Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Foursquare (p)ostaje kralj lokacijskih društvenih igara

O geolokaciji i njezinoj upotrebi u turizmu je bilo dosta riječi na ovom blogu. Zalagali smo se i poticali iznajmljivače da ih što više prigrle i aktivno počnu koristiti.

U tom smo procesu (tj. više ja osobno) odabrali našeg favorita između dvije najbolje opcije u to vrijeme – Gowalle i Foursquarea.

Nažalost, moj favorit Gowalla osim što je pred kraj izgubio tu utrku bio je prenamijenjen u aplikaciju koja je trebala služiti kao turistički vodič (zbog čega bi možda bila još i bolja za potrebe iznajmljivača i lokalnog turističkog tržišta). Ali nakon što je nedavno kupljena od strane Facebooka najavljeno je njezino gašenje već u siječnju.

Što preostaje

Naravno ostaje Foursquare i to kako se čini bez prave konkurencije premda mu Google i Facebook sa svojim Places uslugama (koju nemaju komponentu igre u sebi) dišu za vratom.

Premda su nedavno objavljene brojke o broju Foursquare korisnika u Hrvatskoj na Netokraciji pomalo razočaravajuće (barem meni) to ne znači da svoj smještaj ne bi trebali na njega prijaviti ili preuzeti kontrolu nad njim.

Zašto? Zato jer neovisno o hrvatskom broju korisnika iznajmljivači bi trebali obratiti pozornost na strane goste gdje je taj lokacijska društvena igra više popularna. Uz to broj korisnika koji koriste Foursquare nije toliko važan koliko broj korisnika do kojih jedan check-in može doprijeti dijeljenjem te informacije putem društvenih mreža (poput Facebooka i Twittera što se prečesto i radi). Ovim putem se indirektno i besplatno može promovirati puno većoj bazi korisnika nego što je to sam Foursquare.

Preuzimanje kontrole nad vlastitim objektom na Foursquareu

Ako želite iskoristiti prednosti Foursquarea u potpunosti potrebno je preuzeti kontrolu nad vlastitim objektom bezobzira da li ste ga osobno prijavili na Foursquare ili je to već učinio netko od vaših gostiju ili prolaznika.

Dovoljno je putem pretraživanja Foursquare baze pronaći vlastiti objekt na karti (ili dodati novi) te putem linka “Claim here” odraditi preostali proces potvrde vlasništva. Nakon što to učinite postajete administrator vlastitog objekta na Foursquareu sa čime vam se otvaraju razne druge mogućnosti o kojima će se pisati u nekom budućem tekstu.

Zaključak

Nestanak Gowalle znači jednu lokacijsku društvenu mrežu manje koju moramo administrirati, a i sa njom je nestalo vječnog (zapravo samo par godina staro) pitanja koji lokacijsku mrežu odabrati.

Sada kada znate tko je “kralj” preuzmite kontrolu nad svojim objektom/ima što prije i pripremite ideje kako ga iskoristiti za promociju prije i u sezoni, te isto učinite (ako već niste) na Facebooku i Googleu.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

1 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar