređajima (download link) ali nedavno je puštena i Android verzija aplikacije (download link). Uz to neki dan je postala dostupna ograničena web verzija Instagrama koja omogućuje samo komentiranje i likeanje fotografija te izmjenu podataka u korisničkom profilu.


Nekoliko fotografija uslikanih i obrađenih s Instagramom

Instagram @imenovanja, #hashtagovi i foursquare geolokacija

Po mnogočemu Instagram je sličan popularnim društvenim mrežama poput Twittera i Facebooka. Putem Follow/Unfollow gumba birate koje ćete Instagram korisnike pratiti i čije će se fotografije prikazivati na početnoj stranici aplikacije. Putem @mentiona (imenovanja) u komentarima komunicirate s drugim korisnicima koji za to dobiju notifikaciju, a uz to im se tako upisano korisničko ime pretvara u poveznicu koja vodi na njihov profil.

Najvažniji dio Instagrama su #hashtagovi koji se također kao i na Twitteru koriste za lakše pronalaženje i praćenje određene teme. U Instagramovom slučaju pronalaženju fotografija povezanih s tom temom/motivom/tagom. Koliko su #hashtagovi važni potvrđuje i činjenica da je Instagram razvojni tim upravo njima prilagodio jedan veliki dio Instagram korisničkog sučelja u zadnjoj nadogradnji.

I na kraju tu je mogućnost geolokacije fotografija za koju se koristi Foursquare. Klikom na tagirano mjesto gdje je fotografija uslikana svaki korisnik može vidjeti sve ostale fotografije koje su drugi korisnici s tog mjesta objavili. Moguće je proslijediti fotografiju direktno i u Foursquare aplikaciju. Pa ako još niste objavili vaš objekt na Foursquareu sada bi bilo krajnje vrijeme da i to učinite.

Dijeljenje fotografija putem društvenih mreža i kako povezati Instagram s Facebook fan stranicom

Instagram omogućuje jednostavno proslijeđivanje fotografija na društvene mreže kao što su Twitter, Facebook, Tumblr te Flicker i Foursquare.

Jednom kada odaberete koje društvene mreže želite povezati s Instagramom one su vam dostupne za brzi odabir prilikom objave novih fotografija.

Ovdje bi posebno željeli naglasiti povezivanje Instagrama s Facebook fan stranicama. Ako imate privatni i poslovni Instagram profil moguće je da poslovni profil povežete samo s poslovnom FB fan stranicom dok će privatni profil biti povezan a vašim osobnim FB računom.

Da biste aktivirali ovu opciju za poslovni račun u Instagram postavkama otvorite Sharing -> Facebook te kliknite na ‘Post To’ postavke. Tamo umjesto na ‘Wall (defaults)’ prebacite destinaciju objavljenje fotografije na jednu od ponuđenih fan stranica koju administrirate.

Kod prve objave Facebook će kreirati poseban Instagram album u kojem će se nalaziti sve fotografije koje podijelite putem Instagram aplikacije.

Zašto i kako koristiti Instagram u poslovne svrhe?

Ne možemo dovoljno naglasiti važnost fotografije u turističkom poslovanju, a samim time i za sva ostala poslovanja gdje se proizvod želi ili mora vizualno prezentirati kupcu.

Fotografije su postale sastavni dio informiranja i promocije bez obzira da li se radi o pokrivanju nekog društvenog događaja, promociji novog proizvoda i/ili usluge ili samo animiranju kupaca. Zato ih treba iskoristiti u što više situacija je to moguće. Ali kako?

Organizirajte foto natječaj u kojoj će biti nagrađena najbolja fotografija mjesta, događaja, motiva ili smještaja. Putem #hashtagova svi će lako pratiti sudionike i njihove rezultate a korisnici mogu biti žiri i likeovima odabrati pobjednika.

Promocija događaja i manifestacija također se može obaviti putem unikatnih #hashtagova i/ili preko upotrebe geolokacije. Svi sudionici a i oni koji nisu mogli doći mogu vidjeti kolektivnu zbirku fotografija svih korisnika koji ih objavljuju i tako uživo pratiti što se dešava iz različitih perspektiva a ne samo iz svoje.

Pronađite nove kupce i fanove. Pretraživanjem #hashtagova i lokacija zanimljivih za određeno poslovanje mogu se pronaći korisnici koji su blizu vas ili već koriste vaše proizvode i usluge. Uz to mogu se pronaći i novi korisnici koji imaju iste interese kao i vi i s kojima se možete povezati i naknadno im ponuditi vlastiti proizvod.

Animiranje fanova. Lijepa fotografija uvijek potakne FB fanove da kliknu like ili ostave komentar. A svaki takav like ili komentar je besplatni oglas brojnim drugim prijateljima koji prate aktivnosti vaših fanova. Isto vrijedi i za Twitter i sve druge mreže na koje vam Instagram omogućuje dijeljenje fotografija. Zato ne zanemarite korisnost Instagrama za poticanje interaktivnosti vaših fanova iako ga oni možda i ne koriste (što je skoro nemoguće).

Explore opcija za #hashtag (srednji screenshot) i po geolokaciji (desni screenshot)

Zaključak

Iako kvalitetom fotografije smartphone uređaji s Instagramom ne mogu parirati digitalnim fotoaparatima brzina i lakoća s kojom nešto ‘lijepo i kvalitetno’ možete podijeliti sa svijetom čini Instagram primamljivim prvim izborom.

Štoviše, i sami smo se našli u situaciji kada smo neki trenutak željeli zabilježiti pa smo umjesto pravog fotoaparata ipak posegnuli za iPhonom. Zbog mogućnosti dijeljenja na druge društvene mreže i pretraživanja fotografija, a i same činjenice da je sada to Facebookov alat koji će u budućnosti integrirati još bolje sa Facebookom, predlažemo svima da posebnu pozornost posvete upravo ovoj besplatnoj a korisnoj mobilnoj aplikaciji.

Da li koristite ili razmišljate o otvaranju Instagram računa za poslovanje? Ako ne, zašto? I ako da, da li imate neki pozitivan primjer kako vam je Instagram bio od koristi?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

7 Comments

  1. Ima predivnih fotografije Hrvatske pod hashtagom #croatia (hvala @mbajkusa na ukazivanju na ovo). Šteta što HTZ nije prepoznao ovu priliku i pokrenuo neki foto natječaj za najbolju fotografiju za ovu sezonu.

    Ako ništa bili bi udarna vijest kao zemlja s Instagram foto natječajem 🙂

  2. Naravno… kada su pravi primjer za pregled fotki po geolokaciji 🙂

  3. Da foto natječaj bi bila super ideja. Pogotovo na nekoj regionalnoj ili državnoj razini da ne mora svaki iznajmljivač samostalno brinuti i “financirati” takvu promociju Hrvatske.

    Koliko je to realno očekivati od HTZa je zapravo pravo pitanje 🙂

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar