Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Problem otuđivanja stvari i uništavanja smještaja i kako ga smanjiti?

Nedavni slučaj, koji se je počeo viralno širiti internetom a tiče se pljačke i uništavanja imovine od strane gostiju koji su putem Airbnb rezervirali smještaj inozemnog iznajmljivača imena EJ, potaknuo me je da malo obradim ovu temu.

Negativan scenarij poput ovoga teško se može dogoditi hrvatskom iznajmljivaču jer je EJ očito imao problem sa organiziranim pljačkašima domova. Ali to ne znači da ne može doći do krađe predmeta, oštećenja smještaja i drugih sličnih radnji od strane gostiju koje nam mogu otežati daljnji nastavak pružanja usluge iznajmljivanja.

NE! iznajmljivanju vlastitog doma

U svijetu se uz standardno iznajmljivanje smještaja prilagođenog za tu djelatnost iznajmljuju i vlastiti životni prostori osoba kada one odlaze na duža putovanja, mijenjaju privremeno boravište zbog posla i sl. U zadnje vrijeme postaju popularne i zamjene kuća i stanova pa tako možete ponuditi svoju kuću nekom strancu i zauzvrat dobiti pravo boravka u njegovoj kući na određeni period.

U takvu skupinu iznajmljivača pripada i EJ. Premda mi ga je žao činjenica je da glavni razlog zašto ga je zadesila loša sudbina i zbog čega je bio opljačkan leži u tome što je iznajmio vlastiti dom. Jer da nije imao vrijednih, osobnih i sl. stvari u stanu pljačkašima ne bi bio zanimljiv.

Zato ako se bavite iznajmljivanjem određenog smještaja probajte da to ne bude vaš životni prostor kojeg ćete napustiti samo kada dođu gosti. Ako već iznajmljujete vlastiti dom lišite ga svih osobnih, vrijednih i dragocjenih predmeta. Na ovaj način najvrjednije što vam se može otuđiti ili uništiti je TV ili neki komad namještaja što i nije tako strašno ako se usporedi sa ovim što je zapalo EJa.

Pravilnik o odgovornosti za nastalu štetu

Iznajmljivač bi trebao u svakoj ponudi, kućnom redu i drugim materijalima koje šalje ili ostavlja gostu navesti i opisati tko snosi odgovornost za nastalu štetu uzrokovanu aktivnostima gosta i kako se ona uklanja. Dobro je napisati i općeniti tekst koji navodi kako bi se smještaj trebao ostaviti u stanju u kojem je i zatečen. Primjer jednog takvog teksta možete vidjeti ovdje:

Gosti odgovaraju za bilo kakvu štetu koju nanesu apartmanu u kojem se nalaze i njegovom okruženju.
Iznajmljivač d.o.o. ima pravo naplatiti iznos potreban za popravak ili sanaciju eventualnih nanesenih šteta.

Dočekati i ispratiti gosta

Primijetio sam da EJ zbog određenih (ne)opravdanih razloga nije dočekao i primio svoje goste. Ako se bavite turizmom praksu ne primanja gostiju si kao iznajmljivač ne bi smjeli dozvoliti.

Jako je važno osobno primiti gosta kada dođe i sa njim proći svaku sobu da zajedno vidite u kakvom su stanju useljene. A na dan odlaska bilo bi poželjno sa gostom proći smještaj kako bi se utvrdilo da je ostao u iznajmljenom stanju. Sa ovom radnjom i prethodnim savjetom o tekstu koji navodi pokrivanje nastale štete iznajmljivač ima pravo tražiti odštetu za štetu uzrokovanu aktivnostima gostiju.

Uzimanje sigurnosnog pologa radi pokrivanja eventualne štete

Od eventualne štete moguće se je osigurati uzimanjem sigurnosnog depozita na dan ili prije dolaska gosta (kroz akontaciju) te čuvanja tog iznosa sve do dana odlaska gosta. Ukoliko je nastala kakva šteta cijeli ili djelomičan iznos tog depozita ostavljate sebi, a ako nije kompletan iznos se vraća gostu.

Ova praksa nije popularna u Hrvatskoj niti znam iznajmljivače koji je koriste iako je vrlo korisna ako smatrate da bi određeni gosti mogli stvarati probleme. S druge strane gost se može uvrijediti ako ga zatražite takav polog jer u startu pokazujete da mu ne vjerujete i da računate na to da bi mogao napraviti određenu štetu.

Kod nas je češća praksa traženja osobnih dokumenata za prijavu gostiju od kojih barem jedan dokumenat ostane kod iznajmljivača do odlaska gosta. Tako u slučaju neplaćanja smještaja ili nastale štete i gosta koji ne želi pokriti svoj dug postoji “poluga” sa kojom ga se može na to primorati prije zvanja policije. Držanje dokumenta gosta duže od vremena koje je potrebno za prijavu nažalost nije dozvoljeno premda mnogi to rade, a službeno stajalište MUPa o tome možete pročitati ovdje.

Ako primjenom svih savjeta do sada niste uspjeli namiriti štetu koju je gost učinio i ne možete problem riješiti dijalogom ne preostaje vam ništa drugo nego pozvati organe reda i mira da problem riješe umjesto vas.

Naknadno uočena šteta

Koliko god se trudili i pazili teško ćete uočiti svaku nastalu štetu. Moguće je da tek nakon odlaska gosta primijetite kako vam nedostaje pola tanjura i sušilo za kosu, ili da se iza fotelje krije udubljenje zida koje su dobro prikrili. Premda još uvijek možete kontaktirati gosta i ukazati mu na nastalu štetu to u praksi nema smisla raditi.

Vrlo teško, zapravo skoro nemoguće je naplatiti takvu štetu nakon odlaska gosta. Uz to gost lako može reći da je to netko drugi učinio a da se njega za to neopravdano tereti. I tu je u pravu!

Zato neuočene štete ili otuđenja iz iznajmljenog smještaja koja niste po odlasku gosta primijetili pripišite svojoj nepažnji i pripazite da vas se isti propust ne ponovi.

Važno je imati razumijevanja i biti fer

Na kraju moram navesti da iznajmljivači uvijek moraju imati razumijevanja te odvagnuti koja je šteta namjerno učinjena a koja slučajno i da li se baš za svaki razbijeni tanjur treba vaditi lisnica ili se neke stvari ipak mogu pripisati trošku poslovanja.

Također određena šteta ili kvarovi uzrokovani zbog starosti ili istrošenosti određenog predmeta ne bi se smjeli stavljati gostima na teret.

Čak ako se i uspije nekom gostu naplatiti nešto za što on realno nije odgovoran budite sigurni da se taj gost više neće vratiti k vama. Jer gost može biti ne konfliktna osoba i platiti traženo ali to ne znači da je glup i nije svjestan nepravde.

Možete razmisliti i o posebnim policama osiguranja protiv krađe i nastalih šteta i sa njima prebaciti financijski teret pokrivanja štete sa gosta na osiguravajuću kuću. Ovakvim fer postupkom možete dodatno pridobiti goste da vam se vrate i sljedeće godine.

U 10 godina bavljenja iznajmljivanjem samo smo jednom naplatili štetu koju je gost sam prijavio i inzistirao na odšteti dok smo imali još barem 2-3 slučaja kada smo mogli tražiti pokrivanje štete ali na kraju nismo.

Kakva su vaša iskustva i praksa kod otuđivanja stvari i nastalih šteta koje uzrokuju gosti?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

4 Comments

  1. Pozdrav Darko,mi smo privatni iznajmljivači i zanima nas kako zakonski možemo naplatiti štetu u apartmanu koju su gosti napravili,inače uzeli smo depozit za eventualnu štetu a več je ima a gosti su još na boravku
    znači zanima nas postupak i šta moramo napraviti da bi bilo sve regularno
    hvala vam na brzom odgovoru i ugodan dan Zlatko

  2. Nismo imali takvih situacija pa ne mogu reći iz iskustva, ali pretpostavljam da to možete normalno naznačiti na računu kao neku od dodatnih stavki/pogodnosti i tako naplatiti gostu, tj. ne vratiti mu onda taj polog u vašem slučaju. Financijski bi tako trebalo sve odgovarati.

  3. Poštovani, kako izbrsati podatke kao iznajmljivača mog sina koji se ne bavi više sa iznajmljivanjem jer radi i živi u inizemstvu? Hvala

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar