Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Prilagodite kontakt podatke sebi a ne gostu

/
/

Iznajmljivač će se uvijek pokušati prilagoditi i zadovoljiti potrebe gostiju u granicama svojih mogućnosti. Sve sa ciljem da gost na kraju ostane zadovoljan i vrati se već sljedeće godine.

Isto se radi i sa web stranicama gdje su (tj. trebali bi biti) svi podaci prilagođeni gostu kako bi što brže i što kvalitetnije dobio uvid u određenu ponudu i da li mu ona odgovara.

Uz sve ostale informacije koje se nalaze na web stranici određenog smještaja važnu ulogu ima Kontakt stranica.

Kontakt stranica nekada

Sjećam se vremena kada smo imali preko 10 stavki na kontakt stranici. Bilo je tu svega od standardnih fiksnih i mobilnih brojeva telefona sve do faxa, MSNa, ICQa, Skypea i dr. kontakt podataka. Tada smo smatrali da što više kontakt podataka imamo da ćemo biti dostupniji većem broju gostiju.

Brzo smo shvatili da smo bili u krivu i uklonili višak kontakt informacija. Ostali su samo telefonski brojevi i email adresa.

Problem prevelikog broja kontakt kanala bio je u tome što jednostavno nismo stigli pratiti sve te kanale. A jednom kada gost ne uspije stupiti u kontakt putem jednog od njih rijetko će pokušati neki drugi ili možda čak treći kanal.

Problem fiksne linije

Da ne pričam napamet dokazuje naša ovogodišnja loša praksa nejavljanja na fiksni telefon. Kako dosta vremena provodimo sa gostima van recepcije i na više lokacija fiksna linija je ostala bez nadzora i uglavnom je ne koristimo.

A onda kada je par puta tjedno u upotrebi zbog slanja faxa primijetimo da imamo i po nekoliko ostavljenih poruka na telefonskoj sekretarici. Kako imamo na web stranicama prvo naveden fiksni telefon (isto praksa iz “starih” dana) pa tek onda brojeve mobitela za očekivati je bilo da će gosti prvo pokušati ostvariti kontakt putem fiksnog telefona.

Ovo ne bi bio nikakav problem da su nas gosti nakon neuspjelog pokušaja zvanja na fiksnu liniju pokušali nazvati na sljedeći (mobilni) broj na kontakt stranici. Ali oni to nisu radili. O propuštenim prilikama i zaradi zbog ovog ne trebam niti pričati jer dovoljan je samo jedan gost koji bi rezervirao apartman od njih desetak da nam propuštena financijska prilika bude značajna.

Uklanjanje broja fiksne linije

Smatramo da rješenje ovog problema nije da češće budemo dostupni na fiksnoj liniji i tako se prilagodimo potrebama gostiju. Već ćemo ukloniti još jedan višak kontakt informacije sa web stranice koje ne možemo redovno pratiti i navesti samo one gdje smo uvijek dostupni. U našem slučaju to znači maknuti fiksnu liniju i ostaviti samo brojeve mobitela i email.

Naravno, svaki iznajmljivač je specifičan i sam treba vidjeti da li uopće treba micati ili dodavati određene kontakt podatke. Ali ako redovno prima upite gostiju negdje gdje ih ne može odmah obraditi trebalo bi razmisliti o uklanjanju tog kanala i preusmjeravanju upite na neki drugi kanal koji se aktivno prati.

Mi ćemo već sljedeće sezone vidjeti koliko nam je ovakav potez bio dobar i opravdan ili nepotreban i još više štetan :).

Koliko Vi kontakt podataka imate na web stranicama i brošurama? Kakva su Vaša iskustva sa njima?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

6 Comments

 1. Ja znam za neke ljude koji ne zovu na mobitel zato što je to skupo, pa zovu isključivo na fiksnu liniju. Jeste li razmišljali o bežičnom telefonu? 🙂

 2. Moguće da je i cijena jedan od faktora.

  A što se bežičnog telefona tiče probali smo još prije par godina pa odustali. Kako smo na dvije fizički odvojene lokacije, i kako na ovoj prvoj već do terase telefon gubi signal nama osobno nije bio upotrebljiv.

  Naravno nekom drugo može biti pa svakako treba vidjeti opcije i mogućnosti 🙂

 3. A što se bežičnog telefona tiče probali smo još prije par godina pa odustali. Kako smo na dvije fizički odvojene lokacije, i kako na ovoj prvoj već do terase telefon gubi signal nama osobno nije bio upotrebljiv.
  +1

 4. Ja imam pozive preusmjerene na mobitel u slučaju da se na fiksni telefon nitko ne javi.
  Ako se ne mogu javiti na fiksni telefon – javim se na mobitel, a mobitel uvijek nosim sobom. Nemamo propuštenih poziva.

  Ovako se radi preusmjeravanje kod T-Coma:

  TEL.BROJ je broj na koji se preusmjeravaju pozivi.
  Trošak preusmjerene veze plaća korisnik usluge prema cjeniku telefonske usluge.

  Preusmjeravanje kad nema odgovora
  Aktiviranje: * 61 * TEL.BROJ #
  Poništavanje usluge: # # 61 #
  Provjera: * # 61 #

  http://www.mob385.com/operater/ht-kod.shtml

 5. Vidiš dobru si temu potegnuo, ja baš razmišljam izbaciti fiksne brojeve iz istog razloga, a i većina gostiju nas kontaktira na mobitele ili mail…

 6. @El.gambo: Hvala na savjetu. Ja sam skroz zaboravio navesti tu mogućnosti u blog postu. Ovo je odlično rješenje koje će većini sigurno biti dovoljno. Nama nažalost ne odgovara za vrijeme glavne sezone jer fiksnu liniju koristimo i za primanje faxeva.

  @Mihael: Mene osobno već par godina fiksna linija smeta i htio bi da se može ukinuti. Uopće je ne koristimo a moramo je cijelu godinu plaćati. Sad me to još više smeta jer smo na drugoj lokaciji aktivirali DSL za goste pa i tamo moramo platiti još jedan broj koji se eto do danas nije niti jednom koristio za zvanje.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar