Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Iznajmljivači čuvajte se email prijevara

/
/

Ako redovito koristite email u poslovne ili privatne svrhe najvjerojatnije ste već upoznati sa spamom i phishingom. Ali samo zato što vam email klijent uredno filtrira ponude za viagru i dnevne jackpot dobitke to ne znači da ste sigurni od moguće online muljaže i prijevare.

Za razliku od očitih neželjenih email poruka koja dolaze u prevelikim dnevnim količinama da bi hi više itko shvatio ozbiljno postoje i one druge malo razrađenije poruke koje ne možete jednostavno prepoznati. Iza takvih poruka ne stoji sam jedan pojedinac/robot već cijele organizacije kojima je jedina djelatnost prevariti naivne korisnike i zarađivati na njihovoj naivnosti. Detaljan opis takvog pokušaja muljaže opisao sam i za Netokraciju i predlažem da ga pročitate.

A kako slične lopovske organizacije već neko vrijeme ciljano vrebaju i iznajmljivače odlučio sam jedan takav primjer razotkriti putem bloga.

Kako to izgleda u praksi?

Muljažu više nije jednostavno prepoznati na temelju teksta u emailu jer sada iza njega stoji prava osoba od krvi i mesa koja je trenirana da vas nasamari. A u svojoj namjeri idu toliko daleko da će vam se javiti čak i na telefon kako bi “potvrdili” svoju autentičnost.

Jedan od primjera primljenih upita za koji se ispostavilo da je pokušaj prijevare možete vidjeti na slici ispod.

Kako ih prepoznati?

Nakon nekoliko emailova i uzalud potrošenog vremena na njihovo odgovaranje te sastavljanje ponuda lako ćete uvidjeti uzorak po kojem muljatori postavljaju upite.

Rijetko traže termin u glavnoj sezoni. Obično to bude neki datum u 5-6 ili 9-10 mjesecu kada popunjenost nije baš sjajna i iznajmljivač jedva dočeka da ima kome iznajmiti smještaj.

Također rijetko se radi o rezervaciji za samo jednu obitelji ili par osoba. Smještaj se traži za barem 6-10 osoba. Naravno te osobe su poslovno u Hrvatskoj i imaju neki poslovni seminar baš blizu vas tako da uopće nećete sumnjati u njihov dolazak i platežnu sposobnost. Uz to obično zatraže neke dodatne usluge poput rent-a-car ili organizirane prehrane.

Kao šećer na kraju ponude vam plaćanje cijelog iznosa rezervacije unaprijed prije samog dolaska. I to je prijelomna točka nakon koje bi iznajmljivač trebao biti iznimno oprezan da ne bude prevaren.

Prevarant tada nudi plaćanje svih troškova kreditnom karticom. Naravno, tu uplatu nećete nikada primiti tako da ne vjerujte niti skeniranim potvrdama ako ih pošalju. Ono gdje će vas pokušati prevariti je na naknadama za dodatne lokalne usluge. I to usluge koju vi ne nudite u sklopu vlastitog smještaja.

Zbog toga će tu uslugu trebati dogovoriti i platiti osobno (jer oni kao to ne mogu). Naravno kako nećete moći provjeriti da li je njihova uplata stigla morati ćete vlastitim sredstvima podmiriti troškove te usluge koji obično iznose par stotina Kn ili €. Jednom kada uplatite što su tražili ubrzo ćete shvatiti da ta usluga nije postojala, da gosti neće doći i da niste primili nikakvu uplatu koju su obećali.

Kako takve organizacije “posluju” u stranim državama gdje ih se zakonom ne može dohvatiti ne postoji nikakva mogućnost da ćete izgubljeni novac dobiti nazad.

Kako se zaštiti?

Zato ako ste sumnjičavi prema određenom upitu najbolje je odmah provjeriti da li se radi o prijevari na način da im kod prvog odgovora objasnite da primate samo direktne bankovne transakcije te da nemate mogućnost plaćanja karticama. Nakon toga vam se obično neće više javiti ako je stvarno prijevara bila u pitanju, a vaši novci će ostati na sigurnom. Barem do sljedećeg pokušaja prijevare.

Nažalost, vaša sposobnost otkrivanja ovakvih prijevara je trenutno jedina prava zaštita koju možete primijeniti da se od njih zaštite.

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

51 Comments

 1. Ovo mi je jako poznato. Nešto slično se dogodilo i meni, s tim da sam ja u koverti dobila ček sa povećim iznosom, na svoje ime i s uputama kamo proslijediti višak novaca.Kada sam ček donijela u banku ,rečeno mi je da se radi o prevari. Ček još čuvam kao podsjetnik da sam skoro bila nasamarena, a oni se više nisu javili.
  Slična priča je objavljena u emisiji Potrošački kod, radi se o liječniku koji je skupo platio svoju lakovjernost.

 2. Ajde barem je banka kod tebe bila od koristi i primijetila problem i tako pomogla u zadnjem casu.

  Nažalost takve prijevare su sve češće i domišljatije i stvarno treba jako dobro paziti na sve :/

  I da, hvala što si podijelila ovo iskustvo ovdje jer sam siguran da će biti od koristi drugima. Jer rijetki su oni koji će priznati ovako nešto, a to nam je jako potrebno kako bi osvijestili ljude o veličini problem prije nego bude kasno.

 3. Evo šaljem Vam i ja C/P maila koji smo dobili prije cca 2 tjedna, mozda netko prepozna sprancu… sva sreca koristili su vec to ime firme u iste svrhe pa ih je bilo lako izguglati :o)

  Hello ,

  I am Mr. Paul Brown, Public Relations Officer(P.R.O) of MARINETRON Limited United Kingdom.I want to book dinner for our group of workers.

  They will all come for dinner in your place as from SEPTEMBER 21st,22nd
  and 23rd, 2010 by 7:30pm each day. They are 15 in number

  **NOTE THAT IT WILL BE THE SAME 15 GUESTS EACH NIGHT.

  We will appreciate if you prepare a 3 course menu for my group
  for the dinner.No special dietary.Also your suggestion will be appreciated
  since this is our first dinner in your restaurant.

  Kindly provide the total cost of the dinner for the 15 persons for the
  3 night dinner so as to provide my credit card details for full payment
  confirmation if there is availability in your restaurant.

  Your Swift response will be appreciated.

  Regards,
  Paul Brown
  29 Albyn Place
  AB10 1YL,
  Aberdeen,
  SCOTLAND
  +447035966378

 4. Heheh ovaj je cijeli napisan kao da mu je ovaj post bio predložak 😀

  Ja do sada uopće nisam obraćao pozornost na ime… ali kako se ponavljaju imena to je dobra ideja jer se lako može napraviti neko pravilo u mailovima koje će automatski filtrirati takve mailove.

 5. Evo još jedan primjer kako ti upiti izgledaju, imamo ih nekoliko svi otprilike isto izgledaju. Nakon odgovora na ovakve upite dobijete njihov odgovor da im pošaljete puni iznos rezervacije te da će platiti prije dolaska gostiju. Jednom smo takvom predložili da napravimo samo predautorizaciju a ne naplatu prije dolaska, naravno odmah je odustao od “rezervacije”.

  Hello.

  My Name is Samuel Adams,i just received a request from my regular client from United State and i will like to send a group of 4 persons to your country for a 5days holidays therefore I will like to know whether you can provide them with a good accommodation.I want you to get back to me with the price rate.and all payment will be done in advance also let me know the type of credit card you accept as your mode of payment.

  The guest check in date as follows:

  Arrival Date: 25 of SEP.2009
  Departure Date: 30 of SEP.2009

  Names of Guest.
  Master Peter Martins (Single room)
  Miss Laura Martins (Single room)
  Mr & Mrs David Martins (Double room)

  Hope to hear from you soonest.
  Best Regards,
  Samuel.

 6. Da brzo odustaju kada vidi da se sumnja u njih. A ako rade prevaru putem kreditnih kartica obično čekaju zadnje dane kada mogu prodati foru da još transakcija nije prošla ili nešto sl.

 7. EVO JOŠ JEDNOG PRIMJERA:

  Good Day,
  I am delighted to inquire for accommodation in your facility. I want to
  book accommodation for a Vacation:
  Arrival date: 15th June 2011
  Departure date: 30th June 2011
  Total number of rooms needed 2 double rooms
  Total number of nights 15
  Total number of guests 4 (All ADULTS) Two couples.
  We need:
  1. 2 double, 2 rooms that sleeps 4 people 2 each in a room for 15 nights.
  2. Your rates per night include all taxes in Euro
  3. Its sub total for the 10 nights in Euro
  4. Our abroad sponsor will issue a certified cheque or credit card to you for our total
  payment. please let me know if you accept credit card or cheque payment.
  We are group of medical experts from India coming for vacations.
  Have a nice day.
  My regards,
  Dr.Shang Patel
  Foundation for Research in Health Systems
  183 Azad Society Ahmedabad
  New Delhi-110019 India.

  NAKON MOG ODGOVORA…

  Hello

  Thank you for your reply, we are happy with your rates and would like to go on with the booking so we secure the two rooms in time.

  Now a certified bank cheque of 6560 Euros from our sponsor will be forwarded to you immediately to cover the cost of your services including breakfast, Also a pre-arrangement has been made with a logistics agent who will take care of our flight tickets, car rental services and other logistics services which i believe you may not provide in your place, so we have engaged the services of a logistics company.

  Once you receive the certified bank cheque, deposit the cheque in your bank account to get the clearance for the cash, after which you deduct the cost of your services including Airport pick up if available including the cost of our breakfast (as a single cheque has been drafted by our sponsor to cover all these expenses) and forward the balance to the logistics company. I will provide you with their contact details as soon as we conclude with them. Hope this is understood?.

  All the bank charges will be deducted from the cheque. Kindly provide the following details, for the certified cheque to be made out in your preffered name and forwarded to you immediately;

  * Your full name (as to be written on cheque)
  * Your full address (for easy cheque delivery)
  * Valid telephone number (for easy communication)
  * Fax number (if you have any )

  Our team will highly appreciate your prompt reply, while we look forward for a memorable stay in your place
  Thanks in anticipation.
  Sincerely yours,
  Dr Shang

  ODGOVORIO SAM NEKA POŠALJU ČEK SVOJOJ LOGISTIČKOJ KOMPANIJI, PA NEKA ONI MENI PROSLIJEDE VIŠAK, I DA PRIMAM KEŠ NA RUKE ILI DIREKTNU UPLATU NA RAČUN 🙂

 8. Da čisti spam i prevara. Zapravo čim se odmah kod upita nudi plaćanje checkom ili karticom skoro u 99% slučajeva je riječ o prijevari… nažalost :/

 9. Evo da se i ja pridruzim mojim iskustvom ovoj temi. Nakon upita i mog odgovora da imam na raspolaganju trazene apartmane, dobio sam slijedeci odgovor;

  quote
  Sent: Tuesday, May 10, 2011 12:22 PM
  Subject: Re: PAYMENT ARRANGEMENT

  Hello

  Thank you for your reply, we are happy with your rates and would like to go on with the booking so we secure the two rooms in time.

  Now a certified bank cheque of 6560 Euros from our sponsor will be forwarded to you immediately to cover the cost of your services , Also a pre-arrangement has been made with a logistics agent who will take care of our flight tickets, car rental services and other logistics services which i believe you may not provide in your place, so we have engaged the services of a logistics company.

  Once you receive the certified bank cheque, deposit the cheque in your bank account to get the clearance for the cash, after which you deduct the cost of your services including Airport pick up if available including the cost of our breakfast (as a single cheque has been drafted by our sponsor to cover all these expenses) and forward the balance to the logistics company. I will provide you with their contact details as soon as we conclude with them. Hope this is understood?.

  All the bank charges will be deducted from the cheque. Kindly provide the following details, for the certified cheque to be made out in your preffered name and forwarded to you immediately;

  * Your full name (as to be written on cheque)
  * Your full address (for easy cheque delivery)
  * Valid telephone number (for easy communication)
  * Fax number (if you have any )

  Our team will highly appreciate your prompt reply, while we look forward for a memorable stay in your place
  Thanks in anticipation.
  Sincerely yours,
  Dr Shang

  Unquote
  Nakon ovog sam odgovorio da primamo samo uplate na nas racun preko bankovnog racuna navedenog na nasoj stranici, te im ponudio ako zele rezervirati da trebaju uplati depozit kako je navedeno, Nisam ocekivao dalnji odgovor, ali sam na svoje iznenadjenje utvrdio da je uplacen depozit umjesto 480€ 831 US$. Taj novac jos stoji uredno na mom racunu. Ostaje da vidim daljnji razvoj situacije.

 10. Stvarno zanimljiv slučaj. Osobno da sam primio ovakav email ne bi dvojio oko toga da se radi o ponovnom pokušaju prevare te bi im samo javio da primamo direktne uplate na račun.

  Za sada nam taj odgovor nitko sa ovakovim emailom nije odgovorio.

  Nadam se da se u vašem slučaju radi o pravoj rezervaciji a ne o nekom još razrađenijem obliku prijevare. Sretno i naravno javite nam kako je sve završilo 🙂

 11. Mislim da je to prevara, a i čuo sam baš danas za još jedan takav slučaj da gost plaća sve troškove odjednom i ljudi su pristali primiti ček, no ne znam kako je to završilo. Baš me zanima o čemu se radi, pa javite svakako..

 12. Da i ja sam to prvo pomislio. Ali ovdje su novci sjeli na račun banke pa ne znam kako, ako je riječ o prijevari, misle zaraditi ovdje 🙂

 13. RE: Moj komentar od 23/05/11
  Evo danas je 30/05 i jos mi se nitko nije javio ni u pogledu uplate ni dolaska. Novac je jos na racunu. U medjuvremenu sam kontaktirao Zagrebacku banku s upitom : Da li uplatitelj ima mogucnost povlacenja novca sa mog racuna? na sto sam dobio sluzbeni odgovor : Povlacenje novca moze zatraziti samo banka koja je novac uplatila i to iskljucivo uz moj pristanak.

  Namjerno im se ne javljam i cekam zadnji trenutak kako bi vidio kojom se metodom sluze. Naravno, na kraju cu ovdje dodati post o razvoju dogadjanja.

 14. Evo primili smo email od Domagoja koji nas upozorava na najnoviji primjer ovakvih prijevara:

  Pozdrav,

  u nastavku Vam šaljem prijepis novog SCAM upita za smještaj koji kruži hr webom, pa Vas molim da sherate svojim userima kako bismo na vrijeme sprijecili eventualnu štetu.

  ——————————————————————–
  PRVI UPIT:

  Ime i prezime: Craig albert

  E-mail: albert4craig@gmail.com

  Booking podaci

  Objekt: Apartments Nadia

  Smještajna jedinica: ———-

  Datum dolaska: 20/4/2012

  Datum odlaska: 27/4/2012

  Broj odraslih: 2

  Broj djece: 0

  Upit:
  Good Day ,

  Am Albert from United States i will like to know if i can rent your property from date below
  Checking Date : 21 April 2012
  Checkout Date 28 April 2012
  Adults : 2

  Looking forward to read your good news.
  Thanks
  Albert Craig
  Sent via Verizon Wireless

  NJIHOV 2. ODGOVOR:

  Hello

  Thanks a lot for your mail and your understanding,I’m very happy to read from you back as regard the property availability from 20th to 27th April ,I am also okay with the asking price 252 Eur

  Concerning the payment arrangement,I am assuring you that their won’t be any problem because our company’s business associate in Europe would be paying for our holiday and i had already spoken with their company about the payment arrangement,so i will instruct them to send the euro check to you which will take a few working days to cash it.

  The payment that would be sent to you would be in excess,cause our B.T.A (Basic Travelers Allowance) fee will be included in the rental fee base on trust. As soon as you get the euro Check deposited into your bank for clearance.

  As soon as you have cashed the euro check you would deduct the rental fee and send the remaining balance our traveling agent,which would be for our flight expenses, B.T.A (Basic Travelers Allowance) and some other necessary paperwork’s. Details and Instruction on how to send the remaining balance to the traveling agent would be forward to you as soon as you received the payment

  Here is my information below :
  Mr & Mrs Albert Craig
  Address: 5624 Martel Ave
  Dallas, TX 75206
  United States
  Telephone: 214-462-7865
  Guests: 2

  Pls i want you to do this for me in good faith. if you comply,do not hesitate to provide me with these information.

  Full Name on Euro Check:
  Full Address,
  City :
  Zip Code:
  State :
  Country :
  Telephone Number :

  I would be very glad if you can be of a helping hand and hope to read back from you soonest, I will forward the copy of my passport to you as well .

  Best Regards.
  Mr & Mrs Albert Craig
  Sent via Verizon Wireless

 15. Još jedan… shukrighanem2@hotmail.com

  Upit:
  I saw your property advet on the internet and i like it how much is your last selling price and the present condition.

  —————

  Molim javiti okolo da se neko ne zezne.

 16. shukrighanem2@hotmail.com
  “I saw your property advert on the internet and i like it how much is your last selling price and the present condition.”
  DOBIO SAM OVAKAV MAIL NA MOJ OGLAS ZA PRODAJU PLACA
  ODGOVORIO SAM – FACK YOU !!! –
  SADA ZARKO OČEKUJEM ODGOVOR…
  OKO DVADESET SLIČNIH MAILOVA U ROKU PET MESECI SAM SE NADOBIJAO …. STRAŠNO …
  POZZZ, DEKI

 17. Da li ste upoznati sa slučajem gdje se javlja general američke vojske o tome kako je jnašao lovu i sada je se želi riješiti pa će je posati kao u vašu domovinu a kada bude gotov sa službom onda će doći i uložiti taj svoj novac ( od kojeg vi imate 20 %)…..?

 18. Jesmo… takvih pokušaja prijevara najviše i ima. Samo aktere mijenjaju. Jednom je general, drugi puta saudijski princ, čak i Bill Gates nekad želi novce maknuti od sebe 🙂

 19. …evo mog današnjeg primjera primljene poruke nakon nekoliko razmjenjenih

  Good day,

  Thanks for your reply and assistance so far.After our meeting in preparation for our coming, We concluded to use your spaces and also we have concluded about the payment.

  However, a Certified Bank Cheque of 6,500 Euros that will be sent to you,that will cover your accommodation expenses and other services needed.

  I have now been instructed to send you the cheque, so that when you receive it you will cash it deduct the cost of your services 1,045 Euros and wait for instructions on how to use the refund.

  So,confirm this and provide me with the followings:
  (1) THE OWNER’S NAME OR THE MANAGER’S NAME (name on cheque)………………
  (2)ADDRESS (for cheque delivery)……………..
  (3) PHONE NUMBERS…………………,for payment to be delivered to you.
  Please remember that this business requires prompt response.

  I also hope there stay will be made comfortable

  Naravno kraj je bio da neprimam čekove ….poz svima i oprezno

 20. prva njihova poruke je glasila ovako…

  Greetings,

  We need to book a prepaid reservation in your hotel for delegates coming for a Christian summit.I want to know if there are free rooms for their accommodation,which they will be arriving on 1st August- 19th August (19 days). I’ll like to view your brochure also, to see what you have to offer .Do get back to me quickly, as we don’t have much time in our hands.

  A timely response will be appreciated as I look forward to hearing
  from you soon.

  Kind Regards

 21. Da to je to. I sada ako se prihvati rezervacija za par dana dolazi poruka kako su našli neki drugi smještaj i da vas mole hitni povrat para prije nego ček dođe :)))

  Nikako da odustanu od tih prevara, nažalost to znači da ima još prevarenih korisnika pa im se isplati pokušavat :/

 22. Pozdrav svima,

  čitam vaše postove i žalim što kolega i ja nismo bili malo pametniji.. Kolegi se također javio jedan ovakav, zatražio smještaj od tad do tad, izračun cjelokupnog troška, poslao podatke kartice, nakon toga još par njih, kolega skinuo nekih 1300 Eura i sad se lik javio da želi povrat novca na drugi račun jer mu je žena nastradala a on izgubio novčanik bla bla.. E sad, može prijedlog što je najpametnije učiniti u ovakvoj situaciji? Vratiti novac na isti račun s kojeg je skinut? :/

 23. Pozdrav Kerol,

  Ako su novci stvarno primljeni od strane iznajmljivača netko je otuđio nekome karticu pa s njome platio ljetovanje i sad traži povrat para u kešu ili se stvarno radi o problemu kojeg je gost opisao.

  Ako ne možete potvrditi identitet osobe koja traži povrat novaca ja bi vratio novce na račun s kojeg su došli i prijavio sve policiji za svaki slučaj i sumnju da se radi o prevari.

  Ali prije svega budite sigurni da su novci stvarno sjeli na račun da se ne radi o prevari gdje se novci očekuju ali nikada ne stignu i da se u isti iznos ne vrati u vlastitom trošku.

 24. …..uvik valja biti na oprezu mada je ovo prejeftino da bi prošlo …znači šalju e mail poruke i dalje uglavnom sve se svodi na isto…zadnja primljena:

  2013/10/7 Frederic Vincent
  Thanks a lot for your mail,

  Its OK for the asking Price,The Payment will be sent directly to you by my partner in Scotland and its will be O.K in your bank in few days.For the Payment i will instruct my partner in Scotland to issue out the total payment of 2650€ and when the payment delivered you can take the check to your Bank for cash and its will be Credited to your account in few days and after its has been Paid to your account you take the money for the rentals and extra 50Euros for cashing the Check and you will transfer the balance by western union to my Wife in Manchester for our holiday arrangement’s O.K Dont worry everything will be perfect my wife is presently in Manchester and everything will be perfect.

  Date of arrival : 09th of Nov. 2013
  arrival time : 7.00 PM
  Date of departure : 16th of Nov. 2013
  departure time : 12.00 noon
  number people : 2 person

  If you have contract you can issued out the contract either by email attachment or better still you can send the contract to my new home address and the address is listed listed below.

  Fred Vincent
  138 Phoenix Dr
  Orlando, FL 31828

  I will require for your home address as well for the payment to be issued out…Please kindly email me back with the details below.

  Your Full Name……….
  Home Address……….
  Mobile Number……….
  Land Phone Number……….
  Office Number……….

  I will be waiting to have the details and its will be great pleasure staying in your property…and i hope you and your family are enjoying the new week

  Thanks.
  Kind Regards.
  Frederic Vincent..

 25. Istina 🙂 premda ja već automatski čim vidim da je ček u pitanju ignoriram upit. Unazad 13 godina koliko vodim rezervacije niti jedan (pravi) gost me nije molio za takav način plaćanja. 🙂

 26. Tihomir,
  pred tjedan dana dobio sam mail od istog pošiljatelja kao ti, Frederic Vincent, odgovorio mu jer mi onda ništa nije bilo sumnjivo i dobio isti ovakav(doslovno isti, čak i isti datum dolaska i sve :D) mail natrag, ne znam dali da mu odgovorim ili da ga samo ignoriram 😀

 27. ….Marine ignoriraj ga slobodno , ali ja nisam moga izdržat, jer mi nije prvi put da dobijam ovakve poruke
  , pa sam mu odgovorio……:)

 28. Dobila cek od 2200.00 eura Liam Benjamin za rezervaciju apartmana, neke iznajmljene laptope i još neki Holliday…???

 29. Hello,

  Am Liam Benjamin am from New Zealand my wife and i will like to book your property for the date below.

  Check in Date..7th June 2014..

  Check Out Date 14th June 2014..

  1,Total price for the Holiday with the utilities???

  2,Can we use Laptop in your property???

  3,Can we have visitor during our Holiday???

  We have booked 2 Laptops that we will be using during our stay,

  I will like to know if we can use the Laptops.

  Please email me back with details and everything will be perfect.

  Thank you in advance.

  Best regards.

  935 Victoria Street,

  Hamilton 3 6722

  New Zealand

  Am happy to have your mail,We Love Croatia,everything is OK by me and i must confess to you that am really pleased staying in your property i have decided that i will be sending the payment before we arrived so that you can confirmed our booking.

  Am OK with the asking price for the rentals its alright,its impossible for me to send a Check from New Zealand my Bank said its its will take like 60 Days to be cleared and i have contacted my Client in Europe and the check will be issued out in Euros which will be cleared and credited to your account and which is fast and reliable.

  We have set out plans for the holiday,And also i have instructed my client to send a Check in Euros The Check will be in excess for both the holiday and also for the Laptops we booked from the Seller.Upon receiving the Check have it deposited,And when you have deposited and the money is credited,you take the payment for the rent while the remaining money will be for the Laptops.

  The Laptops will be delivered the same day we check in to your property and everything will be perfect…if you are willing to contact the seller you can always get in touch with on the mail salesmail2001@gmail.com

  The below payment info is needed for the Check to be issued out to you :

  Your Full Name……….

  Home Address……….

  Mobile Number……….

  Land Phone Number……….

  Office Number……….

  Thank you in advance.

  Best regards.

  935 Victoria Street,

  Hamilton 3 6722

 30. Marina, to vam je nažalost lažna rezervacija. Radi se kao i u ovom primjeru iz teksta o prijevari gdje kroz čekove i brzo otkazivanje rezervacija prevaranti od vas žele izvući novac.

  Ignorirajte taj email na dalje slobodno :).

 31. Iskreno mislim da neće niti doći, ali ako dođe probajte ga unovčiti.

  Što god radili, nemojte im davati svoje novce dok njihove fizički ne budete imali u rukama ili na računu u banci.

  Jer dok Banka provjerava ček što zna i po dva tjedna trajati da oni ne počnu hitno tražiti novce pa da taj povrat ne napravite u svom trošku 🙂

 32. Bok, meni je stigao identičan mail kao i Marini te potom i ček na 2600,00 eur kojeg nisam dala na provjeru jer sam skužila da je neka vrsta prevare.
  Potom mi se javljao taj salesman za laptope da mu pošaljem novac i kako mogu biti beščutna kad mu žena umire.
  Uglavnom blokirala sam sve tri adrese sa koje sam skužila da dolaze mailove : jedna od adresa je shiplines čiji sam naziv upučuje na prevaru. Ček sam poništila.

 33. Pozz,uglavnom nakon par laznih mailova u kojima traze da upisem moj tel.broj kako bi se culi i ONI uvjerili da sam stvarna osoba,netko mi je hakirao account,ubacio villu za iznajmljivanje negdje u Spanjolskoj,uz nju stavio sve rewievs mojih gostiju i na kraju upotrijebio i sliku i sve sa moje stranice kao da sam ja vlasnik……PRESTRASNO !
  Odmah sam mailom kontaktirala njihov security service pa su mi dali naputke kako da to rijesim .Morala sam promjeniti sve…lozinku,mail,postavke…..sve.
  Ispricali su se,naravno,ali je situacija vrlo,vrlo neugodna

 34. Ljerka, dobro ste napravili. To je tipičan primjer prevare s njihove strane. Samo nažalost neki pod pritiskom koji prevaranti naprave pokleknu pa brzo od vlastitih sredstava vračaju novce. Pa tako i izgube 🙁

  Drago mi je da vi niste 🙂

 35. Miranda, ovo je prestrašno! Nažalost toga ima svugdje i dobro je da ste primijetili tako nešto. Da gosti nisu došli na vrata a vi o tome niste ništa znali. Makar ni u tom slučaju ne bi bila vaša krivica, ali neugodnost vama i gostima bi sigurno bilo :/

 36. Pozdrav ekipi,
  i ja sam prošle godine od “gosp. Frederica Vincenta” imao pokušaj rezervacije izvan sezone te ove čak dva pokušaja rezervacija čekom (od g. Kelvin McCabe i neke gdje Brown) na istu “šprancu” kao gore navedeni. Čak sam i dobio ček (ali samo kao ogledni primjerak) na kućnu adresu iako mi adresa nije bila nigdje navedena ali sam to elegantno riješio mailom u smislu da ako nastave slati mailove prijavit ću ih Interpolovom odjelu bankovnih prijevara. Od tada ni slovca od njih. Ovo je prijedlog rješenja ako baš nikako ne žele odustati. 😉
  Btw, odlična tema, šteta što se na ovo opetovano ne upozorava po medijskim prostorima prije svake sezone.
  Pozz, Mario

 37. A ljudi koji nažalost nasjednu na takve prevare se srame priznati to, a oni drugi ih ignoriraju. Ali da bi edukacija na tu temu bila potrebna, i da bi je trebalo stalno ponavljati to bi sigurno!

  A ovaj potez s Interpolom je zakon Mario 🙂

 38. Jedino što osobno mogu napraviti (a to i radim) jest preporuka ove stranice svim mojim prijateljima i poznanicima i to ne samo vezano uz ovu temu, već općenito uz iznajmljivanje i poboljšanje turističke ponude i kvalitete iste.
  Ponavljam još jednom, pružatelje usluga treba upoznati, na kraju krajeva zašto ne i npr. 2 puta mjesečno u udarnim terminima u predsezoni i sezoni (dnevnik, novine, portali i sl.).
  Ipak se volimo hvaliti da smo zemlja turizma (i još koječega, ali “…neću politiku u moju butigu…”) :-).
  Ili ćemo se ugledati na stranice HTZ, pokušajte upisati pojam “prevare” ili “prijevare”, pa ćete se “očarati” izbačenim rezultatima 🙁 .
  Da barem na naslovnicu stave tab “obavjesti za pružatelje usluga ili sl.”, neeee, pa što HTZ ima s tim ?!?
  S druge strane, zašto skrivati ako si nasamaren, to mi ima više veze s onom starom “…ako su mene neka i njega…” nego sa zdravim razumom ali opet to je svačija osobna stvar. Svatko se treba nositi sa vlastitom savješću.
  No dobro, imao sam želju napisati samo jednu rečenicu a evo što se izrodi, sad sam baš ljutit, idem odmah napisati mail HTZ-u na ovu temu, možda naletim na nekog kome je stalo i do “malih običnih ljudi” a ne samo do novca.
  Pozz!

 39. i ja sam dobila identičan mail od Liam Benjamin i ček na neki iznos od 3200 eura isti termin i ista priča o laptopovima. išla u banku , žena mi je rekla da treba čekati više od mjesec dana ali stavio je i krivo ime. to sam mu odgovorila i nije se više javio. odlučila sam provjeriti , na googl upisala njegovo ime i ova stranica koja govori o prevarama. dakle ja sam skroz nova iznajmljivačica i ovo mi je krštenje. baš odlično, ne znam dali bih plakala ili ………………………………
  ..On 4/15/14, Liam Benjamin wrote:
  >> Good Morning,
  >>
  >> Happy new week,well am supposed to have email you
  >> few days abo about the re confirmation of the payment but my internet
  >> was not working perfectly,Well the payment have be sent to your home
  >> address and its ought to have been delivered to you,Please soon as
  >> the payment have been delivered you can deposit the Check in your
  >> Bank and its will be cleared in just few days..Please email me back
  >> for confirmation to confirm you received my mail…I will be waiting
  >> to hear from you soon.
  >>
  >> Thanks.
  ovo je jedan od njegovih mailova………..

 40. Molim vas za pomoc i misljenje

  Oglasavam apartmane preko airbnba
  U 1.mjesecu 2014 netko mi je hakirao profil na airbnbu i slao gostima koji su poslali upite da se javu na neki njihov mail ( insce mail ae nmoze vidjeti u razgocosu s gostom prije nego rezerviraju ) ali ovdje je bio vidjljiv
  Jedna gosca koja je poslala upit nasjela je i odgovorila ma taj mail i sve i ds vi meni poslala poruku preko airbnba nedavno da je ona sve uplatila i da joj poslajem adresu kuce
  Ja sokirana ,znam da nista s njom nismo pricali niti ista ,
  Zena je upaltila 3000 eura nekome na 3 razlicita racuna za smjestaj od mjesec dana
  Taj netko se prestavljao mojim imenom
  Kontaktirala aurbnb oni kazu da su provjerili svakako da ja nemam veze s time aki uzasno je kad znate da netko tamo misli da ste ga vi zafrkali ,
  Cule smo se i rekla sam joj ds sve prijavi policiji sto i jest
  Svakako mi nije svejedno i neznam sto bi da napravim
  Nadam se sa ce se sve rjesiti i uhvatiti toga nekoga

  Pazite s Airbnbom

 41. Any, baš smo nedavno pisali o phishing prijevarama na Airbnbu: http://www.iznajmljivaci20.com/2014/06/airbnb-korisnici-cuvajte-se-phishing-prijevara/

  Nažalost Airbnb nije izoliran slučaj, već su s takvim pokušajima prijevara pogođene sve veće i popularnije stranice u i van turističkog sektora.

  Nikome nije svejedno kada se tako nešto dogodi (barem ne bi trebalo biti 🙂 ). Zato je jako bitna prevencija i stalni nadzor svih takvih aktivnih računa na stranicama koje se koriste da stvarno ne dođe do toga da se gost pojavi na kućnom pragu a vi prvi put čujete za njega. Mi smo imali i takvu situaciju nažalost, i ona je sve samo ne ugodna. Na sreću riješili sve na dobrobit gosta i od tada nam je stalni gost već 5 godina :).

 42. Ja sam bio na Apartmanija.hr i nikad nisam imao niti jednu rezervaciju. Meni su sami poslali spam 40 upita. Na sve upite sam uredno odgovorio i poslije toga se niko ne javlja.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar