Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Turističke zajednice, TZZŽ i CroTour sajam – dobro i loše

Temeljna zadaća svake turističke zajednice bi trebala biti promidžba sveukupnog turističkog proizvoda, podizanje kvalitete turističke usluge i ponude u svim segmentima te unaprjeđivanje općih uvjeta boravaka turista.

Upravo bi turističke zajednice trebale biti te koje vrše glavnu promociju svog područja te zajedno sa iznajmljivačima dovoditi goste na naša vrata i web stranice.

Nažalost, to u praksi nije tako i za mnoge turističke zajednice, pogotovo one u manjim mjestima, je upitno što točno rade i na što se točno troši naš novac. Dok je promocija mjesta prebačena na same iznajmljivače i turiste.

S druge strane turističke zajednice koje imaju viziju i volju unaprijediti turizam na svojem području to rade na način kako su to radili naši stari i uglavnom izbjegavaju moderne tehnologije, što nije dobro. To su nam i potvrdili novinari portala MojaRijeka člankom o Društvenim mrežama i Turističkim zajednicama.

TZZŽ i moderne tehnologije

Ivan Brezak Brkan i Nikola Krajačić iz Acumen Connecta

Turistička Zajednica Zagrebačke Županije je svijetli primjer i pokazatelj kako bi svaka turistička zajednica trebala razmišljati i djelovati u današnje vrijeme.

Bio sam pozvan na CroTour sajam gdje su pred medijima predstavili novi plan program promocije i djelovanja na društvenim mreža te redizajn web stranica.

Blog post sam im posvetio jer ih svaki iznajmljivač može iskoristiti kao dobar primjer u poticanju lokalnih TZa a i zato jer možemo nešto naučiti o samoj prisutnosti na društvenim mrežama od njih pošto su taj dio prepustili profesionalcima iz Acumen Connecta.

Poseban naglasak u prezentaciji je bio na:

  • integraciji društvenih mreža sa web stranicom TZZŽ.
  • digitalizaciji turističkih sadržaja poput biciklističkih i vinskih karata.
  • aktivnom online slušanju, pomaganju i komuniciranju sa turistima na lokalnom području.
  • online predstavljanje raznih lokalnih manifestacija široj online publici.

To su sve jako važne stvari o kojima bi svaki pojedini iznajmljivač trebao voditi brigu kako bi što bolje iskoristio moderan pristup gostu.

Važnost modernog turističkog poslovanja prepoznala je i emisija eHrvatska koja je napravila poseban prilog sa CroTour sajma kojeg predlažem da pogledate u nastavku.

Iz svega priloženog vidljivo je da TZZŽ ima jasnu viziju kako nastaviti razvijati i promovirati turističku ponudu svoje županije te im želim puno sreće u tome.

CroTour sajam

Nakon predstavljanja noviteta TZZŽ prošetao sam malo i CroTour sajmom da vidim ima li kakvih novosti u turističkom sektoru.

Nažalost, nije se imalo baš puno toga za vidjeti. Bilo je nekoliko izlagača koji razmišljaju o budućnosti dok su ostali stali ili zaostali u vremenu.

Brošure i katalozi koje ste mogli dobiti se nisu promijenili zadnjih nekoliko godina, a rijetki od njih imaju navedenu web stranicu na vidljivom mjestu (poput Zadar Riviera kataloga u kojem je jedina web stranica izlistana u sredini kataloga pa je vi nađite).

Očito se previše ljudi kod nas nada da će turisti sa knjižicom punom lijepih slika hodati od prijatelja do prijatelja i pričati kako je lijepo u Hrvatskoj.

Zato se nadam da će do sljedećeg CroTour sajma više turističkih djelatnika popratiti primjer TZZŽ i da neće jedina gužva na sajmu nastati kada se pojavi Jadranka Kosor sa svojim sljedbenicima.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar