Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Cjenikom do novih email adresa

/
/

Cjenik je informativni dokument koji gostima daje informaciju o cijenama smještaja za određeni period. Ta im je informacija važnija od ostalih jer bezobzira na kvalitetu, opremljenost i dodatne usluge koje određeni smještaj nudi gostu na kraju odlučujuću ulogu u odluci gdje će ljetovati igra upravo cijena.

Upravo zbog toga je promišljeno postavljanje i upravljanje cjenikom na web stranici jedan od najboljih načina za prikupljanja novih kontakt podataka potencijalnih gostiju (leadova).

Jedan od načina na koji se to može napraviti je uklanjanjem cjenika sa web stranice (o čemu smo pisali ovdje) i na taj način potaknuti gosta da putem direktnog kontakta sa iznajmljivačem dođe do željene informacije o cijenama.

Drugi način je da se za ponuđenu informaciju (cjenik) traži nešto za uzvrat (kontakt podatak gosta – email ili broj telefona). Pa ukoliko je gost stvarno zainteresiran za smještaj ostaviti će mogućnost iznajmljivaču da mu se javi i pokuša prezentirati svoju ponudu, što je u konačnici i cilj sakupljanja tih podataka.

Primjer iz prakse

Neposredno prije početka ovogodišnje ljetne sezone odlučili smo napraviti mali test na web stranici putem koje nudimo i reklamiramo vlastiti smještaj.

Izgled web stranice nismo mijenjali već smo samo “ispod površine” proširili funkcionalnost Newsletter polja kojeg su gosti do tada ignorirali. Uz standardnu funkcionalnost tog polja koja upisani email prijavi na našu Newsletter listu dodali smo i automatsko skidanja/prikazivanja cjenika smještaja koji do tada nije bio dostupan putem web stranice.

Već nakon par dana imali smo prvog posjetitelja stranice koji je pogledao cjenik, a nakon njega broj prikupljenih podataka rastao je lagano ali sigurno.

Prikaz porasta prikupljenih emailova za hrvatsko govorno područje
Prikaz porasta prikupljenih emailova za englesko govorno područje

Važno je napomenuti da broj email upita i upita putem web kontakt forme nije smanjen ovim potezom već je ostao isti u odnosu na period prije te u odnosu na sezonu prošle godine.

Prikupljene emailove smo uspoređivali i sa emailovima iz direktnih upita kako bi provjerili da se ne radi o istim gostima i duplim podacima. Ali svega je nekoliko email adresa bilo na obje liste, što je dobar znak jer znači da smo pokupili podatke gostima koji nam se inače ne bi direktno javili.

Oprez! Budite transparentni

Ne sumnjam da bi broj prikupljenih emailova bio daleko veći da smo pored polja za upis email adrese napisali neku navlakušu poput “Besplatno preuzmite cjenik apartmana”, ali također ne sumnjam da bi nakon takvog poteza daleko veći broj gostiju imao negativnu reakciju na naš prvi kontakt ili newsletter koji bi naknadno i neočekivano dobili.

Zato smo odlučili biti transparentni i staviti sljedeći tekst uz polje za upis emaila:

“Preuzmite cjenik i pretplatite se na newsletter: “.

Ovako smo svima dali do znanja da preuzimanjem cjenika automatski pristaju i na primanje dodatnih ponuda u budućnosti.

Savjetujem svima koji se odluče na ovakav ili sličan potez da također budu transparentni sa svojim namjerama i prepuste gostu da odluči da li želi ostaviti svoje podatke ili ne.

Jer na kraju nije važna kvantiteta već kvaliteta prikupljenih leadova.

Da li vi i na koji način sakupljate podatke potencijalnih gostiju putem web stranice i kako ste zadovoljni rezultatima?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

9 Comments

 1. Da li prikupljanje pretplatnika na ovaj način ima i utjecaja za daljnje praćenje newslettera (odjavljuju li se pretplatnici s newslettera nakon što je cjenik preuzet)?

 2. Za sada ne, ali trenutno ih niti ne davimo sa emailovima potvrde da su pretplaćeni i sl. tako da nemaju gdje otkazati 🙂

  Sa prvim newsletterom nakon ljeta ćemo vidjeti koliko će biti odjava… ali mislim da neće biti više nego inače.

 3. Hm neznam ima nešto u tome iako po mojim nekakvim saznanjima ako ne vidim cijenu proizvoda odmah niti ne zelim pitati za nju.
  Koliko znam svi prepuručuju da cijena bude transparentno istaknuta al u svakom slucaju navelo me na razmisljanje ;))

 4. Jednim djelom se slažem. Naime i naše cijene su uvijek bile dostupne svima isto kao što su i sada… samo tu informaciju eto ne dajemo besplatno jer smatramo da nam takva praksa može biti višestruko štetna.

  Kako smo uvijek fleksibilni sa cijenama i ponudom dodatnih usluga (za razliku od drugih standardnih web shopova) smatramo, a i pokazalo se točno, da određeni broj gostiju koji bi inače odustali čim bi vidjeli cijenu smještaja možemo ipak dobiti natrag privlačnijom i korigiranom ponudom.

  A takvog gosta je teško dobiti nazad ako nemamo njegov email ili neki drugi kontakt podatak koji je morao nekako ostaviti na web stranici 🙂 Osoba kojoj bi cijena odgovarala ionako će pitati za nju, a ovako dobijemo još kojeg gosta kojeg bi inače izgubili.

  Imali smo već sličnu raspravu na tu temu ovdje pa se slobodno nadoveži ako smatraš da imamo rupa u logici 😉

  http://www.iznajmljivaci20.com/2009/10/5-stvari-koje-ce-povecati-broj-leadova-ako-ih-uklonite-sa-web-stranice/

 5. u principu nema nikakvih rupa u logici ja sam eto samo malo naglas razmisljao 🙂
  inace ja sam to radio sa kalendarom zauzetosti kapaciteta – nije bio online tako da se javi svakako ako je zainteresiran za ponudu. Kako sam uveo online-booking sistem i to je postalo javno ali sam s tim znacajno poboljsao bookin bar za nekakvih 20% pogotovo sto se tice novih generacija koje se ne bolje internet placanja i sl..

 6. Zanimljivo… Mi trenutno dajem pregled zauzetosti gostu tek kada nas kontaktira i koji nije dostupan putem web stranice.

  Ali slažem se da jednom kad se teško sa gostom dogovoriti oko termina da ova praksa više pomogne nego odmogne i da gost u pravilu sam nađe neku “rupu” i prilagodi svoj odmor tom terminu.

  Nego, kako nismo to probali a ti jesi i to još uspješno si zainteresiran da podijeliš svoje iskustvo možda putem blog posta?

 7. Naravno u svakom slucaju informacije i jesu za to da ih dijelimo medjusobno, iako mozeda i nije sve za javno djeljenje :))

 8. 🙂 naravno… slobodno se javite na mail info(at)koristankod.hr za daljnji dogovor oko toga da ne vodimo sve kroz komentare 😉

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar