Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Standbys – Airbnb last minute ponude

/
/

Last minute ponude su korisne i gostima i iznajmljivačima. Gostu ovakve ponude odgovaraju jer uspiju povoljnije i brzo naći smještaj za svoj odmor dok iznajmljivači putem last minute ponuda pune prazne termine u zadnji čas.

Do sada ako je iznajmljivač htio iskoristiti prednosti last minute ponuda morao ih je oglasiti na što više mjesta i nadati se da će potencijalni gosti na njih naletjeti. Svježi i (diskutabilno) bolji pristup tom problemu uveo je Airbnb pod nazivom Standbys.

Što je Standbys od Airbnb-a?

Standbys je “novi” pristup spajanja gostiju i iznajmljivača kroz last minute ponude i aranžmane ali koje ne definira iznajmljivač već gost.

Standardne last minute ponude definira iznajmljivač a gost onda prihvaća ili odbija takvu ponudu ako na nju naiđe. Sa Standbys ponudama stvar je suprotna, gost ima opciju 5 dana prije ljetovanja da zatraži last minute ponudu sa parametrima koji njemu odgovaraju.

U ovom procesu gost određuje radijus od mjesta gdje bi htio odsjest, termin odmora te cijenu koju može izdvojiti za taj smješta u tom terminu. Svaki iznajmljivač koji koristi Airbnb za promociju vlastitog smještaja i nađe se u zadanom radijusu kojega je gost naveo dobije email ili sms obavijest o novom last minute upitu.

Ako se može prilagoditi zadanim parametrima gosta iznajmljivač šalje odgovor gostu te zajedno nastavljaju sa procesom potvrde rezervacije smještaja.

Umjesto da gosti traže vas vi tražite njih i to ciljano po njihovim uvjetima. Zbog toga bi u teoriji trebala biti i veća vjerojatnost prihvaćanja ovakvih last minute ponuda u odnosu na tradicionalne last minute ponude.

Aktivirajte Standbys notifikacije

Osnovne postavke Airbnb servisa imaju isključene sve notifikacije vezane za Standbys. Ukoliko vam se ova opcija sviđa i želite vidjeti tko u vašoj blizini traži smještaj preporučljivo je da aktivirate email ili čak i sms obavijesti o novim upitima kako bi na vrijeme saznali za njih.

Jer kod last minute ponuda svaka sekunda je izuzetno važna, a par minuta zavlačenja može činiti razliku između pune i prazne sobe/apartmana.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

33 Comments

 1. Evo ja aktivirao pa ćemo vidjeti… U svakom slučaju Airbnb mi se čini kao jako dobar servis samo što smo sad dosta popunjeni do kraja sezone pa nemamo još rezervacija preko njih..

 2. Slažem se, ima Airbnb puno potencijala. Evo Kristina je već nekoliko upita imala putem njega a i ja sam ih isto primio.

  Uz to velika je prednost to što ga jako malo hrvatskih iznajmljivača koristi pa se za svaki malo konkretniji upit može pojaviti među prvim rezultatima pretrage. Kristina i ja smo čak bili featured people za Hr i Istru od silne konkurencije 😀 (bude se to sutra u screenshotovima u novom tekstu vidjelo)

 3. Mi imamo dosta upita, no termini su nam uglavnom popunjeni tako da ništa od toga za sada. Mislim da će se tek sljedeće sezone vidjeti, ili možda sad na kraju sezone…

 4. Upravo za pred ili post sezonu bi Airbnb mogao biti super stvar. Sezonu svi uvijek imamo popunjenu dok van nje je teško dopeljati gosta. Pogotovo nama na otok. Ako se tu Airbnb pokaže dobrim ima da ga hvalim tjedan dana kroz tekstove 😀

 5. Pozdrav Snješka, trenutno ne možemo niti mi naći tu opciju više. Tako da je moguće da je uklonjena od strane Airbnb-a. A sada da li je taj proces automatiziran i aktiviran za sve, ili su ga možda unaprijedili u nešto novo ne znamo pošto nismo uspjeli naći više informacija na tu temu kod njih.

 6. Imam pitanje-da li objekti moraju biti kategorizirani? Da li se plaća neki porez?
  Hvala na odgovorima 🙂

 7. Tommy pozdrav, Airbnb kao posrednik ne provjerava niti uvjetuje kategorizaciju smještaja niti naplaćuje porez prilikom isplate zarađenog iznosa. Samo iznos vlastite provizije.

  Na svakom vlasniku je da odradi daljnje akcije sukladno zakonu. Tako da je na vlasnicima sva odgovornost da gosta prijave, prijave prihod od iznajmljivanja i sl. kako zakon nalaže i ako to moraju učiniti.

 8. Ciao! Može mala pomoć? 🙂
  Naime želim što prije staviti opciju za last minute, tj. Standby. Ne mogu je pronaći na svom profilu niti u airbnb-tražilici.
  Može link ili kratke upute?
  Zahvaljujem!

 9. Ilda izgleda je Airbnb tu opciju ili automatizirao ili uklonio pošto više nije dostupna iznajmljivačima već par mjeseci kroz postavke. Tako da je ne možete ručno aktivirati.

 10. Šteta, to bi sigurno pomoglo u popunjavanju druge polovice osmog, koja mi je za sada slobodna. Neznam da li su je automatizirali; nisam nikada dobila takav zahtjev.
  Darko hvala na odgovoru, i slažm se, airbnb je doista dobra stranica.
  Molim te pomozi mi sa ovim pitanjem- gdje se pravilno treba staviti napomena da je ostanak od 3 noći ili manje skuplji, dakle da se pojavi u automatskom izračunu? hvala 🙂
  Btw u 9.mj. mi dolazi profesionalni airbnb fotograf, no kao gost, u našem/mom području (otok Vis) inače nije dostupan.
  Pozdrav svima i sve pohvale Darku!

 11. Gledao sam sada sve opcije koje su tamo navedene pod Calendar i Advance i nisam našao tako nešto. Znači da sve rezervacije od 3 i manje dana stavlja posebno veću cijenu.

  Ali to možete na primjer riješiti tako da prije potvrde rezervacije ajvite gostu da imate posebnu cijenu za manji boravak i onda umjesto da mu potvrdite standardnu cijenu vi pošaljete “posebnu ponudu” s drugim iznosom.

  Nešto drugo mi ovako na brzinu ne pada na pamet 🙂

 12. Pa da, ti i radim, šaljem “special offer”, no čini se da ljude to odbija iako lijepo sve napišeš. Jednostavno žele odmah imati sve informacije na dlanu.
  Zato sam tu informaciju dodala u opis objekta. Pozdrav i hvala!

 13. Pozdrav svima!

  Imam jedno pitanje…već neko vrijeme koristim usluge AIRBNB-a u svrhu iznajmljivanja stanova kad putujem, al sada bih ja također počela iznajmljivati svoj stan u Zagrebu pa me nešto zanima prije nego počnem sa tim procesom.

  Prvo, nakon što stavim svoj stan na listu za iznajmljivanjem i sve ispunim u formularu što se od mene traži, kakva je daljnja procedura što se tiče prijave gostiju. Da li se to mora ići negdje posebno prijaviti u turističku zajednicu ili nešto tako? Ako da, koliko to košta? Pitam to naravno sad zbog fiskalizacije i zaštite gostiju..?

  I koliki AIRBNB uzima postotak za iznajmljivanje?

  Zadnje pitanje, prema vašim iskustvima, na koji račun je najbolje da uplate dolaze?
  Osobno nisam ljubitelj Paypala, jer sam imala loša iskustva sa njima?

  Hvala unaprijed na odgovoru!

 14. Za Airbnb osim opisa, fotografija i sličnih verifikacija koje traže i na kraju da se opisano i pruži gostu ne treba ništa drugo raditi. Znači ne vode brigu niti traže da prijavljujete goste. ALI to naravno morate učiniti zbog naših zakona. I to je onda nevezano za Airbnb i nemaju tu nikakvu dužnost od vas tražiti išta.

  Da biste prijavljivati goste mogli morate s imati rješenje o kategorizaciji i prijaviti objekt u Turističku zajednicu.

  Također ako nemate stalne goste možete to pokušati i preko ugovora o najmu sve voditi i onda tako plaćati porez državi.

  Airbnb uzima 3% od ukupnog iznosa kojeg uplaćuje vama.

  Uz PayPal imate mogućnost primanja sredstva direktno na devizni račun u banci. U konačnici vam dođe na isto kao i PayPal ali bez njegovog posredništva. Tako da bi vam onda to preporučio ako želite izbjeći PayPal. Samo vidite prvo s bankom koje provizije uzimaju za inozemne uplate na račun jer su neki iznajmljivači imali loša iskustva s velikim provizijama. Ali koliko znam ove poznatije i veće banke (Erste i PBZ) nemaju taj problem.

 15. Darko,

  evo uredno sam iscitala clanke o airbnb i htjela bih oglasiti svoj prostor preko njih. no detaljnije me zanima nacin placanja, dakle airbnb naplati svoju proviziju odmah, kako onda ide ostatak placanja? preko njih ili po dolasku gosta? ako mozete par info o tome bila bih zahvalna. lijep pozdrav

 16. Airbnb naplati gostu sve po potvrđenoj rezervaciji, a po njegovom dolasku i ako nema prigovora nakon 24 sata Airbnb isplaćuje vama 97% traženog iznosa (ovih 3% je njihova provizija koju si zadržavaju).

  Uplata ide preko njih na jedan od odabranih načina koje nudi. Kod nas je to najčešće direktni transfer sredstva na račun u banci ili putem PayPal računa.

 17. Poštovani,
  pročitala sam komentare no zanima me kakva vam je bila popunjenost tijekom podsezone; točnije zimski period za područje Kvarnera? Naravno ako imate takvih informacija.

 18. Pozdrav Darku i ekipi. Pratim vas već neko vrijeme i svaki put se oduševim količinom kvalitetnih savjeta koji se mogu naći. Jako je malo ovakvih stranica sa konkretnim prijedlozima, iskustvima i dobrom voljom prisutnih i skidam kapu kolektivu.

  Trenutno nemam nešto pametno za pridonijeti temi, ali htio sam se, eto, samo uključiti u razgovor 🙂

 19. Pozdrav Frenky, drago mi je da su vam informacije ovdje korisne. Ako ćete imati bilo kakvih pitanja ili saznanja tu smo 🙂

 20. Pozdrav Darku a i svim ostalim iznajmljivačima.. ČUDI ME DA SE NITKO NIJE DOTAKAO JEDNE VAŽNE STAVKE a to je uplate preko banke posredstvom airbnb a.radi se o tome da njihova kompanjonska banka uzima veliki postotak od cirka 8,9 %?!tako da to više nije provizija od 3% nego znatno više .Radi se o tome DA MOJA BANKA KONKRETNO RAIFFAISEN NE UZIMA FEES TJ. NAKNADU za svoj račun več njihova banka uzima iznajmljivaču što je totalno apsurdno.onaj tko šalje novac bi trebao plačati za transfer novca.air bnb kao odgovorna osoba mora o tome povesti računa i za transfer novca teretiti EXTRA kreditnu karticu gosta jer naposljetku oni šalju novac.osobno sam uputio protestnu notu servisu i čekam odgovor.radi se o banci barclays banc plc u londonu.Uz dužno poštovanje airbnb u mislim da bi svi iznajmljivači u hrvatskoj trebali uputiti putem e maila (help)protestnu notu pa bi oni poveli računa.ovako se osječam prevaren.zašto bih ja kao iznajmljivač plačao transfer za slanje novca ako moja banka localna ne uzima naknadu od mene.?!Po mom zdravom razumu airbnb bi trebao priomijeniti politiku poslovanja u ovom djelu jer ja naposljetku moram dobiti svoju cjenu.!!primjer:nočenje je 55 dolara.servis uzme samo 2 dolara ispadne super.dakle moja konačna cjena je 53.super.međutim prilikom dizanja novca mogao sam preuzrti samo 47.96 tj okruglo 47??!! znači kad budu veče uplate uzimat če i više novca.katastrofa

 21. Na primjer da moja lokalna banka prilikom dizanja novca uzima naknadu od mene onda ja nemam šta reči.ali ne, oni ne uzimaju meni ništa več njihova posrednička banka za europu u londonu koja je ujedno i najskuplja?!uzima iznajmljivaču ili domačinu umjesto onome tko šalje novac ?!jer naposljetku banka naplačuje slanje novca a ta osdgovornost je na pošiljaocu zar ne? da nije žalosno bilo bi smješno..iznajmljivač mora dobiti svoju cjenu ali ne on je ne dobiva na ovaj način.zanima me mišljenje Darka a i drugih iznajmljivača.osobno sam jako razočaran jer imam rezervacije za sedmi mjesec i osječam se pokraden.ja bih da svak ponaosob uputi protest later putem e maila jer je hrvatska zadnjih godina hit destinacija i ovo je bezobrazna uzurpacija naših sredstava.Ja kad plačam račune moram točno platiti iznos te ako ima kakva naknada meni naplačuju..pozdrav Damir

 22. Damire, to s bankama nažalost nije tako jednostavno niti je Airbnb direktno odgovoran. Banka mora biti dio SEPA-e, i ako nije s jedne strane (nije bitno koje) se te provizije plaćaju.

  Koliko sam imao prilike vidjeti Erste je dio SEPA-e i takvih naknada nema, jedino ako se nešto nije promijenilo od prošle godine. Ali to ću vam znati potvrditi tek kada primimo prvu Airbnb uplatu ovo ljeto.

 23. Bog Darko..u svakom slučaju bi trebali povesti više računa o poslovnim partnerima te ih treba na to upozoriti.ovim putem apeliram i na tebe ako imaš kakav utjecaj jer vidim da pomalo lobiraš za airbnb,koji je po meni jako dobar servis osim ove stavke koja je vrlo značajna.apsurdno je da njihova kompanjonska banka skida novac od mog smještaja za njihovo slanje novca.naravno da su oni direktno odgovorni jer oni šalju novac te i oni sami perru ruke što je po meni totalno ne etično.rečeno mi je da su uplate preko londona najskuplje .morali bi extra teretiti creditnu karticu gosta za transfer novca .ne mogu zatvarati oči pred bankovnim transakcijama jer iznajmljivač naposljetku ne dobiva ugovoren novac.naravno da je nepopularno naplačivati transfer novca ali netko to treba platiti a to ni u kom slučaju nije iznajmljivač.iz prostog razloga što meni ponavljam moja banka ne uzima naknadu za podizanje novca več njihova banka uzima za slanje!!

 24. Dakle pošiljatelj novca treba platiti za transakciju.to je u ovom slučaju airb bnb a oni naravno trebaju teretiti karticu gosta.Nije to tako teško.samo se treba potruditi.a ne mi smo svoje obavili ostalo nas ne zanima?to je totalno neprofesionalno.ja želim točan iznos a ne manje.a to če rasti proporcionalno sa veličinom boravka tj angažmana i cjene tako da mi se to ne sviđa jer onda nije njihova provizija 3%?to je obmana.mene zanima krajnji iznos koji ja dobivam.Toga bi oni morali biti svjesni.

 25. Damire, ne lobiram ja za nikoga, samo dijelim vlastita iskustva javno s drugima. Meni je Airbnb dobar i bolji od konkurencije i to je to. A ja sam njihov korisnik isto kao i vi, tako da nažalost (iako bi volio da je drugačije) ja tu nekog utjecaja prema njima nemam :).

  I dalje smatram da mješate pojmove. Airbnb radi s tisućama iznajmljivača iz cijelog svijeta. Nažalost ne mogu za svaku državu imati i poslovnicu i u njoj otvoren račun radi nas. Sve to što govorite su naveli na svojim stranicama https://www.airbnb.com/help/question/321?cdn_locale_redirect=1%3Fcdn_locale_redirect%3D1

  I kako oni ne mogu znati u kojem sustavu je čija banka, da li prijenos ide direktno ili preko posredničke banke ne mogu niti znati visinu provizije koju će vam te banke na kraju oduzeti. Tako da ih u potpunosti opravdavam što ne žele preuzeti odgovornost za te provizije na koje ne mogu utjecati. Na nama je da vidimo koja banka je povoljnija (meni je Erste i nju osobno predlažem) ili PayPal pošto on ne uzima proviziju već direktno šalje na račun u vašoj banci (opet to je iskustvo s Erste bankom, možda neka druga banka i tu uzima dio novca).

  I da ne ispadne da vas ne razumijem, jasno mi je sve što govorite i naravno da je to problem kada vam toliko novaca ode na lihvarske provizije banaka, ali mislim da ste trenutno svoju ljutnju na krivu stranku okrenuli 🙂

 26. Eh..Darko radi se o tome da svaka banka prilikom slanja novca uzima proviziju i da je to normalno u poslovanju.PROBLEM JE U TOME ŠTO POŠILJATELJ TJ AIRBNB ne plača tu proviziju a trebao bi na račun gosta tj uplatitelja ili pošiljatelja kako god a ne od iznajmljivača.nema to veze sa našim bankama erste raiff pay pal itd.

 27. Nažalost Damire nije točno. Problem tih transakcija nije tko na kojoj strani odabere tko plaća troškove prijenosa kao što vama banka nudi. Problem su posredničke banke, one koje se nalaze između Airbnb banke i vaše banke. Nije to uvijek samo transakcija između dvije banke i tu nastaju problemi. I ponavljam ja taj problem nemam, a ako Airbnb svaljuje trošak na transakcije na iznajmljivač i ja bi ga onda trebao vidjeti.

  I da sada ne razvučemo off topic temu ovdje 🙂 Sve je to Airbnb naveo i ogradio se od tih troškova. Sad da li je to trebao ili ne napraviti je drugo pitanje, ali naglasili su to i ostavili nama odluku hoćemo li se s tim složiti ili ne 🙂

 28. Ti Darko uporno o našim bankama a i oni također u ovom šta si mi poslao.Upravo se i radi o tome šta me smeta da naša banka NE UZIMA FEES ILI NAKNADU ZA ISPLATU NOVCA.oni peru ruke ali upravo su oni izabrali banku barclays london koja skida naknadu te su upravo oni pošiljatelji novca te direktno odgovorni.Dakle moje je mišljenje da oni trebaju preuzet odgovornost da poslovni partneri dobiju cjenu koja je ugovorena nakon njihovog odbitka za naknadu u posredovanju a ne manje.Onaj tko šalje novac treba platiti naknadu za transfer a ne iznajmljivač.Naravno servis treba to predviditi i teretiti credit card od gosta.po mom mišljenju je to totalno promašeno.Hajde ti na poštu plati neki račun npr za mobitel itd pa češ skužit o čemu ja govorim.Iznajmljivač mora dobiti svoju cjenu.Pošiljatelj treba platiti prenos novca ..al da te ne zamaram lijep pozdrav jer očito da nemaš utjecaja ..Damir P.S. SERVIS JE DOBAR ALI IMA VELIKU RUPU I TO DI JE NAJOSJETLJIVIJE

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar