Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views : Ad Clicks : Ad Views :

Analiza turističke sezone

/
/

Imam tu (ne)sreću da redovito u lipnju i srpnju putujem po nekoliko puta na relaciji Biograd-Rijeka. Kako putujem “starom cestom” koja uz obalu prolazi nekim većim i manjim turističkim mjestima lako mogu vidjeti i usporediti broj turista ove sa prošlim godinama.

Prije prvog ovogodišnjeg prolaska ovom cestom mislio sam kako neću imati što vidjeti s obzirom na silne negativne prognoze o broju turista koji neće doći ljetovati u Hrvatsku. Kao glavni razlozi takvih prognoza navodile su se svjetska kriza (iz koje svi osim Hrvatske izlaze) i prenapuhane cijene domaće ponude u odnosu na konkurentne turističke zemlje.

Ali ono što sam vidio bilo je u potpunosti suprotno od očekivanog. Prometnice su bile pune turista koji su redovito stvarali gužve. Javne i divlje plaže su bile punije, a čak su i neke nove divlje plaže postale dostupne uz obalu. Trajekti su počeli uvoditi više vanrednih linija zbog količine vozila i sl. I to sve ranije nego što je bio slučaj prošle godine. Za sada izgleda da je sezona uspješna barem kao i prošle godine ako ne i malo više.

Osobno popunjenost smještaja nam je jedino zakazala u 6 mjesecu (i koliko sam vidio ne samo nama), ali to je bilo i za očekivati zbog svjetskog prvenstva u nogometu. Ali je zato 7 mjesec solidno popunjen i ne daje razloga za brigu ako se ovako stanje precrta i na 8 mjesec.

Nažalost to ne znači da je svima jednako dobra sezona. Ono što mi je pokvarilo optimizam u dobru sezonu je veliko povećanje iznajmljivača koji su završili na cesti i sa natpisima Zimmer Frei pokušavaju doći do gostiju.

Konkretno, samo na ulazu u Biograd gdje obično sjede 2-3 osobe koje na ovaj način traže goste ove godine ih je bilo preko 10!

Na početku 7 mjeseca nisam tome pridavao nikakvu važnost zbog ranije navedenih razloga, ali izgleda da nogomet nije bio problem pošto su još uvijek, a danas je već 20. 07., skoro isti ljudi na istim pozicijama i sa istim tablama. Najviše me je iznenadilo to što sam tamo uz starije ljude vidio i mladog dečka u dvadesetima.

Što je onda problem? Smatram da je glavni problem recesija! Ali ne recesija koje se vlada boji i koja smanjuje ukupni broj turista i noćenja, već recesija koja je tim istim turistima otvorila oči i potaknula ih da povećaju korisnost potrošenog novca. Recesija koja ih je potaknula da se prebace u smještaj sa širom, kvalitetnijom, a time i isplativijom ponudom. Recesija zbog koje se je dogodilo preljevanje turista sa jedne na drugu stranu domaće ponude.

Drugi problem je što određeni broj iznajmljivača još uvijek ne shvaća ozbiljno svoju turističku djelatnost (ne znam kako bi se drugačije izrazio), jer očito je da neki čekaju da im gosti sami dođu na vrata.

Teško mi je povjerovat da je ijedan iznajmljivač koji cijelu godinu radi na prikupljanju gostiju i iznajmljivanju svojeg smještaja imao tako lošu popunjenost da je ove ili bilo koje druge godine morao izaći na ulicu i tako se pokušati popuniti.

Takva vremena su iza nas i sve je manji broj turista koji bez plana i dobrog upoznavanja mjesta i smještaja gdje dolaze uopće i planiraju ljetovanje. Ti isti turisti traže smještaj putem brošura, kataloga, interneta i usmenih preporuka. A većina “zimmer frei” iznajmljivača se ne reklamira putem tih kanala, ako se uopće nekako i reklamira.

Problem nije samo u iznajmljivačima i njihovoj inertnosti. Problem je i u turističkim zajednicama na lokalnoj i regionalnoj razini koje apsolutno ništa ne rade da se ovo stanje promjeni (čast iznimkama).

Žalosno je da većina turističkih zajednica uopće nije zainteresirana za edukaciju svojih korisnika i unaprjeđenje poslovanja već jedino brinu da im paušali i pristojbe uredno budu plaćene. Ne sumnjam da bi se u svakom mjestu našao barem jedan uspješan iznajmljivač koji bi svoje iskustvo i znanje mogao podijeliti sa ostalima i tako malo pomalo poboljšati “krvnu sliku” domaćeg privatnog smještaja, njegove ponude a na kraju neizbježno i popunjenosti.

Ali to je već tema za posebnu raspravu.

Za kraj ću samo ponoviti da je ovo moja osobna procjena i analiza dosadašnjeg stanja turističke sezone koja se temelji isključivo na opservacijama iz automobila i osjećajima a ne na konkretnim i službenim brojkama :). Pričekati ćemo kraj sezone i službene podatke za neki objektivan članak i analizu pravog stanja hrvatskog turizma.

Kako se ste vi zadovoljni sa dosadašnjom popunjenošću kapaciteta i odazivom gostiju?

Newsletter

Želite ostati u toku zbivanja i prvi saznati praktične savjete kako povećati broj upita i rezervacija, kao i ostale novosti i prijedloge vezane za unaprjeđivanje turističkog poslovanja privatnih iznajmljivača i domaćina? Prijavite se na naš besplatni mjesečni newsletter i ne propustite najnovije trendove u turizmu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This div height required for enabling the sticky sidebar