Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Da li su Google Mjesta novi Google.com?

/
/

Naravno da nisu 🙂 Ali to sam na trenutak pomislio kada sam pogledao podatke broja prikaza za neka izlistavanja koja imamo na Google Kartama.

Kada sam pisao o usluzi Google Mjesta i nekim njezinim problemima (ovdje) nije mi niti na kraj pameti bilo da bi obično besplatno pozicioniranje putem njih moglo generirati ovoliko prikazivanja i akcija.

Iz podataka Vile Palme i Ville Margarete vidi se da je broj ostvarenih klikova (akcija) zapravo malen jer prikazuje vremenski period od 30 dana, ali je zato ukupni broj prikaza sve samo ne zanemariv. Sa nekim promjenama i optimizacijom trebalo bi se moći povećati postotak prikaza koji se konvertiraju u klikove prema web stranicama objekta.

Vila Palma
Villa Margareta

Kako ne znam točno koji podaci ulaze u tu statistiku teško je reći da li su svi ti prikazi napravljeni isključivo putem pretraživanja na Google Kartama ili u njih ulaze i drugi prikazi poput običnih Google Search rezultat (primjer ispod).

U svakom slučaju očito je da se prijavom vlastitog poslovanja na Google Mjesta može dodatno povećati promet prema web stranicama što bi trebao biti dovoljan razlog da prijavite, ako još niste, svoje objekte na Google Karte.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

8 Comments

 1. “Obično” google pretraživanje gura lokalne rezultate (u slučaju da se pretražuje po lokacijama) na prvu stranicu i uz pomoć velike karte ih još naglašava – kao napravljeno za turizam i ugostiteljstvo, ali i za ostale usluge koje su vezane uz lokaciju…

 2. Da točno… stavio sam i primjer takvog pretraživanja u post. Nego mene zanima da li znaš možda da li se takav rezultat računa kao “hit” i ubraja u broj pregleda ili ne?

  Čak ako se pogleda i statistika Google Analyticsa dolazi se do nekih zanimljivih opažanja. Naime Google Mjesta kažu da je bilo X klikova prema web stranici dok Analytics kaže da je sa Google karte došao neki drugi manji broj 🙂

  Pa sad ti znaj što su sve uračunali u te podatke ne bi li nas zainteresirali za prodati oglas 😀

 3. Protumačio bih to ovako – s “normalnog” pretraživanja dolazi ukupan broj (uključujući i ove s ubačene karte u tom pretraživanju – oni se u tom slučaju računaju i pod Google mjesta), dok se klikovi onih koji pretražuju direktno po Google kartama (ili pak su nakon običnog pretraživanja prešli na Google karte preko “više rezultata” linka na karti) računaju pod Google karte i Google mjesta. Pojavljivanje (i klikovi) se pod obično Google pretraživanje računaju samo za ovo troje koje se odmah pojave uz kartu bez da se prelazi na “više rezultata blizu …”.
  Ako ideš tom logikom onda bi rezultati koje dobijate bili u skladu s tim – većina s normalnog pretraživanja, nešto malo s karti a opet velik broj unutar Google mjesta (isto tako se onda lako izračuna broj pojavljivanja i klikova na običnom google pretraživanju unutar ubačene karte – od podataka o Google mjestima oduzmeš podatke s Google karti).

 4. Ima to smisla kako si rekao. Ako se tako gleda malo su manje atraktivne brojke prikaza ali bezobzira na to jos uvijek se isplati prijavit svoj biznis na njih. Tnx na opsirnoj analizi 😉

 5. Koristimo ali samo informativno i neredovito 🙂 ali budem bas sad malo detaljnije pogledao sto jos od tamo mogu od informacija izvuci

  I dobro si rekao ovo za klik 🙂 jedan je dovoljan da se sve isplati ako dode do prodaje

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar