Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Atraktivnim cjenikom povećajte broj noćenja

/
/

Kroz cijeli proces privlačenja potencijalnog gosta i navođenja da iznajmi upravo naš smještaj pazimo (ili bismo trebali paziti) na to da se gostu prezentira sve najbolje iz naše ponude i to na najbolji (ali realan) mogući način.

Web stranice su lijepo dizajnirane, fotografije profesionalno uslikane i ugodne oku a tekstovi puni epiteta kao da su izvađeni iz neke bajke. Uglavnom trudimo se istaknuti najbolje što možemo u moru konkurencije i privući gosta baš na naša vrata.

Ali sav taj trud kao da je nestao i postao nebitan kada dođe na red cjenik smještaja.

Gostu je cjenik smještaja jedan od najvažnijih dokumenata koje prima od iznajmljivača i upravo na temelju njega u većini slučajeva donosi konačnu odluku o tome da li će potvrdit rezervaciju ili tražiti neku povoljniju/kvalitetniju opciju. Zato se i može iskoristiti za prikupljanje podataka novih potencijalnih gostiju uklanjanjem ili postavljanjem na web stranice.

Nema te cijene smještaja, visoke ili niske, koju će gost olako shvatiti (čast iznimkama), i upravo zbog toga kada vidi iznos koji mora platiti brzo zaboravi na sve prekrasne riječi i fotografije sa kojima je bio obasipan trenutak ranije.

Zato cjenik ima važnu ulogu u privlačenju potencijalnih gostiju koja se ne bazira samo na povoljnim cijenama.

Problem cjenika smještaja

U praksi cjenici izgledaju poput računa HEPa – dokumenti sa nekom tablicom u sredini gdje su navedene cijene i par kontakt podataka! Takva monotona prezentacija gostu najvažnije informacije u procesu iznajmljivanja sigurno ne može biti dobra i od pomoći iznajmljivaču.

U trenutku pregledavanja cjenika gost zaboravlja na sve sitne detalje koji su mu bili ranije prezentirani i u glavi mu ostaju glavne stavke po kojima će donijeti zaključak o isplativosti određenog smještaja. To znači da od desetak dodatnih sadržaja koji iznajmljivača izdižu iznad konkurencije gost možda uzme u obzir njih samo par. U tom trenutku gostu jedina razlika između “slabije” konkurencije i nas prividno ispada cijena!

Zbog toga bi bilo poželjno podsjetiti gosta na sve dodatne prednosti koje se nude i zbog kojih je prikazana cijena zapravo isplativija od jeftinije konkurencije.

Kombinacija brošure i cjenika

Mi smo to odlučili napraviti izradom hibrida između cjenika i brošure. Kako su brošure i prikaz ponude ono što obično privlači goste k nama, a cjenik ono što ih odbija, odlučili smo cjenik pretvoriti u svojevrsnu suptilnu brošuru.

Prazan prostor na cjeniku iskoristili smo za dodavanje fotografija koje ističu prednost našeg smještaja. Vrh cjenika smo iskoristili za promociju društvenih mreža i drugih servisa kroz koje nas gosti mogu bolje upoznati i istražiti našu ponudu, a centralni dio cjenika smo učinili življim dodajući malo toplih i živih boja umjesto standardnog sivila.

Usporedba starog i novog cjenika.

Ovakvi cjenici su nam se toliko svidjeli (a koliko smo primijetili i gosti su sa njima zadovoljni) da smo odlučili urediti i službene cjenike koji moraju biti u apartmanima na isti način, a nakon njih smo isti predložak iskoristili i za neformalne ponude koje šaljemo gostima u procesu iznajmljivanja apartmana.

Zaključak

Iako su cijene za sezonu 2012 već definirane a cjenici poslani agencijama još uvijek nije kasno da ih uredite za vlastite potrebe. To je manji i relativno brzo izvedivi zahvat a omogućiti će svakom iznajmljivaču veće šanse i bolju kontrolu nad gostom u procesu iznajmljivanja smještaja što na kraju znači već broj noćenja.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

16 Comments

 1. Bok,
  zanima me na koji način se prikazuju posebne ponude u cjeniku. Tj. ako nam je sezona slabije popunjena i ponudili bi last minute ( ili first minute) popust na koji način to prikažemo u cjeniku ili na računu a da nismo u prekršaju ako nam dođe kontrola
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru

 2. Popuste ne trebate ubacivati u cjenik. Cjenik mora biti fiksan i njega se treba držati što se tiče jediničnih cijena. A na njih vi onda slobodno izrazite popust koji želite i kada želite, te koji ne mora biti naveden nigdje službeno.

  A na računu se on navodi posebno u rubrici ili polju popusta te se on oduzima od jedinične cijene noćenja smještaja koja je navedena u cjeniku.

 3. Bok Darko,
  trebala bi opet jednu malu pomoć 🙂
  Ovako… zanima me da li ja mogu imati 2 cjenika tj. jedan za agenciju ( kao šta je npr. Novasol) a jedan za ostale agencije i individualne goste ( Airbnb, Adrialine…). problem je u tome šta Novasol ima jako jadne cijene ( ali šta je tu je, ugovor je potpisan) pa mi čak u jednom periodu kuća za 6 osoba dođe 31 eur/dnevno a preko Airbnba dobijem skoro duplo za taj period i glupo mi je sada spustiti cijenu na 31 eur kada punim sa 60 preko Airbnb-a. Zamolila bi za pomoć tj. šta bi mi u ovom slučaju bilo najpametnije napraviti a da sam ispravna ako dođe kontrola?
  Unaprijed zahvaljujem na odgovoru
  Lijep pozdrav iz Istre

 4. I da razmišljala sam čak da napravim taj normalan cjenik ( npr. 60 eur/noć ) pa da Novasolovim gostima odobravam poseban popust na računu 🙂 Da li bi to bilo ispravno?
  Hvala na odgovoru
  Lp

 5. Cjenik u apartmanu mora odgovarati cijenama izraženim na računima gostiju. Neke agencije čak šalju svoje cjenike koje zatim mole da se stave u apartman za vrijeme boravka njihovih gostiju kako ne bi došlo do neugodnosti zbog razlika u cijenama.

  Mislim da vam je njihov primjer trenutno najbolja opcija. Pa kada vam Novasol gosti dođi da stavite njihov cjenik negdje u apartman. Ili ostavite stare, skuplje, pa da gosti vide kakav su popust dobili :).

  Jedini problem je što ćete teško s 50% nižom cijenom u odnosu na druge goste te iste godine dobiti i sljedeće godine s regularnom cijenom.

 6. Da možete i tako. Imate pravo odobriti koji god popust želite, pa možete s jednim višim cjenikom pokriti te rezervacija s manjom cijenom. Samo ne zaboravite navesti na računu redovnu cijenu i posebno izražen popust.

 7. Bok!
  1. Imam apartman sa 4 osnovna ležaja i jednim pomoćnim, znači 4+1. Cijenu inače naplaćujem po apartmanu bez obzira na broj osoba. Kako to navesti na cjeniku pod NAZIV USLUGE/SERVICE NAME i VRSTA/TYPE?
  Mislim stavit pod NAZIV USLUGE “Noćenje za 1-5 osoba”, a pod VRSTU “Apartman po noćenju”
  2. Da li je potrebno navesti turistički razred?
  3. Jedna agencija zahtijeva da se njihov cjenik nalazi u apartmanu za vrijeme boravka njihovih gostiju. Da li moram tada maknuti svoj cjenik? Jeli to prekršaj u slučaju da inspekcija vidi 2 cjenika?

  Hvala na odgovoru

 8. Ivane, napišite iznajmljivanje apartmana samo. Potrebno je navesti službenu kategorizaciju smještaja isto kao i vlasnika, adresu vlasnika te OIB, i na kraju samu adresu smještaja ako je različita.

  Ovo s agencijama niste dužni ništa napraviti. To oni rade i zahtijevaju zbog sebe jer imaju više cijene od vaših (pretpostavljam) pa da gost ne dođe i vidi da smještaj može biti jeftiniji i zbog toga ne izrazi nezadovoljstvo prema agenciji. A i da se tako vrate gosti ponovno k njima i preko njih dalje bookiraju smještaj.

  Na vama je da odlučite da li želite ili ne tako izač u susret agencijama, ali ako želite morate maknuti svoj cjenik sa zida. Dva ne smijete imati istovremeno izložena. Pogotovo ne

 9. Hvala na odgovoru.

  Mislio sam da je potrebno navest max. broj osoba koji je dozvoljen.

  Da to navedem na drugom mjestu, pod stavku KAPACITET APARTMANA.”max. 5 osoba” ili nije potrebno.

  Pozdrav

 10. Navedite to za svaki slučaj i da se zna o kojem je apartmanu riječ. Mi imamo napisano “Cjenik apartmana 1/2” ili 2/4 ovisno o kategorizaciji apartmana.

 11. Na našem cjeniku cijena je 300 kn, agencija s kojom ponekad radimo ima nešto veće cijene koje plaća nama cca. 350 kn.
  S agencijom imamo ugovor i kad gosti dođu stavljamo njihove cjenike.

  Zanima me najviše zbog kontrole da li je moguće da imamo 2 cjenika jedan za agenciju skuplji a jedan naš jeftiniji i prema tome upisivati u knjigu prometa. Može li kontrola naći zamjerku?

 12. Monika, cjenik mora biti samo jedan, nikako dva. Smijete ga mijenjati svaki dan ako želite, ali ne smije više od jednog cjenika biti iskazano u apartmanu.

 13. U apartmanu je uvijek 1 cjenik. Ali kako su naprimjer na računu br. 1 iskazane cijene s prvog cjenika, a na računu 2 za goste koji su došli idući tjedan cijene s drugog cjenika.
  U fascikli u kojoj držimo papire koji su potrebni ako dođe kontrola moramo držati oba cjenika kao dokaz na temelju kojih naplaćujemo gostima?

 14. Nisam do sada čuo da se inspekcija orijentira po cjenicima koje iznajmljivač drži kod sebe, ali ako želite biti sigurni držite ih kod sebe i na njihov zahtjev pokažite.

  Važno je, čega se i sami pridržavamo, imati cjenik u apartmanu i po njemu izdavati račune. A cjenike vi možete redovno mijenjati i prilagođavati i to bez ovjere kao nekada, tako da ne vidim zašto bi vam itko prigovarao zbog toga uspoređujući račune.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar