Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Poklon dobrodošlice

/
/

Darivanje gostiju nije nova niti rijetka praksa vani, a i kod nas je sve češća i mnogi je iznajmljivači aktivno prakticiraju. Može se raditi o poklonu dobrodošlice koji gost primi ili ga dočeka na dan dolaska ili o poklonu zahvale koji dobije na dan odlaska.

Ako niste jedan od iznajmljivača sa ovakvom tradicijom pročitajte u nastavku zašto bi bilo dobro da je počnete prakticirati i koje koristi vam može donijeti. Ako već darivate svoje goste pročitajte neke praktične savjete koji će vam oko toga dodatno pomoći.

Poklon kao dio ulaganja u promociju

Kao i većina ulaganja u turizmu tako se i na poklone dosta često gleda kao na čisti trošak. Nešto što osim lijepe geste prema gostu nema neku dodatnu vrijednost iznajmljivaču.

Naravno to nije točno i pravi poklon može donijeti više koristi iznajmljivaču nego što on to donosi gostu. Uzmite za primjer situaciju gdje gost nakon ljetovanja dođe doma i nakon par tjedana organizira druženje sa prijateljima. Neće svi pričati o svom ljetovanje kod vas osim ako ih stvarno niste oduševili a i zbog posla i svih ostalih obaveza smetnuti će to sa uma do tada koliko god im je dobro bilo.

Ovako ako ste im poklonili bocu vina ili maslinovog ulja, neki suvenir ili čak album sa slikama veće su šanse da se pokrene priča o vama. “Od kud ti ovo fino vino?” ili “Gdje si nabavila ovo ulje koje si na salatu stavila?” samo su neki od mnogih primjera kako određene sitnice mogu potaknuti usmenu priču i preporuku o vama. Usmenu preporuku koja je danas najbolja promocija.

Ali da se stvari ne prepuštaju slučaju iznajmljivač je taj koji bi trebao ponuditi poklon koji će biti na dohvat ruke i pogleda i koji će se rado konzumirati ili izlagat u kućanstvu gosta.

Na što treba pripaziti kod odabira poklona?

Univerzalne definicije savršenog poklona nema. Ali postoje neke smjernice koje bi bilo dobro pratiti da i gost a i iznajmljivač bude zadovoljan učinkom tog poklona.

Ako poklon nije estetski privlačan ili dobar za konzumiranje možete u startu otpisati bilo kakvu promociju jer će se najvjerojatnije naći negdje gdje ga nitko neće vidjeti ili koristiti. Zatim, ako nije specifičan ili prepoznatljiv po nečemu teško da će se gost nakon nekoliko mjeseci sjetiti od kuda mu i tako moći započeti priču o vama. I na kraju ako poklon (koji to dopušta) nema neki podatak o vama, barem ime, smanjujete šanse ugrađivanja vašeg brenda u svijest potencijalnih gostiju. Čak ako se i spomene vaše ime tokom razgovora budući gost će ga bolje zapamtiti ako ga i pročita.

Za poklon je poželjno da bude i  osoban. Nešto što će gosta podsjetiti na mjesto ljetovanja ili na vas kao domaćine. Kada sve spomenuto uzmemo u obzir jasno je da nema smisla pokloniti bocu vinu iz Turske kupljenu u lokalnom dućanu.

Treba napomenuti da bi bilo dobro da svake godine mijenjate ili imate barem dvije vrste poklona koje dijelite gostima kako gost koji se vratio dva ili više puta puta k vama ne dobije isti poklon.

Što svojim gostima poklanjaju hrvatski iznajmljivači?

Prije dosta vremena smo putem Twittera pitali domaće iznajmljivače što poklanjaju svojim gostima a i goste što primaju od domaćih iznajmljivača. Njihove odgovore smo spojili sa nekim našim prijedlozima i savjetima kako ih što bolje iskoristiti za promociju te napravili jednu osnovnu podjelu najboljih i najkvalitetniji poklona.

Evo što preporučujemo:

Vina, rakije, ulja i tekućine svih vrsta. Mislim da je ovo najčešći poklon koji gosti primaju u Hrvatskoj. Samo pazite da se radi o kvalitetnim i/ili domaćim proizvodima kako ga gosti nakon jednog kušanja ne bi namjerno zametnuli. Pakiranje je isto važno jer gost sigurno neće rakiju ili vino u boci od Coca-Cole držati sa drugim pićima u svojoj kući. Te na kraju etiketa. Bez nje stvarno nema smisla pokloniti ovakav poklon. Skoro svi kod ispijanja vina ili drugog pića uzmu bocu u ruke i pogledaju od kuda je. Zato uložite u lijepo staklo i dobru etiketu sa vašim podacima i punite boce sa kvalitetnim stvarima.

Razni suveniri. Oni mogu biti domaće proizvodnje ili kupovni. Tu spadaju razne svijeće, nakit, figurice, slike i dr. Bezobzira da li ste sam svoj majstor ili suvenir kupujete u suvenirnici pazite na to da je prepoznatljiv za vaše mjesto ili sam smještaj koji iznajmljujete. Ili ako već nije povezan sa vašim krajem da ima neki natpis ili etiketu da se zna od kuda je (npr kutija sa školjkama na kojoj piše “Apartmani Kruna”). Također gledajte da je suvenir lijep i da se može a i želi izložiti negdje u kućanstvu jer samo tako će biti vidljiv svima i odraditi svoj posao prema vama.

Digitalni pokloni. CD, DVD ili USB sa slikama, videima i drugim materijalima sa ljetovanja gosta. Ovo je odličan promocijski poklon jer na njima uz slike gostiju mogu biti i mnogi drugi promocijski sadržaji koji se mogu suptilno ubaciti.

Uz to lako su djeljivi što je jako važno kada se želite reklamirati. A osim malo vremena što se potroši da se uzme fotoaparat u ruke i sve stavi na neki CD nema drugog troška.

Odmah iskoristivi pokloni. Ovdje bi naveo besplatne večere, pića ili neke druge dodatne sadržaje koje nudite a naplaćuju se. Ovakvi pokloni su odlični za ostavljanje jako dobre uspomene na ljetovanje gostiju i povećavaju vjerojatnost da će po povratku više prepričavati kako im je bilo. Samo pripazite da takav poklon stvarno bude vrijedan sjećanja. Uložite u veliku hobotnicu ispod peke ili nešto drugo što gostu nije svakodnevno pa da se ulove svojih fotoaparata i hvale okolo prijateljima.

Ovo su samo neke od mogućih ideja za idealan poklon koji neće koristiti samo gostu već i iznajmljivaču.

Da li vi darivate svoje goste? Po dolasku ili odlasku? I kakve ste poklone za njih pripremili?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

6 Comments

  1. Čestitke autoru iako već odavno prakticiramo to,ponekim bi domaćinima bilo dobro i nekoliko puta to pročitati.

  2. Hvala 🙂 nego kakve poklone vi imate pripremljene za svoje goste? Nešto već navedeno ili nešto što se nije navelo u tekstu?

  3. Jos uvijek nisam pocela da praktikujem davanje poklona, ali mislila sam da porucim privjeske za kljuceve, dopadljivog izgleda sa nazivom smjestaja i kontaktom. Ako znate nekog ko izradjuje ovo po povoljnim cijenama, bilo bi mi od velike koristi :)))

  4. Ljiljana, najbolje je putem interneta naći radnje koje izrađuju takve privjeske i svima poslati upit za ponudu. Stalno mijenjanju cijene pa i sami redovno moramo ispočetka tražiti najboljeg ponuđača jer rijetko kada je onaj od prošle godine i ove najpovoljniji :).

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar