Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Bolje offline sakupljanje kontakt podataka turista/gostiju

/
/

U “srcu” sezone, a i van nje, otvara se mogućnost dodatnog i relativno laganog povećanja broja kontakt podataka budućih gostiju (leadova).

Valovi ljudi koji ljeti šetaju, plove, voze i prolaze našim Jadranom omogućuju nam tu jedinstvenu sezonsku priliku kada izuzetno povoljno ili čak potpuno besplatno možemo zaokupiti njihovu pažnju našom ponudom. Nažalost to nije dosta jer većina turista nakon što vidi vaš letak ili brošuru istu baci a na vašu ponudu i smještaj zaboravi. Zato bi bilo dobro uvesti par promjena u tradicionalno oglašavanje kako bi se postotak gostiju koji vam se javi i na kraju rezervira smještaj povećao.

Na sreću uz par malih i jeftinih trikova možete postići upravo to.

Sadržaj reklamnog materijala

Sadržaj i forma letka, brošure i sl. mogu ostati isti kao i do sada. Osim novijeg i modernijeg dizajna nema se što tu mijenjati za veći uspjeh.

Ono što bi bilo dobro izmijeniti su informacije koje na njima nudite.  Istaknite adrese društvenih mreža, adresu web stranice te email više od drugih podataka poput telefona i fizičke adrese.

Izglednije je da će gost u doticaju sa takvim letkom prije posjetiti Facebook stranicu i kliknuti Like nego uzeti mobitel i nazvati da pitati za smještaj. Upravo zbog tih lakih, brzih i nenametljivih radnji koje nude društvene mreže moguće je ostvariti veću interakciju i dobiti veći broj kontakata kojima se kasnije lako putem newslettera, nove objave na zidu ili statusa možete obratiti.

Uz to možete ponuditi i neki popust, besplatno piće ili obrok ako se korisnik tog letka sa nekim kodom prijavi na newsletter, postane fan i dr. Tako dajete dodatni motiv za njihov angažman kroz koji ih usmjeravate na nove i manje nametljive načine komuniciranja za njih a kvalitetniji za vas.

Gdje se reklamirati?

Svoje reklamne sadržaje možete postaviti stvarno svugdje a njihova uspješnost će ovisiti o sadržaju i formi letka u odnosu na mjesto postavljanja. Jedino bi pod obavezno naveo slanje letaka i brošura u lokalne turističke zajednice zbog turista koji tamo ciljano dolaze kako bi pronašli smještaj i upoznali se sa ponudom kraja u kojem se nalaze. Pa bi bilo šteta da vas tamo nema.

Direktni upiti turista

Iz dosada viđenog, iznajmljivači najmanje iskorištavaju direktan kontakt turista poput dolaska na vrata i upita za slobodan smještaj ili kada turisti samo dođu vidjeti što nudite jer im se je vaš objekt svidio u prolazu. Tada se obično samo gurne brošura u ruke, eventualno se kažu cijene smještaja te se turista brzo potjera da ne smeta gostima. Turist se zahvali na informaciji i ode te padne u onu statističku grupu turista koji vas zaborave i više vam se nikada ne jave.

Umjesto da trošite papir na takve turiste pokušajte okrenuti takvu situaciju u svoju korist!

Dovoljno je goste, kada tako dođu do vas, zainteresirati za vašu ponudu i umjesto djeljenja svojih podataka prikupljati njihove. Krenite sa onim što ih je zanimalo. Ako je smještaj u pitanju pitajte za koliko osoba im treba, koliko noćenja i koje dodatne usluge traže. Nakon toga umjesto da vi nudite njima vaše kontakt podatke tražite vi njihove pod izlikom da će tako moći pravovremeno dobiti informacije o akcijama i posebnim ponudama koje nudite. Tek kada dobijete email ili neki drugi kontakt podatak ponudite im svoj letak ili brošuru te posebno naglasite da vas mogu pronaći i na društvenim mrežama.

Ne zaboravite isto zatražiti i od vaših gostiju koji su došli putem agencija ili su sa vama komunicirali nekim analognim putem. Samo zato što su danas kod vas ne znači da će se vratiti sljedeće godine, a možda ih upravo sa malo “povlačenja za rukav” uspijete ponovno vratiti. A kako još na osobnim dokumentima ne pišu podaci poput email adrese potrebno je te podatke osobno izvući iz njih.

Ovako ćete imati mogućnost javiti se gostu sljedeće godine bezobzira na to da li je on do tada slučajno ili namjerno zaboravio na vas. Više nećete ovisiti o turistima i gostima da vam se jave već ćete sami biti zaduženi i zaslužni za nove kontakte i rezervacije.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

1 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar