Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Kako dobiti besplatne, a profesionalne i verificirane fotografije apartmana za Airbnb

O online servisu Airbnb zasigurno ste već čuli ili čitali na više mjesta, no spomenut ću samo ukratko da je prilično revolucionaran po pitanju posredništva u ponudi smještaja, iako još ne toliko popularan na ovim područjima. Više o samom Airbnbu možete pročitati ovdje, a u narednom tekstu obrađujem temu usluge profesionalnog fotografiranja s Airbnba.

Prije no što išta možete dobiti od Airbnba, potrebno je ponuditi smještaj u obliku vlastitih apartmana, soba ili, kao što je već dosta uhodano u drugim zemljama, čak i vlastiti stan na iznajmljivanje drugim korisnicima ovog servisa.

No tu često nastaje problem psihološke prirode onoga tko želi ostvariti rezervaciju na Airbnbu – već prvim klikom na vašu ponudu smještaja, korisnik Airbnba stječe dojam o vama kao vlasniku i vašim apartmanima. Prvo što vidi od vaše ponude su vaše vlastite fotografije koje ste uploadali na Airbnb. Možda su to fotografije koje ste uhvatili pet minuta prije uploada i koje ste na brzaka “fotošopirali”, ili su pak pažljivo birane iz vaših kolekcija slika kojima se ponosite; u svakom slučaju, nešto im vrlo važno nedostaje, a konkurencija na Airbnbu je oštra i nemilosrdna.

Usporedite li gornja dva screenshota, naravno da ćete više pažnje posvetiti smještaju koji na svojim fotografijama ima verificiranu značku odnosno specifičan vodeni žig.

Što znači verificirana fotografija?

Riječima samog Airbnba, to znači da je reprezentativna osoba s Airbnba posjetila vaše smještajne kapacitete, a fotografije s ovom značkom potvrde su da nudite upravo ono što je fotografirano. Ukratko, ne izmišljate i ne želite prevariti potencijalne goste. Naravno tu je i sama činjenica da su fotografije profesionalne, te se njihova kvaliteta (što zahvaljujući boljoj opremi, što zahvaljujući oku i vještini fotografa) ne može usporediti s vašim fotkama s mobitela.

Airbnb ima, čini se, vrlo uspješan poslovni model, s obzirom da uslugu verificiranja vašeg smještaja i postavljanja profesionalnih fotografija na servis nudi potpuno besplatno. Kako sami navode, razlog za takvu besplatnu uslugu je rezultat koji postižete sa svoje strane – dva puta više ostvarenih rezervacija nego sa vlastitim fotografijama bez verifikacije, što u konačnici znači i više prihoda za sam Airbnb.

Kako izgleda procedura fotografiranja?

Klikom na link Free Professional Photography For Your Listing možete označiti svoje kapacitete koje želite verificirati (najviše njih 4), pritisnete gumb “Request photographer” i to je to. Potom čekate da vam se fotograf javi.

Do prije pola godine naručiti se za posjet fotografa s Airbnba bilo je nemoguće. Tek prije mjesec dana dobila sam obavijest za izravnu komunikaciju s najbližim fotografom – i to iz Pazina. Pošto sam iz Poreča vjerujem da to nije jedini fotograf koji trenutno surađuje sa Airbnbom u Hrvatskoj, ali je definitivno meni bio najbliži, i vjerojatno je pokrivao cijelu Istru. Provjereno je da postoji fotograf iz Milana koji mi se također javio za posjet u Poreču, tako da je moguće da dobijete nekoga i izvan granica Hrvatske.

Po vrlo brzom dogovoru termin je pao unutar par dana, pa sam imala vremena još jednom proći svoja tri apartmana i prekontrolirati da li je sve kako želim da bude na fotografijama. Naime, ako malo prosurfate čestim pitanjima vezanim uz fotografiranje na Airbnbu, vrlo uljudno vam daju do znanja da suđe treba biti oprano, posteljina uredno spremljena, i sl., što je i logično jer ne želite da gostu padne mrak na oči kad vidi vašu ponudu.

U mojem slučaju fotograf je vrlo lako pronašao adresu, te se pojavio točno u dogovoreno vrijeme. Bilo je to ujutro oko 9 sati, i računao je da mu treba oko 30 minuta za svaki apartman, što se zapravo proteglo na dobra dva sata fotografiranja jer je vrijeme posvetio i vrtu, a ne samo interijeru.

Savjetujem da fotografu ne smetate pretjerano i pogotovo mu ne radite tzv. foto bombe, odnosno pustite ga da slika apartmane, a ne vašu nogu ili vrh glave koje smetaju na fotografijama. 🙂 Ukoliko želite da uhvati nešto posebno, dogovorite se prije no što krene na posao. Naravno da svaki smještaj ima “ono nešto” radi čega je posebno, pa mu ukažite pažnju na detalje koji će privlačno izgledati na Airbnbu. Također budite u blizini ako je fotografu potrebna bilo kakva pomoć, npr. oko pomicanja stvari.

Po završetku fotografiranja saznat ćete da će slike biti na servisu u roku 14 dana. Toliko im naime treba jer od cca 200 fotografija koje je fotograf uslikao treba izdvojiti one najbolje, zatim ih urediti na računalu, poslati servisu, pa s njihove strane slijedi ocjenjivanje kvalitete fotografija, eventualno vraćanje ukoliko su potrebne još neke prilagodbe, te na kraju upload na vaš account.

U navedenom roku dobit ćete obavijest da su fotografije gore. Airbnb dozvoljava download njihovih postavljenih fotografija, no zajedno sa njihovom verificiranom značkom. Također, ako pokušate ponovno uploadati njihove fotografije koje ste skinuli, pazite jer će vam se dvije značke preklopiti pa se neće niti jedna vidjeti jasno.

Želite raditi za Airbnb?

Ako ste čitanjem ovog teksta došli do zaključka da možete i sami ponuditi suradnju sa Airbnbem oko fotografiranja, možete se prijaviti putem ovog linka. Uz dogovorenu naknada za jedan fotografski posjet plaćaju se dodatno i troškovi puta.

Nadam se da sam ovim tekstom približila proces kojim vaš smještaj postaje verificiran na Airbnbu, te da će vas to potaknuti na kvalitetniju ponudu vašeg smještaja i veću aktivnost na ovom atraktivnom servisu. Osobno sam vrlo zadovoljna prošlom sezonom i realizacijom rezervacija putem Airbnbevog posredništva, a unatrag dva tjedna i nakon uploadanih profesionalnih fotografija mogu potvrditi da se broj upita za moje apartmane osjetno povećao.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

74 Comments

 1. Ja dijelim slično iskustvo što se tiče broja upita. Naime samo nekoliko dana nakon verificiranih fotografija broj upita se povećao. Ne znam koji je razlog tome, možda samo kvaliteta fotografija…

 2. Premda smo uložili u fotografiranje apartmana kod izrade web stranica i početkom rada s agencijama definitivno ćemo se i s Airbnb-om čuti i probati ugovoriti fotkanje.

  Taj Verified na fotki kakva god da je definitivno puno znači što se tiče povjerenja gosta u iznajmljivača čiju ponudu gleda. Pa se samo zbog toga isplati zatražiti fotkanje čak da se i platiti mora. Ali kako je besplatno mislim da nema razloga ne javiti im se 🙂

 3. Mihael mislim da nije toliko kvaliteta fotografija upitna, osim ako stvarno nisu bile jako loše, koliko potvrda samo Airbnb-a da je netko od njih bio kod tebe, provjerio ponudu i da je onakva kakvom je predstavljaš.

  Povjerenje gosta u smještaj i iznajmljivača preko weba je jako teško postići ako nikada nije bio na tom mjestu, a Airbnb je svojim posredništvom to jako lijepo riješio 🙂

 4. Odlična stvar. Iskustvo koje sam ja imao s njihovim fotografom je da tip radi vrhunske fotke! Apartman će Vam se činiti kao hotel s 4 zvjezdice nakon njegovog fotkanja! 🙂

  S druge strane, posjet fotografa je i provjera Airbnb-a da je neki unešen smještaj doista realan i postoji. To im je po mom sudu bio jedan od razloga, a drugi je da su kod prezentacije smještaja ipak na prvom mjestu fotke stoga nema dvojbe u što je potrebno ulagati u ovakvom ogromnom projektu kao što je Airbnb. Mislim da je ovo projekt stoljeća u koji su uloženi milijuni!

  Mnogi moji frendovi su se pitali koji se bave marketingom, zašto tako kompliciran naziv za tako popularnu stranicu? Airbnb je zapravo skraćenica od: “Air bed and breakfast” dakle privatni smještaj koji se može rezervirati online….

  🙂

 5. Možda nama je naziv malo kompliciran ali mislim da amerikancima i englezima nije niti najmanje.

  Evo baš danas pričao sa Kristinom i stvarno se dosta popunila preko Airbnb-a. Tako da se definitivno isplati pojaviti i u njihovoj bazi. Osobno na Pašmanu nemamo toliko upita sa njega ali se nađe tu i tamo koji 😀

 6. Evo samo da napomenem da su i nama prošli tjedan poslikali 4 apartmana u ponudi i isti dan nakon uploada fotografija za taj apartman je došao novi upit 🙂

  Izgleda da Airbnb korisnici gledaju da iznajmljivač ima što više ‘Verified’ podataka kada je ponuda u pitanju. Pa tko nije predlažem da sve što može verificira.

 7. Odlično! Šteta da se ta usluga ne može dobiti za više od 4 smještajne jedinice, no opet, besplatno je i profesionalno 🙂

 8. Imam pitanje u vezi isplate novca u opcijama koje se nude u Airbnb ima par opcija a meni se cini da je preko Wester Uniona dobra opcija 10 $ za transakciju?Jeli ima tko iskustva s tim uplatama i koju opciju bi trebao izabarati?Hvala

 9. Osobno sam namjestila da mi uplate stižu na žiro devizni račun u banci. Novac šalju 24h nakon dolaska gosta, a u novije vrijeme stiže već jedan dan poslije toga, bez ikakvih dodatnih naknada. Jedino bi bilo dobro da Airbnb kontaktirate mailom i zamolite da vam iznose šalju u eurima (ako preferirate), jer je po defaultu američki dolar.

  Tako da definitivno preporučujem tu opciju, ili eventualno PayPal u čijem slučaju uplate stižu jednom mjesečno opet na račun u banci.

 10. Airbnb-u biti ovlašteni iznajmljivač tj mogu li svoj stan u Zagrebu iznajmljivati dok sam na putu, a da ga ne katekoriziram kao apartman, te isto pitanje za vikendicu na moru koju inače ne iznajmljujem. hvala 🙂

 11. Ivona, mislim da možete. Jednostavno potpišete klasičan ugovor o najmu stana s najmoprimcem, na određeni period i odete platiti porez na to. Mislim da Vam to nitko ne može zabraniti. Sve stoji u Zakonu o obveznim odnosima. 🙂 Samo se bojim kako će na moru reagirati inspektori na to, iako imate pravo iznajmiti stan kome hoćete.

 12. Mislim da glavno pitanje leži u tome da li će vam stanar biti domaći ili strani gost.

  Mislim da za strance morate biti privatni iznajmljivač, sa kompletnom procedurom oko kategorizacije.

  Ako je domaći, kao što je Kruno rekao, dovoljan je ugovor o najmu stana (+ porez). Ali opet postoji problem jer ugovori se sklapaju u kunama koliko ja znam, a Airbnb isplaćuje u eurima na devizni račun.

 13. Hvala puno na odgovoru. Tako sam i mislila što se tiče stana, nekako je i logično. Više me zbunjuje situacija s vikendicom, čini mi se da mi se ne isplati tražiti kategorizaciju i plaćati porez za cijelu godinu ako bih ju iznajmila samo u pred i post sezoni preko airbnb-a. S druge strane nije mi jasno zašto stan u Zg mogu iznajmiti kome hoću bez kategorizacije a vikendicu na moru ne:) Zna li netko kome se točno mogu obratiti za to pitanje?

 14. Kristina, mislim da nema veze je li stranac ili domaći. Opet vrijedi klasičan ugovor o najmu, samo je potrebno uzet osobnu i sa strancem otići u MUP da se on prijavi na Vašu adresu. Što mislite kako netko ogromnu stančinu u Zagrebu iznajmi nekom recimo veleposlaniku i sl? Opet potpisuju ugovor o najmu.

  A što se tiče vikendice. Mislim da je priča potpuno identična. To je mala rupa u Zakonu koju malo ljudi zna 🙂 Zakon je isti i u Zagrebu i na moru, samo što će inspektori biti u čudu na moru jer ioanko nemaju pojma, znaju samo ono što im piše na papiru što im daju u uredu. Ali neka Vas samo probaju tužiti, pokažite im da imate ugovor, da je najmoprimac uredno prijavljen u MUP-u, (to je zapravo njemu bitno, ne Vama) i da ste vi uredno na to platili porez. I sve je po Zakonu.

  Slobodan sam Vam ovim putem ponuditi da se besplatno učlanite u klub-iznajmljivaca.com 🙂

 15. Ovo je koristan podatak, ta rupa u zakonu 🙂 Nadam se samo da nije jako komplicirana ta procedura prijavljivanja na MUP-u jer se radi o kraćem periodu iznajmljivanja (po nekoliko dana) pa za svakog gosta ići na MUP.. no sve u svemu čini se isplativije nego cijela procedura s kategorizacijom.
  hvala, obavezno ću se učlaniti u klub 🙂

 16. Zašto ja nisam znao za tu rupu u zakonu 🙂 Mogao bi na tu temu neki tekst napisati pa da iznajmljivači koji ne mogu odmah i brzo riješiti problem kategorizacije i dalje budu u mogućnosti iznajmljivati smještaj.

 17. A dobro neka onda to bude tajna 🙂 Makar super je to informacija. Nešto kao Pro Tip 🙂

 18. Pozdrav pitanje za Kristinu u vezi opcija za isplatu preko airbnba da li za isplatu preko žiro devizni račun u banci samo moja banka naplacuje trosak vodjenja racuna ili i airbnb naplacuje transakciju? hvala

 19. Pozdrav Mario, Airbnb uzima 3% od iznajmljivačeve cijene za troškove uplate bez obzira koju opciju odabrali (i to je točno tako, odnosno ne izmišljaju ništa dodatno).

  Zaba uzima 1 € za stranu uplatu, za ostale banke u Hrvatskoj ne znam.

 20. Poštovani
  Lijepo Vas molim kontaktirajte me u vezi oglašavanja apartmana.
  Preporučeno mi je da oglasim apartman na Vašim stranicama.
  Ispunila sam prijavu,ali nisam sigurna da mi je prihvaćena.
  Fotografije na gore navedenoj stranici mogle bi biti i bolje.

  Lijep pozdrav
  Danče Mistrić

 21. ispunio sam formulare preko interneta ,ali nisam uvršten u ponudu. Molim Vas odgovor.pozdrav

 22. Mijo nažalost nemamo direktne veze s Airbnb-om pa bi za sve probleme s njihovim prijavama najbolje bilo kontaktirati njih direktno.

  Mi vam možemo jedino pomoći sa savjetima kao iznajmljivači koji koriste njihov servis za promociju vlastitog smještaja.

 23. Pozdrav,

  upustili bi se u avanturu najma stana 🙂
  Imamo jedan manji stan koji bi slijedeći tjedan ofarbali i malo sredili, stan je novije i potpuno opremljen. Zanima me kako doći do ovlaštenog fotografa da nam poslika stan? Da li prije slikanja moram riješiti papire oko kategorizacije i slično ili to mogu i kasnije? Hvala

 24. Poštovana Maja. Stan možete bez problema iznajmljivati i bez kategorizacije, točnije samo putem ugovora o najmu (ako se ne varam). Naravno ako sve ostalo uredno prijavite.

  Što se fotografiranja tiče fotografu je nebitna činjenica za što slika i da li su vaši papiri uredni. Bitno je samo pronaći kvalitetnog fotografa i dogovoriti cijenu s njim.

  Ako želite javite nam se na email (info(at)koristankod.hr) pa ću vam poslati kontakt jednog fotografa s kojim smo mi imali prilike surađivati a radio je dosta za turističke agencije te za njih radio službena fotografiranja apartmana. Tako da bi mu referenca trebala biti potvrđena za ono što tražite.

 25. Darko, hvala

  Da li da prvo napravim profil na Airbnb-u, pa onda zatražim usluge fotografa? Htjela bih verificirane fotografije.
  Malo ću se raspitati oko tih ugovora o najmu, to bi bilo najjednostavnije, samo ne znam koliko bih sa potencijalnim turistom čekala na MUP-u da ga prijavim na adresu :/
  Mora li on biti sa mnom ili ja samo odem sa njegovim dokumentom?

 26. Ako se želite oglašavati putem Airbnb-a najbolje je onda zatražiti njihovog službenog fotografa iz više tri razloga – 1. besplatan je 2. dobije se službena verifikacija što je plus kod iznajmljivanja putem Airbnb-a 3. fotografije će i dalje kvalitetno biti odrađene.

  Prijava gosta se može izvršiti da s njegovim dokumentom odete i obavite sve. To ne bi trebalo potrajati duže od nekoliko minuta. Samo si onda točno provjerite pošto s tim informacijama ne raspolažem da li je ovakav oblik po ugovoru pogodan za iznajmljivanje smještaja na par dana.

 27. Darko hvala, provjeriti ću, pa ću postati ovdje da informacija bude svima raspoloživa

  Da li imate kontakt službenog fotografa za Airbnb? Iz Istre smo, vidjela sam da ima fotograf koji je iz Pazina

 28. Ljudi, puno hvala, sutra startamo sa krečenjem strana, pa šaljem fotografu upit!

 29. Pozdrav!
  Da li me netko može uputiti na koji se način počinje raditi sa airbnb-om, odnosno kako uspostaviti (započeti) poslovni odnos i komunikaciju?
  Koji je najisplativiji način plaćanja za iznajmljivača i gosta (izbjegavanje bankarskih transferskih naknada)?
  Unaprijed hvala!

 30. Mario,

  Dovoljno je na njihovim web stranicama registrirati se te ručno kao u bilo koji oglasnik unijeti vašu ponudu smještaja. Ostalo sve oni odrade za vas a vama samo preostaje odraditi kontakt s gostima kada se jave i potvrđivati rezervacije i upite. Gost dalje plaća sve Airbnb-u a oni onda vama prosljeđuju zarađeni novac tako da gost nema nikakve naknade plaćanja niti bankarskih transfera.

 31. Hvala Darko!
  Ako sam dobro shvatio servis radi na upit gosta k iznajmljivaču, pa tek tada iznajmljivač odluči da li će potvrditi rezervaciju (odnosno nije kao booking.com gdje gost automatski napravi rezervaciju ?)
  Ovo mi je prva godina da radim sam, probao sam se nedavno prijaviti na booking.com i uvrstili su me, tako da neznam sta ocekivat za slijedecu sezonu, ili da se uvrstim i na airbnb?
  Apartmani su na moru, u istri, ali je mjesto totalna divljina, i nije bas razvikano, međutim neke su kuće jako dobro popunjene!
  E sad s kim rade i tko ce to najbolje popuniti – vječna dilema:)

 32. Da tako je. Iznajmljivač bira da li želi potvrditi ili dalje još s gostom popričati oko tražene rezervacije. Ali bez potrebe iznajmljivača nema ništa.

  Nema ništa loše u tome da se na više mjesta prijavite, baš naprotiv, može vam samo biti od veće koristi. Jedino ako imate jedan apartman u ponudi jer tada ako radite s booking.com mislim da zbog alotmanske ponude na barem jednu smještajnu jedinicu ga ne bi smjeli dalje nikome nuditi. Ili imate možda s njima nekakav drugačiji dogovor?

 33. Pozdrav
  ,iz Splita sam i namjeravam ove godine početi s iznajmljivanjem apartmana u centru.Koliko vidim airbnb je jako popularan u st i dosta popunjava apartmane pogotovo s mladima i to cijele godine.
  Slike fotografa s airbnb su predobre i namjeravam dočim okrečim stan kont.ih da mi naprave fotke.Samo nikako da nađem podatak koliko se čeka od zahtjeva za fotografiranje dok on ne stigne na mjesto fotografiranje?
  Dali se prvo prijavljujem i odmah potom šaljem zahtjev za fotografa i verificiranim fotkama?
  Koliko sveukupno taj period traje prijave na stranicu do objave samog apartmana s slikama? Mjesec dana-mane,više ?

 34. Pozdrav Jelenko, koraci su slijedeći:

  1. kreirate svoju ponudu na Airbnbju otvaranjem accounta, dodavanjem smještaja, uploadom vlastitih fotografija za početak, definiranjem cijena itd.
  2. kontaktiranje Airbnbja sa zahtjevom za fotografiranje (link gore u tekstu) i selektiranje smještaja za koji želite ovu uslugu (maksimalno 4)
  3. u roku par dana dobit ćete mail od dostupnog fotografa koji će se s vama dogovoriti za termin koji vama najbolje odgovara. Obično je to domaći fotograf no moguće je da vam se javi netko iz susjedne zemlje ako je jedini slobodan.
  4. fotografije na Airbnbju možete očekivati u rasponu od 14 do 30 dana.

 35. Super,jer fotke preko Airbnb su uistinu predobre koliko god se mi amateri trudili ne mogu nam ispasti tako lijepe fotografije.A fotografije puno igraju ulogu pri prvom odabiru gosta da se zalijepi za neki apartman ili smještaj.
  Kad fotke budu gotove javim se s dojmovima!

 36. Još jedno pitanjce?
  Booking.com dali je moguće prijaviti kod njih jedan apartman ?
  Čula sam da kod njih dolazi u obzir samo ako se ima više smještjnih jedinica?
  2 jedinice različiti vlasnici to je vjerojatno moguće? Dali pozicija u gradu igra ulogu pri tome?

 37. Što se Booking.com tiče predlažem da pročitate komentare na ovaj post na Facebooku http://www.facebook.com/iznajmljivaci20/posts/10151351479132170

  A i osobno ne bi preporučio suradnju s njima. Imaju pravilo da uzmi jedan apartman koji nudite isključivo za sebe te ga zatim iznajmljivač nema pravo dalje nuditi zainteresiranim gostima. A s druge strane oni ne plate iznajmljivaču ništa za njega niti garantiraju njegovu popunjenost cijelu sezonu. Znači sav rizik preuzima iznajmljivač.

 38. Hm,onda šta se preporučuje početnicima koji startaju u moru ponuda i želja,koji portal je nekako najbolji za iznajmljivanje apartmana u Splitu,ili tu jednostavno nema pravila?

 39. Nema pravila nažalost. Treba ih probati više i na kraju odrediti koji su najbolje rezultate ostvarili i njih nastaviti gurati a ostale otkazat. Ali nekako vidim da svi hvale Trip Advisor što se stranih portala tiče pa eto i ja njih preporučujem premda osobno nisam imao neku korist preko njih (još). 🙂

  A najbolje da probate krenuti od lokalnih agencija koje su specijalizirane za vaše područje.

 40. Postavljanje vlastitih kapaciteta je besplatno. Tek kod ostvarenih i naplaćenih rezervacija uzimaju proviziju od konačne cijene rezervacije u iznosu od 3%.

 41. Pozdrav,evo dugo me nije bilo i polako su krenuli upiti,oglašavanje i osjeća se početak proljeća……airbnb definitno najbolji,housetrip poslije,wundu isto tako,lokalne agencije nula bodova….barem što se Splita tiče…..znači snalazi se sam kako znaš….s tim da nadam se jednoj rezervaciji s airbnb…al mi nije jasno
  1. dobije se nekakav mail valjda gdje stoji da je gost rezervirao?To valjda moram potvrditi?
  2.stoji subtotal………iznos za taj period…i ispod
  Excludes Airbnb service fee…..jel to znači da u konačnici isplačuju subtotal ili se oduzima njihova usluga od toga?
  3. još jedno pitanjce…pay-pal definitivno za njih kao sredstvo naplate ako se ne varam …..ništa drugo ne dolazi u obzir nikakv žiro račun otvarati.?
  unaprijed thanks!

 42. E da još nešto…..Slike verificirane s airbnb su predobre i preporučujem svakom da ih obavezno zahtjeva.Došla je cura za dan,poslikala sve da sam pala na tjeme kao su dobro ispale……i za nekih 14 dana bile su na stranicama..
  Ma odlično…..

 43. Da vi morate potvrditi rezervaciju a kod konačnog emaila i njihove potvrde rezervacije dobit ćete točan iznos koji će vam se naplatiti pod Total Payout. A on će biti cijena koju ste vi stavili manje 3% što Airbnb uzima kao proviziju sebi. I da fotografi su im jako kvalitetni.

 44. Upravo potvrđena rezervacija….
  Svakome bi ih preporučila kao broj jedan!

 45. Halo Darko, upravo sam uredio 2 apartmana u Dubrovniku.
  Malo sam zakasnio jer po ovim komentarima za aktiviranje preko Airbnb duže traje, pa se još nisam odlučio. Ne vidim komentare iz Dubrovnika.

 46. Mato, Airbnb se jako brzo može aktivirati tako da još uvijek stignete ako želite. A da vidite tko iz Dubrovnika koristi Airbnb i tako možda vidite da li poznate nekog da provjerite kako je s njim zadovoljan najbolje iskoristiti sam Airbnb i pretražiti ponudu smještaja na vašem području.

 47. Hvala Darko,prijavit ću se danas samo jedno objašnjenje-
  Plaćanje Airbnb mi nije potpuno jasno:
  – ako gost ostaje jedan dan airbnb je već uzela gostu 3% od moje cijene ?
  – ako je gost rezervira recimo 3 dana, je li Airbnb uzima 3% od cijelog iznosa ?
  -ako je gost rezervirao(platio Airbnb) 3 dana, aoni žele ostati 5 dana kako tada?
  Za plaćanje preko žiro deviznog računa ili preko PayPal idem u Zabu pa se čujemu
  Thanks,Mato

 48. Airbnb od cijelog iznos rezervacije koja se ostvari preko njih uzima 3%. Bez obzira bila ta rezervacija 1, 3 ili više dana/noćenja.

  Airbnb vam onda plaća samo dogovoreni i iznajmljeni iznos koji su ostvarili preko sebe. Ako gost odluči ostati naknadno duže nego je prvo planirao to plaća vama direktno ako ste se tako s njim dogovorili ali može i produžiti ljetovanje preko Airbnb-a. Uglavnom u dogovoru s gostom to možete odlučiti.

 49. Postovani,
  Imala sam prvog gosta od 2.07. do 9.o7. Medjutim , do danas na mom deviznom racunu nema uplate. Poslala sam sve brojeve i podatke koje mi je banka dala, ali uplate nema. Kako da ih kontaktiram i upiatam kad je putem e-mail sve automatski.
  Hvala!

 50. Bok Darko!

  Airbnb – sve sam informacije o njima pročitala. Svi su očito vrlo zadovoljni.
  Jedino što nisam uspjela pronaći (možda sam samo propustila) je visina provizije koju naplaćuju za svoje usluge.
  Imaš li možda informaciju o tome?
  Zahvaljujem na odgovoru.

  Marta

  PS: odličan je ovaj site

 51. Marta, 3% od istaknute cijene prema gostu Airbnb uzima sebi kao proviziju. Znači ako vam je cijena noćenja 100 Kn, vama u konačnici stigne 97.

  I hvala na pohvalama. Nadam se da ćete nas nastaviti čitati i dalje.

 52. U gornjem tekstu vezano za verificirane fotografije Airbnb je navedeno: Uz dogovorenu naknada za jedan fotografski posjet plaćaju se dodatno i troškovi puta.

  Dakle usluga fotografiranja Airbnb nije u potpunosti besplatna?ili?

 53. Pozdrav Ana, tu rečenicu ste pronašli na kraju teksta pod odlomkom “Želite raditi za Airbnb?”, te je stoga logično da Airbnb plaća navedeno fotografu za njegovu uslugu. Vi kao iznajmljivač imate besplatnu uslugu o čemu je i cijeli članak.

 54. Poštovani, prije svega bih Vam dala pohvale za precizna i jednostavna objašnjenja vezana za Airbnb. Nakon nekog vremena koje smo proveli informirajući se o ovom tipu iznajmljivanja privatnog smještaja, odlučili smo se i mi iznajmiti svoj stan u Zadru pa nas zanima dali možemo obavit kompletnu registraciju preko njihove službene stranice, stavit svoje slike za početak, prijavit se za verificirane fotografije i onda imat i jedne i druge na stranici? Također, dali je potrebno imati samo devizni žiro račun ili je potreban i PayPal? Također bi me zanimalo dali na svojoj stranici mogu imat i slike grada i plaža da se ipak vidi što sve Zadar ima za ponuditi? Unaprijed se zahvaljujem ipozdrav iz Zadra.

 55. Poštovani,
  hvala što se trudite odgovoriti na sva naša pitanja, vrlo nam olakšavate.

  Ja bih svakako preporučila fotografiranje od strane airbnb-a, slike su odlične.
  Zanima me međutim znate li pošto su te slike označene njihovim logom da li su i zaštićene odnosno smijemo li ih koristiti i za druge portale?
  hvala

 56. Darko moze li pomoc !sutra mi stizu prvi gosti, security deposit je 100eura i kod airbnba je,kakav im je sad princip s tim? Kako mogu dobit depozit dobiti u slucaju stete?ili ako je ne bude kako im se vracaju novci?

 57. Pozdrav…voljela bi iznajmljivat kucu preko airbnb..molim vas da mi objasnite kako

 58. Maja, imate na blogu nekoliko tekstova koji pokrivaju temu Airbna i kako se kod njih oglasiti i s njima poslovati. Samo u polje za pretraživanje (gore desno) upišite Airbnb pa će vam ponuditi sve relevantne tekstove na tu temu. Kroz komentare na te tekstove također imate odgovore na skoro sva eventualna dodatna pitanja.

 59. Poštovani,
  Oglašavam već tri godine preko hrvatskih portala gdje plaćam samo reklamu, a sve ostalo obavljam sama.
  1. ako bih apartmane (imam 2) uvrstila u airbnb kako se zaštiti od overbookinga?
  2. imam devizni i kunski žiro račun, da li za airbnb treba dati samo devizni žiro račun i u slučaju da imam goste iz Hrvatske?
  3. da li gosti daju podatke od svoje kreditne kartice pa airbnb skida ukupan iznos ili gosti uplaćuju akontaciju. Dakle koji iznos i kako uplaćuje gost airbnb-u, i kada proslijeđuje meni?
  4. Šta ako gost ne dođe, koji iznos ja dobijam?

  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar