Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Turistički portali sve popularniji među iznajmljivačima

Iako smo već govorili o primjeni modernih tehnologija u turizmu, isplativom online oglašavanju, važnosti društvenih mreža i drugim servisima za oglašavanje smještajnih kapaciteta, najvećem broju iznajmljivača ovo su – bez namjere da nekoga uvrijedim, ali s namjerom da prikažem realno stanje stvari – španska sela.

Najveći broj iznajmljivača ulaže tek minimum sredstava u oglašavanje smještajnih kapaciteta, tražeći pri tome besplatne ili što jeftinije turističke portale na kojima će oglasiti svoju ponudu. Iz mora takvih portala izronilo je i nekoliko kvalitetnih turističkih portala, popularnih među hrvatskim iznajmljivačima koji s gostima žele kontaktirati direktno, bez posrednika.

Bilo bi vrlo nezahvalno da na ovom mjestu nabrajam takve portale, a još nezahvalnije da ih recenziram, stoga ću u nastavku navesti skup determinanti na koje bi svaki iznajmljivač trebao obratiti pozornost prije odlučivanja kojem portalu će povjeriti oglašavanje. Upravo po tim determinantama, 2003. pokrenuo sam portal Info Adriatic u dubokoj vjeri da činim najbolje kako za iznajmljivače tako i za goste.

Specijalizacija za županiju

Opravdana je i logična pretpostavka da će portal specijaliziran za određeno područje moći bolje i ažurnije prezentirati kraj za kojeg je specijaliziran.

Prikupljanje podataka u vlastitom aranžmanu

Brojni portali rade po principu “plati i objavi što hoćeš”. Tako nalazimo slike koje nemaju veze sa smještajem (npr. slika nacionalnog parka umjesto spavaće sobe), nerealne opise, netočne udaljenosti i drugo radi čega shema u navodnicima gubi kredibilitet. Info Adriatic, primjerice, svaki smještaj posjeti, fotografira, opiše, čime garantira objektivne i jednoobrazne prezentacije.

Direktan kontakt s gostima, bez posrednika

Sve je više portala koji su krenuli sa shemom direktnog kontakta, a završili na shemi posrednika. Ima ih koji nude i jedno i drugo. Štoviše, neki vlasnici turističkih portala se i sami bave iznajmljivanjem. Držim da za nepristrano bavljenje ovim poslom, bez sukoba interesa i s jednakim pretpostavkama za uspjeh svih oglašivača, vlasnik ne smije iznajmljivati vlastite apartmane niti kombinirati direktnu i posredničku shemu.

Javno dostupna statistika posjeta

Svaki portal ovog tipa mora omogućiti pristup nekom online servisu statistike posjeta, kako bi iznajmljivač mogao procijeniti potencijal oglašavanja. Statistiku svakako valja promatrati u svjetlu područja kojeg portal pokriva. 2000 posjetitelja dnevno za Šibensko-kninsku županiju mnogo je više od 20.000 posjetitelja dnevno za cijelu Europu.

Sms-obavijesti

Rijetki iznajmljivači koriste smartphone. Stoga im mogućnost primanja sms-obavijesti, o tome da im je netko poslao upit posredstvom njihove prezentacije, može biti vrlo korisna. Štoviše, Info Adriatic sms-obavijesti ne naplaćuje.

GPS-koordinate

Vrlo su korisne radi lociranja objekta iznajmljivača, kako na Google Maps tako i gostu prilikom dolaska. Koordinate su napokon stale na kraj lažnim udaljenostima.

Dodatni sadržaji

Info Adriatic, primjerice, osim o smještajnim kapacitetima piše i o svakoj destinaciji. U rubrici Jeste li znali piše brojne zanimljivosti vezane uz tu regiju. Nudi licenciranu (plaćenu) sedmodnevnu vremensku prognozu. I sve to na pet jezika, koje ne prevodi Google Translate, već profesori jezika.

Tvrtka koja iza portala stoji

Nije svejedno uređuje li portal tvrtka s dugogodišnjim iskustvom ili srednjoškolac koji bi rado zaradio za džeparac.

Tehnički detalji

Nevidljivi e-mail je zaštita od spama. Mnogi portali javno navode e-mail ili je on vidljiv u kodu, što je svojevrsna nebriga za privatnost iznajmljivača. Osobno sam više puta upitan za ustupanje mailing liste iznajmljivača, no to sam rezolutno odbio. Moj zadatak je spajanje gosta i iznajmljivača, a ne prodaja bazena ili bešumnih usisivača iznajmljivačima. Nadalje, jednostavnost navigacije. Svi iznajmljivači na istoj stranici destinacije. Pristup smještaju uz pomoć samo dva klika i tako dalje…

Prilikom odabira portala, potrošite malo vremena na njegovo proučavanje. Isplatit će vam se. No najviše što će vam se isplatiti jeste vaše iskustvo u oglašavanju na pojedinim portalima. Imajte na umu da zbog principa slučaja vaše oglašavanje na nekom portalu ne bi smjelo biti samo jednu godinu. Jer druga godina može biti puno bolja. Isto tako prva može biti značajno bolja od druge. Stoga je potrebno barem dvije godine provesti na nekom portalu da biste mogli donijeti zaključak o isplativosti, a barem tri da biste mogli govoriti o prosjeku ili trendu. Moj prijedlog je da djelujete na više fronti istovremeno te s godinama isključujete manje učinkovite, ostavljate učinkovite i ispitujete nove načine oglašavanja.

Kakva su vaša iskustva, što vam je kod portala važno, koje portale smatrate kvalitetnim, a koje nekvalitetnim i zašto?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

26 Comments

 1. Sa plaćenim oglasima po portalima uglavnom imam loša iskustva jer se ispostavilo da se isti iznos moglo puno više koristi izvući sa npr AdWordsom i sl. načinima reklamiranja.

  Zato uglavnom u startu odbijam takve ponude ako ne postoji neki probni period (makar pola godine) u kojem bi se moglo okvirno vidjeti isplativost ulaganja u takav portal.

  Ne kažem da nema portala koji vrijede svake kune… samo kažem da je takve teško naći, a činjenica da svi u startu traže neku uplatu odbija iznajmljivače da se uvjere i shvate koji su portali za njih dobri.

 2. dnevno dobivam po nekoliko mailova sa različitih portala. Neki su toliko uporni da me svakodnevno bombardiraju svojim ponudama. Iz mora toga ne znam što izabrati, pa ne koristim nijedan.Šteta, jer mislim da bi takav jedan ozbiljan portal mogao napraviti dobar posao, za sebe i za nas iznajmljivače.

 3. Koliko shvatam ovo je PR clanak (trebao bi biti i tako oznacen).

  Kljucni faktor za svakoga iznajmljivaca je podatak – koliko upita ce dobiti za svoje novce a ne mora ga zanimati nista drugo, taj podatak malo tko navodi a kao najbolja referenca je pitati susjeda koji se vec oglasava na katalogu

 4. Borise ovo nije PR članak, tj. nije trebao biti ako je tako ispao. Koji dio vam točno smeta?

  Istina da Davor stoji iza jednog portala za iznajmljivače ali to je naglasio da ne dođe do zabune u namjerama (+ na stranici O nama gdje su izlistani svi autori na blogu za Davora točno piše čime se bavi). A kako daje upute i savjete za koje on općenito smatra da bi mogli koristiti iznajmljivačima van njegovog kruga djelovanja smatram da tekst stoji još i više upravo zbog svojeg iskustva vezanog sa njima.

  A za odnos uloženog novca i dobivenih upita se slažem. Ali i razumijem da je teško takav podatak ponuditi iznajmljivaču s obzirom da i najmanja razlika u objavljenoj informaciji može učiniti razliku od niti jednog do dvadesetak upita. Zato i dalje navijam za probne periode da iznajmljivač sam vidi gdje mu se najviše isplati oglašavati.

 5. I da se samo složim i sa Dragicom. Ima danas puno portala koji su nastali preko noći, došli do neke baze emailova iznajmljivača i rade prodaju na sreću. Ako prođe prođe. To mi nažalost više izgleda kao legalni phishing pokušaj pa isto redovno odbijam takve ponude.

  Jednom sam čak primio email za pristup portalu koji mi ujedno nudi i izradu web stranice pošto istu nemam. Pa se gospodine ili dečko uvrijedio kada sam mu odgovorio da bolje provjere kome šalju takve emailove jer smo mi eto imali web stranicu već 10 godina 🙂

 6. Evo vam još jedan pouzdan kriterij u odabiru portala: nepismenost. Otvoriš stranicu i brojiš pravopisne greške 🙂

 7. Mislim da je u odabiru portala najbitniji povrat tj korist koju iznajmljivač ima on istog, bilo da plaća reklamu ili ne. Prvenstveno je to broj upita kao što kaže Boris, a u konačnici broj realiziranih rezervacija od tih upita, za mene jedini relevantan kriterij…

 8. Pozdrav svima!

  Odlican tekst! 😀

  Darko, treba u zivotu malo i riskirati. Cijene su obicno vrlo pristupacne za godinu dana oglasavanja. Naravno da neces riskirati s diletantima vidljivim iz aviona.

  Dragice, pravi portali vode racuna o tome da tvoj mail ne bude vidljiv. Nadam se da nisi dobila ponudu i od mene 😀

  Boris, navesti broj upita koji ce iznajmljivac dobiti je nonsens. Ako jedan iznajmljivac dobiva 200 upita godisnje to ne znaci da ce toliko dobivati i drugi. Broj upita ovisi o intersima gosta, popularnosti destinacije i – iznad svega – ponudi iznajmljivaca. Nadalje, ima iznajmljivaca kojima je malo (jer ne znaju poslovati) i 200 upita, kao sto ima onih koji su zadovoljni i sa 10 upita. Napokon, broj upita nije ispravno izraziti aritmetickom sredinom, bez prethodnog uklanjanja ekstremnih vrijednosti (vise: mjere centralne tendencije).

  Marijana, da, vrlo dobar sistem 😀

  Mihael, povrat je nesto drugo od navodenja broja upita. Zapravo, povrat je, kao sto pises, najbolja varijabla. Problem: za svoj smjestaj mozes je saznati samo empirijski 😉

 9. privatni sam iznajmljivac i nedavno sam naletio na ovaj portal … od tada je u “fejvoritsima” i redovito ga pratim … mnoge stvari koje sam imao prilike procitati ovdje sam vec i primjenio u praksi i pokazale su se dobrima, a vecina ocekuje svoju realizaciju u sljedecoj sezoni 🙂 … i upravo zato je zalosno da je ovakav jedan tekst nasao svoje mjesto ovdje … ovako losem PR clanaku koji se ugurao ovdje i to po mom skromnom misljenju za los proizvod stvarno ovdje nije mjesto

  Nadam se da je ovo samo iznimka i zato jos jednom pohvale za dosadasnji rad … izuzev ovog jednog “clanka” za koji sam siguran da vam se samo zalomio 🙂 … vjerujem da ste mnogima pomogli svojim radom i savjetima jer znam da meni jeste

  Evo prije sljedece sezone cu vam poslati link na moju novu internet stranicu (trenutno je u izradi) i usluge koje nudim, a u velikoj mjeri sam ideje dobio upravo s ovog portala pa mozda i ja dobijem priliku napisati ovakav jedan tekst kako sve ono sto je dobro kod nas privatnih iznajmljivaca mozete naci upravo na mojoj internet stranici i u mojoj ponudi 🙂

  Bez ljutnje nadam se jer kritika je bila prije svega dobronamjerna 🙂

  Pozdrav svima

  Igor

 10. Igore nema ljutnje. Svaka kritika je dobro došla.

  Ja i dalje smatram da ovo nije PR tekst, ali ako smatrate da je lako ga malo uredim pa da sporne dijelove editiram da ne smetaju i odaju takav dojam. Jer sadržaj smatram da je od pomoći iznajmljivačima koji do sada zaobilaze ovakav oblik promocije.

  Možda malo krivo gledam na to jer osobno iza svih tekstova koje pišem stoji neka moja usluga ili proizvod na kojima baziram iskustvo i savjete koje onda dijelim. Pa kako do sada nisam niti osobno bio prozvan da sebe ili nekog promoviram nisam vidio ništa loše u tome da autor navede što radi i na čemu temelji svoje iskustvo.

  A ako stvarno radite na nečemu vezanom za turizam i bezobzira da li se temelji na savjetima sa ove ili neke druge stranice a smatrate da bi moglo pomoći drugim čitateljima ovog bloga ja vas molim da to podijelite sa nama.

  Jer kako sam ja na temelju vlastite web stranice predlagao i temeljio neke prijedloge za promjenu ne vidim ništa osim koristi ako to isto napravimo i sa vašim projektom. Pa ako ćete imati vremena i volje za tako neku analizu slobodno se javite na email.

 11. Darko nije problem kako sam kazes temeljiti prijedloge na svojim uslugama i proizvodima … dapace osobno iskustvo i necija praksa je uvijek najbolji pokazatelj isplati li se nesto ili ne … ono sto je mene ajmo reci zasmetalo kod ovoga teksta nije spominjanje stranice Info Adriatic (uostalom zasto ne?!) nego cinjenica da je tekst gore samo prosirena verzija teksta “10 razloga za Info Adriatic” … al nema smisla sad sirit tu pricu

  evo da ne ostane sve samo na kritici evo i rijec dvije o samoj temi … od hrvatskih portala svakako preporucujem njuskalo.hr … istina nije specijaliziran samo za turizam, ali moja iskustva s njima su jako dobra … popunjenost u periodu od kraja lipnja pa do kraja kolovoza mi je izmedu 90 i 100% ovisno o apartmanu a od toga sigurno na njuskalo otpada nekakvih 40ak% … pogotovo ovi manji apartmani za dvije do cetiri osobe … naravno nije dovoljno samo staviti oglas vec ih treba redovito “refresat” :), mjenjati, ubacivati nekakve “last minute” i slicne ponude i tu i tamo koristit ono VAU pozicioniranje (iako nije bas jeftino) i siguran sam bice uspjeha … isto tako preporucujem online agencije tipa Novasol, Limba, Interhome … naravno prvo treba s njima ispregovarati cijenu koja vas zadovoljava a onda neka se oni naplate od gostiju 🙂 … ovakve agencije su dobre pogotovo ako imate vece smjestajne kapacitete … u mom slucaju to je jedan apartman za 6 i jedan za 9 osoba koje jako dobro punim preko jedne od gore navedenih agencija … a naravno kad gosta jednom dobijes na domacinu je da ucini sve da se gost osjeca ugodno … od kvalitete smjestaja, ljubaznosti, dodatnih usluga, sitnih poklona za uspomenu, domaceg voca i povrca, vina, rakije za Poljake :), pocasti se s jednom ribljom vecerom (kila plave ribe je cca. 30 kn) … sa tih 4 eura si kupio svakog gosta i ako se on ne vrati sigurno ce te preporuciti dalje a svi znamo da je usmena preporuka bolja od bilo koje reklame … ja se uvijek sokiram kada me ljudi pitaju stvari tipa dali dobijemo posteljinu, imamo li di parkirati auto, smijemo li koristiti rostilj koji je na slikama i sl. … ali cinjenica je da takva pitanja postavljaju na temelju losih iskustava od prije

  malo van teme … ja planiram na svojoj internet stranici koja je u izradi … vise informacija uskoro na portalu iznajmljivaci20.com 🙂 omoguciti gostima da “uplodaju” svoje slike sa odmora koji su proveli kod nas i ostave nekakav kratki komentar tipa “ovo nam je bio najljepsi odmor ikada” i sl. 🙂 … mislim da je to nesto sto bi moglo lakse privuci nove goste jer nazalost svi znamo koliko su ljudi s pravom skpeticni kada dolaze na odmor jer obicno je velika razlika izmedu onoga sto je na slikama i sto se nudi od onoga sto ljudi stvarno dobiju

 12. Puno hvala na korisnim savjetima svim autorima članaka na iznajmljivaci20.com.

  Ne vidim po čemu je ovaj članak Davora Juranića lošiji od ostalih. Mislim da nije primjereno toliko kritizirati očito uspješan rad jednog portala koji između ostalog pruža javnu statistiku posjećenosti, čuva e-mailove iznajmljivača, daje objektivne opise, angažira profesore za prijevode i sl. Ako su to loši savjeti, znači da je bolje skrivati ili preuveličati posjećenost; dati iznajmljivačima da pišu što god žele o svom apartmanu pri čemu bi mnogi na taj način prevarili goste; dati spamerima e-mailove iznajmljivača, prevoditi stranicu s još uvijek vrlo lošim Google Translateom itd. ?!
  Igor napada Davora zbog toga što savjete daje na način da ističe ono što je kroz godine iskustva uveo na svom portalu. Kroz kritiku Igor čini upravo ono što Davoru zamjera, reklamira svoju stranicu kampor232 i najavljuje što će sve dobroga napraviti na svojoj stranici. Nikad mi nisu bili jasni motivi ljudi sklonih flejmanju, ali to je izgleda normalno na Internetu.
  Evo i jedan potencijalno koristan savjet za Igora i ostale iznajmljivače. Isprobaj Google oglase na Njuškalu, možda ti budu isplativiji od vau vau oglasa.

 13. Igore da krenem od nazad prema naprijed 🙂

  Sviđa mi se ideja projekta i svakako javite pa ćemo nešto napisati o njemu. Treba nam dosta takvih općih web projekata za promociju Hrvatske. Jedan od njih je i WhyCroatia koji je imao u startu super odaziv ali na kraju je eto ipak zastao. Šteta što TZ nije znala prepoznati njegov potencijal.

  Njuškalo i mi koristimo ali osim možda par upita nismo imali neke sreće. Zato mi odlično zvuči vaš podatak od 40% rezervacija preko njih. Naravno to ne ovisi o njima već i o nama, našoj poziciji, što nudimo i sl. Tako da nama on nije isplativ trenutno. Ali išli smo ga probati kako bi mogli neku recenziju na kraju sezone dati ostalim. Pa bi i tu vaše iskustvo dobro došlo, a i od bilo koga drugog ako ga ima sa njima.

  Agencije su ok kod nas ali opet samo rijetke dok drugi više manje to dosta nekvalitetno vode. Ali i tome budemo posebno pisali. Zato svaku dobru treba posebno istaknuti pa se možda i drugi u njih ugledaju.

 14. U redu, mogao bih prihvatiti da nekome nije sjeo tekst ili autor, no ajmo prokomentirati sadrzaj teksta, a ne se baviti razmisljanjima o mozebitnim motivima pisanja teksta.

  Smatrate li da savjet:

  “Statistiku svakako valja promatrati u svjetlu područja kojeg portal pokriva. 2000 posjetitelja dnevno za Šibensko-kninsku županiju mnogo je više od 20.000 posjetitelja dnevno za cijelu Europu.”

  ne moze bas nikome koristiti?

 15. “Kroz kritiku Igor čini upravo ono što Davoru zamjera, reklamira svoju stranicu kampor232 i najavljuje što će sve dobroga napraviti na svojoj stranici. Nikad mi nisu bili jasni motivi ljudi sklonih flejmanju, ali to je izgleda normalno na Internetu.”

  nadam se da mi ekipa koja vodi ovaj portal nece naplatiti tu reklamu 🙂 … inace u mojem komentaru je u tom dijelu bilo i malo ironije … neko ju je prepoznao neko nije … nisam znao do sada sto “flejmanje” znaci pa sam pronasao na Wikipediji … iskreno nisam se prepoznao u tome ali ako je stvarno u mojim komentarima bilo “uvredljive interakcije, neprijateljskog jezika i osobnih napada” ja se ispricavam

 16. E stvarno, ako u životu nešto mrzim, onda je to pljuvanje po svemu što je dobro! Tipičan balkanski mentalitet! Pa nego tko će pisati o portalima nego čovjek koji se bavi portalom?! Po tom pravilu masa ovdje objavljenih postova su PR članci. Darko u mnogim tekstovima spominje svoj rezervacijski sustav, no mnogo je dominantnija njegova iskrena namjera da podijeli iskustva i savjete sa drugim iznajmljivačima i čitateljima. Tako sam doživjela i Davorov post: iskreno, pošteno, stručno i hrabro! Mada vidim da je upravo taj dio posta izbrisan?! Čovjek očito ima hrabrosti govoriti o ovoj temi i stajati iza svojih tvrdnji pred surovim licem javnosti. Osobno držim masu toga primjenjivim i za osobne stranice, a ne samo kao odabir portala. Ja sam se nekada oglašavala na apartmani-hrvatska.com no nije mi se sviđalo što bi bila na tko zna kojoj stranici, a i nekako mi se čini da ga je vrijeme pregazilo. Sada radim na samostalnoj prezentaciji iako ne mogu reći da su portali skupi. Uglavnom, Davore, nemoj se smesti, go ahead! 🙂

 17. Ma nema problema, ovaj blog je odavna otporan na trzavice.

  Bez namjere da nekoga istaknem ili zanemarim, evo nekoliko turistickih portala popularnih medu iznajmljivacima. Vi procijenite koji vam odgovara, a koji ne. Takoder, dodajte i vi portale, narocito one specijalizirane za vasu sredinu. Neka ovo bude mjesto popisa svih mogucih i nemogucih turistickih portala 😉

  http://www.njuskalo.hr
  http://www.histrica.com
  http://www.travel-tourist.com
  http://www.gdjenamore.com
  http://www.croatiaapartments.net
  http://www.dubrovnik-area.com
  http://www.seecroatia.com
  http://www.ljeto.com
  http://www.smjestaj.com.hr
  http://www.apartmani-hrvatska.com
  http://www.apartmanija.hr

 18. wow…žurna rasprava…
  @Davor, dobar članak a i istinit..da li je PR ili nije, smatramo totalno nebitnim, a ako i je, čestitka tebi – to je marketing! (a ovo je blog o marketingu 😉 …srž ovog članka je bitna, mnogim iznajmljivačima je cjeli taj film nepoznat i puno njih završi nasankano…no to nije njihova greška mnogi nemaju dosta iskustva u marketingu niti su polagali tome puno pažnje, no stvari su danas drugačije nego što su bile do juče, potrebno je znati kako se postaviti na ovom novom tržištu za bolji uspijeh.Isto tako treba imati na umu da jedna strategija nije najbolji odgovor za sve iznajmljivače. Iznajmljivači ce morati uraditi nešto na što baš nisu naučili, a to je da se malo obrazuju o mogućnostima marketinga te testiraju različite strategije dok ne nađu one koje im donose najveće rezultate…tj. samo ako ne žele da ih konkurencija pregazi…

 19. Pozdrav svima,
  i najprije čestitka Darku i ostalim autorima iznajmljivaca2.0.
  Vaš portal pratim već više od godinu dana i stvarno sam puno klorisnih stvari naučila kroz to vrijeme.
  Pa mislim da bi sad bilo vrijeme da i ja dam neki svoj doprinos u obliku vlastitog iskustva.
  Mi oglašavamo svoje apartmane na jednoj stranoj stranici za što plaćamo dosta veliki paušal (300 EUR), ali meni se ovogodišnji rezultat čini i više nego dobar! Prošle je godine bio puno lošiji i to prvenstveno mojom krivnjom. Naime, čini mi se da je u cijeloj priči najvažnije ŠTO PRIJE, odgovoriti na upit gosta. Kako tek od ove sezone koristim smartphone na mailove odgovaram u roku od 10 min i to je ključ uspjeha.
  Također, smatram kako nisu za sve vrste smještaja pogodni svi oblici oglašavanja. Primjerice, mi imamo dva apartmana u obiteljskoj kući u mirnome kvartu malo izvan centra grada. Za nas facebook oglašavanje ne dolazi u obzir, jer prvenstvena ciljana skupina naših gostiju su obitelji ili starije osobe.

 20. Hvala Martina na pohvalama i što ste odlučili podijeliti svoje iskustvo ovdje s nama.

  Istina je da na kraju dana gdje god se oglašavali ako ne odgovarate adekvatno i brzo rezultati neće stići. U tom sam nešto malo već i pisao u ovom tekstu: http://www.iznajmljivaci20.com/2009/12/festina-lente-komunikacija/

  I druga tvrdnja vam je točna samo ja se ne bi složio da zbog toga trebate zanemariti Facebook. Na Facebooku ima, premda u manjini, i starijih osoba i obiteljskih ljudi. Kako je i naše mjesto dobro jedino za obiteljski turizam upravo sa takvim obiteljima komuniciramo putem Facebooka. Uz to FB ima super opciju za oglašavanje sa kojom možete ciljano prikazivati oglas određenim skupinama ljudi pa tako možete odabrati i države i starosnu dob osoba iz tih država kojim će se vaš oglas prikazivati i na taj način preskočiti trošenje novaca na oglašavanje onim gostima gostima kojima vaša ponuda zbog mjesta ne bi bila zanimljiva.

 21. Pozdrav svima, iz Srbije :). Naleteo sam nekako na ovu stranu i s obzirom da se upravo time bavim bilo mi je zanimljivo procitati sve do kraja. Evo zelim da podelim neka svoja iskustva i misljenja sa vama.

  Ja sam pokrenuo jedan web portal koji je u f-ji tek nekih 2 meseca. Obradjujem jugoistocnu Srbiju. Dakle, specijalizovano za jednu oblast. Sve podatke od ponudjaca usluga prikupljam licno. Ono sto je bitno, nikada im ne saljem e-mailove, ne zatrpavam porukama i sl. Jednostavno se najavim i dodjem licno da ispricam ljudima o cemu se radi. Tada odradim i slikanje i sve ostalo. Cesto predjem i 150 km, a eventualni prihod od toga mi je 15 eura, pa vi vidite koliko mi se isplati taj princip. Ali na duge staze, tako je bolje. Svaki ponudjac ima mogucnost da postavi neogranicenu kolicnu teksta, slika, video klipove, virtualne ture, dokumente za download, cenovnike, brosure i svoje kontakte. Imaju direktan kontakt sa klijentima i ne uzimam proviziju. Statistika sajta im je dostupna a radimo i na tome da im omogucimo uvid u statistiku posecenosti konkretno njihovo profila. Svaki ponudjac dobija prikaz na google maps. Iza portala stoji firma koja posluje godinu dana, bez ikakvih nepravilnosti i minuseva.

  Ono sto je najbitnije jeste to da se portal ne temelji na ponjudjace usluga vec na prostor koji se radi. Primat je dat atrakcijama – planinama, jezerima, pecinama, kanjonima, spomenicima, kulturi, tradiciji… Jer, niko ne dolazi u neko mesto zbog hotela ili apartmana, vec zbog onoga sto moze videti i doziveti u tom mestu i okolini. Dakle, po meni, svaki portal koji ima samo ponudu smestaja i ugostiteljstva nikako ne moze uspeti. Kada turistu zainteresujete svojim banjama, planinama, plazama,.. njega ce interesovati i gde moze da odsedne. Na mom portalu se jedan smestajni objekat nalazi na profilima svih atrakcija koji se nalaze u njegovom radijusu od 50km. Dakle, nije samo u kategoriji smestaja. To znaci da ce se pojaviti na minimum 20 mesta na portalu. Prevodjenje na druge jezike rade strucni ljudi, ali zbog ogranicenih sredstava to ide malo sporije.

  Dok sajt ne dobije na posecenosti (trenutno 2000 mesecno) ne zelim da naplacujem bilo sta i sve postavljam besplatno. Kada krenemo sa naplatom ko zeli moze da ostane… Clanarina na polugodisnjem nivou iznosi od 7 do 20 eura, zavisno od vrste i velicine objekta. Na portalu se ne postavlja samo smestaj vec i kafei, restorani, fast food i sl, zatim frizeri, saloni lepote, welness, taxi, rent-a-car, agencije, banje, zdravstvo, apoteke…. Znaci jedna kompletna prica koja ce potencijalnom turisti omoguciti da sam kreira svoj aranzman i da mu se uvek nadje pri ruci.

  Imamo i pretragu za smestaj i usluge, koja rezultate pretrazivanja moze prikazati i na mapi sa tacni koordinatama. Imamo stranicu na fejsbuku, profil na twitteru, nalog na flickr mrezi, i jos puno toga. Sve to u sluzbi clanova, jer nam je u interesu da budu zadovoljni i da ponovo uplate clanarinu.

  U planu je izrada i za mobilne telefone, mada na androidu sajt sasvim lepo funkcionise. Verovatno sam bio predugacak, ali sam siguran da nisam rekao ni 5% od onoga sto bih mogao.

  Ovo je adresa: http://www.jugoistocna.com . Ne stavljam je u svrhu reklamiranja, ja medju vama ionako ne mogu naci klijente :), vec eto da ko zeli moze da pogleda.

 22. Pozdrav Milane i vama.

  Lijep osvrt ste dali na ovu temu te hvala na dijeljenju informacija o tome kako ste vi pristupili ovom poslu.

  Sigurno će biti od velike koristi svim čitateljima ovog bloga.

  Sretno sa projektom i ako vam krene slobodno ga proširite i na regiju pa tako svratite i do nas 😉

 23. 60floor.com “Sam svoj web promotor” je sustav za samostalnu izradu profesionalnih internetskih promotivnih stranica,
  te cijelom aplikacijom i korisnickom podrškom na hrvatskom jeziku.
  Riječ je o najsuvremenijoj aplikaciji uz pomoć koje je moguće izraditi vlastite promotivnih stranica u samo nekoliko jednostavnih koraka.
  Namjena
  60floor.com je namijenjen za turizam i idealno je rješenje za male i srednje subjekte u Hrvatskoj koji se bave iznajmljivanjem turističkih sadržaja, prije svega smještajnih jedinica.

  Korištenjem ove aplikacije moguće je izraditi promotivnih stranica za:
  1. hotele
  2. kuće za odmor
  3. vile
  4. agroturizam
  5. kampove
  6. apartmane
  7. sobe
  8. vikendice
  9. prenoćišta
  10. hostele
  11. konobe
  12. restorane
  13. sportske sadržaje
  14. taxi
  ostale raznorazne turističke ponude
  ali je istovremeno lako prilagodljiv i za sve druge djelatnosti.
  Karakteristike
  Sustav ne zahtjeva nikakvu instalaciju software-a, a jedna od najznačajnijih karakteristika jest mogućnost personalizacije sadržaja.

  Paketi
  Svatko može izraditi vlastiti profil u 60floor.com sustavu: kako oni koji ih još nemaju tako i oni koji već posjeduju vlastiti web site.
  Uz osnovne verzije alata nudi još 2 različita paketa usluga koji sadrže napredne alate za izradu stranica i za poslovanje: od vlastitog profila i naziva stranice, napredne grafike, alata za web marketing, optimizaciju stranica za tražilice i statistike posjeta, forma za kontakte i obrasca za on-line rezervacije, sve do najnaprednijeg i najmodernijeg sustava za on-line booking.

  60floor.com je prije svega i jedinstvena usluga jer osim korisničke podrške i servisa, nudi sve na jednom mjestu: integrirani sustav za samostalno poslovanje u turizmu koji nudi mogućnost korištenja on-line booking sustava bez provizije, po vrlo povoljnoj cijeni: sve uplate vaših gostiju pristižu direktno na vaš račun, bez posredovanja i uz 0% provizije.
  Za korisničku podršku i sva pitanja vezana za izradu Vaših promotivnih stranica, u svakom trenutku dostupan.
  Obavjesti o rezervaciji putem e-maila i faxa

  Moduli za plačivanje rezervacija:

  • bankdeposit
  • eurobank
  • moneybookers
  • offlinecc
  • paypal
  • paypalpro
  Isprobaj još danas, pripremi se za sezonu 2012

 24. Pozdrav svima! Ja sam iznajmljivač nešto više od 10 godina i doživio sam svakakvih stranica i ponuda. Zanimljiv članak iako osobno nikada nisam koristio tu stranicu a imam apartmane u Primoštenu. Ja sam jedno vrijeme koristio Booking.com ali sam shvatio da je za mene najbolje koristiti stranice s direktnim kontaktom. Tako mogu popuniti sve rupe, a i kada naplatim depozit smanjim rizik nedolaska. Što se mene tiče ja za sada koristim 3 stranice i s njima sam zadovoljan jer sam pun i van sezone.
  http://www.apartmanija.hr
  https://www.apartmaninfo.hr
  http://www.smjestaj.com.hr
  I uz to naravno imam vlastitu web stranicu i moram priznati da mi se kroz godine broj rezervacija putem web stranice značajno povećava. Ove sezone sam imao oko 30% rezervacija putem vlastite web stranice 🙂

 25. Hvala Marine na vasem odgovoru i iskustvu. Volimo ovako opsirne i detaljne odgovore 🙂 I iz osobnog iskustva i ove sezone potvrdujem da i nama 2 od 3 navedena oglasivaca najvise upita salju.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar